tiistai 29. kesäkuuta 2010

Putki päällä

Eminem saavutti kuudennen Britannian albumiykkösensä putkeen, kun Recovery jyräsi ykköseksi vuoden parhaalla viikkomyynnillä. Sen myötä hän rikkoi pari enemmän tai vähemmän merkittävää ennätystä. Hänellä on nyt sekä yhdysvaltalaisista että sooloartisteista ylipäätään eniten perättäisiä ykkösiä Britannian albumilistalla.

Rankingin kärki on seuraavanlainen:

Led Zeppelin (8)
Abba (8)
The Beatles (7)
Eminem (6)
The Police (5)
Erasure (5)
Bon Jovi (5)
Simply Red (5)
The Prodigy (5)
Robbie Williams (5)

Näistä putki on yhä päällä Eminemin lisäksi The Prodigyllä ja kummallakin on hyvä sauma sitä vielä jatkaa.

Nyt joku saattaa kysyä, missä ovat Elvis ja Madonna. Kummallakin on huimat 11 ykkösalbumia, mutta Elvis on yltänyt vain kahden ja Madonna kolmen albumin putkiin. Olisiko Elviksen pitänyt kenties harventaa julkaisutahtiaan ja Madonnan jättää livealbumit julkaisematta?

Michael Jacksonin kohtaloksi ovat puolestaan koituneet lukuisat kokoelmat. Jos Jacksonin nimellä olisi julkaistu ainoastaan uutta materiaalia sisältävät albumit sekä kokoelma Number Ones, hänellä olisi seitsemän ykköstä putkeen alkaen Thrilleristä päättyen Number Onesiin.

Bon Jovilla on päällä hyvä kolmen levyn kakkosputki. Kakkosia olisi itse asiassa kuusi, jollei akustinen This Left Feels Right (2003) olisi jäänyt petturimaisesti neljänneksi.

Mutta vaikka kivoja ovatkin, konditionaali ja jos eivät kuulu listatouhuihin.

sunnuntai 27. kesäkuuta 2010

Listakatsaus, vko 26

Hot 100, Top 10

1. (1.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
2. (2.) Usher featuring will.i.am – OMG
3. (3.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
4. (4.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
5. (10.) Drake – Find Your Love
6. (6.) Ke$ha – Your Love Is My Drug
7. (5.) Lady Gaga – Alejandro
8. (14.) Mike Posner – Cooler Than Me
9. (8.) Eminem – Not Afraid
10. (7.) Taio Cruz featuring Ludacris – Break Your Heart

Katy Perryn California Gurls on Hot 100 -listan kärjessä kolmatta viikkoa. Ensi viikolla Eminemin ja Rihannan duetto Love the Way You Lie heittää vakavan haasteen, mutta tie ykkösdebyytiksi on kivinen.
Impossiblesta (25­-17) on tullut Shontellen isoin hitti USA:ssa. Brittilistalla neidon kappale T-Shirt ylsi pari vuotta sitten jopa kuudenneksi.
Billboard korjasi viime viikolla jälkikäteen sekä Hot 100 -listaa että albumirankkausta. Hot 100 -listalla Alejandro merkittiin sijalle viisi alkuperäisen kuudennen asemesta ja albumipuolella esimerkiksi Jewel vaihtoi Lady Gagan kanssa paikkoja sijoilla 10 ja 11.
Gagasta tuli muuten tällä viikolla ensimmäinen artisti, joka on ylittänyt neljän miljoonan ladatun singlen rajapyykin USA:ssa kolmella eri kappaleella. Nuo biisit ovat luonnollisesti Just Dance, Poker Face ja Bad Romance.
Jo Top 40:iin nousseen Pray for Youn (37) esittäjä Jaron and The Long Road to Love on Jaron Lowensteinin kökköniminen sooloprojekti. Lowenstein kävi aikoinaan kaksoisveljensä Evanin kanssa Hot 100 -listan sijalla 15 biisillä Crazy for This Girl (2000). Duo Evan and Jaron levytti kolme albumia.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Drake – Thank Me Later
2. (-) Tom Petty & The Heartbreakers – Mojo
3. (-) Sarah McLachlan – Laws of Illusion
4. (-) Various Artists – NOW 34
5. (4.) Jack Johnson – To the Sea
6. (2.) Soundtrack – The Twilight Saga: Eclipse
7. (6.) Justin Bieber – My World 2.0
8. (8.) Lady Antebellum – Need You Now
9. (3.) Christina Aguilera – Bionic
10. (1.) Soundtrack – Glee: The Music: Journey to Regionals (EP)

Näyttelevä hip hop -tähti Drake ja laulajatar Sarah McLachlan nostivat kanadalaiset parrasvaloihin USA:n albumilistalla. Myös Justin Bieber on vaahteralehtivaltion lähettiläitä.
Thank Me Later kelpasi liki 450 000 ostajalle, mikä on vuoden parhaita noteerauksia. Ensi viikolla Eminem yltänee vielä parempaan. Draken EP So Far Gone kävi kuudentena viime vuonna, ja siltä lohkaistiin Hot 100 -listan kakkoseksi kiivennyt Best I Ever Had.
Tom Petty & The Heartbreakersin Mojo on kokoonpanon viides Top 10:iin yltänyt studiolevy ja sivuaa heidän parasta noteeraustaan. Mojon menekin edistämiseksi Pettyn keikkalipun mukana on saanut koodin, jolla on voinut ladata albumin ilmaiseksi.
The Gaslight Anthemin American Slang näyttäytyi Atlantin eri puolilla tasaisesti sijoilla 16 (US) ja 18 (UK).
Comeback oli valttia: Petty ja McLachlan levyttävät harvakseltaan, Devo palasi kahdenkymmenen vuoden levytystauolta sijalle 30 ja The Steve Miller Band loihti itsensä sijalle 37.
Body Talk Pt. 1 -levyllään 97:ntenä debytoinut ruotsalainen poptähti Robyn on uudempi kyky, mutta Yhdysvalloissa hänenkin kultakautensa osui jo 1990-luvulle. Flow-festareitakin sulostuttava neito sai hämmästyttävästi kaksi Hot 100 -listan seitsemänneksi yltänyttä singleä kappaleista Show Me Love ja Do You Know (What It Takes), mutta katosi sitten singlelistoilta tyystin, tanssi- ja klubilistoja lukuun ottamatta. Albumilistan enkka on platinaa saavuttaneen Robyn Is Heren 57. sija.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
2. (2.) K’naan – Wavin’ Flag
3. (1.) Shout for England feat. D. Rascal & J. Corden – Shout
4. (3.) Example – Kickstarts
5. (6.) Eminem – Not Afraid
6. (4.) Kylie Minogue – All the Lovers
7. (-) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
8. (10.) Lady Gaga – Alejandro
9. (5.) Tinie Tempah featuring Labrinth – Frisky
10. (7.) Guetta & Willis feat. Fergie & LMFAO – Gettin’ Over You

Katy Perryn California Gurls voisi olla kaikin tavoin mallina hitintekijöiden oppaassa. Viimeinen naula arkkuun on kappaleen kerrassaan herkullinen video Snoop Doggin nallekarkkiarmeijoineen. Biisistä ei voi olla pitämättä.
Eminemin Not Afraid on liikehtinyt nätisti 5-6-5-6-5. Hänen toinen Top 10 -sinkkunsa Love the Way You Lie on todellinen 2000-luvun supertähtien yhteistyö. Eminemillä ja Rihannalla on nyt yhteensä 32 Top 10 -singleä ja pari vierailua päälle.
Scissor Sisters palasi odotetulla kappaleellaan Fire with Fire (11). I Don't Feel Like Dancin' (2006) vietti sinkkulistan ykkösenä neljä viikkoa. Bändillä on kaikkiaan kolme Top 10 -singleä.
Diddyn Dirty Money -projektin ensimmäinen single Hello Good Morning on uutuus sijalla 22. OutKastin toinen puolisko Big Boi nappasi ensimmäisen oman Top 40 -menestyksensä biisillä Shutterbugg (31).
Singlelistan Top 40:ssä ei ole ainuttakaan Glee-esitystä ensimmäisen kerran sitten tammikuun.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Eminem – Recovery
2. (1.) Oasis – Time Flies…1994-2009
3. (40.) Black Eyed Peas – The E.N.D.
4. (-) Example – Won’t Go Quietly
5. (8.) Lady Gaga – The Fame
6. (6.) Alicia Keys – The Element of Freedom
7. (9.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
8. (-) Miley Cyrus – Can’t Be Tamed
9. (3.) Michael Bublé – Crazy Love
10. (10.) Mumford & Sons – Sigh No More

Recovery on Eminemin kuudes listaykkönen putkeen ja ne kaikki ovat viettäneet ykkösenä enemmän kuin yhden viikon. Recoveryllä on siis haaste myös ensi viikoksi.
The E.N.D. loikkasi sijalta neljäkymmentä kolmanneksi, joka on sille ennestään tuttu kahdeksan viikon ajalta ja albumin paras. Syynä oli ennen kaikkea HMV-ketjun supertarjous, jossa albumin hinnaksi oli merkitty kolme puntaa.
Examplen toinen albumi Won't Go Quietly ylsi kahden Top 10 -hitin pohjustamana hienosti neljänneksi. Esikoinen What We Made ei koskaan noussut listoille.
Vanha sotaratsu Ozzy Osbourne pihisi huutonsa sijalle 12. Kele Okereken soolodebyytti The Boxer (20) ei saanut Bloc Partyn ystäviä kauppaan kovinkaan sankoin joukoin.
Muita uutuuksia ovat Lissien Catching a Tiger (22) ja rap-artisti Giggsin Let Em Ave It (35). Top 40:iin palasivat muun muassa David Guettan One Love (66-13), Michael Jacksonin Number Ones (71-31) sekä Jay-Z:n The Blueprint 3 (32).
Yhä ajankohtainen The Fame on viettänyt Top 40:ssä kaikkiaan 75 viikkoa.
Christina Aguileran Bionicin listaura ei ole toistaiseksi kovinkaan rohkaiseva: 1-29-45. Se on ainoa ykkösalbumi, joka on viettänyt vain kaksi viikkoa Top 40:ssä. The Seekersin The Four and Only Seekers (1965) kävi ykkösenä, mutta poistettiin koko listalta heti seuraavalla viikolla. The Four and Only Seekers oli brittiversio australialaisyhtyeen albumista Hide and Seekers.
Bionic saattaa toki vielä elpyä takaisin Top 40:iin.

torstai 24. kesäkuuta 2010

Aavan meren tuolla puolen 4: Bullet for My Valentine

Kesäsarjassa esitellään brittiartisteja ja -yhtyeitä, jotka ovat pärjänneet Yhdysvalloissa paremmin kuin kotimaassaan.

On vaikea sanoa, kuinka pitkään Bullet for My Valentine menestyy Yhdysvalloissa paremmin kuin Britanniassa, mutta tällä hetkellä asia on niin. Kahdennensadannen blogipostaukseni aiheena oleva walesiläisyhtye on julkaissut kolme albumia, joista kaksi viimeisintä ovat nousseet Yhdysvaltojen albumilistalla korkeammalle kuin Britanniassa ja ennen kaikkea viipyneet siellä listalla pidempään.

Bullet for My Valentinen musiikkia on luonnehdittu metalcoreksi. Sheena Eastonia lukuun ottamatta syy sarjassa esiteltyjen artistien sukseeseen Yhdysvalloissa on ollut juuri musiikkityyli. Bullet for My Valentinellakin se lienee osatekijä, mutta ei välttämättä koko totuus. Bändi kiertää ahkerasti Yhdysvalloissa ja on kasvattanut kuulijakuntaansa jokaisella levyllä.

Isoja kaiken kansan radio- ja sinkkuhittejähän metalcorella ei saavuteta Atlantin kummallakaan puolella, joten Hot 100 -listan sijoituksia saamme vielä odotella. Britannian sinkkulistallakaan bändi ei ole nähnyt Top 20:ä. Paras sijoitus on All These Things I Hate (Revolve around Me) -biisin sija 29. Digilatausten aikakaudella listasijoitukset ovat sukeltaneet merkittävästi heikommiksi, mutta sama ongelma on miltei kaikilla rockyhtyeillä.

Vaikka Hot 100 -lista on vielä valloittamatta, rockradiohittejä bändillä on useita. Tuoreimman Fever-albumin ensimmäinen single Your Betrayal (alla) ylsi Mainstream Rock Songs -listan seiskaksi.

Isoin Hot 100 -hitti:
-

Isoin brittihitti:
All These Things I Hate (Revolve around Me) [#29]

Menestyneimmät albumit Yhdysvalloissa:
Fever (#3, 2010)
Scream Aim Fire (#4, 2008)

Menestyneimmät albumit Britanniassa:
Fever (#5, 2010)
Scream Aim Fire (#5, 2008)

Bullet For My Valentine - Your Betrayal from Bullets Daily - Video Vault on Vimeo.

tiistai 22. kesäkuuta 2010

Viikon listanimi: Oasis

1990-luvun brittirockin suuri ja mahtava Oasis pisti viimein pillit pussiin viime vuonna. Sanalla viimein en tarkoita, että yhtye olisi ollut huono, vaan sitä, että Gallagherin veljesten viha-rakkaussuhde räiskyi kuin rikkinäinen sähikäinen, Maija Vilkkumaata lainatakseni.

Kuudella BRIT-palkinnolla hellitty bändi ylsi Britannian albumilistan kärkeen jokaisella seitsemällä studiolevyllään. Britannian sinkkulistan ykkösiä manchesterilaisyhtyeellä on kahdeksan alkaen toukokuulta 1995 (Some Might Say) päättyen toistaiseksi syyskuulle 2005 (The Importance of Being Idle). Oasis on osoittanut rockyhtyeeksi hurjaa turnauskestävyyttä: 27 singlestä 23 ylsi Top 10:iin.

Aikanaan kohuttu listataistelu Blurin Country Housen ja Oasiksen Roll with Itin välillähän päättyi Blurin voittoon, mutta kaupallisessa mielessä Oasis sai viimeisen naurunpyrskähdyksen. (What’s the Story) Morning Glory (1995) on nimittäin Britannian kaikkien aikojen kolmanneksi myydyin levy noin 4,4 miljoonalla kappaleella. Roll with It oli albumin toinen single.

Morning Gloryn seuraaja Be Here Now puolestaan on yhä julkaisuviikon suurimmat lukemat koskaan mittauttanut albumi, noin 700 000 kpl. Ystävämme Wikipedia kertoo, että Q antoi sille viisi tähteä vuonna 1997, mutta haukkui pystyyn kymmenen vuotta myöhemmin.

Tuore singlekokoelma Time Flies…1994-2009 on Oasiksen kahdeksas albumilistan ykkönen, mutta vasta ensimmäinen kärkeen yltänyt kokoelma tai livelevy: The Masterplan (1998) ja Stop the Clocks (2008) ponnistivat molemmat sijalle kaksi ja Familiar to Millions (2000) viidenneksi.

Oasis oli iso myös Yhdysvalloissa. Definitely Maybe (1994) ja Be Here Now olivat platinalevyn, ja Morning Glory peräti nelinkertaisen platinalevyn arvoisia. Albumilistan kärki tosin jäi valloittamatta – toistaiseksi.

Hiteistä Wonderwall kipusi Hot 100 -listan kahdeksanneksi talvella 1996. Top 40 -menestyksiä tuli kaikkiaan neljä (Live Forever, Wonderwall, Champagne Supernova ja D’You Know What I Mean).

Oasiksen All Around the World (1998) on muuten kaikkien aikojen pisin brittiykköseksi yltänyt kappale: 9 minuuttia 38 sekuntia. Ja muistatteko The Mike Flowers Popsin, joka vei Wonderwallin (alla) brittilistan kakkoseksi, yhtä korkealle kuin Oasis itse?

The Mike Flowers Pops - Wonderwall from Estação Espacial on Vimeo.

sunnuntai 20. kesäkuuta 2010

Listakatsaus, vko 25

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
2. (2.) Usher featuring will.i.am – OMG
3. (3.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
4. (5.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
5. (4.) Ke$ha – Your Love Is My Drug
6. (7.) Lady Gaga – Alejandro
7. (6.) Taio Cruz featuring Ludacris – Break Your Heart
8. (11.) Eminem – Not Afraid
9. (9.) The Black Eyed Peas – Rock That Body
10. (13.) Drake – Find Your Love

Katy Perryn California Gurlsista on tulossa vuoden suurimpia hittejä, sillä sen myyntiluvut ovat omassa sarjassaan. Radiolistallakin kärkipaikka on vain ajan kysymys. Tällä viikolla sitä rankkausta hallitsee Usherin OMG.
Travie McCoyn albumi Lazarus ei herättänyt kummoistakaan kiinnostusta ilmestymisviikollaan, mutta Billionaire petrasi pykälän sijalle neljä. Your Love Is My Drug taipui sille, vaikka kasvatti pistemääräänsä edellisviikkoon nähden.
Eminemin Not Afraid petrasi videon myötä takaisin Top 10:iin ja on jo nyt pitkäikäisempi Top 10 -hitti kuin Relapse-albumin ykkönen Crack a Bottle.
Latinomaailman supertähdillä menee mukavasti: Enrique Iglesias on muutaman vuoden tauon jälkeen taas Top 40:ssä (I Like It, 55–32), ja Shakiran Waka Waka (This Time for Africa) debytoi sijalla 44.
Muita uutuuksia: Justin Bieberin Karate Kid -esitys Never Say Never (33), monta Gleen tulkintaa, korkeimmalla Faithfully (37), Christina Aguileran Bionic (66), Ne-Yon paluusingle Beautiful Monster (67), Lil Jonin Hey (70), Trainin uusi hitti If It's Love (90) sekä OneRepublicin Secrets (98).
Karate Kid -leffassa ja Never Say Neverillä esiintyvän Jaden Smithin isä Will Smith on jostain syystä hyllyttänyt musiikkiuransa, vaikka Switch (2005) oli iso hitti (US: #7, UK: #4). Kolossaalista jättimenestystä Men in Black (1997) ei ikinä julkaistu myyntiin, joten sitä ei nähty Hot 100 -listalla. Smithillä on silti kaksi jenkkiykköstä: Gettin' Jiggy wit It sekä Wild Wild West, ja yksi Top 10 -single (Summertime) myös DJ Jazzy Jeff & The Fresh Princen jäsenenä.
Billboard listasi muuten Michael Jacksonin viisikymmentä suurinta jenkkihittiä. Ykkönen saattaa yllättää.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Soundtrack – Glee: The Music: Journey to Regionals (EP)
2. (-) Soundtrack – The Twilight Saga: Eclipse
3. (-) Christina Aguilera – Bionic
4. (1.) Jack Johnson – To the Sea
5. (-) Plies – Goon Affiliated
6. (2.) Justin Bieber – My World 2.0
7. (3.) Soundtrack – Glee: The Music Volume 3: Showstoppers
8. (4.) Lady Antebellum – Need You Now
9. (-) Dierks Bentley – Up on the Ridge
10. (-) Jewel – Sweet and Wild

Alkukesän uutuustulva käänsi albumilistan melko mukavasti sekaisin. Suositut soundtrack-sarjat jättivät Christina Aguileran nuolemaan näppejään. Glee-soundtrack on  jo kolmas sarjasta ponnistanut ykkönen kahdeksan viikon sisään. Twilight-sarjan albumit puolestaan ovat keränneet sijat 1, 1 ja 2.
The Monkeeshan sai irroitettua sarjastaan aikanaan neljä ykkösalbumia, joten Glee saattaa hyvinkin rikkoa tuon ennätyksen vielä tänä vuonna.
Raptähti Plies debytoi sijalla viisi neljännellä albumillaan Goon Affiliated. Kaksi ensimmäistä ylsivät molemmat sijalle kaksi, mutta joulun julkaisuruuhkassa kamppaillut kolmas sijalle 14. Kaikista kolmesta on ollut kultalevyksi asti.
1990-luvulla hittejä takonut laulajatar Jewel on toistamiseen kantrituulella seitsemännellä Top 10 -albumillaan Sweet and Wild (10).
Muitakin uutuuksia piisaa – ja huutomerkkejä: Grace Potter & The Nocturnals (20), Saving Abelin Miss America (24), Travie McCoyn Lazarus (25), Attack Attack! nimettömällä esikoisellaan (27), Hansonin Shout It Out (30), Against Me!:n White Crosses (34) sekä alempana muun muassa Lil Jonin Crunk Rock (49), joka on saatavilla ainoastaan digitaalisesti. Se ei silti selitä noin huonoa sijoitusta. Aika on kai ajanut huutajan ohi.


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Shout for England feat. D. Rascal & J. Corden – Shout
2. (3.) K'naan – Wavin' Flag
3. (-) Example – Kickstarts
4. (-) Kylie Minogue – All the Lovers
5. (2.) Tinie Tempah featuring Labrinth – Frisky
6. (5.) Eminem – Not Afraid
7. (4.) Guetta & Willis feat. Fergie & LMFAO – Gettin' Over You
8. (-) Robyn – Dancing on My Own
9. (7.) Jason Derulo – Ridin' Solo
10. (19.) Lady Gaga – Alejandro

Futishittien kamppailussa Shout for England piti pintansa K'naania vastaan tälläkin viikolla. Pronssi meni Examplen Kickstartsille, joka on hänen toinen Top 10 -singlensä. Won't Go Quietly ylsi alkuvuodesta kuudenneksi.
Kylie Minoguella on kaikkiaan seitsemän ykköstä, mutta hän on mieltynyt erityisesti kakkossijoihin, joita on peräti 11. Minoguen 11. studioalbumi Aphrodite julkaistaan heinäkuun alkupäivinä.
Flow-vieras Robyn missasi Top 40:n albumilistalla, mutta sai neljännen Top 10 -sinkkunsa biisistä Dancing on My Own. With Every Heartbeathän ylsi kärkeen asti.
Muita uutuuksia ovat pari Glee Castin esitystä sijoilla 30 ja 32 sekä Bloc Partyn Kelen soolodebyytti Tenderoni (31). Glee-sarja on reilussa puolessa vuodessa sylkenyt enemmän Top 75 -merkintojä kuin Depeche Mode koko urallaan, kaikkiaan 45. Se on eniten niistä artisteista tai yhtyeistä, joilla ei ole yhtään ykköstä. Modella on 43.


Britannian albumit Top 10


1. (-) Oasis – Time Flies...1994-2009
2. (-) Glee Cast – Glee: The Music: Journey to Regionals
3. (3.) Michael Bublé – Crazy Love
4. (8.) Glenn Miller – The Very Best of
5. (7.) Royal Air Force Squadronaires – In the Mood
6. (2.) Alicia Keys – The Element of Freedom
7. (15.) Billy Joel – Piano Man: The Very Best of
8. (5.) Lady Gaga – The Fame
9. (14.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
10. (13.) Mumford & Sons – Sigh No More

Viime vuonna lopettaneen Oasiksen sinkkukokoelma Time Flies...1994-2009 sisältää kaikki yhtyeen 27 sinkkua, joista kahdeksan ylsi brittilistan kärkeen.
Viime viikon ykkönen, Christina Aguileran Bionic, romahti kärkipaikalta ennätyksellisen alas: sijalle 29. Lisää aiheesta täällä.
Muutenkin albumilista myllättiin uuteen uskoon sikäläisen isänpäivän ansiosta. Glenn Miller sivusi parastaan (4), Billy Joelin kokoelma ylsi ylemmäksi kuin kertaakaan aiemmin, ja Mumford & Sonsin esikoinen on jälleen Top 10:ssä.
Crowded Housen uusi albumi Intriguer debytoi 12:ntena. Vuoden 2007 paluualbumi Time on Earth ylsi kolmanneksi. Muita uutuuksia ovat The Gaslight Anthemin American Slang (18), Kasabianin albumipaketti The Albums (22) ja Tom Petty & The Heartbreakersin Mojo, kokoonpanon ensimmäinen studioalbumi kahdeksaan vuoteen (38).
The Chemical Brothersin tuore albumi Further listattiin jostain musiikki-dvd -rankkaukseen. Se olisi todennäköisesti jäänyt reippaasti Top 10:n ulkopuolelle. Duo sai kärkeen häikäisevät viisi studioalbumia putkeen vuosina 1997-2007, mutta suhdanteet ehtivät muuttua kolmessa vuodessa huimasti.

perjantai 18. kesäkuuta 2010

Aavan meren tuolla puolen 3: Sheena Easton

Kesäsarjassa esitellään brittiartisteja ja -yhtyeitä, jotka ovat pärjänneet Yhdysvalloissa paremmin kuin kotimaassaan.

Brittiläinen poptähti Sheena Easton ponkaisi maineeseen sarjasta The Big Time. Britannia innostui ensin, mutta USA enemmän: hänellä on Hot 100 -listan ykkönenkin, monille tuttu Morning Train (9 to 5). Sama biisi oli hänen toinen julkaisunsa Britanniassa, silloin nimeltään 9 to 5. USA:n markkinoille nimi muutettiin, sillä Dolly Partonilla oli juuri ollut samanniminen ykköshitti.

Vaikka Easton pärjäsi myös brittilistoilla kolmen Top 10 -hitin verran, USA syleili häntä siis vieläkin tiukemmin. Ykköshitin lisäksi hän sai viisi Top 10 -sinkkua omillaan ja vielä yhden Kenny Rogersin kanssa (We've Got Tonight, #6, 1983).

Easton palkittiin vuoden 1982 Grammy-gaalassa parhaana uutena artistina, vaikka hänen albumimenestyksensä oli melko laihaa verrattuna isoihin singlehitteihin. Parhaiten Amerikan mantereella upposi viides albumi A Private Heaven, joka ylsi sijalle 15 ja sai platinamerkinnän. Sekin oli parempi kuin paras brittisijoitus, esikoisen Take My Time 17. tila vuonna 1981.

Wikipedia kertoo, että Eastonin viimeisin albumi Fabulous (2000) julkaistiin vain Britanniassa. Nykyisin hän keskittyy lähinnä näyttelemiseen. Viimeksi hän astui lavalle keväällä juhlistaakseen Rogersin 50-vuotista taiteilijauraa.

Isoin Hot 100 -hitti:
Morning Train (9 to 5) (#1, kaksi viikkoa)

Isoin brittihitti:

9 to 5 (#3)

Menestyneimmät albumit Yhdysvalloissa:
A Private Heaven (#15, 1984)
Sheena Easton (#24, 1981)

Menestyneimmät albumit Britanniassa:
Take My Time (#17, 1981)
The Lover in Me (#30, 1989)

Sheena Easton - Morning Train (9 To 5) from Omarmix on Vimeo.

keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Listakuningas jalkapallo

Britanniassa julkaistaan joka kevät useampia futisaiheisia singlejä, mutta vielä näkyvämmin jalkapallo nousee listoille arvokisojen yhteydessä. Tämän viikon sinkkulistan ykkönen Shout for England -projektin tulkinta Tears for Fearsin hitistä Shout on kuudes futikseen liittyvä brittiykkönen. Viisi edellistä ovat

England World Cup Squad – Back Home (1970)
Englandneworder – World in Motion (1990)
Manchester United Football Squad – Come on You Reds (1994)
Baddiel, Skinner & The Lightning Seeds – Three Lions (1996)
Baddiel, Skinner & The Lightning Seeds – 3 Lions ’98 (1998)

Tällä viikolla kymmenenneksi kivunneen Three Lionsin saldoon lasketaan nyt sekä vuoden 1996 että 1998 versiot.

Britanniassa futiksen merkitystä kuvaa sekin, että jo FA Cupin voitto riittää hittisinkun katalyytiksi. Esimerkiksi Tottenham Hotspurin joukkue hoilasi Ossie's Dream (Spurs Are on Their Way to Wembley) vuonna 1981 ja ylsi listavitoseksi.

Blurin basistin Alex Jamesin, Damien Hurstin ja Keith Allenin Fat Les levytti vuonna 1998 kappaleen Vindaloo Englannin kannustuslauluksi. Se ylsi brittilistan kakkoseksi. Kappaleella kuullaan myös Keith Allenin tytärtä Lilyä, joka on sittemmin tullut tunnetuksi muista yhteyksistä. Fat Les palasi futistunnelmiin vuonna 2000 tulkinnallaan Jerusalem-hymnistä.

Suomessa muistetaan parhaiten ehkä Ricky Martinin The Cup of Life (La Copa de la Vida), joka oli Ranskan vuoden 1998 kisojen tunnuskappale. Samoihin kisoihin liitettiin myös Dario G:n Carnaval de Paris. Trio menestyi Martinia paremmin brittilistalla: sijat viisi ja 29. Carnaval de Parisista julkaistiin uudet versiot vuosina 2000 ja 2002.

Etelä-Afrikan kisoista on tulossa vähintään Ranskan kisojen kaltainen listavaikuttaja. On Shakiraa, K’naania, The Squadia, Jessy Matadoria ja vanhat päälle. Onneksi E-Typen Euro 2000 -kammotus Campione lienee unohtunut.

tiistai 15. kesäkuuta 2010

Viikon listanimi: Christina Aguilera

Vaikka ylsikin brittiykköseksi, Christina Aguileran uuden Bionic-albumin saama vastaanotto on ollut luvalla sanoen monipuolista. Levyä ostettiinkin Britanniassa vain 24 300 kpl – ei ennätyshuono, muttei mairittelevakaan saldo. Yhdysvalloissa se on jäämässä kahden soundtrackin jalkoihin.

Aguileralla on nyt siis kaksi Britannian albumiykköstä – kaksi enemmän kuin Britney Spearsillä. Sinkkuykkösiä on kolme omaa ja yksi porukalla luikautettu (Genie in a Bottle, Lady Marmalade, Dirrty, Beautiful). Päivät, jolloin kaikki Aguileran nimellä ja äänellä varustettu musiikki menestyi, alkavat tosin olla takanapäin. Bionicia pohjustanut Not Myself Tonightkin ylsi vain sijalle 12.

Bionic on rohkea, mutta muiden kuin Aguilerasta pitävien silmissä merkityksetön levy. Lady Gaga on valloittanut paikan popin keulakuvana, ja sitä ei muuteta pelkästään hyvällä albumilla ja biiseillä. Saman sai kokea viime syksynä myös Spears, jonka The Singles Collection oli jopa kokoelmaksi suorastaan karmiva floppi.

Tuskin missään muussa genressä listamenestyksellä on yhtä paljon merkitystä artistin uran kannalta kuin popmusiikissa. Listoilla ja popmaailmassa musiikin laatu tulee muiden asioiden jäljessä ja rohkeudesta saatetaan sakottaa rankalla kädellä. Kaikki, mikä menee ylös, tulee alas – varsinkin suosio.

Etenkin Yhdysvalloissa Aguilera pamahti suoraan huipulle. Hän aloitti uransa laulamalla kappaleen Reflection Disneyn Mulan-elokuvan soundtrackille. Nimetön esikoinen (1999) ylsi listakärkeen ja on myynyt yli kahdeksan miljoonaa kappaletta rapakon takana. Siltä lohkaistiin Hot 100 -listan ykköset Genie in a Bottle, What a Girl Wants ja Come on Over Baby (All I Want Is You). Sittemmin Hot 100 -listan valloitus on onnistunut ainoastaan Lady Marmaladella.

Stripped (2002) on ollut Aguileran myyntiluvuilla (noin kaksi miljoonaa) mitaten menestynein albumi Britanniassa, vaikka joutui viikkolistoilla tyytymään kakkossijaan muun muassa Mickey Mouse Club -kollega Justin Timberlaken Justified-albumin takana. Seuraaja Back to Basics (2006) flirttaili retrosoundien kanssa, ja meni sekä Britannian että USA:n kärkeen. Single Ain’t No Other Man pääsi brittilistan kakkoseksi ja Hot 100 -listan sijalle kuusi.

Pari vuotta sitten julkaistu kokoelma Keeps Gettin’ Better menestyi suhteellisen hyvin ottaen huomioon, että nykyisin relevanttien poptähtien kokoelmat ovat lähinnä huono keino rahastaa satunnaisia musiikinkuuntelijoita. Aguilera on pitänyt yllä myös espanjankielistä uraa, tosin ainoa studiolevy on Mi Reflejo vuodelta 2000.

Moulin Rouge -yhteistyön lisäksi Aguilera on kaveerannut muun muassa Ricky Martinin (Nobody Wants to Be Lonely), Diddyn (Tell Me), Nellyn (Tilt Ya Head Back) sekä Missy Elliottin (Car Wash) kanssa.

Christina Aguilera - Not Myself Tonight (Official Video) from Xerekina on Vimeo.

sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Listakatsaus, vko 24

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
2. (1.) Usher featuring will.i.am – OMG
3. (3.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
4. (4.) Ke$ha – Your Love Is My Drug
5. (11.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
6. (5.) Taio Cruz featuring Ludacris – Break Your Heart
7. (6.) Lady Gaga – Alejandro
8. (7.) B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin’ on You
9. (16.) The Black Eyed Peas – Rock That Body
10. (8.) La Roux – Bulletproof

Katy Perryn elokuussa ilmestyvän Teenage Dream -albumin ensimmäinen single California Gurls ohitti neljännellä listaviikollaan Usherin OMG:n ja toi Perrylle hänen toisen ykkösensä. Kuparisen rikkoi jo I Kissed a Girl, joka vietti kärjessä seitsemän viikkoa. California Gurls päässee ainakin lähelle.
Snoop Doggin nimi paistattelee ylimmällä rivillä kolmatta kertaa. Oma hitti Drop It Like It’s Hot kipusi kärkeen syksyllä 2004, ja hän vieraili myös Akonin ykkösellä I Wanna Love You (2006).
Billionairen kertosäkeen luikauttavalla Bruno Marsilla on kaksi Top 10 -vierailua ennen ensimmäistä omaa hittiä, mikä muistuttaa Ashantin uran alkutaivalta. Vain digitaalisesti julkaistu EP It’s Better If You Don’t Understand tosin ehti käydä pari viikkoa sitten albumilistan sijalla 99.
Rock That Body eteni The E.N.D. -albumin viidenneksi Top 10 -singleksi. Niistä kolme on jatkanut kärkeen asti: Boom Boom Pow, I Gotta Feeling ja Imma Be. I Gotta Feeling on vuosi ilmestymisensä jälkeen yhä sijalla 42.
Draken ja Lil Waynen sisäsiittoinen Miss Me on uutuus sijalla 15. Joku suomalainen artisti tai bändi voisi tehdä biisin nimeltä Aika hyvä kittaamaan olutta. Keskitason kantritähti Billy Currington näyttäytyy tuon nimisellä kappaleella sijalla 83 (Pretty Good at Drinkin’ Beer). Brittiläisen VV Brownin kotimaassaan vaisuhkosti menestynyt Shark in the Water yllätti ja aloittaa rapakon takana listauransa sijalta 97.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Jack Johnson – To the Sea
2. (3.) Justin Bieber – My World 2.0
3. (1.) Soundtrack – Glee: The Music Volume 3: Showstoppers
4. (4.) Lady Antebellum – Need You Now
5. (5.) Usher – Raymond V Raymond
6. (6.) Lady Gaga – The Fame
7. (9.) Carole King & James Taylor – Live at The Troubadour
8. (-) Taio Cruz – Rokstarr
9. (-) Clay Aiken – Tried & True
10. (17.) Ke$ha – Animal

Jack Johnsonin uutuus To the Sea teki kauppansa yli 240 000 ostajalle eli sitä ostettiin reippaasti neljä kertaa niin paljon kuin kakkosta Justin Bieberiä. Jack Johnsonilla on nyt brittilistan tapaan kolme USA:n ykköstä: Curious George -soundtrack (2006), Sleep Through the Static (2008) ja To the Sea.
Kymmenenneksi päätynyt Animal puolestaan mittautti SoundScan-ajan heikomman sijaan oikeuttaneen viikkomyynnin, noin 20 000 kpl.
Kahdeksanneksi ilmaantunut Rokstarr on Taio Cruzin ensimmäinen albumijulkaisu rapakon takana. Albumin myötä Dynamite debytoi Hot 100 -listan sijalla 26.
Entinen Idol-tähti Clay Aiken ilmestyi sijalle yhdeksän cover-albumillaan Tried & True. Joskus kolmosenakin käyneen Hawthorne Heightsin uutuus Skeletons jäi sijalle 50.
Lady Antebellumin Need You Now on ollut kantrilistan kärjessä nyt 19 viikkoa putkeen. Ennätys on Garth Brooksin Ropin’ the Windin 29 viikkoa.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Shout for England – Shout
2. (-) Tinie Tempah featuring Labrinth – Frisky
3. (16.) K’naan – Wavin’ Flag
4. (1.) D. Guetta & C. Willis feat. Fergie & LMFAO – Gettin’ Over You
5. (6.) Eminem – Not Afraid
6. (11.) Usher featuring will.i.am – OMG
7. (3.) Jason Derulo – Ridin’ Solo
8. (2.) B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin’ on You
9. (7.) Alicia Keys – Try Sleeping with a Broken Heart
10. (53.) Baddiel/Skinner/The Lightning Seeds – Three Lions

Dizzee Rascalin parin viikon takainen ykkönen Dirtee Disco sukelsi 4-12, mutta hän on mukana Shoutilla, joka oli tämän viikon ostetuin kappale. Ja cover Tears for Fearsin jenkkiykkösestä vuodelta 1984.
Three Lions -versioista parhaiten pärjäsi ensimmäinen eli vuoden 1996 Englannin kotikisoihin levytetty David Baddielin, Frank Skinnerin ja The Lightning Seedsin versio. Three Lions on nyt käynyt Top 10:ssä vuosina 1996, 1998, 2006 ja 2010.
Shakiran virallinen kisabiisi Waka Waka (Time for Africa) puolestaan aloittaa listauransa sijalta 38. Epävirallinen kisabiisi Wavin' Flag tosin pyyhkii lattiaa Shakiralla noustuaan jo kolmanneksi.
Nuori rap-artisti Tinie Tempah on avannut listauransa hienosti ykkös- ja kakkoshitillä. 19-vuotiaan Pixie Lottin esikoiselta puolestaan on lohkaistu kaksi ykköstä ja kolme pienempää hittiä, joista tuorein Turn It up hyppäsi näyttävästi sijalta 25 11:nneksi. Albumin paras sijoitus toistaiseksi on kuudes.
Kaikkein kiinnostavin listatulokas lienee entinen Englannin valmentaja Terry Venables, joka versioi Elvis Presleyn kappaleen If I Can Dream sijalle 23.


Britannian albumit Top 10


1. (-) Christina Aguilera – Bionic
2. (5.) Alicia Keys – The Element of Freedom
3. (2.) Michael Bublé – Crazy Love
4. (3.) Glee Cast – Glee: The Music Volume 3: Showstoppers
5. (6.) Lady Gaga – The Fame
6. (1.) Jack Johnson – To the Sea
7. (9.) Royal Air Force Squadronaires – In the Mood
8. (12.) Glenn Miller – The Very Best of
9. (4.) Pendulum – Immersion
10. (17.) Pixie Lott – Turn It up

Christina Aguilera julkaisi Bionicin sopivaan aikaan, sillä se vältti tulevan julkaisurynnistyksen ja pääsi käymään paalupaikalla. Myyntiluvut eivät oletettavasti päätä huimanneet. Joka tapauksessa Bionic on hyvä levy ja Aguileran toinen ykkönen. Kuparisen rikkoi Back to Basics (2006).
Glenn Milleriä soittava Royal Air Force Squadronaires sai seurakseen Top 10:iin myös maestron itsensä. Toisessa maailmansodassa menehtyneen Millerin korkein brittilistasijoitus on vuodelta 1977, jolloin kokoelma The Unforgettable kävi neljäntenä.
The Drums rummutti blogi-indiensä sijalle 16, ja varttuneempaa osastoa edustaa monessa liemessä keitetty Steve Winwood, jonka tuorein kokoelma aloittaa sijalta 18. Iyazin nimetön esikoinen ilmaantui sijalle 26 ja listalla on myös jälleen uusi Jimi Hendrix -kokoelma Fire – The Collection (29).

torstai 10. kesäkuuta 2010

Aavan meren tuolla puolen 2: Bush

Kesäsarjassa esitellään brittiartisteja ja -yhtyeitä, jotka ovat pärjänneet Yhdysvalloissa paremmin kuin kotimaassaan.

Myös Gavin Rossdale tajusi nimetä yhtyeensä Yhdysvaltojen markkinoille sopivaksi. Pelkällä presidentin nimellä ei pötkitä kauas, mutta melko pitkälle Bush pääsi – ja nimenomaan Yhdysvalloissa. Nimen taustalla oli tosin bändin jäsenten asuinpaikka, Shepherd's Bush Lontoossa.

Bush perustettiin vuonna 1992 ja oli aluksi aidosti brittiläinen yhtye. Kotimaassaan se ei silti koskaan noussut tähteyteen. Itse asiassa ero britti- ja jenkkilistamenestyksen välillä on suorastaan hämmästyttävän iso. Ura urkenikin ensin Yhdysvalloissa, kun Everything Zen (1994) pääsi kalifornialaisen radioaseman soittolistalle.

Sixteen Stone (1994) oli heti huima menestys yltäen Yhdysvaltojen albumilistan neloseksi ja saaden kuusinkertaista platinaa. Britannia oli hidas ja nihkeä: sija 42. Toki bändi herätti kotimaassaankin huomiota, mikä näkyi seuraajan Razorblade Suitcase (1996) vastaanotossa. Albumi ylsi brittilistan neloseksi ja myi kultaa, mutta USA oli taas edellä: ykköspaikka ja triplaplatinaa. Bush olikin hetken maan suurin vaihtoehtobändi.

Voimasuhteet pysyivät loppuun asti. Suurin syy taisi olla musiikkityyli: Bush esitti vahvasti grungeen kallistuvaa rockia, mikä ei koskaan ole purrut britteihin. Yhtyeet kuten Soundgarden tai Stone Temple Pilots ovat olleet pikkutekijöitä saarivaltakunnassa maan omiin rockbändeihin tai Red Hot Chili Peppersin kaltaisiin meganimiin verrattuna.

Sinkkupuolella Britannia pinnisti kuitenkin edelle: Razorblade Suitcasen singlelohkaisu Swallowed ylsi brittilistan seiskaksi eli korkeammalle kuin yksikään bändin biisi Hot 100 -listalla.

Bush hajosi vuonna 2002, ja sittemmin soolouraakin kokeillut Rossdale on keikkunut julkisuudessa lähinnä Gwen Stefanin aviomiehenä.


Isoin Hot 100 -hitti:
Glycerine #28

Isoin brittihitti:
Swallowed #7

Menestyneimmät albumit Yhdysvalloissa:
Sixteen Stone (#4, 1994)
Razorblade Suitcase (#1, 1996)

Menestyneimmät albumit Britanniassa:

Razorblade Suitcase (#4, 1997)
The Science of Things (#28, 1999)

Letting the Cables Sleep from Joey Murder on Vimeo.

tiistai 8. kesäkuuta 2010

Viikon listanimi: David Guetta

Listanimi-sarja vietti viime viikon rokulia, mutta palaa tanssirytmeissä. Ranskalainen David Guetta on julkaissut suurin piirtein saman kappaleen suurin piirtein joka toisena singlenään, mikä on näinä tarttuvan popdancen suuruuden päivinä varma resepti kärkisijoille.

Guettan, 42, tuotanto on luokiteltu houseksi, mutta kovin syvälle housen maailmaan se ei sukella, kuten listamenestyksestäkin voi päätellä. Viime vuoden jättihitistä When Love Takes Over alkanut huippusuksee kulminoitui tällä viikolla One Love -albumin viidennen singlen ykkössijaan Britanniassa. Gettin’ Over You on Guettan kolmas brittiykkönen ja kaikissa ovat äännelleet eri vokalistit. Biisi on remix-versio jo viime vuonna sijalla 41 käyneestä kappaleesta Gettin’ Over.

Tanssimusiikkipiireissä ja Keski-Euroopassa Guetta on ollut tähti jo pitkään. Ensimmäinen iso kansainvälinen poplistahitti irtosi neljä vuotta sitten singlellä Love Don’t Let Me Go (Walking Away), jolla yhdistettiin pitkän linjan brittibändi The Eggin Walking Away Guettan omaan vanhempaan singleen Love Don’t Let Me Go. Mash-up nousi Britanniassa listakolmoseksi ja Top 5:een myös Ranskassa, Espanjassa ja Kreikassa.

Myös Love Is Gone oli Top 10 -menestys Britanniassa (9) ja albumi Pop Life ylsi sijalle 44. Ei mitään supertähtitasoa, mutta yhtä kaikki, Guetta oli vakiinnuttanut asemansa popmaailmassa ja -listoilla.

Viime vuonna jysähti siis toden teolla. Kelly Rowlandin laulama When Love Takes Over nousi Britannian singlelistan ykköseksi ja on myynyt platinasingleen oikeuttavan määrän. Akonin kanssa tehty Sexy Bitch ponkaisi kärkeen suurin piirtein kaikkialla, Yhdysvalloissakin jopa viidenneksi. Albumi One Love ylsi brittikakkoseksi viime vuoden syyskuussa. Gettin’ Over Youn ja kahden muun ykkössijan väliin mahtuivat One Loven ja Memoriesin sijat 42 ja 15.

Uusi ykkönen vetäisi muuten kaikkien aikojen kolmanneksi jyrkimmän loikan kärkipaikalle (41-1). Ennätys on Pixie Lottin Boys & Girlsin 72-1 viime syyskuussa ja tilaston kakkosena kummittelee DJ Ötzin iki-ihana Hey Baby (45-1).

Hurjasta hittiputkestaan huolimatta Guettalla ei ole yhtään sinkkuykköstä kotimaassaan Ranskassa. Albumipuolella tyhjiön täytti One Love.

David Guetta Feat. Fergie, Chris Willis & LMFAO - Gettin' Over You (Official Video) from Marcio Machado on Vimeo.

sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Listakatsaus, vko 23

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Usher featuring will.i.am – OMG
2. (3.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
3. (2.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
4. (7.) Ke$ha – Your Love Is My Drug
5. (4.) Taio Cruz featuring Ludacris – Break Your Heart
6. (6.) Lady Gaga – Alejandro
7. (5.) B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin’ on You
8. (14.) La Roux – Bulletproof
9. (11.) Train – Hey, Soul Sister
10. (9.) Eminem – Not Afraid

Kärjessä oli tiukkaa ja ensi viikolla saattaa tapahtua vallanvaihto, mutta on vaikea ennustaa kuka ohittaa kenet. Sekä California Gurls että Airplanes nousevat kovaa kyytiä radiolistalla, eikä OMG myy nahkaansa halvalla.
La Roux'n Bulletproof petrasi aina kymppikärkeen asti. Brittiläiset Top 10 -hitit alkavat taas olla yleisiä – muutama vuosi sitten sellainen olisi ollut suorastaan harvinaisuus. Tälläkin viikolla niitä on kaksi: Bulletproof ja Break Your Heart.
Blogin juuri alkaneessa kesäsarjassa perehdytään Yhdysvalloissa menestyneisiin brittiartisteihin, jotka eivät jostain syystä saavuttaneet vastaavaa suosiota kotimarkkinoilla.
American Idolin juuri voittanut Lee DeWyze versioi U2:n Beautiful Dayn sijalle 24, mikä on suorastaan kehno tulos joskus listamenestyjiä suoltaneelta ohjelmaformaatilta. Sama miekkonen vastaa Hallelujahin vuoden kolmannesta visiitistä (44). Leonard Cohenin alkuperäinen esitys ei koskaan yltänyt Hot 100 -listalle, kuten ei Jeff Buckleynkaan versio.
Idoliin liittyy myös debyytti sijalla 81. Myöhään jenkkilistalle nousseet brittihitit ovat nekin eräänlaisia kummajaisia. Sanalla myöhään tarkoitan useaa vuotta: Will Youngin Ivor Novello -palkittu Leave Right Now oli vuoden 2004 suurimpia hittejä Britanniassa, ja nyt siis Youngin ensimmäinen Hot 100 -noteeraus.
Hieman vastaavanlainen tapaus oli muutama kuukauden takainen Snow Patrolin Set the Fire to the Third Bar, joka rekisteröityi Hot 100 -listalle soituaan Dear John -leffan yhteydessä. Britanniassa se ylsi 18:nneksi jo vuonna 2006.


USA:n albumit Top 10

1. (1.) Soundtrack – Glee: The Music Volume 3: The Showstoppers
2. (-) Stone Temple Pilots – Stone Temple Pilots
3. (4.) Justin Bieber – My World 2.0
4. (6.) Lady Antebellum – Need You Now
5. (8.) Usher – Raymond V Raymond
6. (12.) Lady Gaga – The Fame
7. (2.) The Rolling Stones – Exile on Main St.
8. (3.) The Black Keys – Brothers
9. (11.) Carole King & James Taylor – Live at The Troubadour
10. (5.) Nas & Damian Marley – Distant Relatives

Glee-sarjan The Showstoppers piti pintansa USA:n albumilistalla, vaikka sen myynti notkahti alle puoleen edellisviikosta. Paluun tehnyt Stone Temple Pilots joutui antautumaan niukasti.
Kaikki Stone Temple Pilotsin kuusi studioalbumia ovat yltäneet Top 10:iin – edellinen, vuoden 2001 Shangri-La Dee Da tosin pinnistäen sijalle yhdeksän. Laulaja Scott Weiland luotsasi välissä Velvet Revolverin paalupaikalle asti.
Sijalla 13 debytoi Sex and the City 2 -leffan soundtrack. Siltä ei ole irronnut vielä varsinaisia hittejä, mutta levyn avainraita, Alicia Keysin Rapture, saattaa kohota sellaiseksi. Ykkösosan soundtrack kävi peräti kakkosena.
Billboardin sivuilla muuten on kiinnostava artikkeli albumien myyntisuhdanteista ja niiden kehityksestä.


Britannian singlet Top 10

1. (41.) David Guetta & Chris Willis feat. Fergie & LMFAO – Gettin' Over You
2. (2.) B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin' on You
3. (3.) Jason Derulo – Ridin' Solo
4. (1.) Dizzee Rascal – Dirtee Disco
5. (8.) Aggro Santos featuring Kimberly Wyatt – Candy
6. (5.) Eminem – Not Afraid
7. (13.) Alicia Keys – Try Sleeping with a Broken Heart
8. (6.) N-Dubz featuring Bodyrox – We Dance On
9. (10.) Sean Kingston & Justin Bieber – Eenie Meenie
10. (3.) Iyaz – Solo

Tämän viikon brittilista on kiinnostavin pitkiin aikoihin, sillä pitkin viikkoa iTunesissa ja muissa listatietoa tarjoavissa instansseissa oli kärjessä muutamakin eri biisi. Lopulta potin korjasi hurjasti noussut David Guettan ja kumppaneiden Gettin' over You. Se on kiinnostava ykkönen, koska on jo viides single One Love -albumilta, ja niistä viidestä kolmas (One Love) sekä neljäs (Memories) eivät yltäneet Top 10:iin.
Try Sleeping with a Broken Heartista tuli Alicia Keysin kolmas Top 10 -single hänen tuoreimmalta albumiltaan ja viides putkeen jos yhteistyöt lasketaan mukaan. Jo viime viikolla kymmenenneksi ehtinyt Eenie Meenie puolestaan on sekä Sean Kingstonin että Justin Bieberin toinen Top 10 -single ylipäätään.
B.o.B:n ja Hayley Williamsin Airplanes ilmaantui albumijulkaisun myötä sijalle 23, ja viisuvoittaja Satellite debytoi sijalla kolmekymmentä käytyään välillä jopa 25:ntenä. Se hävisi siis viimevuotiselle voittajalle Fairytalelle (10) reilusti. BBC:n Radio 2 on ottanut biisin soittolistalleen, joten sen alamäki saattaa olla edeltäjäänsä loivempi. Fairytale vietti Top 75:ssä vain kaksi viikkoa.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Jack Johnson – To the Sea
2. (2.) Michael Bublé – Crazy Love
3. (3.) Glee Cast – Glee: The Music Volume 3: Showstoppers
4. (1.) Pendulum – Immersion
5. (6.) Alicia Keys – The Element of Freedom
6. (8.) Lady Gaga – The Fame
7. (4.) Katie Melua – The House
8. (7.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
9. (-) R.A.F. Squadronaires – In the Mood
10. (10.) Florence & The Machine – Lungs

Havaijilta ponnistava Jack Johnson on käsittämättömän suosittu angloamerikkalaisessa maailmassa. Minun korvaani hänen kappaleensa kuulostavat lähinnä perustylsältä rämpytykseltä. No, joka tapauksessa To the Sea oli viime viikon myydyin albumi Britanniassa ja myös Yhdysvaltojen tuleva ykkönen.
Royal Air Force Squadronaires on nimensä mukaisesti Britannian ilmavoimien yhtye. Poplistoilla kokoonpano on nyt ensimmäistä kertaa. Se on myös syy ilmavoimissa palvelleen jazzlegenda Glenn Millerin läsnäoloon, jonka In the Mood -klassikon mukaan ilmavoimayhtyeen albumikin on nimetty.
The Divine Comedyn paluualbumi Bang Goes the Knighthood ylsi 20:nneksi, B.o.B sijalle 22, Teenage Fanclubin uusin Shadows 30:nneksi ja Carole Kingin sekä James Taylorin live sijalle 33.

lauantai 5. kesäkuuta 2010

Mikä kakkosista on ykkönen?

Buzzjack-foorumin nimimerkki Dannyboy on tehnyt huikean työn ja järjestänyt listasijoituspisteiden mukaan menestyneimmät brittilistan kakkoseksi yltäneet tai jääneet kappaleet. Kaikkiaan 896 listakakkosesta sijoituspisteiden mukaan menestynein on 60-luvun alun hitti Stranger on the Shore. Sen listauraksi muodostui 32-16-14-6-6-8-2-2-2-5-8-7-12-11-13-8-8-7-6-7-
13-12-10-15-13-12-11-12-11-11-9-9-17-19-18-20-19-18-
22-23-27-30-32-31-38-47-39-35-40-33-31-45-39-43-37.
Listaviikkoja kertyi kaikkiaan 55.

Pisteytys perustuu puhtaasti sijoituksiin. Mukana on monta useampaan kertaan listalla käyneitä julkaisua kuten Fairytale of New York, Set You Free ja Holiday. Niiden listakäynnit on laskettu yhteen. Stranger on the Shore löi viime aikojen ykkösroikkujan Use Somebodyn reilusti yli kuudellasadalla pisteellä.

Listan peräpäästä löytyy mielenkiintoisiakin julkaisuja. Esimerkiksi Blurin Song 2 on sijalla 890. Puolittaiseksi klassikoksi kasvanut biisi ei siis ikinä ollut kummoinen brittihitti.

Tekijä on vihjannut laskevansa myös ykköset paremmuusjärjestykseen. Suorastaan fantastista materiaalia meille listaintoilijoille.


Menestyneimmät brittilistakakkoset, Top 50

1 Mr. Acker Bilk - Stranger on the Shore 3159
2 Kings of Leon - Use Somebody 2523
3 Nickelback - Rockstar 2429
4 Chubby Checker - Let's Twist Again 2333
5 Free - All Right Now 2303
6 Elvis Presley - Heartbreak Hotel 2105
7 Take That - Rule the World 2014
8 Pogues featuring Kirsty Maccoll - Fairytale of New York 1989
9 Flo Rida featuring T-Pain - Low 1929
10 Mark Ronson featuring Amy Winehouse - Valerie 1907
11 Obernkirchen Children's Choir - Happy Wanderer 1836
12 Chris Montez - Let's Dance 1804
13 Sam Sparro - Black and Gold 1803
14 Jay-Z featuring Alicia Keys - Empire State of Mind 1772
15 Daniel Powter - Bad Day 1750
16 Phil Collins - In the Air Tonight 1747
17 Shirley Bassey - As Long As He Needs Me 1746
18 Wham! - Last Christmas/Everything She Wants 1737
19 Frank Chacksfield - Terry's Theme from Limelight 1726
20 Nat 'King' Cole - When I Fall in Love 1672
21 Hot Chocolate - You Sexy Thing 1637
22 La Roux - In for the Kill 1631
23 Percy Faith - Theme from A Summer Place 1631
24 Little Eva - The Loco-Motion 1621
25 Ray Parker Jr. - Ghostbusters 1611
26 Engelbert - There Goes My Everything 1583
27 Elvis Presley - Hound Dog 1566
28 Bobby Goldsboro - Honey 1555
29 James Morrison - Broken Strings 1543
30 Frankie Laine - Cool Water 1538
31 Gorillaz - Feel Good Inc 1491
32 Percy Sledge - When a Man Loves a Woman 1477
33 Kanye West featuring Jamie Foxx - Gold Digger 1453
34 Cascada – Everytime We Touch 1436
35 Don McLean - American Pie 1424
36 Pat Boone - Love Letters in the Sand 1419
37 Petula Clark - Downtown 1419
38 Oasis - Wonderwall 1410
39 Cyndi Lauper - Girls Just Want to Have Fun 1406
40 Dean Martin - Return to Me 1386
41 Madonna - Holiday 1379
42 Gwen Stefani featuring Akon - The Sweet Escape 1378
43 Soulja Boy Tell 'em - Crank That (Soulja Boy) 1378
44 N-Trance - Set You Free 1372
45 Black Lace - Agadoo 1371
46 Kenny Rogers - Don't Take Your Love to Town 1368
47 Tweets - Birdie Song (The Birdie Dance) 1348
48 Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You 1343
49 Fergie - Big Girls Don’t Cry 1333
50 Plain White T's - Hey There Delilah 1313

torstai 3. kesäkuuta 2010

Satelliitti lista-avaruudessa

Euroviisut ovat tämän vuoden osalta takana, mutta listamielessä on meneillään viisujen kiinnostavin viikko. Yltääkö Lena Meyer-Landrut voittokappaleellaan Satellite virallisille listoille ja kuinka korkealle? Britanniassa voittajan julkaisu todennäköisesti sössitään jälleen kuten viime vuonnakin, jolloin Fairytale ponkaisi upeasti kymmenenneksi, vaikka se hyllytettiin iTunesista puolen viikon ajaksi. Ainakin nyt näyttää siltä, että Satellite on saarivaltakunnassa ladattavissa ainoastaan osana viisukokoelmaa.

Saksan iTunesin kärjessä on tätä kirjoitettaessa viisufinaalin väliaikanumero, Madconin Glow. Siellä samaisen kaupan Top 10:ssä ovat myös luonnollisesti Satellite, Ranskan bobsinclarmainen Allez Olla Olé sekä lisäksi Belgian kärkikahinoihin palauttanut Me and My Guitar. Suomessakin menestyvät kolme ensiksi mainittua sekä lisäksi Kreikan ja Turkin viisut. Kolmanneksi yltänyt Romanian edustuskappale Playing with Fire uppoaa parhaiten Skandinaviassa.

Monille maille yhteistä on se, että omat viisuedustajat ovat painuneet unholaan muiden tieltä. Työlki elläästä ei ikinä oikein ollutkaan hitiksi Suomessa, mikä osaltaan kertoi myös karua kieltään sen mahdollisuuksista menestyä itse kisoissa. Iso-Britannian sympaattinen Josh Dubovie joutui esittämään jotain aivan käsittämätöntä, joten viime sunnuntain brittilistasija 179 ei ollut yllätys, eikä Top 75 liene tälläkään viikolla mahdollinen.

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Aavan meren tuolla puolen 1: America

Kesäsarjassa esitellään brittiartisteja ja -yhtyeitä, jotka ovat pärjänneet Yhdysvalloissa paremmin kuin kotimaassaan.

Vaikka American perustajajäsenistä kaksi kolmasosaa syntyi Yhdysvalloissa, se on passeli aloittaja tälle sarjalle. Tosin mietin pitkään, kuuluko se ollenkaan mukaan. Rimaa hipoen: bändi perustettiin Lontoossa, sai siellä levytyssopimuksen ja aloitti uransa kuuluisassa The Roundhousessa. Toki bändin tie vei heti takaisin Los Angelesiin menestyksen auettua nimenomaan rapakon takana.

Eikä ollut mikään ihme, että tuolla nimellä menestyttiin paremmin Yhdysvalloissa. Se keksittiinkin amerikkalaista musiikkia tarjonneen jukeboksin kyljestä, kenties koti-ikävää podettaessa. Myös American musiikki oli oikeastaan alusta lähtien suunnattu Yhdysvaltojen markkinoille. Folkin suuntaan kumartavat juurevat rocklaulut sujahtivat paljon helpommin amerikkalaisten sydämiin.

Jo debyyttialbumi America (1971) oli Yhdysvaltojen listaykkönen. Silloisessa kotimaassa Britanniassa se jäi 14:nneksi ja brittilistamenestys lopahti melkein saman tien. Rapakon takana listasijoituksia on irronnut näihin päiviin asti: paluulevy Here and Now (2007) ylsi sijalle 52.

American tunnetuimmat hitit lienevät jenkkiykkönen A Horse with No Name (1972) ja Ventura Highway (1972). Myös Sister Golden Hair (1975) kävi kärjessä Yhdysvalloissa. Britanniassa Top 40 -hittejä on yksi ainoa: mainittu A Horse with No Name.


Isoin Hot 100 -hitti:
A Horse with No Name #1 (3 viikkoa)

Isoin brittihitti:
A Horse with No Name #3

Menestyneimmät albumit Yhdysvalloissa:
America (#1, 1971)
History: America's Greatest Hits (#3, 1975)

Menestyneimmät albumit Britanniassa:
America (#14, 1971)
Homecoming (#21, 1972)

America - Horse With No Name (6º CSC Vision) from RTCampestruca on Vimeo.

tiistai 1. kesäkuuta 2010

Sata lasissa

Black Eyed Peasin I Gotta Feeling on roikkunut listoilla melkein riesaksi asti noin vuoden takaisesta julkaisustaan lähtien. Onneksi sitä ei tarvitse sentään kuulla joka yhteydessä.

Yhdysvalloissa yli 5,5 miljoonaa kertaa laillisesti hankittu, monen mielestä vuosituhannen alun suurin hitti ylitti viime viikolla miljoonan maagisen rajan Britanniassa, mikä Music Weekin mukaan tarkoitti samalla sadatta jäsentä koko aateliskerhoon. I Gotta Feeling on 11. miljoonamyyntiin yltänyt single, joka on julkaistu 2000-luvulla.

Ennen vuosituhannen vaihdetta vain seitsemänkymmentä hittiä oli yltänyt miljoonaan, mutta digilataukset ovat siivittäneet monta vanhempaa biisiä rajan paremmalle puolelle. Niistä mainittakoon muun muassa Eye of the Tiger, Back for Good ja muurahais-Adamin Stand and Deliver.

Seuraavat miljoonakerhon jäsenet lienevät Kings of Leonin Sex on Fire, joka on 15 tuhannen kappaleen päässä, sekä hieman kauempana vaaniva Lady Gagan Poker Face. Sen sijaan taannoin klubiin uumoilemani Bleeding Love on hyytynyt pahasti ja lähestyy rajapyykkiä etanan vauhtia.

Lista Britannian ostetuimmista sinkuista löytyy muun muassa täältä. Ja jos joku on säästynyt I Gotta Feelingiltä, niin sen voi kuunnella ja katsoa alta.

Black Eyed Peas - I Gotta Feeling from UniversalMusicGroup on Vimeo.