keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Listakuningas jalkapallo

Britanniassa julkaistaan joka kevät useampia futisaiheisia singlejä, mutta vielä näkyvämmin jalkapallo nousee listoille arvokisojen yhteydessä. Tämän viikon sinkkulistan ykkönen Shout for England -projektin tulkinta Tears for Fearsin hitistä Shout on kuudes futikseen liittyvä brittiykkönen. Viisi edellistä ovat

England World Cup Squad – Back Home (1970)
Englandneworder – World in Motion (1990)
Manchester United Football Squad – Come on You Reds (1994)
Baddiel, Skinner & The Lightning Seeds – Three Lions (1996)
Baddiel, Skinner & The Lightning Seeds – 3 Lions ’98 (1998)

Tällä viikolla kymmenenneksi kivunneen Three Lionsin saldoon lasketaan nyt sekä vuoden 1996 että 1998 versiot.

Britanniassa futiksen merkitystä kuvaa sekin, että jo FA Cupin voitto riittää hittisinkun katalyytiksi. Esimerkiksi Tottenham Hotspurin joukkue hoilasi Ossie's Dream (Spurs Are on Their Way to Wembley) vuonna 1981 ja ylsi listavitoseksi.

Blurin basistin Alex Jamesin, Damien Hurstin ja Keith Allenin Fat Les levytti vuonna 1998 kappaleen Vindaloo Englannin kannustuslauluksi. Se ylsi brittilistan kakkoseksi. Kappaleella kuullaan myös Keith Allenin tytärtä Lilyä, joka on sittemmin tullut tunnetuksi muista yhteyksistä. Fat Les palasi futistunnelmiin vuonna 2000 tulkinnallaan Jerusalem-hymnistä.

Suomessa muistetaan parhaiten ehkä Ricky Martinin The Cup of Life (La Copa de la Vida), joka oli Ranskan vuoden 1998 kisojen tunnuskappale. Samoihin kisoihin liitettiin myös Dario G:n Carnaval de Paris. Trio menestyi Martinia paremmin brittilistalla: sijat viisi ja 29. Carnaval de Parisista julkaistiin uudet versiot vuosina 2000 ja 2002.

Etelä-Afrikan kisoista on tulossa vähintään Ranskan kisojen kaltainen listavaikuttaja. On Shakiraa, K’naania, The Squadia, Jessy Matadoria ja vanhat päälle. Onneksi E-Typen Euro 2000 -kammotus Campione lienee unohtunut.

Ei kommentteja: