tiistai 15. kesäkuuta 2010

Viikon listanimi: Christina Aguilera

Vaikka ylsikin brittiykköseksi, Christina Aguileran uuden Bionic-albumin saama vastaanotto on ollut luvalla sanoen monipuolista. Levyä ostettiinkin Britanniassa vain 24 300 kpl – ei ennätyshuono, muttei mairittelevakaan saldo. Yhdysvalloissa se on jäämässä kahden soundtrackin jalkoihin.

Aguileralla on nyt siis kaksi Britannian albumiykköstä – kaksi enemmän kuin Britney Spearsillä. Sinkkuykkösiä on kolme omaa ja yksi porukalla luikautettu (Genie in a Bottle, Lady Marmalade, Dirrty, Beautiful). Päivät, jolloin kaikki Aguileran nimellä ja äänellä varustettu musiikki menestyi, alkavat tosin olla takanapäin. Bionicia pohjustanut Not Myself Tonightkin ylsi vain sijalle 12.

Bionic on rohkea, mutta muiden kuin Aguilerasta pitävien silmissä merkityksetön levy. Lady Gaga on valloittanut paikan popin keulakuvana, ja sitä ei muuteta pelkästään hyvällä albumilla ja biiseillä. Saman sai kokea viime syksynä myös Spears, jonka The Singles Collection oli jopa kokoelmaksi suorastaan karmiva floppi.

Tuskin missään muussa genressä listamenestyksellä on yhtä paljon merkitystä artistin uran kannalta kuin popmusiikissa. Listoilla ja popmaailmassa musiikin laatu tulee muiden asioiden jäljessä ja rohkeudesta saatetaan sakottaa rankalla kädellä. Kaikki, mikä menee ylös, tulee alas – varsinkin suosio.

Etenkin Yhdysvalloissa Aguilera pamahti suoraan huipulle. Hän aloitti uransa laulamalla kappaleen Reflection Disneyn Mulan-elokuvan soundtrackille. Nimetön esikoinen (1999) ylsi listakärkeen ja on myynyt yli kahdeksan miljoonaa kappaletta rapakon takana. Siltä lohkaistiin Hot 100 -listan ykköset Genie in a Bottle, What a Girl Wants ja Come on Over Baby (All I Want Is You). Sittemmin Hot 100 -listan valloitus on onnistunut ainoastaan Lady Marmaladella.

Stripped (2002) on ollut Aguileran myyntiluvuilla (noin kaksi miljoonaa) mitaten menestynein albumi Britanniassa, vaikka joutui viikkolistoilla tyytymään kakkossijaan muun muassa Mickey Mouse Club -kollega Justin Timberlaken Justified-albumin takana. Seuraaja Back to Basics (2006) flirttaili retrosoundien kanssa, ja meni sekä Britannian että USA:n kärkeen. Single Ain’t No Other Man pääsi brittilistan kakkoseksi ja Hot 100 -listan sijalle kuusi.

Pari vuotta sitten julkaistu kokoelma Keeps Gettin’ Better menestyi suhteellisen hyvin ottaen huomioon, että nykyisin relevanttien poptähtien kokoelmat ovat lähinnä huono keino rahastaa satunnaisia musiikinkuuntelijoita. Aguilera on pitänyt yllä myös espanjankielistä uraa, tosin ainoa studiolevy on Mi Reflejo vuodelta 2000.

Moulin Rouge -yhteistyön lisäksi Aguilera on kaveerannut muun muassa Ricky Martinin (Nobody Wants to Be Lonely), Diddyn (Tell Me), Nellyn (Tilt Ya Head Back) sekä Missy Elliottin (Car Wash) kanssa.

Christina Aguilera - Not Myself Tonight (Official Video) from Xerekina on Vimeo.

2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Oho! Biisi on aika taattua Xtinaa, eikä herätä sen suurempia intohimoja mihinkään suuntaan, mutta videon suorasukainen Gaga-kopiointi yllätti. Kai sitä edes jotain omaa olisi videoon voinut lisätä...

Markus kirjoitti...

Madonnan Human Nature on varmasti myös nähty. Onhan noita vastaavia vaikka kuinka.

Bionic saattaa lyödä laudalta tämän ennätyksen.

http://kuningasburgeri.blogspot.com/2010/03/alas-ja-ylos.html