tiistai 22. kesäkuuta 2010

Viikon listanimi: Oasis

1990-luvun brittirockin suuri ja mahtava Oasis pisti viimein pillit pussiin viime vuonna. Sanalla viimein en tarkoita, että yhtye olisi ollut huono, vaan sitä, että Gallagherin veljesten viha-rakkaussuhde räiskyi kuin rikkinäinen sähikäinen, Maija Vilkkumaata lainatakseni.

Kuudella BRIT-palkinnolla hellitty bändi ylsi Britannian albumilistan kärkeen jokaisella seitsemällä studiolevyllään. Britannian sinkkulistan ykkösiä manchesterilaisyhtyeellä on kahdeksan alkaen toukokuulta 1995 (Some Might Say) päättyen toistaiseksi syyskuulle 2005 (The Importance of Being Idle). Oasis on osoittanut rockyhtyeeksi hurjaa turnauskestävyyttä: 27 singlestä 23 ylsi Top 10:iin.

Aikanaan kohuttu listataistelu Blurin Country Housen ja Oasiksen Roll with Itin välillähän päättyi Blurin voittoon, mutta kaupallisessa mielessä Oasis sai viimeisen naurunpyrskähdyksen. (What’s the Story) Morning Glory (1995) on nimittäin Britannian kaikkien aikojen kolmanneksi myydyin levy noin 4,4 miljoonalla kappaleella. Roll with It oli albumin toinen single.

Morning Gloryn seuraaja Be Here Now puolestaan on yhä julkaisuviikon suurimmat lukemat koskaan mittauttanut albumi, noin 700 000 kpl. Ystävämme Wikipedia kertoo, että Q antoi sille viisi tähteä vuonna 1997, mutta haukkui pystyyn kymmenen vuotta myöhemmin.

Tuore singlekokoelma Time Flies…1994-2009 on Oasiksen kahdeksas albumilistan ykkönen, mutta vasta ensimmäinen kärkeen yltänyt kokoelma tai livelevy: The Masterplan (1998) ja Stop the Clocks (2008) ponnistivat molemmat sijalle kaksi ja Familiar to Millions (2000) viidenneksi.

Oasis oli iso myös Yhdysvalloissa. Definitely Maybe (1994) ja Be Here Now olivat platinalevyn, ja Morning Glory peräti nelinkertaisen platinalevyn arvoisia. Albumilistan kärki tosin jäi valloittamatta – toistaiseksi.

Hiteistä Wonderwall kipusi Hot 100 -listan kahdeksanneksi talvella 1996. Top 40 -menestyksiä tuli kaikkiaan neljä (Live Forever, Wonderwall, Champagne Supernova ja D’You Know What I Mean).

Oasiksen All Around the World (1998) on muuten kaikkien aikojen pisin brittiykköseksi yltänyt kappale: 9 minuuttia 38 sekuntia. Ja muistatteko The Mike Flowers Popsin, joka vei Wonderwallin (alla) brittilistan kakkoseksi, yhtä korkealle kuin Oasis itse?

The Mike Flowers Pops - Wonderwall from Estação Espacial on Vimeo.

Ei kommentteja: