sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Listakatsaus, vko 23

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Usher featuring will.i.am – OMG
2. (3.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
3. (2.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
4. (7.) Ke$ha – Your Love Is My Drug
5. (4.) Taio Cruz featuring Ludacris – Break Your Heart
6. (6.) Lady Gaga – Alejandro
7. (5.) B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin’ on You
8. (14.) La Roux – Bulletproof
9. (11.) Train – Hey, Soul Sister
10. (9.) Eminem – Not Afraid

Kärjessä oli tiukkaa ja ensi viikolla saattaa tapahtua vallanvaihto, mutta on vaikea ennustaa kuka ohittaa kenet. Sekä California Gurls että Airplanes nousevat kovaa kyytiä radiolistalla, eikä OMG myy nahkaansa halvalla.
La Roux'n Bulletproof petrasi aina kymppikärkeen asti. Brittiläiset Top 10 -hitit alkavat taas olla yleisiä – muutama vuosi sitten sellainen olisi ollut suorastaan harvinaisuus. Tälläkin viikolla niitä on kaksi: Bulletproof ja Break Your Heart.
Blogin juuri alkaneessa kesäsarjassa perehdytään Yhdysvalloissa menestyneisiin brittiartisteihin, jotka eivät jostain syystä saavuttaneet vastaavaa suosiota kotimarkkinoilla.
American Idolin juuri voittanut Lee DeWyze versioi U2:n Beautiful Dayn sijalle 24, mikä on suorastaan kehno tulos joskus listamenestyjiä suoltaneelta ohjelmaformaatilta. Sama miekkonen vastaa Hallelujahin vuoden kolmannesta visiitistä (44). Leonard Cohenin alkuperäinen esitys ei koskaan yltänyt Hot 100 -listalle, kuten ei Jeff Buckleynkaan versio.
Idoliin liittyy myös debyytti sijalla 81. Myöhään jenkkilistalle nousseet brittihitit ovat nekin eräänlaisia kummajaisia. Sanalla myöhään tarkoitan useaa vuotta: Will Youngin Ivor Novello -palkittu Leave Right Now oli vuoden 2004 suurimpia hittejä Britanniassa, ja nyt siis Youngin ensimmäinen Hot 100 -noteeraus.
Hieman vastaavanlainen tapaus oli muutama kuukauden takainen Snow Patrolin Set the Fire to the Third Bar, joka rekisteröityi Hot 100 -listalle soituaan Dear John -leffan yhteydessä. Britanniassa se ylsi 18:nneksi jo vuonna 2006.


USA:n albumit Top 10

1. (1.) Soundtrack – Glee: The Music Volume 3: The Showstoppers
2. (-) Stone Temple Pilots – Stone Temple Pilots
3. (4.) Justin Bieber – My World 2.0
4. (6.) Lady Antebellum – Need You Now
5. (8.) Usher – Raymond V Raymond
6. (12.) Lady Gaga – The Fame
7. (2.) The Rolling Stones – Exile on Main St.
8. (3.) The Black Keys – Brothers
9. (11.) Carole King & James Taylor – Live at The Troubadour
10. (5.) Nas & Damian Marley – Distant Relatives

Glee-sarjan The Showstoppers piti pintansa USA:n albumilistalla, vaikka sen myynti notkahti alle puoleen edellisviikosta. Paluun tehnyt Stone Temple Pilots joutui antautumaan niukasti.
Kaikki Stone Temple Pilotsin kuusi studioalbumia ovat yltäneet Top 10:iin – edellinen, vuoden 2001 Shangri-La Dee Da tosin pinnistäen sijalle yhdeksän. Laulaja Scott Weiland luotsasi välissä Velvet Revolverin paalupaikalle asti.
Sijalla 13 debytoi Sex and the City 2 -leffan soundtrack. Siltä ei ole irronnut vielä varsinaisia hittejä, mutta levyn avainraita, Alicia Keysin Rapture, saattaa kohota sellaiseksi. Ykkösosan soundtrack kävi peräti kakkosena.
Billboardin sivuilla muuten on kiinnostava artikkeli albumien myyntisuhdanteista ja niiden kehityksestä.


Britannian singlet Top 10

1. (41.) David Guetta & Chris Willis feat. Fergie & LMFAO – Gettin' Over You
2. (2.) B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin' on You
3. (3.) Jason Derulo – Ridin' Solo
4. (1.) Dizzee Rascal – Dirtee Disco
5. (8.) Aggro Santos featuring Kimberly Wyatt – Candy
6. (5.) Eminem – Not Afraid
7. (13.) Alicia Keys – Try Sleeping with a Broken Heart
8. (6.) N-Dubz featuring Bodyrox – We Dance On
9. (10.) Sean Kingston & Justin Bieber – Eenie Meenie
10. (3.) Iyaz – Solo

Tämän viikon brittilista on kiinnostavin pitkiin aikoihin, sillä pitkin viikkoa iTunesissa ja muissa listatietoa tarjoavissa instansseissa oli kärjessä muutamakin eri biisi. Lopulta potin korjasi hurjasti noussut David Guettan ja kumppaneiden Gettin' over You. Se on kiinnostava ykkönen, koska on jo viides single One Love -albumilta, ja niistä viidestä kolmas (One Love) sekä neljäs (Memories) eivät yltäneet Top 10:iin.
Try Sleeping with a Broken Heartista tuli Alicia Keysin kolmas Top 10 -single hänen tuoreimmalta albumiltaan ja viides putkeen jos yhteistyöt lasketaan mukaan. Jo viime viikolla kymmenenneksi ehtinyt Eenie Meenie puolestaan on sekä Sean Kingstonin että Justin Bieberin toinen Top 10 -single ylipäätään.
B.o.B:n ja Hayley Williamsin Airplanes ilmaantui albumijulkaisun myötä sijalle 23, ja viisuvoittaja Satellite debytoi sijalla kolmekymmentä käytyään välillä jopa 25:ntenä. Se hävisi siis viimevuotiselle voittajalle Fairytalelle (10) reilusti. BBC:n Radio 2 on ottanut biisin soittolistalleen, joten sen alamäki saattaa olla edeltäjäänsä loivempi. Fairytale vietti Top 75:ssä vain kaksi viikkoa.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Jack Johnson – To the Sea
2. (2.) Michael Bublé – Crazy Love
3. (3.) Glee Cast – Glee: The Music Volume 3: Showstoppers
4. (1.) Pendulum – Immersion
5. (6.) Alicia Keys – The Element of Freedom
6. (8.) Lady Gaga – The Fame
7. (4.) Katie Melua – The House
8. (7.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
9. (-) R.A.F. Squadronaires – In the Mood
10. (10.) Florence & The Machine – Lungs

Havaijilta ponnistava Jack Johnson on käsittämättömän suosittu angloamerikkalaisessa maailmassa. Minun korvaani hänen kappaleensa kuulostavat lähinnä perustylsältä rämpytykseltä. No, joka tapauksessa To the Sea oli viime viikon myydyin albumi Britanniassa ja myös Yhdysvaltojen tuleva ykkönen.
Royal Air Force Squadronaires on nimensä mukaisesti Britannian ilmavoimien yhtye. Poplistoilla kokoonpano on nyt ensimmäistä kertaa. Se on myös syy ilmavoimissa palvelleen jazzlegenda Glenn Millerin läsnäoloon, jonka In the Mood -klassikon mukaan ilmavoimayhtyeen albumikin on nimetty.
The Divine Comedyn paluualbumi Bang Goes the Knighthood ylsi 20:nneksi, B.o.B sijalle 22, Teenage Fanclubin uusin Shadows 30:nneksi ja Carole Kingin sekä James Taylorin live sijalle 33.

Ei kommentteja: