sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Listakatsaus, vko 18

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin' on You
2. (2.) Rihanna – Rude Boy
3. (4.) Taio Cruz featuring Ludacris – Break Your Heart
4. (5.) Lady Antebellum – Need You Now
5. (3.) Train – Hey, Soul Sister
6. (8.) Usher featuring will.i.am – OMG
7. (6.) Jason Derulo – In My Head
8. (9.) Ke$ha – Your Love Is My Drug
9. (12.) B.o.B featuring Haley Williams – Airplanes
10. (7.) Lady Gaga featuring Beyoncé – Telephone

Nothin' on Youn kärkipaikka on turvattu vielä ainakin ensi viikoksi, sillä miehen tuore albumi vauhdittaa luonnollisesti myös biisien menekkiä. Taio Cruzin Break Your Heart kävi aikanaan ykkösenä ja on nyt matkalla takaisin kohti kärkeä. Olisi melkoinen temppu, jos se sinne yltäisi – epätodennäköistä, muttei mahdotonta.
Viikon kovin uutuus on Glee Castin versio Madonnan Like a Prayerista (27). Lukuisat kantrisinglet (kuten albumitkin) paransivat osakkeitaan Academy of Country Music Awards -bileiden ansiosta. I Gotta Feelingistä (38) tuli digiajan myydyin single, sillä se ohitti viime viikolla Flo Ridan Low'n. Molempien kokonaissaldo on tällä hetkellä rapiat 5,5 miljoonaa.
Listan alapuolen uutuuksia ovat muun muassa B.o.B:n kolmas listasingle Bet I (72), pari Glee-biisiä, Shontellen pophitiksi tehty Impossible (88), Reban I Keep on Loving You (90), suurimman suosionsa jo ohittaneen Tim McGraw'n Still (91) ja Ciaran kelvollinen Ride (92). Kestävä rakkaus on nyt kovassa huudossa, sillä sijalla 73 nousee Reban kappaleen kaima Keep on Lovin' You esittäjänään Steel Magnolia. Biisi on mukana Valentine's Day -leffassa, jonka soundtrack on menestynyt melko kehnosti siihen nähden, että siltä lohkaistiin myös Taylor Swiftin listakakkonen Today Was a Fairytale.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Soundtrack – Glee: The Music, The Power of Madonna (EP)
2. (3.) Lady Antebellum – Need You Now
3. (1.) Justin Bieber – My World 2.0
4. (-) AC/DC – Iron Man 2 (Soundtrack)
5. (2.) Usher – Raymond V Raymond
6. (6.) Various Artists – NOW 33
7. (-) Jimmy Buffett – Encores
8. (10.) Justin Bieber – My World (EP)
9. (15.) Zac Brown Band – The Foundation
10. (7.) Lady Gaga – The Fame

The Power of Madonna -ep on ensimmäinen Glee-sarjan ykkösalbumi, mutta sitä ostettiin julkaisuviikolla vähemmän (98 000 kpl) kuin sijoille neljä ja kolme yltäneitä kahta ensimmäistä Glee-levyä. Kolme neljäsosaa ostoista tehtiin digimuodossa. Neljäntenä näyttäytyvä AC/DC ei ole päästänyt kappaleitaan digimyyntiin lainkaan. Toisaalta eksklusiivisuus on välillä hyvästäkin – seitsemäntenä debytoinut Jimmy Buffett -albumi Encores on myynnissä vain Wal-Marteissa.
Zac Brown Band hyötyi mainituista kantrikemuista, ja heillä on myös uusi hitti Highway 20 Ride. Yhteissummaksi muodostui viime viikolla sija yhdeksän, joka on 75 viikkoa listalla viipyneen The Foundationin paras toistaiseksi. Albumille on myönnetty tuplaplatinastatus.
Sijoilla 11 ja 12 on rockia: Circa Surviven Blue Sky Noise sekä Sevendustin Cold Day Memory. Kantrivanhukset Nelson ja Haggard tuli jo käsiteltyä, ja American Idiot -musikaalin Broadway-äänite on uutuus sijalla 43.
Rufus Wainwrightin All Days Are Nights: Songs for Lulu näyttäytyy sijalla 74. Rufus ei ole vielä ehtinyt Hot 100 -listalle, toisin kuin isänsä Loudon Wainwright III, jonka Dead Skunk kävi siellä jopa 16:ntena vuonna 1973. Pojan toistaiseksi korkeimmalle yltänyt albumi on vuoden 2007 mainio Release the Stars (23). Uusi levy on omistettu äidille, folk- ja kantrinero Kate McGarriglelle, joka menehtyi viime tammikuussa.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Roll Deep featuring Jodie Connor – Good Times
2. (2.) Usher featuring will.i.am – OMG
3. (4.) Plan B – She Said
4. (1.) Diana Vickers – Once
5. (3.) Chipmunk feat. Esmee Denters – Until You Were Gone
6. (6.) Professor Green featuring Ed Drewett – I Need You Tonight
7. (5.) Scouting for Girls – This Ain't a Love Song
8. (8.) Timbaland featuring Justin Timberlake – Carry Out
9. (7.) Kelis – Acapella
10. (12.) Taio Cruz featuring Ke$ha – Dirty Picture

Kas kummaa, urbaania tanssihoppia kärjessä. Tai europoppiahan tuo on. Roll Deepillä on kaksi hittisingleä viiden vuoden takaa, joten porukkaa voidaan kutsua jo pitkän linjan tekijöiksi. The Avenue kävi 11:ntenä kesällä 2005. Näinä päivinä myös unohdetut nimet saavat sinkkuhittejä, kunhan soundi on tarpeeksi trendikäs. Biisi voisi olla kyllä huonompikin, ei tosin paljon.
Glee-osastolta Like a Prayer on listoilla myös Britanniassa (16), ja sijalle 28 nousi Lady Antebellumin Need You Now, joka on ollut todetusti jättimenestys Yhdysvalloissa. Tuota kantripopballadiakin oudompi listailmestys musiikillisesti – ja ensimmäistä kertaa Top 40:ssä – on pykälää alempaa löytyvä Billy Joelin She's Always a Woman vuodelta 1977. Biisiä käytetään John Lewis -mainoksessa. Trainin Hey, Soul Sister on nyt myös brittihitti (36).


Britannian albumit Top 10

1. (3.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
2. (-) Usher – Raymond V Raymond
3. (1.) AC/DC – Iron Man 2 (Soundtrack)
4. (-) Glee Cast – Glee: The Music, The Power of Madonna
5. (-) Bullet for My Valentine – Fever
6. (2.) Paul Weller – Wake Up the Nation
7. (6.) Lady Gaga – The Fame
8. (5.) Scouting for Girls – Everybody Wants to Be on TV
9. (-) Port Isaac's Fisherman's Friends – Port Isaac's Fisherman's Friends
10. (7.) Paolo Nutini – Sunny Side Up

Kriitikoillekin kelpaava Plan B otti paalupaikan takaisin, hivenen yllättäen. Usher ei siten saanut neljättä ykkösalbumiaan, vaikka oli viikon mittaan edellä. Toisin kuin Yhdysvalloissa, The Power of Madonna jäi saarivaltakunnassa alemmas kuin kaksi edeltäjäänsä. Walesista ponnistavalla Bullet for My Valentinella on nyt kaksi Top 5 -albumia ilman ainuttakaan Top 20 -singleä. Sijan yhdeksän tapaus on Rajaton brittiläisittäin. Kymmenen Port Isaacin kalastavaa tai muuten meren kanssa puuhastelevaa laulajaa vetelevät merimiesviisuja acapellana. Huikea konsepti kerta kaikkiaan. Outoa tavaraa löytyy myös sijalta 12: saksalainen big band-ikämies James Last tripla-albumilla Eighty Not Out. Wikipedia listaa hänen nimensä alla noin miljoona julkaisua. Hieman tutumpia ovat Madonna-kokoelma Celebration (re-entry sijalla 15), Billy Oceanin kokoelma (17) ja The Fall (38). Kate Nashilla ei mene kovin hyvin: My Best Friend Is You romahti 8-39, ja Do Wah Doo tippui sinkkupuolella ulos Top 40:stä.

1 kommentti:

Markus kirjoitti...

Selvyyden vuoksi lisättäköön, että Roll Deep on kollektiivi, jossa ovat vaikuttaneet muun muassa Wiley, Dizzee Rascal ja Tinchy Stryder. Ei siis ihme, että Good Times ilmaantui ykköseksi.

Plan B:n levy (41 001 kpl) löi Usherin parilla sadalla ja AC/DC:n vajaalla tuhannella kopiolla.