keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Viikon listanimi: Eminem

Ei taida olla liioiteltua kutsua Eminemiä kaikkien aikojen suurimmaksi hip hopin supertähdeksi. Eikä kenties sekään, että sanoo hänen olevan globaalisti tarkasteltuna kaikkien aikojen tärkein rap-artisti, joka viimeistään popularisoi koko genren Indonesiasta Imatralle.

Noin kymmenen vuotta kestäneen suosionsa aikana Marshall Mathers III on myynyt kymmeniä miljoonia levyjä maailmanlaajuisesti. Hän on ainoa artisti, joka on julkaissut 2000-luvulla Yhdysvalloissa kaksi timanttia eli kymmenkertaista platinaa saavuttanutta albumia, The Marshall Mathers LP:n ja The Eminem Shown.

Hirmuiseen albumimenestykseen verrattuna Eminemin singlet ovat jääneet Yhdysvalloissa listoilla lapsipuolen asemaan. Suosion huipulla julkaistu leffatunnari Lose Yourself toki oli giganttinen hitti kaikkialla ja Hot 100 -listan kärjessä 12 viikon ajan, mutta seuraavaa, ja toista, jenkkiykköstään Eminem sai odottaa viime vuoteen asti. Viime viikolla tuli kolmas, Not Afraid (alla), joka ennakoi uutta albumia nimeltä Recovery.

Suurin syy albumisuosioon verrattuna keskinkertaiseen Hot 100 -menestykseen on ollut radiosoiton puute. Eminem ei ole koskaan ollut yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta popradion, eikä toisaalta urbaania musiikkia soittavien asemienkaan ykkössuosikki, vaan kiistanalaisena ja kohuttuna hahmona myynyt albumeita nimenomaan omalla persoonallaan. Sillä puolella tuloksena on ollut pelkästään ykkös- ja kakkossijoja: ykkösiä seitsemän ja yksi kakkonen (The Slim Shady LP).

Britannian sinkkumarkkinoilla on ollut helpompaa. Jo ensimmäinen laajemmalti noteerattu kappale My Name Is ylsi kakkoseksi, ja seuraavana keväänä julkaistu The Real Slim Shady paalupaikalle. Ensimmäinen Top 10:n ulkopuolelle jäänyt virallinen single oli vasta viimevuotisen Relapse-albumin kolmas lohkaisu Beautiful (12). Ykkösiäkin on kaikkiaan kuusi. Erityisen mielekkääksi on osoittautunut nelossija: viisi putkeen Mockingbirdistä We Made Youhun. Kaikki nämä ilman D12:ä, joka ratsasti käytännössä Eminemin maineella.

Kiinnostavaa kyllä, Didon huippusuosioon lingonnut Stan (2000) oli megahitti melkein kaikkialla muualla paitsi Yhdysvalloissa (51). Stanin kertosäe on peräisin Didon kappaleesta Thank You, joka ylsi rapakon takana peräti kolmanneksi ja on siellä laulajattaren toistaiseksi isoin hitti.


Eminem - Not Afraid - RECOVERY from BornGQ Entertainment on Vimeo.

Ei kommentteja: