perjantai 14. toukokuuta 2010

Katse vanhempaan päin

Tämän blogin listakatsauksissa pureudutaan yleensä uutuuksiin, joten välillä on hyvä tutkia, mitkä albumit ja singlet ovat roikkuneet listoilla pidempäänkin. Alle on listattu listaviikkojen mukaan kaikki yli puoli vuotta singlelistoilla viettäneet kappaleet sekä vuoden mittariinsa keränneet albumijulkaisut. Suluissa on korkein sijoitus.


Hot 100

48 – Black Eyed Peas – I Gotta Feeling (1)
40 – David Guetta featuring Akon – Sexy Chick (5)
39 – Lady Antebellum – Need You Now (2)
32 – Train – Hey, Soul Sister (3)
32 – Michael Bublé – Haven’t Met You Yet (25)
31 – Ke$ha – TiK ToK (1)
31 – OneRepublic – All the Right Moves (18)
28 – Lady Gaga – Bad Romance (2)
28 – Kris Allen – Live Like We’re Dying (18)
26 – Trey Songz featuring Fabolous – Say Aah (9)

I Gotta Feelingistä voidaan olla montaa mieltä, mutta sen menestys ennen kaikkea myynnissä on ollut liki ennennäkemätöntä. Keskustelupalstoilla monet ovat vaatineet sen nimittämistä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen suurimmaksi hitiksi ohi We Belong Togetherin sen vuoksi, että se julkaistiin vuonna 2009. Moinen olisi tietenkin typerää, eikä Billboard niin tee, mutta vaatimus on sinänsä ihan looginen.

Edellä listatuista kappaleista Top 10:ssä ovat tällä viikolla vielä Need You Now ja Hey, Soul Sister. Haven’t Met You Yet, All the Right Moves, Live Like We’re Dying ja Say Aah eivät ole netonneet erikoisen huimia myyntilukemia, mutta ovat soineet ahkerasti radiossa. Nykyisin Top 10:iin yltäminen radiosoittopainotteisin pistein on äärimmäisen hankalaa, sillä myyntipisteet ovat kautta linjan korkeammat kuin esimerkiksi 2000-luvun alkupuolella. Ensimmäinen pelkillä radiopisteillä ykköseksi yltänyt kappale oli Aaliyah’n Try Again vuonna 2000; nyt se temppu on mahdoton. Tällä hetkellä varmin ykkössijan resepti on tietenkin saada myynti- ja radiosoittopiikki osumaan mahdollisimman lähelle toisiaan, mieluiten samalle viikolle. Tässä epäonnistui muun muassa Bad Romance. Toinen vaihtoehto on saada singleä kaupaksi rutkasti muita enemmän, kuten Eminem viime viikolla.


Billboard 200, Top 100

108 – Lady Antebellum – Lady Antebellum (4)
86 – Darius Rucker – Learn to Live (5)
85 – Kings of Leon – Only By the Night (4)
80 – Lady Gaga – The Fame (2)
80 – Pink – Funhouse (2)
78 – Taylor Swift – Fearless (1)
77 – Zac Brown Band – The Foundation (9)
77 – Nickelback – Dark Horse (2)
57 – Jason Aldean – Wide Open (4)

Albumikatraan keulilla on levyjä, jotka eivät ole yltäneet kummoiseen viikkomyyntiin, mutta pysyneet pinnalla puskaradion ja lukemattomien sinkkujen ansiosta (Rucker, Kings of Leon, Nickelback) tai huiman menestyksekkään kakkosalbumin peesissä (Lady Antebellum). The Famen on helppo ennustaa saavuttavan vähintään sadan viikon rajapyykin, ja myös The Foundation ja Fearless ovat viikkolistoilla yhä korkealla. Top 100:n ulkopuolella on monia vanhoja klassikkojulkaisuja, jotka eivät lähde kulumallakaan. Siksi listasin tähän vain ns. uudet roikkujat.


Britannian singlet, Top 75

47 – Black Eyed Peas – I Gotta Feeling (1)
37 – Journey – Don’t Stop Believin’ (5)
36 – Florence & The Machine – You’ve Got the Love (5)
34 – Jay-Z + Alicia Keys – Empire State of Mind (2)
31 – Black Eyed Peas – Meet Me Halfway (1)
29 – Cheryl Cole – Fight for This Love (1)
28 – Lady Gaga – Bad Romance (1)
27 – Ke$ha – TiK ToK (4)

Britannian singlelistasta on saatavilla Top 200:kin, mutta olen aina monen muun tavoin käyttänyt Top 75:ta. Alkuvuoden kenties kovin pophitti, Ke$han TiK ToK, jäi yllättäen Top 3:n ulkopuolelle, mutta on sittemmin roikkunut tiukasti mukana. Tällä viikolla edellä mainituista parhaiten sijoittui Bad Romance (32).

Journeyn kappaleesta on kirjoitettu lause jos toinenkin, mutta muistutetaan vielä, että suurin syy sen kukoistukseen on Glee-sarja. Läpilyönnille oli toki otollinen alusta, sillä Don’t Stop Believin’ kummitteli Top 200 -listalla jo pitkään ennen Gleetä.


Britannian albumit, Top 75

115 – Paolo Nutini – These Streets (3)
85 – Kings of Leon – Only By the Night (1)
81 – Scouting for Girls – Scouting for Girls (1)
77 – Beyoncé – I Am…Sasha Fierce (2)
71 – Fleetwood Mac – The Very Best of (6)
69 – Lady Gaga – The Fame (1)
68 – Michael Jackson – Number Ones (1)
65 – Lily Allen – It’s Not Me, It’s You (1)
54 – Whitney Houston – The Ultimate Collection (3)

Only By the Night putosi viime viikolla pois Top 40:stä pitkän roikkumisen jälkeen. Toinen sitkeä sissi I Am…Sasha Fierce on vielä niukasti rajan sisäpuolella.

Jätin tästä ryppäästä pois The Stone Rosesin esikoisen, joka palasi juuri Top 40:iin alennusmyyntien ansiosta, ja on viettänyt listalla 102 viikkoa. Myös These Streets ja Scouting for Girls ovat, paitsi esikoisia, niin myös ns. vanhoja julkaisuja, jotka ovat myyneet hyvin tuoreempien seuraajiensa ansiosta. Number Ones on viettänyt listalla tiiviisti aikaa viime kesästä lähtien ja vahvistaa asemaansa Jacksonin ykköskokoelmana. Kesäkuussa Suomessa konsertoivan Whitney Houstonin vuosituhannen vaihteessa ilmestynyt The Greatest Hits on toistaiseksi myynyt noin tuplasti verrattuna The Ultimate Collectioniin.

Ei kommentteja: