sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Listakatsaus, vko 20

Billboard Hot 100, Top 10

1. (-) Eminem – Not Afraid
2. (1.) Usher featuring will.i.am – OMG
3. (2.) B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin' on You
4. (4.) Taio Cruz featuring Ludacris – Break Your Heart
5. (7.) B.o.B featuring Eminem & Hayley Williams - Airplanes
6. (3.) Rihanna – Rude Boy
7. (6.) Train – Hey, Soul Sister
8. (8.) Ke$ha – Your Love Is My Drug
9. (-) 3OH!3 featuring Ke$ha – My First Kiss
10. (5.) Lady Antebellum – Need You Now

Eminemin Recovery-albumia ennakoiva Not Afraid nousi tällä viikolla suoraan Hot 100 -listan kärkeen muihin verrattuna ylivoimaisen myynnin ansiosta. Singleä ostettiin viikossa 379 000 kappaletta, ja siitä tuli Hot 100 -listan historian 16. kärjessä debytoinut biisi. Tempun teki viimeksi Britney Spearsin 3 viime syksynä. Eminemillä on ennestään kaksi ykköstä: Lose Yourself (2002) ja Crack a Bottle (2009).
Top 10:ssä on kolminkertainen tuplaedustus; asialla Eminemin lisäksi B.o.B ja Ke$ha, joka on mukana coloradolaisduo 3OH!3:n ihan uudella kappaleella My First Kiss. Alkuvuodesta seiskana käynyt Blah Blah Blah oli roolitettu päinvastoin.
Gleetä on taas rutkasti listalla – korkeimmalla Total Eclipse of the Heart (16). Biisi on Top 20:ssä kolmatta kertaa: Bonnie Tyler lauloi sen ykköseksi vuonna 1983, ja toinen britti, euroviisuissakin käynyt Nicki French, sai siitä ainokaisen jenkkihittinsä kesällä 1995 (2). Britanniassa vastaavat sijat olivat yksi ja viisi, ja siellä listalle ylsi myös Jan Waynen versio vuonna 2003 (28).
Olivia Newton-John teki paluun listalle vierailemalla Gleessä omalla kappaleellaan Physical (89). Alkuperäisversio oli vuonna 1981 harvinaisen pitkäikäinen ykkönen viettäen paalupaikalla peräti kymmenen viikkoa. Brittilistalla Physical ylsi vain seitsemänneksi.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Godsmack – The Oracle
2. (2.) Lady Antebellum – Need You Now
3. (-) MercyMe – The Generous Mr. Lovewell
4. (-) Carole King & James Taylor – Live at The Troubadour
5. (4.) Justin Bieber – My World 2.0
6. (-) Deftones – Diamond Eyes
7. (-) Court Yard Hounds – Court Yard Hounds
8. (5.) AC/DC – Iron Man 2 (Soundtrack)
9. (-) Toni Braxton – Pulse
10. (6.) Usher – Raymond V Raymond

Rockyhtye Godsmackillä ei ole ainuttakaan Top 40 -sinkkuhittiä, mutta jo kolme ykköseksi yltänyttä studioalbumia: The Oraclea edelsivät Faceless (2003) ja IV (2006). Jouluksi 2007 julkaistu kokoelma jäi muiden jalkoihin ja sijalle 35.
Kristillistä rockia soittava MercyMe nettosi parhaan sijoituksensa. Carole King puolestaan on tällä viikolla Top 10:ssä ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun ja albuminsa Thoroughbred. Duettopari James Taylor on netonnut Top 10 -levyjä säännöllisesti – tälläkin vuosituhannella kaksi nelossijaa ennen nyt samalle sijalle yltänyttä Live at The Troubadouria.
Deftonesin studioalbumien listarivi näyttää numeroita 23, 29, 3, 2, 10 ja 6. Dixie Chicks -naisten sivuprojekti Court Yard Hounds debytoi seitsemäntenä, ja Toni Braxton mukiinmenevästi yhdeksäntenä. Uutuustulvan ansiosta viime viikon ykkönen, B.o.B:n B.o.B Presents: The Adventures of Bobby Ray putosi sijalle 12, vaikkei sen myynti mitenkään romahtanut.
Ihanat naiset Neko Case ja Leslie Feist näyttäytyvät listalla tällä viikolla yhtyeiden jäseninä: The New Pornographersin Together ylsi 18:nneksi ja Broken Social Scenen Forgiveness Rock Record sijalle 34.


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Roll Deep featuring Jodie Connor – Good Times
2. (12.) Jason Derulo – Ridin' Solo
3. (2.) Usher featuring will.i.am – OMG
4. (-) Edward Maya featuring Vika Jigulina – Stereo Love
5. (5.) Aggro Santos featuring Kimberly Wyatt – Candy
6. (3.) Plan B – She Said
7. (14.) Fyfe Dangerfield – She's Always a Woman
8. (16.) Alexandra Burke featuring Pitbull – All Night Long
9. (-) Glee Cast – Total Eclipse of the Heart
10. (10.) Kelis – Acapella

Roll Deep jatkoi ykkösenä, ja kakkoseksi hypännyt Ridin' Solo täydentää nätisti Jason Derulon aiempien sinkkujen ykkös- ja kolmossijaa. Stereo Loven brittijulkaisua pantattiin pitkään, mutta odotus palkittiin nelossijalla.
Alexandra Burke sai All Night Longista neljännen Top 10 -singlensä. Noista neljästä kaksi on yltänyt ykköseksi ja kaksi kahdeksanneksi.
Christina Aguileran uusi single Not Myself Tonight debytoi keskinkertaisesti sijalla 12. Aguileralla on toistaiseksi neljä ykköstä: Genie in a Bottle, Dirrty, Beautiful ja johtamansa yhteisesitys Lady Marmalade.
16-vuotias rapartisti Fugative sai ensimmäisen Top 40 -hittinsä singlestä Crush, joka debytoi 26:ntena, ja Keanen single Stop for a Minute pitää Top 40:n perää tällä viikolla. Kappaleella vierailee hip hop -artisti K'naan, joka on syntyjään Somaliasta, mutta sittemmin kanadalaistunut.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Keane – Night Train
2. (2.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
3. (-) Lady Gaga – The Remix
4. (5.) Lady Gaga – The Fame
5. (-) The National – High Violet
6. (3.) AC/DC – Iron Man 2 (Soundtrack)
7. (1.) Diana Vickers – Songs from the Tainted Cherry Tree
8. (-) Foals – Total Life Forever
9. (6.) Florence & The Machine – Lungs
10. (10.) Black Eyed Peas – The E.N.D.

Keanen neljännestä albumilistakelpoisesta studiolevystä tuli yllättäen yhtyeen neljäs ykkönen. Saavutus on huomionarvoinen, sillä monet muut kuusi vuotta sitten listoilla juhlineet popartistit ja -yhtyeet ovat pikkuhiljaa taantuneet statisteiksi, ehkä esimerkiksi Snow Patrolia ja pian uuden albuminsa julkaisevaa Scissor Sistersiä lukuun ottamatta.
Lady Gagan remix-albumi on viikon toiseksi korkein uutuus, ja kärkikympissä debytoivat myös The Nationalin kehuttu High Violet sekä indie-bändi Foalsin toinen albumi Total Life Forever. High Violetin edeltäjä Boxer käväisi sijalla 57, ja Foalsin esikoinen Antidotes kolmantena. Yhtyeiden urakäyrät osoittavat siis hieman eri suuntiin.
Slashin albumi julkaistiin Britanniassa kuukausi sitten vain digitaalisesti. Se toi sijan 30, ja nyt albumi näyttäytyy uudelleen listalla, 17:ntenä.
Top 40:iin nousivat uutuuksina myös Toni Braxtonin Pulse (28) sekä The Dead Weatherin Sea of Cowards (32).

Tästä viikosta lähtien kirjoitan britti- ja jenkkilistoista myös Rumban nettisivuille. Pohdin vielä, missä muodossa nämä blogin listakatsaukset jatkuvat. Todennäköisesti blogin rooli muuttuu hieman syventävämmäksi.

Ei kommentteja: