sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Listakatsaus, vko 21

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Usher featuring will.i.am – OMG
2. (-) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
3. (5.) B.o.B featuring Eminem & Hayley Williams – Airplanes
4. (3.) B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin’ on You
5. (4.) Taio Cruz featuring Ludacris – Break Your Heart
6. (1.) Eminem – Not Afraid
7. (8.) Ke$ha – Your Love Is My Drug
8. (11.) Lady Gaga – Alejandro
9. (6.) Rihanna – Rude Boy
10. (7.) Train – Hey, Soul Sister

OMG palasi keräämään lisää ykkösviikkoja, joita lienee odotettavissa pari. Katy Perryn ja Snoop Doggin California Gurls oli viikon myydyin single. Perry on kertonut biisin olevan vastine New Yorkia juhlistaneelle Empire State of Mindille, joka vietti kärjessä viisi viikkoa viime vuoden lopulla. Tunnetuimpia Kaliforniaa nimessään juhlistavia hittejä lienevät Mamas & the Papasin California Dreamin’ (#4, 1966); The Beach Boysin melkein Perryn biisin kaima California Girls (#3, 1965), jonka David Lee Roth nosti uudelleen kolmoseksi vuonna 1985, sekä 2Pacin California Love, joka muodosti How Do U Want It -biisin kanssa listaykköseksi yltäneen kahden A-puolen singlen. Red Hot Chili Peppersin Dani California (#6, 2006) on edellinen kategoriaan luiskahtava Top 10 -hitti. Aiheen nosti esiin Paul Grein.
California Loven kertosäkeen lauloi Roger Troutman, jota ei ikinä kreditoitu, sillä esittäjäksi merkittiin kaikkialla 2Pac featuring Dr. Dre. Troutman ammuttiin kuoliaaksi keväällä 1999.
Alejandrosta tuli Lady Gagan seitsemäs Top 10 -hitti. Noista neljä julkaistiin alkuperäisellä The Famellä ja kolme The Fame Monsterilla.
Enrique Iglesias palasi listoille Pitbullin maustamalla kappaleella I Like It (89). Hänen englanninkielinen uransa alkoi ryminällä latinopopin hulluna vuonna 1999, sillä heti ensimmäinen single Bailamos ylsi kärkeen asti. Esikoiselta saman tempun teki vielä Be with You. Sittemmin on ollut vaikeampaa, vaikka Escapelta lohkaistiin vielä hitit Hero (3) ja Escape (12). Viimeisin Top 40 -menestys on vuoden 2007 Do You Know (21). Isä Julio ei ole koskaan yltänyt Hot 100 -listan kärkeen.


USA:n albumit Top 10

1. (5.) Justin Bieber – My World 2.0
2. (2.) Lady Antebellum – Need You Now
3. (-) The National – High Violet
4. (8.) AC/DC – Iron Man 2 (Soundtrack)
5. (-) The Dead Weather – Sea of Cowards
6. (4.) Carole King & James Taylor – Live at The Troubadour
7. (10.) Usher – Raymond V Raymond
8. (-) Charice – Charice
9. (1.) Godsmack – The Oracle
10. (-) As I Lay Dying – The Powerless Rise

Rumban listakatsauksessa kirjoitin jo SoundScan-ajan ennätyslukemista, joten en palaa enää siihen. My World 2.0:lla on nyt tilillään neljä ykkösviikkoa. Sen kokonaismyynti ylitti juuri miljoonan, joka on RIAA:n platinaraja. Kaikkia levyjä ei sertifioida, ja nykyisin tuntuu, ettei varsinkaan kultarajan (puoli miljoonaa kauppoihin) ylitys kannusta levy-yhtiöitä hankkimaan sertifikaattia.
The Nationalilla on vielä matkaa arvometalliin, mutta High Violetin kolmatta sijaa voidaan pitää hyvänä – varsinkin, kun pronssi ei ollut erityisessä alennusmyynnissä. Oman kirjanpitoni mukaan kevyimmin eväin kolmoseksi on yltänyt Cam’Ronin Crime Pays (42 900 kpl) suurin piirtein vuosi sitten. High Violetia ostettiin 50 600 kpl.
Kahdeksanneksi ilmaantunut filippiiniläinen YouTube-tähti Charice on David Fosterin suojatteja. Kanadalainen Foster tunnetaan viihteellisen popin kultasormena, joka on tuottanut muun muassa Celine Dionia sekä Whitney Houstonia, ja jonka ilmoitetaan löytäneen kultakimpaleita kuten Josh Grobanin ja Michael Bublén. Wikipedia kertoo, että Foster on voittanut kaikkiaan 15 Grammya.
Keanen brittiykkönen Night Train (EP) debytoi rapakon takana sijalla 25. Se ei ole hassummin, mutta kalpenee kahden edellisen albumin sijojen neljä ja seitsemän edessä. Meat Loafinkin suuruuden päivät alkavat olla toistaiseksi historiaa, sillä Hang Cool Teddy Bear ylsi vain 27:nneksi. Edeltäjä Bat out of Hell 3: The Monster Is Loose kävi kahdeksantena ja kelpasi kultalevystä.
M.I.A.:n suojattina esiin noussut indie-tulokas Sleigh Bells debytoi rohkaisevasti sijalla 39 albumillaan Treats.


Britannian singlet Top 10


1. (-) B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin' on You
2. (2.) Jason Derulo – Ridin' Solo
3. (1.) Roll Deep featuring Jodie Connor – Good Times
4. (8.) Alexandra Burke featuring Pitbull – All Night Long
5. (4.) Edward Maya featuring Vika Jigulina – Stereo Love
6. (3.) Usher featuring will.i.am – OMG
7. (5.) Aggro Santos featuring Kimberly Wyatt – Candy
8. (6.) Plan B – She Said
9. (7.) Fyfe Dangerfield – She's Always a Woman
10. (-) Leeds Utd & Supporters – Leeds Leeds Leeds (Marching On Together)

Nothin' on You nappasi kevyesti myös brittilistan paalupaikan. Burken All Night Long ei jäänytkään kahdeksanneksi, vaan eteni jopa sijalle neljä ilman Radio 1:n tukea. Muilta asemilta tukea liikeneekin riittämiin, sillä kappale on tällä viikolla radiolistan kolmantena.
Leedsin joukkue ja kannattajat juhlivat sijalle kymmenen ja peittosivat Musen leffasinglen Neutron Star Collision (11).
Alun perin vuoden 1996 EM-kotikisoihin levytetty Three Lions on vuosien saatossa noussut listoille aina, kun on pelattu futiksen MM-kisoja. Vuonna 1998 ykköseksi ylsi kokonaan uusi versio, ja uutta versiota tarjotaan myös tälle kesälle. Asialla on The Squad eli Robbie Williams ja Russell Brand kuoron kera. Jos Englanti menestyy, biisistä tullee taas isompikin hitti. Kolmen leijonan eri versioiden listasijoitukset ovat 1, 1, 16 (2002), 9 (2006) ja nyt 21.
Mallikelpoisen The Pretty Recklessin debyyttisingle Make Me Wanna Die ylsi hienosti 16:nneksi, ja mainitaanpa vielä Katie Meluan paluusingle The Flood sijalta 35.


Britannian albumit Top 10

1. (-) The Rolling Stones – Exile on Main St. Remastered
2. (-) Faithless – The Dance
3. (2.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
4. (-) The Baseballs – Strike!
5. (4.) Lady Gaga – The Fame
6. (1.) Keane – Night Train
7. (-) LCD Soundsystem – This Is Happening
8. (21.) Alicia Keys – The Element of Freedom
9. (6.) AC/DC – Iron Man 2 (Soundtrack)
10. (9.) Florence & The Machine – Lungs

Universal ryyditti noin 38 vuotta sitten julkaistun Exile on Main St.:n uusilla kappaleilla, ja siitä tuli Rollareiden ensimmäinen Britannian albumiykkönen sitten Voodoo Loungen (1994). Bändi teki siis sen, mihin The Beatles ei viime syksynä yltänyt julkaistuaan kaikki studioalbuminsa remasteroituna. Tosin Rollareilla on täkyinä levyllisen verran ennen julkaisemattomia kappaleita. Alkuperäinenkin Exile on Main St. ylsi aikanaan ykköseksi.
Jos Exilen laskisi listalle palaajaksi, se löisi tiskiin ykkösijojen osalta 38 vuoden tauon ja riistäisi ennätyksen Abban Goldilta (reilut yhdeksän vuotta). The Official Charts Company näyttää kuitenkin merkinneen albumin uudeksi tulokkaaksi, joten siitä tuli albumiykkönen numero 898.
Faithlessin The Dance debytoi mainiosti kakkosena. Edellinen To All New Arrivals (2006) joutui tyytymään sijaan 30, mutta sehän julkaistiinkin joulumarkkinoiden ollessa kuumimmillaan.
The Baseballsin renkutukset eivät ole vielä keränneet kummoista huomiota singlepuolella, mutta Strike! iski suoraan neljänneksi. LCD Soundsystem puolestaan petrasi kahden edellisen albumin sijoista 20 ja 28 kymppikärkeen.
Alicia Keysin The Element of Freedomin innoitti ylöspäin uusi hitti Try Sleeping with a Broken Heart (singlelistan 13:s). Fyfe Dangerfield julkaisi uudelleen tammikuussa ilmestyneen debyyttisoolonsa Fly Yellow Moon (59-12). Levyn kannessa voi nyt julistaa ”sisältää hitin”.

Ei kommentteja: