tiistai 25. toukokuuta 2010

Viikon listanimi: The Rolling Stones

Ei riitä into, aika eikä kunto kirjoittaa The Rolling Stonesista laajemmin kuin listojen puitteissa. Bändiltähän ei kunto ole loppunut koskaan – ei edes silloin kun olisi kaiken järjen mukaan pitänyt. Rollarit kuuluvat legendoihin, joista puhuttaessa ei ensimmäiseksi nosteta esiin poplistoja. Siksi jonkin sortin syventyminen lienee paikallaan.

Ja onhan sitä menestystä. Britannian ykkössinglejä löytyy kaikkiaan kahdeksan, jotka tosin kaikki tulivat viiden vuoden sisällä 1964–1969. Edellisestä Top 10 -sinkustakin on ikuisuus (Start Me Up, 1981). Ihan mukaville sijoille yhtye on päässyt toki 2000-luvullakin. Esimerkiksi A Bigger Bang -albumin single Streets of Love/Rough Justice ylsi 15:nneksi vuonna 2005.

Remasteroitu deluxe-versio Rollareiden kymmenennestä albumista Exile on Main St. on heidän 11. albumiykkösensä. Uusi versio lasketaan omaksi julkaisukseen, koska sillä on eri sisältö ja kataloginumero. Hyvä niin, sillä olisihan ollut nurinkurista, jos paketti, jonka alkuperäinen albumi hukkuu lisukkeiden joukkoon, olisi listateknisesti sama julkaisu kuin vuoden 1972 tupla-albumi. Uusi Exile on kautta aikojen ensimmäinen uudelleen julkaistu klassikko Britannian albumilistan kärjessä.

Albumilistan kärkipaikka onkin vaareille tervetullutta vaihtelua, sillä he ovat viime vuosina joutuneet tottumaan kakkossijaan. Tuplakokoelma Forty Licks jäi Elvis Presleyn hittikokoelman taakse syksyllä 2002, A Bigger Bang katseli James Bluntin Back to Bedlamin perätuhtoa ja Shine a Light -leffan soundtrack Duffyn Rockferryn kantapäitä toissa keväänä.

11:s ykkönen nosti bändin jakamaan hopeasijaa yhdessä Elviksen ja Madonnan kanssa. The Beatlesilla on 15 ykköstä. U2 hengittää niskaan kymmenellä.

Yhdysvalloissa bändin albumilistaura on niin ikään huikea. Vuoden 1971 Sticky Fingersistä alkoi kahdeksan ykköseksi yltäneen studiolevyn putki, joka päättyi Tattoo Youhun (1981). Sittemmin ykköspaikka onkin jäänyt valloittamatta, mutta toisaalta kaikki studiolevyt ovat yltäneet Top 5:een, jonne on matkalla myös Exile on Main St.:n uusi versio.

Hot 100 -listaykkösiä on niitäkin toistaiseksi kahdeksan alkaen (I Can’t Get No) Satisfactionista (1965) ja päättyen Miss Youhun (1978). Start Me Up ylsi vielä kakkoseksi ja Harlem Shuffle (1986) viidenneksi.

The Rolling Stones "Plundered My Soul" Music Video - Directed by Jonas Odell from FilmTecknarna on Vimeo .

Ei kommentteja: