sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Listakatsaus, vko 5

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Bruno Mars – Grenade
2. (3.) Katy Perry – Firework
3. (5.) Wiz Khalifa – Black and Yellow
4. (3.) Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E – Tonight (I’m Lovin’ You)
5. (4.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
6. (1.) Britney Spears – Hold It Against Me
7. (7.) Ke$ha – We R Who We R
8. (8.) Pink – Raise Your Glass
9. (9.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
10. (20.) Pitbull featuring T-Pain – Hey Baby (Drop It to the Floor)

Bruno Marsin Grenade on kärjessä nyt kolmatta kertaa viiden viikon sisään. Viime viikon ykkönen Britney Spearsin Hold It Against Me joutui luonnollisesti antautumaan hieman myynnissä, mutta oli viikon kovin nousija radiosoitossa.
Wiz Khalifan ensimmäinen iso hitti Black and Yellow on osoittautunut mystisen isoksi menestykseksi myös Suomessa – se on täälläkin Top 5:ssä. Biisi soi toki tv-kanavan mainoksessa, mutta silti. Yleensä meillä eivät mustaihoiset amerikkalaiset pötki perushiphopilla kovin pitkälle. Black and Yellow’n on tosin tuottanut Stargate-hittitehdas.
Enrique Iglesiaksen Tonight sivuaa miehen edellisen megahitin I Like It neljättä sijaa. F-sana on kovin suosittu, sillä Tonightin siivoton versiohan kuuluu Tonight (I’m Fuckin’ You), Pink on Fuckin’ Perfect sijalla 11 ja Cee Lo Greenin Fuck Youkin petrasi takaisin Top 20:iin. Sen paras sijoitus on yhdeksäs. Voi nykyajan nuoria. Radiosoittoa varten on olemassa tietenkin omat siivot versionsa.
Pitbull on Top 10:ssä viidettä ja biisillä vieraileva autotunen erikoismies T-Pain jo 14:ttä kertaa. 50 Centkin on nostamassa profiiliaan parilla hitikkäällä vierailulla: Jeremih’n Down on Me nousi 38-30 ja Mann-nimisen tulokkaan Buzzin’ 95-73.
Viikon korkein uutuus on kantribändi Zac Brown Band kappaleellaan Colder Weather (79).
Kauniiden ja rohkeiden Ridgeä esittävä Ronn Moss ei ole, toisin kuin muutamat (ex-)kollegansa, koskaan päässyt Suomen listoille, mutta soitti bassoa Player-nimisen yhtyeen Hot 100 -listan ykkösellä Baby Come Back (1978). Bändi sai myös toisen Top 10 -hitin singlestä This Time I'm in It for Love (#10, 1978).
Mistä tämä tuli mieleen? Siitä, että noihin ex-kollegoihin lukeutuu myös Usher, jonka More on hyvässä nosteessa ja tällä viikolla sijalla 25. Hänellä on paljon enemmän Hot 100 -listan ykkösiä kuin Mossilla, kaikkiaan yhdeksän.


USA:n albumit Top 10

1. (-) The Decemberists – The King Is Dead
2. (-) Kidz Bop Kids – Kidz Bop 19
3. (-) The Script – Science & Faith
4. (-) Social Distortion – Hard Times and Nursery Rhymes
5. (-) Gregg Allman – Low Country Blues
6. (4.) Bruno Mars – Doo Wops & Hooligans
7. (13.) Katy Perry – Teenage Dream
8. (3.) Taylor Swift – Speak Now
9. (5.) Nicki Minaj – Pink Friday
10. (9.) Mumford & Sons – Sigh No More

USA:n albumilistan kärkiviisikon valtasivat kiinnostavat nimet, jotka Kidz Bop Kidsiä lukuun ottamatta ovat myös top kympin ensikertalaisia, ainakin sooloartistina. Toisilla on takanaan hieman pidempi ura kuin toisilla. Kokonaan uusi top viitonen nähtiin nyt viidettä kertaa, kaikki ovat 2000-luvulta.
The Decemberistsin kuudes studioalbumi The King Is Dead myi 94 000 kopiota ja löi reilusti jo 19. osaansa ehtineen Kidz Bop -sarjan uusimman julkaisun. Portlandista ponnistava bändi oli aiemmin yltänyt Top 20:iin edellisellä albumillaan The Hazards of Love (#14, 2009). He myös liittyivät harvalukuiseen joukkoon, jolla on albumiykkönen muttei yhtään Hot 100 -hittiä. Muita jäseniä ovat ainakin Blind Faith, Pantera, N.W.A., Il Divo, Slipknot, Vampire Weekend sekä Arcade Fire.
Irlantilaisbändi The Scriptin toinen albumi Science & Faith paransi huomattavasti nimettömän edeltäjänsä 64. sijaa, mutta se oli itsestään selvää, sillä he saivat Breakeven-singlestä massiivisen hitin viime vuonna.
Yksi hyvä keino netota korkea listasijoitus on pitää taukoa: Epitaphille siirtynyt punkveteraaniyhtye Social Distortion ylsi peräti sijalle neljä. Yhtyeen edellisestä albumista on kulunut jo noin seitsemän vuotta. Heidän aiempi paras listasija on 27 (White Light White Heat White Trash, 1996).
Kantrivanhus Gregg Allman puolestaan ei ole sooloillut 14 vuoteen, mikä osaltaan auttoi T Bone Burnettin tuottaman Low Country Blues -coveralbumin viidenneksi. Tätä ennen Allman oli päässyt soolona parhaimmillaan sijalle 13. The Allman Brothers ponnisti kärkeen asti vuonna 1973.
James Bluntin kolmas studioalbumi Some Kind of Trouble jatkaa tasaista sarjaa: 2, 7 ja nyt 11. Sekä  Bluntin että The Scriptin levyt ilmestyivät Euroopassa jo hyvissä ajoin ennen joulua.
Caken Showroom of Compassion putosi kärjestä siis sijalle 25. Viime viikon kakkonen Cage the Elephant romahti vielä pari pykälää alemmas.


Britannian singlet Top 10


1. (-) Ke$ha – We R Who We R
2. (1.) Bruno Mars – Grenade
3. (2.) Adele – Rolling in the Deep
4. (4.) Diddy Dirty Money featuring Skylar Grey – Coming Home
5. (-) Chase & Status featuring Liam Bailey – Blind Faith
6. (3.) Jessie J – Do It Like a Dude
7. (5.) Wretch 32 featuring L – Traktor
8. (6.) Britney Spears – Hold It Against Me
9. (7.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
10. (-) Chris Brown – Yeah 3X

Kesha Sebert käyttää varmaan aina ja ikuisesti järkyttävää dollarin merkkiä nimessään, mutta sen ei kannata antaa hämätä – neito on tämän hetken parhaita poptähtiä. We R Who We R:sta tuli kuitenkin vasta hänen ensimmäinen oma brittiykkösensä.
Kesha vieraili Flo Ridan Right Roundilla pari vuotta sitten. Ensimmäinen oma, ja ennen tätä myös ainoa Top 10 -soolohitti Tik Tok (2010) jäi oudosti neljänneksi, vaikka oli alkuvuoden 2010 myydyimpiä sinkkuja. Vierailut mukaan lukien Keshalla on kuitenkin jo viisi Top 10 -visiittiä.
Tanssiduo Chase & Status sai ensimmäisen Top 5- ja toisen Top 10 -singlensä kappaleesta Blind Faith. Sillä vierailee Liam Bailey, joka on Amy Winehousen Lioness Recordsin kiinnitys.
Chris Brownin r&b-jenkkihitti Deuces floppasi totaalisesti viime vuonna, mutta popimpi Yeah 3X palautti hänet Top 10:iin. Siitä tuli Brownin viides Top 10 -single, ykkösiä ei vielä löydy.
Pinkin F**kin’ Perfect on kenties matkalla edeltäjäänsä Raise Your Glassia (13) isommaksi hitiksi. Se on ensimmäistä viikkoa Top 40:ssä, sijalla 21.
Sijoille 31-40 tunki monta indieksi luettavaa biisiä. Liam Gallagherin uuden bändin Beady Eyen taru on alkanut yskähdellen, mutta The Roller (31) sentään petrasi hurjasti viimesyksyisen Bring the Lightin 61. tilaa. BBC:n Sound of 2011 -ryhmään valittu The Vaccines teki listadebyyttinsä sijalle 32. Post Break-Up Sex on ainakin myyvä nimi biisille.
Albumilistan valloittanut Adele sai uudelta albumiltaan heti toisenkin Top 40 -merkinnän, sillä Someone Like You debytoi sijalla 36. Sen edellä näyttäytyy The Wombatsin uusi, jo seitsemäs Top 40 -single Jump Into the Fog.
Indiefolkbändi Noah & The Whale palasi listoille singlellä L.I.F.E.G.O.E.S.O.N. (37). Heidät muistetaan varmasti parhaiten ainoasta Top 10 -hitistään 5 Years Time (#7, 2008).
Invincible tipahti jo Top 20:stä, mutta Tinie Tempahilla on uusi mato koukussa: Top 40:n hännille nousi Wonderman, jolla avustaa Ellie Goulding.
Bruno Marsin Just the Way You Are on laskeutunut hauskan maltillisesti: 17. listaviikollaan se oli sijalla 17, 18. sijalla 18 ja nyt 19. tietenkin 19:ntenä.


Britannian albumit Top 10


1. (-) Adele – 21
2. (1.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
3. (2.) Rihanna – Loud
4. (8.) Adele – 19
5. (6.) Cee Lo Green – The Lady Killer
6. (5.) Ellie Goulding – Lights
7. (15.) Imelda May – Mayhem
8. (9.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
9. (20.) Alfie Boe – Bring Him Home
10. (4.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks

Adelen toinen albumi 21 debytoi helposti albumilistan huipulla ja nosti samalla 19-esikoisen peräti neljänneksi. Viimeksi mainittu on myynyt triplaplatinaa. Edellinen kaksi Top 5 -albumia samalla viikolla saanut artisti oli Lady Gaga, kun The Remix kävi kolmantena viime keväänä.
Imelda May sekä Alfie Boe ovat hyödyntäneet alkuvuoden uutuusalbumityhjiön pitkäjänteisen promotyön avulla. Molemmat ovat ensikertalaisia top kympissä. Ensiksi mainitulla on myös isohko radiohitti Inside Out, joka on kreditoitu Imelda May vs. Blue Jay Gonzales.
Diddy Dirty Moneyn Last Train to Paris debytoi sijalla 24. Diddyllä on kaikkiaan viisi Top 40 -albumia, mutta kärkikymppiin hän ei ole yltänyt sitten Puff Daddy -aikojen.
Walesiläinen indiebändi The Joy Formidable yllätti The Big Roar -esikoisensa 31. sijalla. Se löi muun muassa Iron & Winen Kiss Each Other Cleanin (32), Funeral Partyn The Golden Age of Knowheren (37), T.I.:n No Mercyn (39) ja Joan as Police Womanin The Deep Fieldin (40). Kenelläkään ei ole aiempaa kokemusta Top 40:stä, ei edes useita hittialbumeita USA:ssa saaneella T.I.:lla. Paper Trail (2008) pääsi tosin lähelle, sijalle 42.

torstai 27. tammikuuta 2011

Myötätuntoinen sukellus

Caken Showroom of Compassion tipahti odotetusti USA:n albumilistalla ykkössijalta reippaasti alemmas, tarkalleen ottaen sijalle 25. Sukellus on historian toiseksi jyrkin, paremmaksi on pistänyt vain Incubusin ainoa ykkönen Light Grenades (2006), jonka kahden ensimmäisen listaviikon sijaluvut olivat 1 ja 40. Tuolloin Light Grenadesin edelle livahti kolme Billboard Top 200 -albumilistalta hyllytettyä katalogijulkaisua, joten sillä listalla sijoiksi merkittiin 1 ja 37. Mutta Light Grenades oli siis toisella viikollaan USA:n 40. myydyin albumi.

Muutenkin syvimmän sukelluksen suorittaneet ykköset ovat rockia tai hip hopia. The Notorious B.I.G.:n 2000-luvun molemmat postuumit ykköset tipahtivat suoraan ulos Top 10:stä. Tässä putoajien aateli:

Incubus – Light Grenades (2006) – 1–40
Cake – Showroom of Compassion (2011) – 1–25
Marilyn Manson – The Golden Age of Grotesque (2003) – 1–21
Bon Jovi – The Circle (2009) – 1–19
Young Jeezy – Inspiration: Thug Motivation (2006) – 1–18
Nine Inch Nails – The Fragile (1999) – 1–16
The Notorious B.I.G. – Greatest Hits (2007) – 1–15
The Notorious B.I.G. – Born Again (2000) – 1–14
The Game – Doctor’s Advocate (2006) – 1–13
The Beach Boys – Endless Summer (1974) – 1–13
Godsmack – Faceless (2003) – 1–13
John Mayer – Battle Studies (2009) – 1–13

The Beach Boysin Endless Summer ei oikein sulaudu joukkoon jo ilmestymisajankohtansa vuoksi. Ennen Soundscan-aikaa (1991 asti) kauppiaat ilmoittivat myyntiluvut itse, mikä teki listoista hidasliikkeisempiä. Myös ilmestymisaikataululla ja myyntisuhdanteilla on merkitystä – mitä enemmän isoja uutuuksia, sitä jyrkemmin vanhat levyt putoavat, vaikka niiden myyntiluvut eivät sinänsä romahtaisikaan. Fanit tietenkin ostavat levyjä heti niiden ilmestyttyä, mikä korostuu rock- ja hiphop-julkaisujen kohdalla.

Brittilistan sukellusenkat päivitin aikoinaan tämän kirjoituksen kommenttiosioon.

tiistai 25. tammikuuta 2011

Listanimi: Pearl Jam

Pearl Jam on aina eurooppalaisten silmissä ollut se Seattlen kakkosyhtye johtuen Nirvana-kultista. Bändi myi kuitenkin kulta-aikanaankin vähintään yhtä paljon levyjä kuin Nirvana saati nyt, kun jälkimmäisen haamu kummittelee lähinnä enää satunnaisesti albumilistoilla. Pearl Jamia on tituleerattu jopa 90-luvun menestyksekkäimmäksi rockyhtyeeksi Yhdysvalloissa ja heidän viimeisin studioalbuminsa ylsi jenkkiykköseksi.

Surffilaudan kanssa taiteillut Eddie Vedder tuli Pearl Jamin riveihin viimeisenä alkuperäisen laulajan Andrew Woodin vedettyä liikaa heroiinia. Samalla vaihtui nimi: Mother Love Bone -nimisestä yhtyeestä tuli Pearl Jam, jonka debyyttialbumi Ten ilmestyi vuonna 1991.

Ten ehti kauppoihin ennen Nirvanan Nevermindia, muttei saanut huomiota osakseen ennen kuin jälkimmäinen breikkasi kunnolla. Kun pää saatiin auki, hittejä ja platinakerroksia ei voitu estää. Ten ylsi USA:n albumilistan kakkoseksi, myi yli 13 miljoonaa kappaletta ja sen kappaleet soivat radiossa jatkuvasti. Tuohon aikaan pelkillä radiosinkuilla ei päästy Hot 100 -listalle, joten sinne bändillä ei ollut asiaa ennen kuin Tremor Christista (#18, 1994) julkaistiin myyntisingle. Ten-albumin kolmas single Jeremy julkaistiin myyntiin vasta vuonna 1995, jolloin se ylsi sijalle 79.

Vs.-kakkosalbumia (1993) odotettiin hartaasti ja se mittautti ilmestymisvuotensa suurimman viikkomyynnin sekä nousi brittilistallakin kakkoseksi.

Pearl Jamilla on kaikkiaan neljä USA:n ykkösalbumia, joista viimeisimpänä toissa syksynä ilmestynyt Backspacer, ja kaikki yhtyeen yhdeksän studioalbumia ovat käyneet top viidessä. Britanniasta ei sen sijaan löydy lainkaan ykkösiä, mutta kylläkin seitsemän Top 10 -julkaisua.

Singleosastolla yhtyeen saavutukset ovat vähintään kiinnostavia. Hot 100 -listan kuparinen rikkoutui siis vasta vuonna 1994, ja suurin hitti listasijoituksissa mitaten on Kosovo-hyväntekeväisyysalbumille levytetty Wayne Cochran -cover Last Kiss (#2, 1999). Se oli heidän toinen Top 10 -menestyksensä, ensimmäinen oli kahden a-puolen single I Got ID/Long Road (#7, 1995), jolla kitaroi Neil Young. Britanniasta bändillä on esittää vain yksi Top 10 -listasingle, ja se ei ole mikään yhtyeen isoista hiteistä: Vitalogyn Spin the Black Circle (1994) ylsi sijalle kymmenen.

Backspacerin Just Breathe (alla) oli yllättävänkin iso radiohitti Yhdysvalloissa nousten Alternative- ja aikuisasemien vuosilistojen kärkikahinoihin. Hot 100 -listalla sen parhaaksi sijaksi tuli 78.

Yhtye on tullut tunnetuksi erinäisistä tempauksistaan ja kannanotoistaan. Vitalogy julkaistiin vinyylinä ennen cd- ja kasettiversioita, mikä aiheutti jenkkilistalla ennätyksellisen loikan 173–1. Tuota paremmaksi pisti sittemmin The Notorious B.I.G.:n Life After Death (1997). Bändiltä on julkaistu myös huima määrä bootleg- ja livealbumeita, joista viimeisin Live on Ten Legs debytoi tällä viikolla brittilistan sijalla 49.

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Listakatsaus, vko 4

Billboard Hot 100, Top 10

1. (-) Britney Spears – Hold It Against Me
2. (1.) Bruno Mars – Grenade
3. (2.) Katy Perry – Firework
4. (3.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
5. (7.) Wiz Khalifa – Black and Yellow
6. (6.) Enrique Iglesias feat. Ludacris – Tonight (I’m Lovin’ You)
7. (4.) Ke$ha – We R Who We R
8. (5.) Pink – Raise Your Glass
9. (8.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
10. (9.) Bruno Mars – Just the Way You Are

Britney Spears liittyi erittäin harvalukuiseen joukkoon, joka on saanut useamman kuin yhden ykkösdebyytin Hot 100 -listalla. Joukon jäseniä on tarkkaan ottaen kaksi, sillä Mariah Careyllä on kolme suoraan ykköseksi ponkaissutta hittiä.
Hold It Against Me kävi kaupaksi viikon aikana 411 000 kertaa. Popin prinsessaksikin tituleeratulla Spearsillä on nyt kaikkiaan neljä ykköstä. Hänen ensimmäinen ykkösdebyyttinsä tuli toissa vuonna biisillä 3. Careyn vastaavat ovat Fantasy (1995), One Sweet Day (1995) sekä Honey (1997).
Ykkösdebyyttejä ei nähty ennen vuotta 1995 ja saavutus muuttui äärimmäisen hankalaksi jälleen vuodesta 1998 eteenpäin viime vuosiin saakka johtuen singlemyynnin suhdanteista ja listan säännöistä. Nykyisin muhkea digimyynti mahdollistaa korkeat debyytit. Suoraan ykköseksi singahtaneita sinkkuja on kaikkiaan 18.
Hold It Against Me on aloittanut myynnin lisäksi poikkeuksen vahvasti myös radiosoitossa. Se debytoi Pop Songs -listan sijalla 16, mikä on kaikkien aikojen toiseksi korkein ensimmäisen viikon sijoitus. Mariah Carey on edellä silläkin saralla: Dreamlover (1993) aloitti sijalta 12.
Toinen jo pidempään menestynyt poppari Avril Lavigne jäi ikävästi Spearsin varjoon, vaikka What the Hell debytoi nätisti sijalla 13. Lavignella on vain yksi ykkönen, Girlfriend (2007), joka on myös hänen viimeisin Top 10 -hittinsä. Leffabiisi Alice (#71, 2010) oli pelottava floppi, mutta What the Hell näyttää palauttavan Lavignen ainakin suurin piirtein raiteille.
Stereo Love sivusi parasta sijaansa 16 ja Rocketeer-biisistä (17) tuli Far East Movementin toinen Top 20 -hitti. Pitbull on vieraillut hiljattain useammallakin isolla menestyskappaleella, mutta Hey Baby (20) on miamilaisräppärille vasta kolmas Top 20 -single pääosassa.
Kanye Westin ja Jay-Z:n kimppalevyä ennakoiva H-A-M debytoi 23:ntena. Jay-Z ei ole tainnut vieläkään oppia, että kahden ison tähden egojen yhdistäminen ei välttämättä toimi, todisteena sekä hänen että R. Kellyn uralla kuriositeeteiksi jääneet albumit Best of Both Worlds (2002) ja Unfinished Business (2004).


USA:n albumit Top 10

1. (-) Cake – Showroom of Compassion
2. (-) Cage the Elephant – Thank You Happy Birthday
3. (1.) Taylor Swift – Speak Now
4. (3.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
5. (2.) Nicki Minaj – Pink Friday
6. (10.) Soundtrack – Country Strong
7. (-) Steel Magnolia – Steel Magnolia
8. (6.) Rihanna – Loud
9. (8.) Mumford & Sons – Sigh No More
10. (7.) Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Rockyhtye Caken Showroom of Compassion debytoi albumilistan ykkösenä ja on yhtyeen suurin piirtein kaksikymmentä vuotta kestäneen uran ensimmäinen Top 10 -albumi. Edellinen enkka oli Comfort Eaglen (2001) 13. tila. Showroom of Compassionia edelsi seitsemän vuoden levytystauko.
Ei sillä, että kakkossijan Cage the Elephantkaan olisi tottunut kärkipaikkoihin - Thank You Happy Birthday on kentuckylaisyhtyeen ensimmäinen Top 40 -albumi, mutta heillä sentään on tilillään mukavasti pöhinää aiheuttanut esikoinen, joka pomppasi samalla tähän asti parhaalle sijalleen 59.
Selitys vaihtoehtoisiin kärkinimiin löytyy tietenkin myyntiluvuista. Aktiivisesti albumeita hankkivat rockfanit ovat näinä sinkkuvetoisina aikoina niskan päällä. Showroom of Compassionia ostettiin viikon aikana 44 000 kpl, joka on siis kaikkien aikojen (eli Soundscan-ajan) kehnoin viikkomyynti ykköselle. Mutta sehän ei taas ole Caken vika, paalu on aina paalu.
Kantriduo Steel Magnolia debytoi myös Top 10:ssä ensimmäisellä kokopitkällään. Kristillinen rap-artisti Lecrae seurasi viime syksynä 17:nneksi yltänyttä Rehabia jatko-osalla pari pykälää korkeammalle.


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Bruno Mars – Grenade
2. (-) Adele – Rolling in the Deep
3. (2.) Jessie J – Do It Like a Dude
4. (-) Diddy Dirty Money featuring Skylar Grey – Coming Home
5. (-) Wretch 32 featuring L – Traktor
6. (-) Britney Spears – Hold It Against Me
7. (3.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
8. (-) Aggro Santos featuring Kimberley Walsh – Like U Like
9. (4.) Katy B featuring Ms. Dynamite – Lights On
10. (10.) JLS featuring Tinie Tempah – Eyes Wide Shut

Bruno Marsin Grenade jatkoi Britannian singlelistan kärjessä, vaikka kärkikymppiin tunki peräti viisi uutuutta.
Adelen vanhempi Make You Feel My Love teki tilaa uudelle Rolling in the Deep -singlelle, joka ei kuitenkaan siis kyennyt nappaamaan neidon ensimmäistä ykköstilaa. Myös Chasing Pavements (2008) ylsi kakkoseksi.
Sean ”Diddy” Combs on vieraillut brittilistan Top 10:ssä nyt kymmenen kertaa, kun Coming Home debytoi neljäntenä. Ykkösenä miehen eri nimet ovat vilahdelleet kolmesti, mutta vain I’ll Be Missing You (1997) merkittiin hänelle itselleen, muut ovat olleet vierailuja.
BBC:n Sound of -alumneja piisaa kärkipäässä parikin. Hip hop -artisti Wretch 32 luennoi traktorista viidennen sijan arvoisesti. L taitaa olla lyhytnimisin lista-artisti.
Britney Spearsin listamenestys on vaihdellut kiinnostavasti Atlantin eri puolilla. Hän sai isoja brittihittejä silloinkin, kun USA:ssa meni hieman kehnommin (Me Against the Music, I’m Not a Girl Not Yet a Woman), mutta nyt kun Hot 100 -listan paalupaikka on lähes taattu, brittilistoilla ei kulje samaan malliin. Hold It Against Me debytoi kuudentena eikä taida juuri nousta ainakaan ensi viikolla. Spearsillä on viisi brittiykköstä, mutta viimeisimmästä on jo yli kuusi vuotta (Everytime, 2004).
Aggro Santos sai kolmannen Top 20 -hittinsä biisistä Like U Like. Mukana on jälleen tyttöbändin rivijäsen, tällä kertaa Girls Aloudin Kimberley Walsh. Candyllä (#5, 2010) lauleskeli Pussycat Dollsin Kimberly Wyatt. Johdonmukaisuutta tämäkin.
Roll Deepin Good Times -ykkösellä vieraillut Jodie Connor sai ensimmäisen hittinsä pääosassa singlestä Now or Never (14). Sillä vierailee vastavuoroisesti Roll Deepin jäsen Wiley, jonka Rolex-mainos ylsi peräti kakkoseksi vuonna 2008.
Alexis Jordanin kolmosena käynyt Happiness on liikkunut viiden viimeisen viikon aikana nätisti 27-24-20-24-27.
Avril Lavignella on viidestä Top 5 -hitistä huolimatta paalupaikka vielä saavuttamatta. What the Hell debytoi sijalla 29.
Taio Cruzin ja Kylie Minoguen (tai Travie McCoyn) Higher petrasi 60-37 ja veti perässään Pitbullin Hey Babyn 58-38.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
2. (1.) Rihanna – Loud
3. (-) White Lies – Ritual
4. (2.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
5. (7.) Ellie Goulding – Lights
6. (3.) Cee Lo Green – The Lady Killer
7. (8.) Tinie Tempah – Disc-overy
8. (6.) Adele – 19
9. (9.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
10. (4.) Rumer – Seasons of My Soul

Bruno Marsin esikoinen Doo-Wops & Hooligans ehti hätyytellä listasijaa jo import-hankintojen voimin viime syksynä, mutta nyt varsinainen julkaisuviikko toi ykköspaikan parin jättihitin pohjustamana.
Rihannan Loud ehti loppukirissä ohi White Liesin, jonka Ritual ei täten kyennyt toistamaan To Lose My Life -esikoisen lähes tasan kahden vuoden takaista ykkössijaa. Myös Bigger Than Us -sinkku on otettu vastaan nihkeähkösti.
Ellie Gouldingin Lights debytoi aikoinaan kärjessä, mutta tipahti toisella listaviikollaan sijalle 16. Nyt Your Song -hitin ja uuden Bright Lights -version voimin saavutettu viides tila on platinaa myyneen levyn toiseksi korkein noteeraus.
Imelda May (15) ja The Overtones (17) rekisteröivät omat parhaansa. Jälkimmäinen on vanhoja klassikoita doo-wop -hengessä esittävä poikaporukka. Löisivät varmasti läpi meilläkin, jos Warner markkinoisi.
Uransa korkeimman sijoituksen saavutti myös The Decemberists albumillaan The King Is Dead (24). The Hazards of Love (2009) kävi sijalla 50.
BBC:n Sound of 2011 -listalle päässyt Anna Calvi debytoi sijalla 40. Motörheadin The Wörld Is Yours julkaistiin Britanniassa vasta nyt ja joutui tyytymään sijaan 45.

perjantai 21. tammikuuta 2011

Haaste torakoille

Nuori lupaava laulajatar nimeltä Cher vastannee vuoden 2011 kovimmasta comebackista. Tämä on puhdas ennustus, mutta katsellaan loppuvuodesta miten se toteutuu. Silloin nimittäin julkaistaan rouvan uusi studioalbumi, ensimmäinen kymmeneen vuoteen. Ja se on kuulemma kantria.

Burlesque-menestysmusikaalissa yhdessä Christina Aguileran kanssa parhaillaan valkokankailla esiintyvä ikoni on saanut jenkkihittejä nyt kuudella vuosikymmenellä putkeen, sillä passelisti You Haven't Seen the Last of Meksi nimetty soundtrack-lohkaisu palkittiin parhaan laulun Kultaisella maapallolla ja nousi juuri Billboardin tanssilistan kärkeen.

Comebackien ja jäähyväiskiertueiden mestarin ura alkoi Sonny Bonon kanssa singlellä I Got You Babe vuonna 1965. Uran suurin hitti Believe tuli 33 vuoden tahkoamisen jälkeen, mutta oli sitäkin kolossaalisempi ja julistettiin vuoden 1999 suurimmaksi jenkkihitiksi. Cherillä on kaikkiaan viisi Hot 100 -listan ykköstä, joista neljä ilman Sonnya. Viimeisin Hot 100 -hitti on viimeisimmän studioalbumin lohkaisu, majesteettinen Song for the Lonely (#85, 2002).

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Kristallipallo: Jennifer Lopez feat. Pitbull – On the Floor

Eräs popmaailman oletetuista has-beeneistä aikoo matkata takaisin hittilistoille – tai ainakin klubeille. Koriin on lykätty eväiksi Lambada, American Idol, RedOne sekä Pitbull.

Näyttelijänä ja tanssijana julkisuuteen pompannut Jennifer Lopez avasi popuransa latinopopin hulluna vuonna 1999 ja sai heti ykkössinglen Yhdysvalloissa hitistä If You Had My Love. Kaikkiaan jenkkiykkösiä löytyy neljä ja brittilistan valloituksiakin kaksi, kiinnostavasti täysin eri biisit.

Valitsin On the Floorin tähän, koska American Idolin tuorein tuomarikiinnitys Lopez on nyt laulajana todellisessa tulos-tai-ulos -tilanteessa. Hänen edellisestä mainittavasta hitistä Do It Well (US: #31, UK: #11) on aikaa jo neljä vuotta. On the Floor on niin trendikästä ysärijumppaa, että jos tällä ei palata listoille, niin ei sitten millään. Ainakin sen on vaikea menestyä yhtä kehnosti kuin mihin kykeni täysin flopannut Louboutins (2009). Varoittavana esimerkkinä meillä toki on Paula Abdul, joka ei varsinaisesti hätyytellyt Dance Like There’s No Tomorrow -paluusinglellään (2008) listojen kärkisijoja.

Ranskalaisyhtye Kaoman Lambadasta sen verran, että se oli vuoden 1989 suurimpia hittejä Euroopassa, mutta jäi Yhdysvalloissa Hot 100 -listan sijalle 46.

maanantai 17. tammikuuta 2011

Can't Speak French

Ranskalainen tanssimusiikki tuntuu olevan tällä hetkellä in, sillä brittilistan Top 20:ssä majailevat David Guetta sekä Martin Solveig, ja Daft Punk levytti menestyksekkään soundtrackin Tron: Legacy -elokuvaan.

Guettalla on yhdeksän Top 10 -brittihittiä, enemmän kuin kenelläkään toisella ranskalaisella, mutta eniten Top 10 -albumeita taitaa löytyä Jean-Michel Jarren repertuaarista, kaikkiaan viisi.

Ranskalaiset taitavat siis elektronisen musiikin brittienkin mielestä, mutta poplaulajia Galliasta ei ole listautunut montaakaan. Helpoin, mutta tuskin ainoa selitys lienee kieli. Esimerkiksi meillä todella suosittu Patricia Kaas ei ole saanut ainuttakaan brittilistamerkintää. Sugababes sentään versioi Quand j'ai peur de toutin singlelistan kympiksi jouluna 2003 nimellä Too Lost in You.

Ainakin yksi ranskalaisen poplaulajan esittämä ranskankielinen Top 10 -hitti löytyy jopa 2000-luvulta. Alizéen Moi...Lolita (2002, alla) ylsi peräti yhdeksänneksi.

Ranskankielisellä materiaalilla rinnakkaisuraa rakentaneen kanadalaisen Céline Dionin Pour que tu m'aimes encore (1995) pääsi seitsemänneksi.

Kun kieli tuli puheeksi, niin mainitaan vielä, että saksalainen listalegenda Sash! on päässyt brittilistalle ennätyksellisesti neljällä eri kielellä - muttei saksaksi: ranskaksi (Encore une fois), espanjaksi (Ecuador, Adelante), englanniksi (mm. Stay) ja italiaksi (La Primavera). Lisäksi pääosin englanniksi esitetyllä kappaleella Colour the World kuullaan jotain kummallista joikaamista ja sitä tähdittävät suomalaissyntyinen saksalainen Inka Auhagen sekä nigerialaissyntyinen ruotsalainen Dr. Alban.

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Listakatsaus, vko 3

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Bruno Mars – Grenade
2. (1.) Katy Perry – Firework
3. (4.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
4. (3.) Ke$ha – We R Who We R
5. (5.) Pink – Raise Your Glass
6. (6.) Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E – Tonight (I’m Lovin’ You)
7. (8.) Wiz Khalifa – Black and Yellow
8. (7.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
9. (9.) Bruno Mars – Just the Way You Are
10. (12.) Rihanna – Only Girl (In the World)

Bruno Marsin Grenade palasi Hot 100 -listan kärkeen ja sai toisen ykkösviikkonsa. Rihannan What’s My Name oli viikon eniten radiosoittoaan lisännyt kappale ja on jo nyt viikottaisissa kuuntelijamäärissä mitattuna esittäjänsä uran suurimpia radiohittejä.
Taio Cruzin Dynamite (11) jatkaa tanssipophitille hämmästyttävän sitkeää roikkumistaan. Viimeksi samanlaista kestävyyttä taisi osoittaa Black Eyed Peasin I Gotta Feeling toissa vuonna.
Christina Perrin kaunis Jar of Hearts (30) ehti debytoida jo viime heinäkuussa ja piti monen kuukauden listatauon ennen kuin alkoi saada rutkasti radiokannatusta. 30. sija on biisin paras.
Albumilistalla näkyvästi esiintyvä Country Strong -soundtrack nosti viime viikolla debytoineen Sara Evansin lisäksi mukaan myös pääosanesittäjä Gwyneth Paltrow'n, jonka laulamasta nimikappaleesta (81) tuli esittäjänsä kolmas Hot 100 -merkintä.
Sijalla sata debytoi Travis Porter kappaleella Make It Rain. Nimi saattaa viitata kantriin, mutta kyseessä on itse asiassa hip hop -porukka.


USA:n albumit Top 10


1. (1.) Taylor Swift – Speak Now
2. (4.) Nicki Minaj – Pink Friday
3. (7.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
4. (6.) Daft Punk – Tron: Legacy (Soundtrack)
5. (2.) Eminem – Recovery
6. (3.) Rihanna – Loud
7. (5.) Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
8. (8.) Mumford & Sons – Sigh No More
9. (13.) Jason Aldean – My Kinda Party
10. (149.) Soundtrack – Country Strong

Dreamgirls-soundtrackin nimissä ollut ykkössijan matalin viikkomyyntiennätys alittui reilusti, sillä Taylor Swiftin Speak Now keräsi kuudennella ykkösviikollaan noin 52 000 ostajaa. Dreamgirlsin aiempi matalin noteeraus oli noin 60 000 kpl vuodelta 2007. Sen sijaan esimerkiksi Top 10:n kynnys oli ihan normaalilla tasolla, joten kokonaismyynti ei jäänyt aivan ennätysmatalaksi.
Billboard jaksaa sitkeästi ilmoittaa luvut tuhannen tarkkuudella, vaikka näillä myynneillä sadan tarkkuus olisi käyttökelpoisempi.
Nicki Minajin Pink Friday ja Bruno Marsin Doo-Wops & Hooligans sivusivat omia parhaita sijoituksiaan. Daft Punkin Tron-soundtrack nousi jo neljänneksi, mutta viikon varsinainen loikkaaja oli Country Strong -leffan soundtrack, joka jalkoihin jouluruuhkassa, mutta rynni nyt elokuvan ensi-illan siivittämänä sijalle kymmenen. Soundtrackilta löytyy muun muassa Faith Hillin uusi biisi.
12:nneksi noussut Lady Antebellumin A Merry Little Christmas vaikuttaa oudolta petraajalta, mutta se oli huimassa alessa Targetin myymälöissä.
Mumford & Sonsin lisäksi The Black Keys hyödyntää mainiosti tammikuun hiljaisia viikkoja. Sekä Sigh No More että Brothers (14) ovat myyneet kultaa.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Bruno Mars – Grenade
2. (5.) Jessie J – Do It Like a Dude
3. (1.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
4. (4.) Katy B featuring Ms. Dynamite – Lights On
5. (2.) Matt Cardle – When We Collide
6. (10.) David Guetta featuring Rihanna – Who’s That Chick
7. (27.) Adele – Make You Feel My Love
8. (3.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
9. (8.) Far East Movement featuring Cataracs & Dev – Like a G6
10. (-) JLS featuring Tinie Tempah – Eyes Wide Shut

Havaijilaissyntyisellä Marsilla on nyt kolme ykköstä sekä Hot 100- että brittilistalla, kun Grenade pyyhkäisi muut jaloistaan ja debytoi brittilistan kärjessä. Aiemmat kaksi ovat B.o.B:n Nothin’ on You sekä soolohitti Just the Way You Are, joka oli viime vuoden kolmanneksi ostetuin single Britanniassa.
David Guettan Who’s That Chick on lämmennyt hitaasti ja seitsemännen viikon sijoitus on sen paras. Sen sijaan Adelen rauta on todella kuumaa: Make You Feel My Love nousi Top 10:iin jo neljättä kertaa soituaan Dancing on Ice -ohjelmassa ja albumilistallakin tapahtui kummia. Make You Feel My Loven paras sijoitus on neljäs. Ensi viikolla kärkikahinoihin ilmaantuu myös neidon upouusi Rolling in the Deep.
JLS jatkoi Top 10 -putkeaan Tinie Tempah -avusteisella Eyes Wide Shutilla. Poikabändillä on koossa jo kuusi Top 10 -sinkkua, joista neljä on yltänyt kärkeen asti.
Hellon 18. tila on ennätys sen kummallekin esittäjälle Martin Solveigille ja Dragonettelle. Videolla esiintyvä Bob Sinclar sen sijaan on käynyt kolmantena asti.
Glee aloitti uuden kauden myös saarivaltakunnassa, mikä nosti mukaan versiot Lady Gagan Telephonesta (25) sekä Alicia Keysin ja Jay-Z:n Empire State of Mindista (35). Viimeksi mainittu on listalla myös itse Kanye West -duetolla H-A-M (30).
Tinchy Stryderin ja r&b-laulaja Melanie Fionan Let It Rain pidensi Stryderin laskevaa, mutta jo melko mittavaa Top 40 -uraa sijalla 38.
Lievätkö ilmojen haltijat Etelä-Amerikassa ja Australiassa kuulleet jenkkilistalle ilmaantuneen Travis Porterin ja Tinchy Stryderin laulujen lisäksi kaksi brittilistan Top 40:ssä majailevaa The Flood -nimistä kappaletta? Pitäisikö artistien hieman pohtia, mitä suustaan suoltavat?


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Rihanna – Loud
2. (2.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
3. (4.) Cee Lo Green – The Lady Killer
4. (6.) Rumer – Seasons of My Soul
5. (5.) Mumford & Sons – Sigh No More
6. (20.) Adele – 19
7. (8.) Ellie Goulding – Lights
8. (7.) Tinie Tempah – Disc-overy
9. (11.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
10. (3.) Take That – Progress

Rihannan Loud nettosi jo kolmannen ykkösviikkonsa albumilistalla. Kärkikympissä The Lady Killer noteerasi oman parhaansa ja mainittu Adelen 19 pomppasi sijalle kuusi.
Sky1-kanavan kykykisan voittanut Emma Gillespie käyttää taiteilijanimeä Emma’s Imagination ja vastasi tämän vuoden ensimmäisestä Top 20 -debyytistä (14).
Irlantilainen Imelda May ehti jo viime syksynä sijalle 19 albumillaan Mayhem. Tuoreen loikan (50-20) taustalla lienee lähinnä visiitti Graham Nortonin tv-ohjelmassa.
British Sea Powerin viides studioalbumi Valhalla Dancehall nousi huomattavasti korkeammalle (22) kuin edeltäjänsä Man of Aran (#68, 2009). Bändillä on myös yksi Top 10 -albumi: Do You Like Rock Music? (#10, 2008).
Toisen havaijilaisen Israel Kamakawiwo’olen Over the Rainbow debytoi sijalla 28. Vaikeaniminen raskaan sarjan mies menehtyi jo vuonna 1997, mutta hänen versiotaan albumin nimikappaleesta on myyty tällä vuosituhannella miljoonia kopioita.

torstai 13. tammikuuta 2011

Kivikasvo ja mestarivälttelijät

Timo Pennasen Sisältää hitin -kirjassa (2006) mainitaan, että viimeisin sekä Suomen, Britannian ja USA:n singlelistan ykköseksi kesään 2006 mennessä yltänyt single oli Eminemin Lose Yourself (2002).

Suomen singlelistalla karsastettujen ulkomaisten pophittien kurssi kääntyi kuitenkin listamielessä nopeaan nousuun, kun digilataukset hyväksyttiin mukaan lokakuussa 2007. Digiajan ensimmäinen ulkomaalainen ykkönen oli Enrique Iglesiasin Tired of Being Sorry viikolla 45/2007.

Liian yleistä kaikkien kolmen listan valloitus ei ole vieläkään, sillä ainoa triplan saavuttanut single sitten kesän 2006 on Lady Gagan Poker Face, joka oli Suomen ykkösenä peräti 12 viikon ajan alkuvuodesta 2009. Britanniasta irtosi kaksi paalua ja USA:sta vain yksi ykkösviikko. Lose Yourselfin ja Poker Facen välissä oli siis noin kuuden vuoden tauko.

Viime aikoina saavutus on ollut usein Samuli Edelmannin sanoin ”pienestä kii”. Hiljattain listoilla pärjänneistä megahiteistä Eminemin ja Rihannan Love the Way You Lie ylsi Suomen ja USA:n ykköseksi, muttei Britannian; Gagan Bad Romance taas Suomen ja Britannian muttei USA:n. Rihanna on ollut kahdesti hilkulla pääosassakin: sekä Umbrella (2007) että Only Girl (2010) ylsivät britti- ja jenkkiykköseksi sekä Suomen kakkoseksi. Tuorein vakavasti otettava ehdokas taitaa olla laajaa kannatusta nauttivan Britney Spearsin uusi single Hold It Against Me.

Suomen listojen kärjessä viihtynyt Madonna ei ole päässyt USA:n ykköseksi sitten Musicin (2000), mutta on saavuttanut triplan aikoinaan neljästi.

maanantai 10. tammikuuta 2011

Listanimi: Daft Punk

Pariisissa vuonna 1992 perustettu Daft Punk on harvoja tanssimusiikin supertähtiä eli siis nimiä, jotka täyttävät keikoillaan suurimmatkin festivaalit ja stadionit joka puolella maailmaa.

Thomas Bangalter ja Guy-Manuel de Homem-Christo tapasivat jo lukioaikoina ja soittivat aluksi The Rolling Stones -vaikutteista rockia osana Darlin’ -nimistä trioa. 90-luvun alussa kaksikko innostui rave-kulttuurista ja alkoi tehdä tanssimusiikkia. Ensimmäinen single The New Wave julkaistiin 1994.

Toinen virallinen single Da Funk (1995) muodostui duon eräänlaiseksi tunnuskappaleeksi. Siitä tuli ihan oikea hitti, minkä ansiosta kaksikko pääsi remiksaamaan muun muassa The Chemical Brothersia ja lukuisat levy-yhtiöt tarjosivat sopimusta. Daft Punk valitsi Virginin. Debyyttialbumi Homework ilmestyi alkuvuodesta 1997 ja se nousi listoille ympäri Eurooppaa, muun muassa Britannian kasiksi ja Suomen albumilistan sijalle 34. Da Funkista ja Around the Worldista tuli Top 10 -sinkkuja Britanniassa. Jälkimmäinen nousi myös USA:n Hot 100 -listan sijalle 61.

Näin jälkikäteen tarkasteltuna Daft Punkin läpimurto ei ollut mikään suuri yllätys. Duo vetäytyi studioon liki kolmeksi vuodeksi valmistelemaan toista albumiaan Discovery (2001). Välissä Bangalter julkaisi Stardust-projektin kautta singlen Music Sounds Better with You (1998), josta tuli valtava hitti, muun muassa brittilistan kakkonen.

Samalle sijalle ylsi myös syksyllä 2000 julkaistu One More Time, Discoveryn ensimmäinen single. Itse albumi näki päivänvalon vasta seuraavana keväänä ja kävi Britannian sekä Ranskan albumilistan kakkosena. Siltä lohkaistiin myös pari muuta Top 40 -hittiä.

Kolmatta studioalbumia odotettiin jälleen nelisen vuotta. Human After All (2005) ei ollut enää aivan edeltäjiensä kaltainen kaupallinen menestys, mutta ylsi Top 10:iin Ranskassa ja Britanniassa ja sementoi Daft Punkin supertähtistatuksen.

Neljättä varsinaista studioalbumia ei ole vieläkään näkynyt. Sen sijaan Walt Disneyn Tron: Legacy -leffaan tehdystä soundtrackista on tulossa heidän suurin menestyksensä USA:ssa. Sitä ennen kaksikolla ei ollut esittää sieltä ainuttakaan Top 40 -albumia, mutta Tron on tällä viikolla peräti kuudentena ja saattaa vielä petrata.

Daft Punkin listamenestys numeroina: kolme Top 10 -albumia ja -singleä Britanniassa. Top 40 -sinkkuja löytyy kahdeksan. USA:sta on irronnut kaksi Hot 100 -hittiä (molemmat ylsivät sijalle 61) sekä yksi Top 10 -albumi.

Daft Punkin musiikkia ovat kierrättäneet muun muassa Kanye West, Busta Rhymes sekä Janet Jackson. Westin Stronger (2007) ylsi sekä britti- että jenkkilistan ykköseksi.

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Listakatsaus, vko 2

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Katy Perry – Firework
2. (1.) Bruno Mars – Grenade
3. (3.) Ke$ha – We R Who We R
4. (4.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
5. (5.) Pink – Raise Your Glass
6. (7.) Enrique Iglesias feat. Ludacris & DJ Frank E – Tonight (I’m Lovin’ You)
7. (9.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
8. (6.) Wiz Khalifa – Black and Yellow
9. (10.) Bruno Mars – Just the Way You Are
10. (12.) Nelly – Just a Dream

Firework hävisi Grenadelle yhä myynnissä, mutta paremmat radiosoittopisteet nostivat sen takaisin ykköseksi. Ykkösviikkoja on koossa nyt neljä.
Muuten Hot 100 -listan kärkikahinoissa oli hiljaista, joten kiinnitetään huomiota kestäviin roikkujiin. Taio Cruzin Dynamite (13) oli viime vuoden ostetuimpia singlejä ja on viettänyt listalla nyt 31 viikkoa. OneRepublicin Secrets (26) on pyörinyt ikuisuuksia sijoilla 21-30. Listaviikkosarake näyttää lukua 28. Neon Treesin yllätyshitti Animal (24) on viikoissa mitaten tasoissa Dynamiten kanssa. Koko listan nestori on Enrique Iglesiasin I Like It (32), 34 viikkoa.
Uutuudet ovat vähissä: TV-porukka Big Time Rushin Big Night (79) sekä kantrikaunotar Sara Evans kappaleellaan A Little Bit Stronger (98). Kappale kuullaan juuri ensi-iltaan tulleessa Country Strong -elokuvassa, jonka musiikista on kantrilistoille noussut pari muutakin esitystä, muun muassa pääosanesittäjä Gwyneth Paltrow'n laulama nimibiisi.
Evans on monen muun kantrilaulajan tavoin tehnyt tasaista työtä: hänellä on kymmenen Hot 100 -hittiä, joista kuusi on yltänyt aina Top 40:iin asti, muttei yksikään 33. sijaa korkeammalle (Suds in the Bucket, 2004).


USA:n albumit Top 10

1. (1.) Taylor Swift – Speak Now
2. (7.) Eminem – Recovery
3. (10.) Rihanna – Loud
4. (8.) Nicki Minaj – Pink Friday
5. (19.) Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
6. (27.) Daft Punk – Tron: Legacy (Soundtrack)
7. (20.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
8. (34.) Mumford & Sons – Sigh No More
9. (12.) Katy Perry – Teenage Dream
10. (9.) Keyshia Cole – Calling All Hearts

Speak Now’n viides ykkösviikko tuli luonnollisesti heikommalla myynnillä kuin aiemmat, mutta on hyvä saavutus siihen nähden, että muut joulun suosikit romahtivat kauas jopa Top 20:n ulkopuolelle. Ne tosin olivatkin joululevyjä Michaelia (18) lukuun ottamatta. Keskimäärin myynti putosi alle puoleen edellisviikosta.
Nousijoille oli siis tilaa. Eminemin Recovery loikkasi 28. listaviikollaan kakkoseksi, Loud sivusi parastaan ja uusia huippujaan mittauttivat Tron-soundtrack sekä Mumford & Sonsin menestyslevy Sigh No More. Jälkimmäinen ylsi nyt ensimmäistä kertaa Top 10:iin.
Alempanakin noustiin suurella joukolla. Mainitaan ainakin Kid Cudin kakkosalbumi (73->32), Draken Thank Me Later (76->43) sekä Journeyn ikivanha kokoelma (122->44).
Palaajiakin on pari, joista ehdottomasti kiinnostavin on laulava naispastori Kari Jobe. Hänen nimetön toinen albuminsa debytoi toissa vuonna 67:ntenä ja palasi nyt listalle sijalle 81.
Albumilistan häntäpäähän nousi muutamia perin tuttuja julkaisuja. Muun muassa Nirvanan Nevermind-klassikko sai 253. listaviikkonsa ja Pink Floydin Dark Side of the Moon 773:nnen.
Albumikauppa laski USA:ssa viime vuonna 12,8 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Digitaalisten kappaleiden myynnin kasvukin hidastui, parannusta vain noin prosentin verran.


Britannian singlet Top 10

1. (2.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
2. (1.) Matt Cardle – When We Collide
3. (3.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
4. (11.) Katy B featuring Ms. Dynamite – Lights On
5. (18.) Jessie J – Do It Like a Dude
6. (4.) Ellie Goulding – Your Song
7. (5.) Katy Perry – Firework
8. (8.) Far East Movement featuring Cataracs & Dev – Like a G6
9. (6.) Rihanna – Only Girl (In the World)
10. (13.) David Guetta featuring Rihanna – Who’s That Chick

Rihanna sai viidennen ykkösensä What’s My Namen noustua kärkeen kahdeksannella listaviikollaan. Drakelle ykkössija on ensimmäinen.
BBC:n The Sound of 2011 -hankkeen ykköseksi selvinnyt Jessie J loikkasi näyttävästi viidenneksi ja hienosti nousi myös Katy B:n ja Ms. Dynamiten Lights On, joka debytoi pari viikkoa sitten samalla sijalla eli neljäntenä. Sen listaura on siis jännittävä 4-11-4.
Povasin taannoin Neron Me & Yousta jopa ykköshittiä, mutta se debytoi nyt sijalla 15 ja joutunee tyytymään Top 20 -sijoitukseen. Cee Lo Greenin ykköshitti Fuck You sai mukavasti pärjäävän seuraajan It’s OK:sta, joka nousi tällä viikolla 44->24.
Usherin More noteerasi parhaan sijansa (26). Ranskalainen Martin Solveig on tehtaillut tanssihittejä jo vuosia ja Hello (29) on hänelle jo kolmas Top 40 -single, vaikka Top 20 -menestyksiä ei vielä löydy. Biisillä vierailevalle kanadalaiselle Dragonettelle listavisiitti on ensimmäinen.
Professor Green puolestaan sai Junglesta (33) neljännen Top 40 -hittinsä. James Blake nousi Feist-coverillaan Limit to Your Love The Sound of 2011:n ansiosta ensimmäistä kertaa Top 40:iin sijalle 39.
Suomalaisten suosikiksi kohonnut White Lies missasi juuri Top 40:n Ritual-albumia ennakoivalla singlellään Bigger Than Us (42).


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Rihanna – Loud
2. (3.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
3. (2.) Take That – Progress
4. (13.) Cee Lo Green – The Lady Killer
5. (6.) Mumford & Sons – Sigh No More
6. (21.) Rumer – Seasons of My Soul
7. (4.) Tinie Tempah – Disc-overy
8. (9.) Ellie Goulding – Lights
9. (8.) Katy Perry – Teenage Dream
10. (7.) Kings of Leon – Come Around Sundown

Rihanna saalisti siis tuplan tämän viikon kamppailuista. Muutamien nousujen taustalla kummallakin listalla oli Jools Hollandin tv-show, jonka merkitys korostuu usein, kun viikon keskimääräiset myyntiluvut jäävät mataliksi. Muun muassa Cee Lo Green ja Rumer saavat kiittää hyvästä menestyksestään tällä viikolla alennusmyynnin lisäksi pitkälti Hollandia. Neljäs sija on The Lady Killerin paras, Seasons of My Soul debytoi syksyllä kolmantena. Myös Eliza Doolittle taisi käydä Hollandissa.
Alfie Boen viime viikolla debytoinut Bring Him Home petrasi sijalle 15 ja Adelen ikivanha esikoinen 19 Top 20:iin (20) ensimmäistä kertaa kahteen ja puoleen vuoteen. Vanhus alkaa olla myös sijalle 32 noussut Paolo Nutinin Sunny Side Up (2009). Molemmat ovat käyneet kärjessäkin. Professor Greenin Alive Till I'm Dead -esikoinen paransi myös Top 40:iin sijalle 37.
Britanniassa albumikauppa putosi seitsemän prosenttia, mutta digitaalisten biisien nousi vajaa kuusi. Albumeistakin 17,3 prosenttia ostettiin digitaalisessa muodossa. Koko paketin voi lukea täältä.

torstai 6. tammikuuta 2011

Toipuneita ja palanneita miehiä sekä Katy Perry

Vuoden 2010 myyntiluvut ovat valmiit ja pyrin kokoamaan tähän merkittävimmän informaation. Tähdellä merkityt julkaisut näkivät päivänvalon jo vuonna 2009 tai aiemmin.

USA, singlet



1. Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls 4 398 000
2. Train – Hey, Soul Sister – 4 314 000*
3. Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie – 4 245 000
4. Taio Cruz – Dynamite – 4 083 000
5. B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes – 4 004 000
6. Usher featuring will.i.am – OMG – 3 763 000
7. Eminem – Not Afraid – 3 414 000
8. Bruno Mars – Just the Way You Are – 3 276 000
9. Taio Cruz featuring Ludacris – Break Your Heart – 3 245 000
10. Lady Antebellum – Need You Now – 3 182 000*

USA:n singletilastoihin ei merkitty I Gotta Feelingin tasoista megamenestystä eikä varmaan merkitä ihan hetkeen. Kesän hallitsija oli tälläkin kertaa kovaa valuuttaa: California Gurls oli viime kesän suurin hitti ja myös koko vuoden ostetuin single. Hey, Soul Sister on myynyt yhteensä yli viisi miljoonaa kappaletta, joista vajaa miljoona jäi vuoden 2009 puolelle. Sen paras sijoitus Hot 100 -listalla oli kolmas. Muita Hot 100 -listan epäykkösiä kärkikympissä ovat Dynamite, Airplanes sekä Need You Now, kaikki kakkosia. Kymmenen myydyimmän joukkoon mahtui vain neljä naisesittäjää: Katy Perry, Rihanna, Hayley Williams sekä Lady Antebellumin laulaja Hillary Scott. Taio Cruz sai kaupaksi yli seitsemän miljoonaa singleä, mutta albumi Rokstarr jäi pariin sataan tuhanteen. Suomessa miehen meno on ollut samantyyppistä.

11. Ke$ha – Tik Tok – 3 040 000*
12. Katy Perry – Teenage Dream – 3 011 000
13. Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It – 2 987 000
14. Far East Movement – Like a G6 – 2 915 000
15. Black Eyed Peas – Imma Be – 2 874 000*
16. Nelly – Just a Dream – 2 761 000
17. Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire – 2 730 000
18. Justin Bieber featuring Ludacris – Baby – 2 677 000
19. B.o.B featuring Bruno Mars – Nothin' on You – 2 668 000
20. Ke$ha – Your Love Is My Drug – 2 664 000

Kukapa olisi uskonut, että Enrique Iglesias, Nelly ja Travie McCoy saavat singlejään kaupaksi miljoonatolkulla, mutta näin kävi. En ole vieläkään keksinyt etenkään I Like Itin ja Just a Dreamin ansioita, mutta ehkei minun tarvitse. McCoyn Lazarus-albumi menestyi vielä kehnommin kuin Cruzin Rokstarr. Tik Tokin saldosta suurin osa merkattiin viime vuodelle, kokonaisuudessaan se on yli viisi miljoonaa.


USA, albumit



1. Eminem – Recovery – 3 352 000
2. Lady Antebellum – Need You Now – 3 070 000
3. Taylor Swift – Speak Now – 2 950 000
4. Justin Bieber – My World 2.0 – 2 301 000
5. Susan Boyle – The Gift – 1 835 000
6. Lady Gaga – The Fame – 1 577 000*
7. Sade – Soldier of Love – 1 296 000
8. Drake – Thank Me Later – 1 253 000
9. Usher – Raymond v Raymond – 1 178 000
10. Ke$ha – Animal – 1 127 000

Eminemin Recovery voi kiittää ykköspaikastaan lähinnä kalenteria, sillä on selvää, että ajan myötä Speak Now myy enemmän. Yli kolmen miljoonan saalis on nykyisin harvinainen näky, joten koko kärkikolmikolla on syytä leveään hymyyn. Susan Boylen täsmäisku The Gift ei tehonnut aivan esikoisen malliin, mutta parin miljoonan saldo rohkaissee levyttämään kolmannenkin kerran. Alkuvuoden menestysalbumeista kärkikympissä pysyivät My World 2.0, Soldier of Love, Raymond v Raymond sekä viime vuoden ensimmäinen uusi ykkönen, Animal.

11. Black Eyed Peas – The E.N.D. – 1 123 000*
12. Zac Brown Band – The Foundation – 1 005 000*
13. Jackie Evancho – O Holy Night – 1 000 000
14. Justin Bieber – My World (EP) – 973 000*
15. Katy Perry – Teenage Dream – 958 000
16. Soundtrack – Glee: Christmas Album – 910 000
17. Taylor Swift – Fearless – 879 000*
18. Susan Boyle – I Dreamed a Dream – 853 000*
19. Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy – 824 000
20. Lady Gaga – The Fame Monster (EP) – 821 000*

Miljoonaan asetetun platinakynnyksen ylittäjiä tuli lopulta vain 13, ja vain 48 albumia ylitti kultarajan eli puolen miljoonan. 12-vuotias Talent-ilmiö Jackie Evancho menestyi mainiosti, mutta kiinnostutaanko hänestä enää ensi syksynä? Zac Brown Bandin vanhempi albumi roikkui hyvillä sijoilla koko vuoden ja uudempi kävi kärjessä, muttei yltänyt Top 20:iin vuosilistalla. Kanye West julkaisi jälleen yhden menestysalbumin lisää, vaikka singlesuksee on kiven takana.


Britannia, singlet



1. Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie – 854 000
2. Matt Cardle – When We Collide – 815 000
3. Bruno Mars – Just the Way You Are – 766 000
4. Rihanna – Only Girl (In the World) – 712 000
5. Usher featuring will.i.am – OMG – 675 000
6. Owl City – Fireflies – 665 000
7. B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes – 659 000
8. Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls – 648 000
9. Yolanda Be Cool & Dcup – We No Speak Americano – 637 000
10. Tinie Tempah – Pass Out – 624 000

The Official Charts Company sössi joulun ajan listan ja mittasi When We Collidelle todellisuutta paremman viikkomyynnin. Korjauksen jälkeen Love the Way You Lien ykköspaikka oli turvassa, mutta jälleen lähinnä kalenterin ansiosta. Sanotaan se vielä kerran: Eminemin kappale on ensimmäinen epäykkönen vuosilistan kärjessä sitten Mr. Acker Bilkin Stranger on the Shoren (1962). Just the Way You Are saalisti parhaan viikkosaldonsa Cardlen esitettyä sen X Factorissa. Owl Cityn alkuvuoden ihme Fireflies yllätti, mutta jäi esittäjänsä ainoaksi hitiksi. Vuoden ostetuin tanssisingle oli Yolanda Be Cool & Dcupin hassu We No Speak Americano, pitkästä aikaa ensimmäinen ei-englanninkielinen ykkönen.

11. Helping Haiti – Everybody Hurts – 622 000
12. Cee Lo Green – Fuck You – 585 000
13. Alicia Keys – Empire State of Mind Pt. II – 576 000*
14. Rihanna – Rude Boy – 552 000*
15. Lady Gaga featuring Beyoncé – Telephone – 544 000*
16. Plan B – She Said – 531 000
17. Taio Cruz – Dynamite – 529 000
18. Iyaz – Replay – 520 000
19. Katy Perry – Firework – 495 000
20. Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me – 476 000

Simon Cowellin hyväntekeväisyysviritelmä putosi Top 10:stä kalkkiviivoilla. Muuten tässä satsissa ei ole mitään, mistä ei olisi ollut jo puhetta tässä blogissa. Katy Perryn toiseksi suurimmaksi hitiksi kohosi loppuvuoden menestyjä Firework. Flo Ridan vartti kuuluisuudessa on kestänyt tasan vartin, eli noin viiden singlen ajan, ja tuore Turn Around missasi jo Top 40:n. Rihanna sai kolme singleä Top 20:iin, joista kaksi omaa, ja What's My Namen aivan nurkan taakse.


Britannia, albumit



1. Take That – Progress – 1 841 000
2. Michael Bublé – Crazy Love – 1 228 000*
3. Lady Gaga – The Fame – 1 052 000*
4. Rihanna – Loud – 837 000
5. Plan B – The Defamation of Strickland Banks – 826 000
6. Paolo Nutini – Sunny Side Up – 769 000*
7. Alicia Keys – The Element of Freedom – 768 000*
8. Florence and The Machine – Lungs – 752 000*
9. Eminem – Recovery – 728 000
10. Mumford & Sons – Sigh No More – 711 000*

Robbie Williamsin paluu Take Thatin riveihin ei ainakaan heikentänyt bändin osakkeita. Suomessa Progressista tuli niukasti yhtyeen ensimmäinen lista-albumi sitten Greatest Hitsin (1996). Michael Bublén Crazy Lovesta julkaistiin Hollywood-painos, eikä 2,6 miljoonaa brittiä voi olla väärässä – vai voiko? Albumi oli ykkösenä tammikuussa ja kakkosena joulun alla. Ei hassummin. The Fame menestyi koko vuoden ja The Element of Freedomista tuli Alicia Keysin myydyin albumi Britanniassa. Recovery keräsi kesällä seitsemän ykkösviikkoa.

11. Kings of Leon – Come Around Sundown – 694 000
12. Justin Bieber – My World – 557 000
13. Susan Boyle – The Gift – 557 000
14. Robbie Williams – In and Out of Consciousness – 552 000
15. Katy Perry – Teenage Dream – 544 000
16. Bon Jovi – Greatest Hits – 527 000
17. Pixie Lott – Turn It Up – 494 000*
18. JLS – Outta This World – 494 000
19. The Script – Science & Faith – 488 000
20. Olly Murs – Olly Murs – 443 000

Kings of Leonin odotettu Come Around Sundown on menestynyt ihan kivasti, vaikka jää todennäköisesti kauas edeltäjänsä 2,5 miljoonasta ostotapahtumasta. Bon Jovi ei tarvinnut singlehittiä kaupatakseen kokoelmaansa. Boyle olisi ehkä tarvinnut sellaisen, sillä The Gift ei pärjännyt lainkaan odotusten mukaisesti. Olly Mursin saldo on X Factor -kakkoselle ihan mukava. Justin Bieber ja Pixie Lott julkaisivat albuminsa ainakin kahdesti ja jälkimmäisen levylle päätyi myös Teemu Brunilan kirjoittama kappale. Kaikkiaan 36 albumia ylitti saarivaltakunnan platinarajan (300 000 kpl).

Lähteet: Chartsplus, Music Week, Nielsen Soundscan, The Official Charts Company, Paul Greinin blogi.

maanantai 3. tammikuuta 2011

Radio Gaga

Jätin hajamielisyydessäni joulukuussa huomiotta Mediabasen laskelmat USA:n radiosuosikeista vuonna 2010. Listat julkaistiin samoihin aikoihin Billboardin listojen kanssa, mutta tieto tuskin on ehtinyt vanhentua kovin pahasti. Ja koska tämän blogin tarkoituksena on jakaa perusinfon lisäksi hieman syventävämpää tietoa britti- ja jenkkilistoista, referoin tähän vuosiraporttia.

Yhdysvalloissahan radiolistat jaetaan melko tiukastikin musiikkityylien mukaan. Laskelmat näyttävät paperilla jopa masentavan karsinoiduilta, mutta eihän kokonaiskuva juuri poikkea Suomen vastaavasta. Suomessa on vaikea saada isoa radiohittiä ilman Radio Novan voimasoittoa ja Yhdysvalloissa popasemilla on kuuntelijamäärissä mitaten hyvin suuri valta.

Kuten otsikosta voi päätellä, USA:n radioiden soitetuin artisti oli Lady Gaga, vaikka popradioiden suurimmaksi radiohitiksi kruunattiin Bad Romancen nenän edestä Ke$han Tik Tok. Koko kentän artistirankingin kärkiviisikkoon mahtuivat Gagan lisäksi Usher, Rihanna, Katy Perry ja Taylor Swift. Popasemilla juhlinut Ke$ha oli sen listan kahdeksas.

R&b- ja hip hop -puolen isoin hitti oli Alicia Keysin Un-Thinkable (I'm Ready), jota seurasivat Trey Songzin Say Aah, Ludacrisin How Low ja Usherin Hey Daddy (Daddy's Home) sekä There Goes My Baby. Usherin kahdesta isosta hitistä huolimatta Songz oli soitetuin artisti.

Suurinta kantriradiohittiä ei tekaissut Lady Antebellum tai Taylor Swift vaan Josh Turner, jonka rallatus Why Don't We Just Dance löi Joe Nicholsin Gimmie That Girlin sekä Lady Antebellumin Need You Now'n. Viimeksi mainittu yhtye oli kuitenkin artistimittauksen ykkönen perässään kestävän uran Idol-voitostaan jalostanut Carrie Underwood sekä vanhempi sotaratsu Brad Paisley.

Need You Now voitiin kruunata kevyesti vuoden suurimmaksi crossover-menestykseksi, sillä se menestyi sekä kantri-, pop-, että aikuisasemilla. Suoritus on hieman verrattavissa siihen, että soisi meillä sekä Radio Novassa, NRJ:llä että Iskelmäradiossa.

Rockpuolella odotin henkilökohtaisesti paljon Apocalyptican ja Gavin Rossdalen End of Meltä, mutta toisin kävi. Aivan suutariksi se ei jäänyt, mutta kuitenkin rockvuosilistan jämäsijoille. Vuoden suurimmat rockhitit kirjattiin Three Days Gracen (Break), Breaking Benjaminin (I Will Not Bow) sekä Alice In Chainsin (Your Decision) nimiin. Kings of Leonin Use Somebody onnistui murtautumaan myös popasemien soittoon.

Alternative-asemien soitetuin artisti oli Muse, jonka Uprising oli myös isoin radiohitti. Ranskalaisyhtye Phoenix sai kaksi singleä Top 10:iin, mikä auttoi emoalbumin Wolfgang Amadeus Phoenix kultakantaan. Pearl Jamin Just Breathe oli yllätyshitti vaihtoehtoasemien lisäksi myös aikuispopin puolella.

Levy-yhtiöistä Interscopen osuus radiosoitosta oli noin 15 prosenttia, Atlanticin 11 ja RCA:n hieman vajaa 11 prossaa.

sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Listakatsaus vko 1/2011

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Bruno Mars – Grenade
2. (1.) Katy Perry – Firework
3. (5.) Ke$ha – We R Who We R
4. (3.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
5. (4.) Pink – Raise Your Glass
6. (12.) Wiz Khalifa – Black and Yellow
7. (13.) Enrique Iglesias feat. Ludacris – Tonight
8. (11.) Trey Songz featuring Nicki Minaj – Bottoms Up
9. (8.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
10. (6.) Bruno Mars – Just the Way You Are

Bruno Marsilla oli huima vuosi ja uusi alkaa kolmannella ykköshitillä. Grenadea ostettiin viikon aikana 559 000 kpl, mikä ei ole digiajan ennätys, mutta erittäin hyvä saldo joka tapauksessa.
Joulun jälkeen kilteillä kansalaisilla on käytössään lahjakortteja ja sun muita koodeja, mikä nosti käytännössä kaikkien kappaleiden menekkiä edellisviikosta. Siten myynnin painoarvo suhteessa radiosoittoon oli normaalia korkeampi ja hyvin myyneet biisit loikkasivat paikoin rajustikin ylöspäin.
Täten Wiz Khalifa sai ensimmäisen Top 10 -hittinsä ja hienosti huipulle palannut Enrique Iglesias viidennen. Willow’n Whip My Hair hyppäsi sijalta 35 23:nneksi ja Taio Cruzin Higher nimensä mukaisesti ponkaisi toisella listaviikollaan sijalle 41. Yhä 16:ntena roikkuva Dynamite oli menneen vuoden suurimpia hittejä. Paukkuvat asiat (Grenade, Dynamite, Firework) sopivatkin näin vuodenvaihteeseen.
Viikon korkeimmasta uutuudesta vastasi jo pari pikkuhittiä saanut The Lonely Island, jonka I Just Had Sex -biisin (30) kertosäkeen laulaa Akon.
Tämän viikon lukuisista re-entryistä kiinnostavin on Kid Cudin Pursuit of Happiness (95). Se on nimittäin single Cudin ensimmäiseltä lista-albumilta Man on the Moon: The End of Day. Mies julkaisi toisenkin jo pari kuukautta sitten. Pursuit of Happinessin paras sijoitus on 59:s.
Aina yhtä fantastinen MSN Viihde julkaisi hiljattain jotain aivan mystistä lievästi sanoen pyytämättä ja yllättäen. Uutiseen viitaten: Tällä viikolla Tim McGraw'n Felt Good on My Lips pudotti Reban kantrilistan kärjestä. McGraw'llakin on nyt 24 kantriykköstä.


USA:n albumit Top 10

1. (1.) Taylor Swift – Speak Now
2. (2.) Susan Boyle – The Gift
3. (5.) Soundtrack – Glee: The Music, The Christmas Album
4. (4.) Jackie Evancho – O Holy Night
5. (3.) Michael Jackson – Michael
6. (-) Jamie Foxx – Best Night of My Life
7. (22.) Eminem – Recovery
8. (8.) Nicki Minaj – Pink Friday
9. (-) Keyshia Cole – Calling All Hearts
10. (11.) Rihanna – Loud

Taylor Swiftin Speak Now ei osoita hyytymisen merkkejä, varsinkaan, kun sen kappaleesta Back to December on tullut kohtalainen hitti. Speak Now johtaa listaa nyt neljättä viikkoa.
Eminem panosti jouluviikkoon esiintymällä Saturday Night Livessa ja levy-yhtiö laittoi Recoveryn digialennukseen. Tuloksena oli hieno loikka seitsemänneksi ja samalla varmistui vuoden 2010 myydyimmän albumin titteli.
Viikon uutuudet tulivat r&b-puolelta. Laulavan näyttelijän Jamie Foxxin neljäs lista-albumi Best Night of My Life jatkaa kahden edeltäjänsä aloittamaa Top 10 -putkea sijalla kuusi. Keyshia Colella on nyt puhdas neljän Top 10 -albumin sarja, muttei vielä ykköstä. Keri Hilson joutuu katselemaan kärkikymppiä harmittavan läheltä, mutta No Boys Allowedin 11. tila on ihan hyvää jatkoa nelosena käyneelle In a Perfect Worldille (2009).
Duran Duranin uusi albumi All You Need Is Now julkaistiin vain iTunesissa noin kuukausi ennen kuin se on saatavilla kaikkialta. Albumia ostettiin 14 000 kpl ja se debytoi sijalla 119.


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Matt Cardle – When We Collide
2. (2.) Rihanna featuring Drake – What's My Name?
3. (4.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
4. (5.) Ellie Goulding – Your Song
5. (8.) Katy Perry – Firework
6. (6.) Rihanna – Only Girl (In the World)
7. (7.) Take That – The Flood
8. (10.) Far East Movement feat. Cataracs & Dev – Like a G6
9. (9.) Willow – Whip My Hair
10. (12.) Olly Murs – Thinking of Me

Viimeviikkoisten sekoilujen jälkeen alkoi näyttää siltä, että Eminemin ja Rihannan Love the Way You Lie olisi sittenkin vuoden ostetuin single. Näin kävi, sillä kovasta kiristään huolimatta Matt Cardlen When We Collide joutui antautumaan 39 000 kpl:een erolla. Vuosilistat ilmaantuvat tänne jossain vaiheessa.
Jenkkilistojen tapaan joululahjoina saatuja koodeja sun muita käytettiin tuttuihin hitteihin. Omia parhaitaan saavuttivat Jessie J:n Do It Like a Dude (18) ja The Wantedin Lose My Mind (19). Hieman alle odotusten esiintynyt Pinkin Raise Your Glass petrasi 29->21, ja moni vanhempi suosikki palasi Top 40:iin. Rehvakkaimman loikan esitti Tinie Tempahin Pass Out (56->36).


Britannian albumit Top 10


1. (2.) Rihanna – Loud
2. (1.) Take That – Progress
3. (21) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
4. (26.) Tinie Tempah – Disc-overy
5. (22.) The Wanted – The Wanted
6. (36.) Mumford & Sons – Sigh No More
7. (10.) Kings of Leon – Come Around Sundown
8. (15.) Katy Perry – Teenage Dream
9. (23.) Ellie Goulding – Lights
10. (3.) Michael Bublé – Crazy Love

Vahvaa hittipotentiaalia osoittanut Rihannan Loud nousi Britannian albumilistan ykköseksi peesattuaan Take Thatia joulukuun ajan. Neito on käynyt kärjessä aiemmin Good Girl Gone Badillä (2007).
Muutenkin pakka meni tutusti sekaisin joululahjojen väistyessä syrjään: Michael Jacksonin edustus kärkipäässä vaihtui Michaelista (30) ikivanhaan Number Onesiin (66->16), Susan Boylen The Gift romahti sijalle 34 ja alennusmyyntien tuoksinassa monet vuosiäänestyksissä pärjänneet tai tämän hetken hittejä sisältävät albumit ponkaisivat listalla ylöspäin. Loudia lukuun ottamatta Top 20:ssa ei kuitenkaan noteerattu omia parhaita ja liki kaikkien listalevyjen myynti toki putosi edellisviikosta.
Joukkoon mahtuu yksi uutuuskin: Alfie Boe -nimisen tenorin toinen lista-albumi Bring Him Home (24).