maanantai 17. tammikuuta 2011

Can't Speak French

Ranskalainen tanssimusiikki tuntuu olevan tällä hetkellä in, sillä brittilistan Top 20:ssä majailevat David Guetta sekä Martin Solveig, ja Daft Punk levytti menestyksekkään soundtrackin Tron: Legacy -elokuvaan.

Guettalla on yhdeksän Top 10 -brittihittiä, enemmän kuin kenelläkään toisella ranskalaisella, mutta eniten Top 10 -albumeita taitaa löytyä Jean-Michel Jarren repertuaarista, kaikkiaan viisi.

Ranskalaiset taitavat siis elektronisen musiikin brittienkin mielestä, mutta poplaulajia Galliasta ei ole listautunut montaakaan. Helpoin, mutta tuskin ainoa selitys lienee kieli. Esimerkiksi meillä todella suosittu Patricia Kaas ei ole saanut ainuttakaan brittilistamerkintää. Sugababes sentään versioi Quand j'ai peur de toutin singlelistan kympiksi jouluna 2003 nimellä Too Lost in You.

Ainakin yksi ranskalaisen poplaulajan esittämä ranskankielinen Top 10 -hitti löytyy jopa 2000-luvulta. Alizéen Moi...Lolita (2002, alla) ylsi peräti yhdeksänneksi.

Ranskankielisellä materiaalilla rinnakkaisuraa rakentaneen kanadalaisen Céline Dionin Pour que tu m'aimes encore (1995) pääsi seitsemänneksi.

Kun kieli tuli puheeksi, niin mainitaan vielä, että saksalainen listalegenda Sash! on päässyt brittilistalle ennätyksellisesti neljällä eri kielellä - muttei saksaksi: ranskaksi (Encore une fois), espanjaksi (Ecuador, Adelante), englanniksi (mm. Stay) ja italiaksi (La Primavera). Lisäksi pääosin englanniksi esitetyllä kappaleella Colour the World kuullaan jotain kummallista joikaamista ja sitä tähdittävät suomalaissyntyinen saksalainen Inka Auhagen sekä nigerialaissyntyinen ruotsalainen Dr. Alban.

Ei kommentteja: