tiistai 25. tammikuuta 2011

Listanimi: Pearl Jam

Pearl Jam on aina eurooppalaisten silmissä ollut se Seattlen kakkosyhtye johtuen Nirvana-kultista. Bändi myi kuitenkin kulta-aikanaankin vähintään yhtä paljon levyjä kuin Nirvana saati nyt, kun jälkimmäisen haamu kummittelee lähinnä enää satunnaisesti albumilistoilla. Pearl Jamia on tituleerattu jopa 90-luvun menestyksekkäimmäksi rockyhtyeeksi Yhdysvalloissa ja heidän viimeisin studioalbuminsa ylsi jenkkiykköseksi.

Surffilaudan kanssa taiteillut Eddie Vedder tuli Pearl Jamin riveihin viimeisenä alkuperäisen laulajan Andrew Woodin vedettyä liikaa heroiinia. Samalla vaihtui nimi: Mother Love Bone -nimisestä yhtyeestä tuli Pearl Jam, jonka debyyttialbumi Ten ilmestyi vuonna 1991.

Ten ehti kauppoihin ennen Nirvanan Nevermindia, muttei saanut huomiota osakseen ennen kuin jälkimmäinen breikkasi kunnolla. Kun pää saatiin auki, hittejä ja platinakerroksia ei voitu estää. Ten ylsi USA:n albumilistan kakkoseksi, myi yli 13 miljoonaa kappaletta ja sen kappaleet soivat radiossa jatkuvasti. Tuohon aikaan pelkillä radiosinkuilla ei päästy Hot 100 -listalle, joten sinne bändillä ei ollut asiaa ennen kuin Tremor Christista (#18, 1994) julkaistiin myyntisingle. Ten-albumin kolmas single Jeremy julkaistiin myyntiin vasta vuonna 1995, jolloin se ylsi sijalle 79.

Vs.-kakkosalbumia (1993) odotettiin hartaasti ja se mittautti ilmestymisvuotensa suurimman viikkomyynnin sekä nousi brittilistallakin kakkoseksi.

Pearl Jamilla on kaikkiaan neljä USA:n ykkösalbumia, joista viimeisimpänä toissa syksynä ilmestynyt Backspacer, ja kaikki yhtyeen yhdeksän studioalbumia ovat käyneet top viidessä. Britanniasta ei sen sijaan löydy lainkaan ykkösiä, mutta kylläkin seitsemän Top 10 -julkaisua.

Singleosastolla yhtyeen saavutukset ovat vähintään kiinnostavia. Hot 100 -listan kuparinen rikkoutui siis vasta vuonna 1994, ja suurin hitti listasijoituksissa mitaten on Kosovo-hyväntekeväisyysalbumille levytetty Wayne Cochran -cover Last Kiss (#2, 1999). Se oli heidän toinen Top 10 -menestyksensä, ensimmäinen oli kahden a-puolen single I Got ID/Long Road (#7, 1995), jolla kitaroi Neil Young. Britanniasta bändillä on esittää vain yksi Top 10 -listasingle, ja se ei ole mikään yhtyeen isoista hiteistä: Vitalogyn Spin the Black Circle (1994) ylsi sijalle kymmenen.

Backspacerin Just Breathe (alla) oli yllättävänkin iso radiohitti Yhdysvalloissa nousten Alternative- ja aikuisasemien vuosilistojen kärkikahinoihin. Hot 100 -listalla sen parhaaksi sijaksi tuli 78.

Yhtye on tullut tunnetuksi erinäisistä tempauksistaan ja kannanotoistaan. Vitalogy julkaistiin vinyylinä ennen cd- ja kasettiversioita, mikä aiheutti jenkkilistalla ennätyksellisen loikan 173–1. Tuota paremmaksi pisti sittemmin The Notorious B.I.G.:n Life After Death (1997). Bändiltä on julkaistu myös huima määrä bootleg- ja livealbumeita, joista viimeisin Live on Ten Legs debytoi tällä viikolla brittilistan sijalla 49.

Ei kommentteja: