torstai 13. tammikuuta 2011

Kivikasvo ja mestarivälttelijät

Timo Pennasen Sisältää hitin -kirjassa (2006) mainitaan, että viimeisin sekä Suomen, Britannian ja USA:n singlelistan ykköseksi kesään 2006 mennessä yltänyt single oli Eminemin Lose Yourself (2002).

Suomen singlelistalla karsastettujen ulkomaisten pophittien kurssi kääntyi kuitenkin listamielessä nopeaan nousuun, kun digilataukset hyväksyttiin mukaan lokakuussa 2007. Digiajan ensimmäinen ulkomaalainen ykkönen oli Enrique Iglesiasin Tired of Being Sorry viikolla 45/2007.

Liian yleistä kaikkien kolmen listan valloitus ei ole vieläkään, sillä ainoa triplan saavuttanut single sitten kesän 2006 on Lady Gagan Poker Face, joka oli Suomen ykkösenä peräti 12 viikon ajan alkuvuodesta 2009. Britanniasta irtosi kaksi paalua ja USA:sta vain yksi ykkösviikko. Lose Yourselfin ja Poker Facen välissä oli siis noin kuuden vuoden tauko.

Viime aikoina saavutus on ollut usein Samuli Edelmannin sanoin ”pienestä kii”. Hiljattain listoilla pärjänneistä megahiteistä Eminemin ja Rihannan Love the Way You Lie ylsi Suomen ja USA:n ykköseksi, muttei Britannian; Gagan Bad Romance taas Suomen ja Britannian muttei USA:n. Rihanna on ollut kahdesti hilkulla pääosassakin: sekä Umbrella (2007) että Only Girl (2010) ylsivät britti- ja jenkkiykköseksi sekä Suomen kakkoseksi. Tuorein vakavasti otettava ehdokas taitaa olla laajaa kannatusta nauttivan Britney Spearsin uusi single Hold It Against Me.

Suomen listojen kärjessä viihtynyt Madonna ei ole päässyt USA:n ykköseksi sitten Musicin (2000), mutta on saavuttanut triplan aikoinaan neljästi.

1 kommentti:

Timo kirjoitti...

Hyvä että tuli tämäkin tieto päivitettyä.