maanantai 10. tammikuuta 2011

Listanimi: Daft Punk

Pariisissa vuonna 1992 perustettu Daft Punk on harvoja tanssimusiikin supertähtiä eli siis nimiä, jotka täyttävät keikoillaan suurimmatkin festivaalit ja stadionit joka puolella maailmaa.

Thomas Bangalter ja Guy-Manuel de Homem-Christo tapasivat jo lukioaikoina ja soittivat aluksi The Rolling Stones -vaikutteista rockia osana Darlin’ -nimistä trioa. 90-luvun alussa kaksikko innostui rave-kulttuurista ja alkoi tehdä tanssimusiikkia. Ensimmäinen single The New Wave julkaistiin 1994.

Toinen virallinen single Da Funk (1995) muodostui duon eräänlaiseksi tunnuskappaleeksi. Siitä tuli ihan oikea hitti, minkä ansiosta kaksikko pääsi remiksaamaan muun muassa The Chemical Brothersia ja lukuisat levy-yhtiöt tarjosivat sopimusta. Daft Punk valitsi Virginin. Debyyttialbumi Homework ilmestyi alkuvuodesta 1997 ja se nousi listoille ympäri Eurooppaa, muun muassa Britannian kasiksi ja Suomen albumilistan sijalle 34. Da Funkista ja Around the Worldista tuli Top 10 -sinkkuja Britanniassa. Jälkimmäinen nousi myös USA:n Hot 100 -listan sijalle 61.

Näin jälkikäteen tarkasteltuna Daft Punkin läpimurto ei ollut mikään suuri yllätys. Duo vetäytyi studioon liki kolmeksi vuodeksi valmistelemaan toista albumiaan Discovery (2001). Välissä Bangalter julkaisi Stardust-projektin kautta singlen Music Sounds Better with You (1998), josta tuli valtava hitti, muun muassa brittilistan kakkonen.

Samalle sijalle ylsi myös syksyllä 2000 julkaistu One More Time, Discoveryn ensimmäinen single. Itse albumi näki päivänvalon vasta seuraavana keväänä ja kävi Britannian sekä Ranskan albumilistan kakkosena. Siltä lohkaistiin myös pari muuta Top 40 -hittiä.

Kolmatta studioalbumia odotettiin jälleen nelisen vuotta. Human After All (2005) ei ollut enää aivan edeltäjiensä kaltainen kaupallinen menestys, mutta ylsi Top 10:iin Ranskassa ja Britanniassa ja sementoi Daft Punkin supertähtistatuksen.

Neljättä varsinaista studioalbumia ei ole vieläkään näkynyt. Sen sijaan Walt Disneyn Tron: Legacy -leffaan tehdystä soundtrackista on tulossa heidän suurin menestyksensä USA:ssa. Sitä ennen kaksikolla ei ollut esittää sieltä ainuttakaan Top 40 -albumia, mutta Tron on tällä viikolla peräti kuudentena ja saattaa vielä petrata.

Daft Punkin listamenestys numeroina: kolme Top 10 -albumia ja -singleä Britanniassa. Top 40 -sinkkuja löytyy kahdeksan. USA:sta on irronnut kaksi Hot 100 -hittiä (molemmat ylsivät sijalle 61) sekä yksi Top 10 -albumi.

Daft Punkin musiikkia ovat kierrättäneet muun muassa Kanye West, Busta Rhymes sekä Janet Jackson. Westin Stronger (2007) ylsi sekä britti- että jenkkilistan ykköseksi.

Ei kommentteja: