maanantai 3. tammikuuta 2011

Radio Gaga

Jätin hajamielisyydessäni joulukuussa huomiotta Mediabasen laskelmat USA:n radiosuosikeista vuonna 2010. Listat julkaistiin samoihin aikoihin Billboardin listojen kanssa, mutta tieto tuskin on ehtinyt vanhentua kovin pahasti. Ja koska tämän blogin tarkoituksena on jakaa perusinfon lisäksi hieman syventävämpää tietoa britti- ja jenkkilistoista, referoin tähän vuosiraporttia.

Yhdysvalloissahan radiolistat jaetaan melko tiukastikin musiikkityylien mukaan. Laskelmat näyttävät paperilla jopa masentavan karsinoiduilta, mutta eihän kokonaiskuva juuri poikkea Suomen vastaavasta. Suomessa on vaikea saada isoa radiohittiä ilman Radio Novan voimasoittoa ja Yhdysvalloissa popasemilla on kuuntelijamäärissä mitaten hyvin suuri valta.

Kuten otsikosta voi päätellä, USA:n radioiden soitetuin artisti oli Lady Gaga, vaikka popradioiden suurimmaksi radiohitiksi kruunattiin Bad Romancen nenän edestä Ke$han Tik Tok. Koko kentän artistirankingin kärkiviisikkoon mahtuivat Gagan lisäksi Usher, Rihanna, Katy Perry ja Taylor Swift. Popasemilla juhlinut Ke$ha oli sen listan kahdeksas.

R&b- ja hip hop -puolen isoin hitti oli Alicia Keysin Un-Thinkable (I'm Ready), jota seurasivat Trey Songzin Say Aah, Ludacrisin How Low ja Usherin Hey Daddy (Daddy's Home) sekä There Goes My Baby. Usherin kahdesta isosta hitistä huolimatta Songz oli soitetuin artisti.

Suurinta kantriradiohittiä ei tekaissut Lady Antebellum tai Taylor Swift vaan Josh Turner, jonka rallatus Why Don't We Just Dance löi Joe Nicholsin Gimmie That Girlin sekä Lady Antebellumin Need You Now'n. Viimeksi mainittu yhtye oli kuitenkin artistimittauksen ykkönen perässään kestävän uran Idol-voitostaan jalostanut Carrie Underwood sekä vanhempi sotaratsu Brad Paisley.

Need You Now voitiin kruunata kevyesti vuoden suurimmaksi crossover-menestykseksi, sillä se menestyi sekä kantri-, pop-, että aikuisasemilla. Suoritus on hieman verrattavissa siihen, että soisi meillä sekä Radio Novassa, NRJ:llä että Iskelmäradiossa.

Rockpuolella odotin henkilökohtaisesti paljon Apocalyptican ja Gavin Rossdalen End of Meltä, mutta toisin kävi. Aivan suutariksi se ei jäänyt, mutta kuitenkin rockvuosilistan jämäsijoille. Vuoden suurimmat rockhitit kirjattiin Three Days Gracen (Break), Breaking Benjaminin (I Will Not Bow) sekä Alice In Chainsin (Your Decision) nimiin. Kings of Leonin Use Somebody onnistui murtautumaan myös popasemien soittoon.

Alternative-asemien soitetuin artisti oli Muse, jonka Uprising oli myös isoin radiohitti. Ranskalaisyhtye Phoenix sai kaksi singleä Top 10:iin, mikä auttoi emoalbumin Wolfgang Amadeus Phoenix kultakantaan. Pearl Jamin Just Breathe oli yllätyshitti vaihtoehtoasemien lisäksi myös aikuispopin puolella.

Levy-yhtiöistä Interscopen osuus radiosoitosta oli noin 15 prosenttia, Atlanticin 11 ja RCA:n hieman vajaa 11 prossaa.

Ei kommentteja: