Billboard Hot 100, Top 10
1. (-) Britney Spears – Hold It Against Me
2. (1.) Bruno Mars – Grenade
3. (2.) Katy Perry – Firework
4. (3.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
5. (7.) Wiz Khalifa – Black and Yellow
6. (6.) Enrique Iglesias feat. Ludacris – Tonight (I’m Lovin’ You)
7. (4.) Ke$ha – We R Who We R
8. (5.) Pink – Raise Your Glass
9. (8.) Black Eyed Peas – The Time (Dirty Bit)
10. (9.) Bruno Mars – Just the Way You Are
Britney Spears liittyi erittäin harvalukuiseen joukkoon, joka on saanut useamman kuin yhden ykkösdebyytin Hot 100 -listalla. Joukon jäseniä on tarkkaan ottaen kaksi, sillä Mariah Careyllä on kolme suoraan ykköseksi ponkaissutta hittiä.
Hold It Against Me kävi kaupaksi viikon aikana 411 000 kertaa. Popin prinsessaksikin tituleeratulla Spearsillä on nyt kaikkiaan neljä ykköstä. Hänen ensimmäinen ykkösdebyyttinsä tuli toissa vuonna biisillä 3. Careyn vastaavat ovat Fantasy (1995), One Sweet Day (1995) sekä Honey (1997).
Ykkösdebyyttejä ei nähty ennen vuotta 1995 ja saavutus muuttui äärimmäisen hankalaksi jälleen vuodesta 1998 eteenpäin viime vuosiin saakka johtuen singlemyynnin suhdanteista ja listan säännöistä. Nykyisin muhkea digimyynti mahdollistaa korkeat debyytit. Suoraan ykköseksi singahtaneita sinkkuja on kaikkiaan 18.
Hold It Against Me on aloittanut myynnin lisäksi poikkeuksen vahvasti myös radiosoitossa. Se debytoi Pop Songs -listan sijalla 16, mikä on kaikkien aikojen toiseksi korkein ensimmäisen viikon sijoitus. Mariah Carey on edellä silläkin saralla: Dreamlover (1993) aloitti sijalta 12.
Toinen jo pidempään menestynyt poppari Avril Lavigne jäi ikävästi Spearsin varjoon, vaikka What the Hell debytoi nätisti sijalla 13. Lavignella on vain yksi ykkönen, Girlfriend (2007), joka on myös hänen viimeisin Top 10 -hittinsä. Leffabiisi Alice (#71, 2010) oli pelottava floppi, mutta What the Hell näyttää palauttavan Lavignen ainakin suurin piirtein raiteille.
Stereo Love sivusi parasta sijaansa 16 ja Rocketeer-biisistä (17) tuli Far East Movementin toinen Top 20 -hitti. Pitbull on vieraillut hiljattain useammallakin isolla menestyskappaleella, mutta Hey Baby (20) on miamilaisräppärille vasta kolmas Top 20 -single pääosassa.
Kanye Westin ja Jay-Z:n kimppalevyä ennakoiva H-A-M debytoi 23:ntena. Jay-Z ei ole tainnut vieläkään oppia, että kahden ison tähden egojen yhdistäminen ei välttämättä toimi, todisteena sekä hänen että R. Kellyn uralla kuriositeeteiksi jääneet albumit Best of Both Worlds (2002) ja Unfinished Business (2004).
USA:n albumit Top 10
1. (-) Cake – Showroom of Compassion
2. (-) Cage the Elephant – Thank You Happy Birthday
3. (1.) Taylor Swift – Speak Now
4. (3.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
5. (2.) Nicki Minaj – Pink Friday
6. (10.) Soundtrack – Country Strong
7. (-) Steel Magnolia – Steel Magnolia
8. (6.) Rihanna – Loud
9. (8.) Mumford & Sons – Sigh No More
10. (7.) Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Rockyhtye Caken Showroom of Compassion debytoi albumilistan ykkösenä ja on yhtyeen suurin piirtein kaksikymmentä vuotta kestäneen uran ensimmäinen Top 10 -albumi. Edellinen enkka oli Comfort Eaglen (2001) 13. tila. Showroom of Compassionia edelsi seitsemän vuoden levytystauko.
Ei sillä, että kakkossijan Cage the Elephantkaan olisi tottunut kärkipaikkoihin - Thank You Happy Birthday on kentuckylaisyhtyeen ensimmäinen Top 40 -albumi, mutta heillä sentään on tilillään mukavasti pöhinää aiheuttanut esikoinen, joka pomppasi samalla tähän asti parhaalle sijalleen 59.
Selitys vaihtoehtoisiin kärkinimiin löytyy tietenkin myyntiluvuista. Aktiivisesti albumeita hankkivat rockfanit ovat näinä sinkkuvetoisina aikoina niskan päällä. Showroom of Compassionia ostettiin viikon aikana 44 000 kpl, joka on siis kaikkien aikojen (eli Soundscan-ajan) kehnoin viikkomyynti ykköselle. Mutta sehän ei taas ole Caken vika, paalu on aina paalu.
Kantriduo Steel Magnolia debytoi myös Top 10:ssä ensimmäisellä kokopitkällään. Kristillinen rap-artisti Lecrae seurasi viime syksynä 17:nneksi yltänyttä Rehabia jatko-osalla pari pykälää korkeammalle.
Britannian singlet Top 10
1. (1.) Bruno Mars – Grenade
2. (-) Adele – Rolling in the Deep
3. (2.) Jessie J – Do It Like a Dude
4. (-) Diddy Dirty Money featuring Skylar Grey – Coming Home
5. (-) Wretch 32 featuring L – Traktor
6. (-) Britney Spears – Hold It Against Me
7. (3.) Rihanna featuring Drake – What’s My Name?
8. (-) Aggro Santos featuring Kimberley Walsh – Like U Like
9. (4.) Katy B featuring Ms. Dynamite – Lights On
10. (10.) JLS featuring Tinie Tempah – Eyes Wide Shut
Bruno Marsin Grenade jatkoi Britannian singlelistan kärjessä, vaikka kärkikymppiin tunki peräti viisi uutuutta.
Adelen vanhempi Make You Feel My Love teki tilaa uudelle Rolling in the Deep -singlelle, joka ei kuitenkaan siis kyennyt nappaamaan neidon ensimmäistä ykköstilaa. Myös Chasing Pavements (2008) ylsi kakkoseksi.
Sean ”Diddy” Combs on vieraillut brittilistan Top 10:ssä nyt kymmenen kertaa, kun Coming Home debytoi neljäntenä. Ykkösenä miehen eri nimet ovat vilahdelleet kolmesti, mutta vain I’ll Be Missing You (1997) merkittiin hänelle itselleen, muut ovat olleet vierailuja.
BBC:n Sound of -alumneja piisaa kärkipäässä parikin. Hip hop -artisti Wretch 32 luennoi traktorista viidennen sijan arvoisesti. L taitaa olla lyhytnimisin lista-artisti.
Britney Spearsin listamenestys on vaihdellut kiinnostavasti Atlantin eri puolilla. Hän sai isoja brittihittejä silloinkin, kun USA:ssa meni hieman kehnommin (Me Against the Music, I’m Not a Girl Not Yet a Woman), mutta nyt kun Hot 100 -listan paalupaikka on lähes taattu, brittilistoilla ei kulje samaan malliin. Hold It Against Me debytoi kuudentena eikä taida juuri nousta ainakaan ensi viikolla. Spearsillä on viisi brittiykköstä, mutta viimeisimmästä on jo yli kuusi vuotta (Everytime, 2004).
Aggro Santos sai kolmannen Top 20 -hittinsä biisistä Like U Like. Mukana on jälleen tyttöbändin rivijäsen, tällä kertaa Girls Aloudin Kimberley Walsh. Candyllä (#5, 2010) lauleskeli Pussycat Dollsin Kimberly Wyatt. Johdonmukaisuutta tämäkin.
Roll Deepin Good Times -ykkösellä vieraillut Jodie Connor sai ensimmäisen hittinsä pääosassa singlestä Now or Never (14). Sillä vierailee vastavuoroisesti Roll Deepin jäsen Wiley, jonka Rolex-mainos ylsi peräti kakkoseksi vuonna 2008.
Alexis Jordanin kolmosena käynyt Happiness on liikkunut viiden viimeisen viikon aikana nätisti 27-24-20-24-27.
Avril Lavignella on viidestä Top 5 -hitistä huolimatta paalupaikka vielä saavuttamatta. What the Hell debytoi sijalla 29.
Taio Cruzin ja Kylie Minoguen (tai Travie McCoyn) Higher petrasi 60-37 ja veti perässään Pitbullin Hey Babyn 58-38.
Britannian albumit Top 10
1. (-) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
2. (1.) Rihanna – Loud
3. (-) White Lies – Ritual
4. (2.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
5. (7.) Ellie Goulding – Lights
6. (3.) Cee Lo Green – The Lady Killer
7. (8.) Tinie Tempah – Disc-overy
8. (6.) Adele – 19
9. (9.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
10. (4.) Rumer – Seasons of My Soul
Bruno Marsin esikoinen Doo-Wops & Hooligans ehti hätyytellä listasijaa jo import-hankintojen voimin viime syksynä, mutta nyt varsinainen julkaisuviikko toi ykköspaikan parin jättihitin pohjustamana.
Rihannan Loud ehti loppukirissä ohi White Liesin, jonka Ritual ei täten kyennyt toistamaan To Lose My Life -esikoisen lähes tasan kahden vuoden takaista ykkössijaa. Myös Bigger Than Us -sinkku on otettu vastaan nihkeähkösti.
Ellie Gouldingin Lights debytoi aikoinaan kärjessä, mutta tipahti toisella listaviikollaan sijalle 16. Nyt Your Song -hitin ja uuden Bright Lights -version voimin saavutettu viides tila on platinaa myyneen levyn toiseksi korkein noteeraus.
Imelda May (15) ja The Overtones (17) rekisteröivät omat parhaansa. Jälkimmäinen on vanhoja klassikoita doo-wop -hengessä esittävä poikaporukka. Löisivät varmasti läpi meilläkin, jos Warner markkinoisi.
Uransa korkeimman sijoituksen saavutti myös The Decemberists albumillaan The King Is Dead (24). The Hazards of Love (2009) kävi sijalla 50.
BBC:n Sound of 2011 -listalle päässyt Anna Calvi debytoi sijalla 40. Motörheadin The Wörld Is Yours julkaistiin Britanniassa vasta nyt ja joutui tyytymään sijaan 45.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti