torstai 30. kesäkuuta 2011

Listanimi: ”Weird Al” Yankovic

35 vuotta parodiaa eikä suotta: Viihdyttäjä ”Weird Al” Yankovic on saavuttanut parodioiden avulla poptähden statuksen, mutta hänen nykysuosionsa rajoittuu pitkälti Yhdysvaltoihin. Listasijoituksissa mitaten Yankovicilla ei ole koskaan mennyt paremmin, sillä Lordi-henkisesti nimetty Alpocalypse peittosi pykälällä edeltäjänsä Straight Outta Lynwoodin (2006) ja on miehen toinen top ten -albumi.

51-vuotias Alfred Matthew Yankovic sai odottaa ensimmäistä Hot 100 -listan top ten -menestystään noin kolme vuosikymmentä. Chamillionairen Ridin' -ykköshitistä tehty mahtava väännös White & Nerdy ylsi yhdeksänneksi vuonna 2006. Hänellä on kaikkiaan kymmenen Hot 100 -merkintää ja kolme top 40 -hittiä: edellä mainitun lisäksi Eat It (#12, 1984) sekä Smells Like Nirvana (#35, 1992).

1980-luvun alussa MTV:n avulla tähteyteen singahtanut komediasankari on saavuttanut siis kaksi top ten-, mutta jopa seitsemän top 20 -merkintää USA:n albumilistalla. Kolme studiolättyä on yltänyt 17:nneksi. Hänellä on peräti kuusi platina-albumia.

Michael Jackson -parodia Eat It on Yankovicin ainoa top 40 -brittihitti. Se ylsi 36:nneksi keväällä 1984. Albumilistasijoituksia miehellä ei brittilistoilta toistaiseksi löydy. Australiassa Eat It meni jopa singlelistan kärkeen.

Kaikki eivät ole pitäneet Weird Alin parodioista. Platinaa myyneellä Bad Hair Day -albumilla (#14, 1996) julkaistu Amish Paradise (#53, 1996) koetteli Coolion hermoja ja James Bluntin levy-yhtiön huumorintajun rajat tulivat vastaan You're Pitifulin kohdalla. Alpocalypsella hän käy käsiksi esimerkiksi Lady Gagan Born This Wayhin.

Ei kommentteja: