sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Listakatsaus, vko 24

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Adele – Rolling in the Deep
2. (2.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
3. (3.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T.
4. (6.) Bruno Mars – The Lazy Song
5. (4.) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor
6. (9.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
7. (8.) Lady Gaga – The Edge of Glory
8. (5.) Black Eyed Peas – Just Can’t Get Enough
9. (7.) Britney Spears – Till the World Ends
10. (12.) Lupe Fiasco – The Show Goes on

Viisi viikkoa ykkösenä viettäneellä Rolling in the Deepillä on yhä reilu kaula Give Me Everythingiin nähden. Jälkimmäisen mahdollisuus napata ykköspaikka riippuukin lähinnä siitä, ehtiikö kukaan takaa ohi, jos se saavuttaa ensin mainitun.
Lil Waynen How to Love pomppasi hyvän myynnin ansiosta 12:nneksi. Se on jälleen yksi maistiainen elokuussa julkaistavalta Tha Carter IV -lätyltä. Jokainen aiempi Tha Carter -levy on myynyt edellistä paremmin. Nyt ollaan jo kovissa korkeuksissa, sillä kolmas osa oli vuoden 2008 ostetuin albumi USA:ssa.
OneRepublicin jo puolitoista vuotta sitten ilmestyneeltä Waking Up -albumilta on irronnut todellinen yllätyshitti Good Life (16). Siitä tuli bändin kolmas top 20 -menestys Apologizen (#2, 2007) sekä Stop and Staren (#12, 2008) jatkoksi.
Blake Sheltonilla on käsissään kantrimittakaavassa melkoinen hitti, sillä Honey Bee debytoi taannoin 13:ntena ja palasi nyt top 20:iin sijalle 19.
Coldplayn Every Teardrop Is a Waterfall debytoi 29:ntena. Bändillä on kaksi top 10 -hittiä ja yksi ykkönen: Viva la Vida (2008).
Zac Brown Band sai odotetusti jälleen yhden top 40 -menestyksen kun Knee Deep eteni 45-38, joten Jimmy Buffett on top 40:ssä ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Ihan ihka ensimmäisen top 40 -hittinsä sai poprockyhtye Hot Chelle Rae. Tonight Tonight (ei Smashing Pumpkins -cover) nousi 41-27.
63:nneksi ilmaantunut Last Friday Night (T.G.I.F.) on etenemässä jälleen yhdeksi isoksi hitiksi Katy Perrylle. Ensi torstaina Suomeen saapuva Linkin Park teki taas teemabiisin Transformers-leffaan, mutta Iridescent (86) jäi toistaiseksi melko kauas kahden aiemman top 10 -sijoituksista.


USA:n albumit Top 10

1. (1.) Lady Gaga – Born This Way
2. (3.) Adele – 21
3. (-) Death Cab for Cutie – Codes and Keys
4. (-) Eddie Vedder – Ukulele Songs
5. (-) My Morning Jacket – Circuital
6. (2.) Brad Paisley – This Is Country Music
7. (6.) Various Artists – NOW 38
8. (9.) Jason Aldean – My Kinda Party
9. (-) Flogging Molly – Speed of Darkness
10. (4.) Soundtrack – Glee: The Music, Season Two: Vol. 6

Born This Wayn myynti putosi yli 80 prosenttia edellisviikosta, mutta se oli silti jonkin verran edellä Adelen 21:ia sekä kolmantena debytoinutta Death Cab for Cutien uutuusalbumia. Codes and Keysin edeltäjä Narrow Stairs (2008) ylsi kärkeen asti paremmin myyntilukemin.
Pearl Jam -liideri Eddie Vedder on soolona listoilla toista kertaa: Into the Wild -leffan soundtrack ylsi 11:nneksi nelisen vuotta sitten. Ukulele Songs on siis miehen ensimmäinen top 10 -soolo. Albumin kansi on komea ja ukulelea kuullaan listoilla aivan liian vähän.
My Morning Jacketille kärkikymppi on tuttu, mutta Circuital petrasi Evil Urgesin (2008) parhaasta neljä sijaa.
Flogging Mollyn uusi Speed of Darkness -albumi on heidänkin toinen top 10 -julkaisunsa.
Viime viikolla seiskana debytoinut NKOTBSB sukelsi paikalle numero 22. Tällä viikolla yritti Jordan Knight, jonka Unfinished tupsahti 48:nneksi. Ehkä olisi kannattanut levyttää se valmiiksi.
Hyviä uutisia alalle: USA:n albumimyynti on ollut viimevuotista vilkkaampaa nyt kaksi viikkoa putkeen.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Example – Changed the Way You Kiss Me
2. (1.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
3. (14.) Nicole Scherzinger featuring 50 Cent – Right There
4. (3.) Alexandra Stan – Mr. Saxobeat
5. (2.) Aloe Blacc – I Need a Dollar
6. (-) Coldplay – Every Teardrop Is a Waterfall
7. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
8. (5.) Bruno Mars – The Lazy Song
9. (10.) Jennifer Lopez featuring Lil Wayne – I’m Into You
10. (12.) Dev featuring The Cataracs – Bass Down Low

Tanssipoljennon tukemana räppäävä Elliot Gleave alias Example sai odotetusti ensimmäisen ykkösensä, kun Changed the Way You Kiss Me kaasutti kärkipaikalle. Samalla loppui ainakin hetkeksi ihmettely brittiartistien huonosta singlemenestyksestä. Lontoolaiselta löytyy ennestään kolme top 10 -käyntiä.
Coldplayllä ei kulkenut aivan yhtä hyvin. Every Teardrop Is a Waterfall debytoi silti kohtuullisesti kuudentena. Megamenestyksestään huolimatta bändillä on vain yksi ykkönen, Viva la Vida (2008). No, vertailun vuoksi esimerkiksi Musella ei ole edes yhtään top 3 -singleä.
Right There eteni jo Nicole Scherzingerin kolmanneksi perättäiseksi top 3 -singleksi ja USA:ssa se on hänen toistaiseksi suurin hittinsä pääroolissa. Myös Scherzingerin Killer Love -albumi käy kaupaksi ihan kivasti Britanniassa nousten 13 pykälää 22:nneksi.
Dev ja The Cataracs ovat top kympissä toista kertaa. Ensimmäinen tuli Far East Movementin Like a G6:llä (#5, 2010).
Ruisrockiin saapuvan Paramoren viimeisin leffakytkös tottelee nimeä Monster ja se debytoi 21:ntena. Heillä on kaksi top 20 -singleä: Misery Business (#17, 2007) sekä Ignorance (#14, 2009).
Katy B:n uusin Easy Please Me nousi 41-25 ja on neidon viides top 40 -sinkku. Niistä neljä ensimmäistä ylsivät myös top 20:iin.
Girls Aloud -typykkä Nicole Robertsin rumpubiitti vei 27:nneksi. Cheryl Colea lukuun ottamatta ryhmän jäsenten soolourat ovat toistaiseksi olleet aikamoisia pannukakkuja.
Listalla on pitkästä aikaa myös klassista musiikkia. Ludovico Einaudin I Giorni debytoi 32:ntena. Se on Einaudin ensimmäinen singlemerkintä, mutta hänellä on yksi top 40 -albumi, Echoes (#40, 2004). Listasijoituksen takana on Radio 1:n Greg Jamesin pikku kampanja – hyvä niin. Einaudin ansiosta listalla majailee kolme italialaista.


Britannian albumit Top 10


1. (-) Arctic Monkeys – Suck It and See
2. (2.) Adele – 21
3. (1.) Lady Gaga – Born This Way
4. (-) Jackie Evancho – Dream with Me
5. (3.) Adele – 19
6. (-) Glee Cast – Glee: The Music, Vol. 6
7. (6.) Seasick Steve – You Can’t Teach an Old Dog New Tricks
8. (-) Wonderland – Wonderland
9. (5.) Jessie J – Who You Are
10. (7.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans

Arctic Monkeys nousi neljän perättäisen ykkösen myötä Coldplayn ja Keanen rinnalle, mutta se ei ole mikään ennätys: Led Zeppelinillä ja Abballa on kahdeksan. Uran aloitus ei silti ole hassumpi. Suck It and See myi reilusti enemmän kuin Adelen 21 ja Lady Gagan Born This Way ja vain hieman vähemmän kuin bändin edellinen albumi Humbug (2009) julkaisuviikollaan.
USA:n Talentista tuttua Jackie Evanchoa kaupataan nyt Eurooppaan. Hänen Dream with Me -albuminsa on esikoinen täällä, USA:ssa viimevuotinen O Holy Night ylsi kakkoseksi. 11-vuotias Evancho muistuttaa melko paljon Charlotte Churchia, joka nousi niin ikään supersuosioon ennen teini-ikää.
Glee Castin kuuden numeroidun albumin rivi olisi komea, ellei viides osa olisi myynyt liian hyvin: järjestyksessä 1, 2, 3, 4, 4 ja 6.
Popyhtye Wonderland debytoi esikoisellaan ihan kivasti kahdeksantena ja myös folkpunkkari tai punkfolkkari Frank Turner on korkeammalla kuin kertaakaan aiemmin England Keep My Bones -albumillaan (12). Se on hänen toinen top 40 -merkintänsä.
Iron Maidenin tapauksessa suhteessa suurin kaupallinen potentiaali taitaa piillä rakkaassa Suomenmaassa, sillä bändin aika mones kokoelma From Fear to Eternity jäi 19:nneksi. Viimevuotinen The Final Frontier ylsi ykköseksi, mutta romahti nopeasti ulos listalta. Veteraanisarjan osallistuja on myös Depeche Mode, jonka Remixes 2: 81-11 debytoi 24:ntena.
All Time Low sai ensimmäisen lista-albuminsa Dirty Workista. Samoin ensikertalainen on sinkkulistallakin pärjäävä Inna (32).
Rory Gallagherin Notes from San Francisco jäi niukasti top 40:n ulkopuolelle (44). Irlantilaisella bluesrokkarilla on soolona 12 lista-albumia, muttei yhtään singlemerkintää.
Kaikkiaan top 75:ssä on 19 uutuutta, enemmän kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Tosin yksi niistä on Sueden Dog Man Starin uusi painos, jonka itse lasken listapalaajaksi, OCC siis uutuudeksi.

Ei kommentteja: