tiistai 21. kesäkuuta 2011

Putosimme helvettiin

Frankie Lainesta olisi saanut hyvän aiheen tämänpäiväiseen epistolaan, mutta lyhytnäköisyyttäni menin tuhlaamaan sen jo katsauksessa. Ei siis hypätä 58 vuoden taakse, vaan tarkastellaan Britannian albumilistalla suhteellisen korkealla käyneitä, mutta sieltä samantien pudonneita albumeita.

Viikot eivät tietenkään ole myyntilukujen suhteen veljeksiä – toisella viikolla voi kymmenen tuhannen kappaleen myynnillä kolkutella top kymppiä ja toisella jäädä ulos top 40:stä. Normaali noin 60-65 prosentin pudotus myynnissä saattaa tietää kymmenien sijojen menetystä listalla. Jos on mistä ottaa, pudotus jää sijoissa mitaten paljon pienemmäksi. Esimerkiksi Arctic Monkeysin Suck It and Seen myynti putosi toisella listaviikolla 58 prosenttia, mutta sijoitus vain ykkösestä neljänneksi.

Christina Aguileran Bionic suoritti reilu vuosi sitten brittilistahistorian jyrkimmän syöksyn ykköspaikalta 29:nneksi, mutta silloin nimenomaan peräkkäisten viikkojen kauppa kävi keskenään täysin eri vauhtia. Bionicia ostettiin debyyttiviikolla 24 300 kpl, melko vähän ykköselle. Seuraavalla viikolla sen myynti putosi normaalin 60 prosentin verran, mutta sijoitus siis hurjasti 29:nneksi. Tuolla viikolla kokonaismyynti oli 26 prosenttia edellisviikkoa vilkkaampaa.

Mistä pääsemmekin alkuperäiseen aiheeseen. Silmiini sattunut korkeimmalla käynyt yhden viikon listaihme on viime syksyltä: Bring Me the Horizonin There Is a Hell Believe Me I've Seen It, There Is a Heaven Let's Keep It a Secret kävi 13:ntena vain pudotakseen seuraavalla viikolla ulos top 75:stä. Sitä voi pitää siis yhden viikon tähdenlentojen kuninkaana, mutta aika hyvin pärjäsi myös (melko osuvasti nimetyn) All Time Low'n juuri ilmestynyt Dirty Works: 20->ulos top sadasta – ellei se siis jostain syystä vielä palaa takaisin. Death Cab for Cutie ei sekään kiinnosta enää brittejä: Codes and Keys suoriutui vähemmän mairittelevasti 24->ulos.

Ilman diskaamiseen johtanutta sähellystä yksikään albumi ei siis liene debytoinut top tenissä ja pudonnut suoraan pois. Se vaatisikin aikamoista sukellusta myynnissä. Top tenin raja on yleensä noin 12 000 kpl ja top 75 -listalle pääsee noin 2 500 kpl:een myynnillä. Viikon aikana myynnin pitäisi romahtaa siis suurin piirtein 80 prosenttia. Vaikeaa, muttei mahdotonta.

Ei kommentteja: