sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Listakatsaus, vko 23

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Adele – Rolling in the Deep
2. (3.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
3. (2.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T.
4. (5.) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor
5. (4.) Black Eyed Peas – Just Can’t Get Enough
6. (6.) Bruno Mars – The Lazy Song
7. (7.) Britney Spears – Till the World Ends
8. (19.) Lady Gaga – The Edge of Glory
9. (8.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
10. (78.) DJ Khaled featuring Drake, Rick Ross & Lil Wayne – I’m on One

Adelen Rolling in the Deep jatkaa neljättä viikkoa Hot 100 -listan ykkösenä, mutta top 10:n todellinen sankari on Rick Ross. Hän nimittäin sai lukuisista hittialbumeistaan huolimatta vasta ensimmäisen top 10 -merkintänsä Hot 100 -listalla. Se on vierailu DJ Khaledin I’m on Onella, mutta silti. DJ Khaled on myös top tenin ensikertalainen, mutta hänen diskografiansa on toistaiseksi köykäisempi.
Juuri päättyneen Idol-kauden voittanut Scotty McCreery debytoi 11:ntenä balladilla I Love You This Big. Muutama vuosi sitten Idol-voittajan sinkku oli takuuvarma ykkönen, nyt 11. tilaakin voi pitää ihan hyvänä. Kakkoseksi tullut Lauren Alaina ylsi 20:nneksi.
Lady Gagan The Edge of Glory nousi takaisin kärkikymmenikköön. Sen lisäksi Born This Wayltä poimittiin ennen kaikkea Mutt Langen kanssa tehty You and I, joka debytoi 36:ntena.
Jason Derülon karmeanimistä Future History -kakkosalbumia pohjustava Don’t Wanna Go Home hyppäsi hänniltä top 20:iin (18). Hän ylsi kärkeen jo Imogen Heapia sämplänneellä esikoissoolosinglellään Whatcha Say (2009).
OneRepublicin toissavuotiselta Waking Up -albumilta irtosi jo kestävä hitti All the Right Moves (24), mutta nyt sen neljäs single on osoittautumassa vielä suuremmaksi menestykseksi. Good Life nousi jo 23:nneksi.
Beyoncén Run the World (Girls) saavutti parhaan sijoituksensa (29) ja uusi tyrkky 1+1 debytoi 57:ntena. Rouva lienee tätä nykyä Kanye Westin tapaan listamielessä enemmän ns. albumiartisti.
Zac Brown Band lienee taas top 40:ssä lähiviikkoina, sillä Knee Deep nousi 55-45. Heidän mukanaan kynnyksen ylittää veteraanisarjaan luettava Jimmy Buffett, joka kävi top 40:ssa viimeksi Alan Jacksonin kanssa vuonna 2003 (It's Five O'Clock Somewhere, #17).


USA:n albumit Top 10

1. (-) Lady Gaga – Born This Way
2. (-) Brad Paisley – This Is Country Music
3. (1.) Adele – 21
4. (-) Soundtrack – Glee: The Music, Season Two: Vol. 6
5. (-) Various Artists – The Maybach Music Group: Self Made Vol. 1
6. (3.) Various Artists – NOW 38
7. (-) NKOTBSB – NKOTBSB
8. (-) Foster the People – Torches
9. (4.) Jason Aldean – My Kinda Party
10. (5.) Mumford & Sons – Sigh No More

Amazon myi siis Born This Wayn normiversiota latauksena 99 sentin sisäänheittohintaan parin päivän ajan, mikä osaltaan nosti albumin viikkomyynnin 1,1 miljoonaan. Lukema on korkein sitten 50 Centin The Massacren (2005). Digitaalisen kaupan osuus oli 662 000 kpl, mikä on lähes kolme kertaa Coldplayn Viva la Vida or Death and All His Friendsin (2008) aiempi ennätys.
Born This Way on Lady Gagan ensimmäinen ykkösalbumi. The Fame (2008) ylsi kakkoseksi, The Fame Monster (2009) viidenneksi ja The Remix (2010) kuudenneksi. The Fame nousi nyt 16:nneksi, mikä on albumin paras sijoitus sitten viime elokuun.
Edellisen tekstin tähti Brad Paisley jatkoi tasaisen varmoja ilmestymisviikkojaan. This Is Country Musicia ostettiin 154 000 kpl, mikä nosti sen 21:n edelle kakkoseksi. Paisleyllä on seitsemän top 10 -albumia, muttei siis vielä ykkösiä.
Gleen top ten -rivi on jo 11 sijoituksen mittainen. Viikon kovin kokoelmauutuus on Maybach Music Groupin hip hop -kooste.
New Kids on the Blockin ja Backstreet Boysin voisi erikseen kuvitella olevan aika lailla menneen talven lumia, mutta yhdessä he valloittivat vielä top 10 -paikan. NKOTBSB on puoliksi kokoelma- ja puoliksi yhteistyölevy.
Foster the Peoplen massiivinen indiehitti Pumped Up Kicks siivitti yhtyeen Torches-esikoisen kahdeksanneksi. Sen myynnistä 70 prosenttia, eli siis Gagaakin suurempi osuus, tapahtui digikaupoissa.
Don’t Stop Believin’ -hitin revivalin ansiosta uutta kevättä elävä Journey debytoi aika alhaalla 14. studioalbumillaan Eclipse. Sen edeltäjä Revelation (2008) ylsi viidenneksi ja myi kultaa. Bändin ainoa ykkönen on Escape (1981).


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
2. (3.) Aloe Blacc – I Need a Dollar
3. (5.) Alexandra Stan – Mr. Saxobeat
4. (4.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
5. (2.) Bruno Mars – The Lazy Song
6. (-) Alex Gaudino featuring Kelly Rowland – What a Feeling
7. (6.) Chris Brown featuring Benny Benassi – Beautiful People
8. (20.) Rihanna – California King Bed
9. (7.) Snoop Dogg & David Guetta – Sweat
10. (13.) Jennifer Lopez featuring Lil Wayne – I’m Into You

Pitbullin, Ne-Yon, Afrojackin ja Nayerin Give Me Everything pysyi kolmatta viikkoa Britannian singlelistan ykkösenä. Ei ole tainnut tulla mainituksi, että se on J Recordsin ensimmäinen ykkössingle. Firmalle levyttää myös muun muassa Alicia Keys.
Brittiartisteja ei ole kärkikymmenikössä taaskaan kuin yksi, Lauren Bennett. Music Week huolestui asiasta viime viikolla ja alkoi etsiä syytä ties mistä. Oma selitykseni on yksinkertainen: hauskoja hippabiisejä tehtailevat lähinnä kansainväliset tuottajat ja he tyrkkäävät tuotoksensa jenkkiartisteille. No, ensi viikolla lohtua brittiahdinkoon tuovat ainakin Example ja Coldplay.
Muuten meno onkin perin kansainvälistä. Kärkikympissä on ainakin yhdysvaltalaisia, hollantilainen, pari italialaista, barbadoslainen, kuubalainen, romanialainen sekä ranskalainen.
Romanian edustuksesta vastaavan Alexandra Stanin Mr. Saxobeat on korkeimmalle noussut romanialaisperäinen single sitten (klup) Cheeky Girlsin loiston päivien.
LMFAO:n Party Rock Anthem on viettänyt top viidessä jo kymmenen viikkoa, mikä on varsin erinomainen saavutus. Sitä on ostettu platinasingleen oikeuttavat 600 000 kpl.
Tämän viikon uutuuksisista kovin on säännöllisin väliajoin hitin noteeraavan Alex Gaudinon What a Feeling, jolla vierailee monen tanssituottajan muusa Kelly Rowland. Se on italialaisen Gaudinon kolmas ja Rowlandin kahdeksas top 10 -sinkku. Gaudinon suurin hitti on Destination Calabria (#4, 2007).
Rihannan ei tarvitse kuin napsauttaa sormiaan, niin hän on kärkikympissä. California King Bed on neidon 18. top 10 -sinkku.
Jennifer Lopezin ja Lil Waynen I’m Into You nousi top kymppiin. Waynen edellisestä top 10 -singlestä onkin jo puolitoista vuotta (Down, 2009).
Black Eyed Peasin uusi hitti Don’t Stop the Party nousi 42-30. Adelen vuosia vanha, mutta viime sykysynä henkiin herätetty Make You Feel My Love ei ole vielä saanut tarpeekseen top 40:n huumasta ja palasi 34:nneksi.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Lady Gaga – Born This Way
2. (2.) Adele – 21
3. (3.) Adele – 19
4. (-) The Pierces – You and I
5. (6.) Jessie J – Who You Are
6. (-) Seasick Steve – You Can’t Teach an Old Dog New Tricks
7. (4.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
8. (14.) Aloe Blacc – Good Things
9. (16.) Take That – Progress
10. (-) Status Quo – Quid Pro Quo

Lady Gagan Born This Way jatkoi odotetusti albumilistan huipulla, vaikka sen myynti luonnollisesti putosi reilusti edellisviikosta.
The Pierces -nimisen bändin neljäs albumi You and I debytoi neljäntenä. BBC Radio 2:n uudet suosikit saivat pienen singlehitinkin maaliskuussa, kun You’ll Be Mine käväisi sijalla 46.
Hieman kauemmin elämästä on nauttinut, tai ainakin siitä selvinnyt, Seasick Steve, jonka You Can’t Teach an Old Dog New Tricks jatkaa pari vuotta sitten yllättäen huippusuosioon singahtaneen trubaduurin top 10 -albumien sarjaa. Se on siis herran kolmas kärkikymppiin yltänyt levy. Paras sijoitus on Man from Another Timen (2009) nelossija.
Status Quon top 10 -albumirivistö on hieman pidempi: nyt 21, joista neljä ykköstä. Heidän listamenestyksensä (top 10 -albumi viidellä vuosikymmenellä) lisäksi hämmästyttää se, että he keksivät vasta nyt nimetä albuminsa Quid Pro Quoksi. Sitä myydään vain Tescoissa.
Aloe Blaccin Good Things jatkoi I Need a Dollar -hitin avulla nousuaan jo top kymppiin. Take Thatin Progress saa toisenlaista tukea: bändi aloitti juuri massiivisen ja jo aikoja sitten loppuunmyydyn Euroopan-kiertueensa Sunderlandista. Kiertueen lämppärinä toimii itseoikeutetusti Pet Shop Boys ja Suomesta katsoen lähin keikkapaikka on Kööpenhamina.
Amerikkalaisen Black Stone Cherryn kolmas studioalbumi Between the Devil & the Deep Blue Sea saavutti bändin parhaan listasijoituksen (13). Folklore and Superstition (2008) ylsi kymmenen sijaa alemmaksi.
Death Cab for Cutie saattaa olla USA:n suosituimpia vaihtoehtorockyhtyeitä, mutta heillä ei ole vielä yhtään top 20 -albumia Britanniassa. Codes and Keys ylsi edeltäjänsä Narrow Stairsin (2008) tapaan 24:nneksi. Journeyn Eclipse debytoi 33:ntena.
Queenin Greatest Hits palasi sijalle 25. Se on Britannian äänitehistorian myydyin albumi ja sai nyt 411. listaviikkonsa.

Ei kommentteja: