sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Listakatsaus, vko 26

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Adele – Rolling in the Deep
2. (2.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
3. (3.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
4. (31.) Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
5. (4.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T.
6. (6.) Lady Gaga – The Edge of Glory
7. (9.) Jason Aldean featuring Ludacris – Dirt Road Anthem
8. (10.) Nicki Minaj – Super Bass
9. (5.) Bruno Mars – The Lazy Song
10. (11.) Lupe Fiasco – The Show Goes on

Give Me Everything
myi jo enemmän kuin Rolling in the Deep, mutta on vielä hivenen jäljessä radiosoitossa. Rolling in the Deepin seitsemäs ykkösviikko saattaa kuitenkin jäädä siis sen viimeiseksi, sillä kaikki sijojen 2-4 hitit ovat varteenotettavia uhkaajia.
Katy Perry hakee jo viidettä ykköstään Teenage Dream -albumilta eikä Last Friday Nightin mainio video ole ainakaan haitaksi. Temppu on harvinainen, sillä siihen on kyennyt ainoastaan Michael Jackson (Bad, 1987-1988). Perry on viettänyt top kympissä iät ja ajat putkeen ja romuttanut sen suhteen kaikki ennätykset.
Jason Aldeanin Dirt Road Anthem eteni seitsemänneksi. Sen myynnistä yli puolet kertyi Ludacrisin maustamasta uudesta versiosta, mikä toi atlantalaisräppärille kiinnostavan krediitin.
Poprockryhmä Hot Chelle Rae sai ensimmäisen top 20 -hittinsä hyvin myyvästä ja melko tarttuvasta Tonight Tonightista (20), joka siis ei ole Smashing Pumpkins -cover.
Bad Meets Evilin ja Bruno Marsin yhteistyö Lighters debytoi 16:ntena. Kaikkein kovin uutuusskuuppi kuuluu kuitenkin paikalta numero 66. Sillä debytoi kantrikuningatar Shania Twainin vuosikausia odotettu uusi biisi Today Is Your Day. Twainillä on vain kolme top 10 -hittiä, joista viimeisin That Don’t Impress Me Much (#7, 1999), mutta alempana hän on käynyt lukuisia kertoja senkin jälkeen. Edellisestä Hot 100 -visiitistä on kuitenkin jo yli kuusi vuotta.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Bad Meets Evil – Hell: The Sequel (EP)
2. (-) Jackie Evancho – Dream with Me
3. (1.) Adele – 21
4. (2.) Lady Gaga – Born This Way
5. (7.) Jason Aldean – My Kinda Party
6. (-) Owl City – All Things Bright and Beautiful
7. (-) Barry Manilow – 15 Minutes…Fame…Can You
8. (-) Ledisi – Pieces of Me
9. (8.) Brad Paisley – This Is Country Music
10. (3.) Original Broadway Cast – The Book of Mormon

Jackie Evanchosta ei toisellakaan yrittämällä tullut historian nuorinta albumilistan ykköstä. Viime syksynä tielle asettui Dream with Mellä vieraileva Susan Boyle, nyt Eminemin ja Royce da 5’9”:n muodostama Bad Meets Evil. Eminem on yltänyt aiemmin kärkeen kuudesti soolona ja kahdesti ilmeisesti haudatun D12:n kanssa. Royce da 5’9” ei ole koskaan nähnyt omaa nimeään top sadassa.
Top kympin alaosista löytyvät viikon yllättäjät. Juuri kun luulimme kaikkien unohtaneen Owl Cityn, hänen uusi albuminsa All Things Bright and Beautiful debytoi kuudentena. Alla on tietenkin hienosti myynyt ja kahdeksantena käynyt Ocean Eyes -esikoinen (2009), jolta irtosi jenkki- ja brittiykkönen Fireflies – ehkä eräs 2000-luvun yllättävimmistä jättihiteistä.
Barry Manilow ei lukeudu yllättäjiin, sillä hänellä on jo 12 aiempaa top 10 -albumia, ja viimeisimmästä ykkösestäkin on vain viisi vuotta (The Greatest Songs of Fifties). Sen sijaan r&b-laulajatar Ledisi ylsi ensimmäistä kertaa top teniin. Turn Me Loose (2009) piipahti 14:ntenä.
Sikäläinen isänpäivä nosti Journeyn ikivanhan, mutta jatkuvasti hyvin myyvän kokoelman 18:nneksi. Samasta syystä Frank Sinatran aikoinaan kakkosena käynyt Nothing But the Best palasi 23:nneksi ja Bob Marleyn aina ajankohtainen Legend petrasi 111-26. Se ei ole viihtynyt noin korkealla vuos(ikymmen)iin, mikä johtuu lähinnä siitä, että aiemmin vanhat albumit tilastoitiin erikseen. Brittilistalla Legend kolkuttaa top 40:n ovea lähes vuosittain.
Isänpäivästä saattoi hyötyä myös Foo Fighters (12), mutta heillä on takataskussaan myös muita myyntiargumentteja uuden dvd:n ja Walk-hitin muodossa.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Jason Derülo – Don’t Wanna Go Home
2. (1.) Example – Changed the Way You Kiss Me
3. (2.) Calvin Harris featuring Kelis – Bounce
4. (4.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
5. (3.) Ed Sheeran – The A Team
6. (7.) Alexandra Stan – Mr. Saxobeat
7. (-) Vato Gonzalez featuring Foreign Beggars – Badman Riddim (Jump)
8. (16.) Lady Gaga – The Edge of Glory
9. (6.) Nicole Scherzinger featuring 50 Cent – Right There
10. (8.) Aloe Blacc – I Need a Dollar

Tuskin kukaan uskoi Jason Derülon urbaanin popin viehättävän ykköspaikan edestä vielä toisenkin albumin aikaan. Derülon uusi single Don’t Wanna Go Home debytoi brittilistan kärjessä melko reilulla marginaalilla ollen hänen toinen ykkösensä sekä jo neljäs top 3 -merkintänsä. Kärkipaikan suhteen kuparisen rikkoi In My Head (2010). Derülo on aiemmin kierrättänyt muun muassa Imogen Heapia ja Don’t Wanna Go Home käyttää Robin S:n Show Me Lovea, joka on kaksinkertainen top ten -brittihitti.
Seitsemänneksi ilmaantunut Vato Gonzalezin ja Foreign Beggarsin Badman Riddim (Jump) naittaa kaksi eri biisiä yhteen ja on molempien asianosaisten ensimmäinen listasingle. Foreign Beggars kuitenkin valittiin jo vuonna 2004 parhaaksi uudeksi artistiksi UK Hip Hop Awardseissa. Gonzalezista tuli jälleen yksi hollantilainen listamenestyjä Afrojackin ja albumilistalla korkeimman sijoituksensa napanneen Caro Emeraldin seuraksi.
LMFAO:n Party Rock Anthem (12) sai lopulta 12 viikon jälkeen tarpeekseen top kympistä – ainakin hetkeksi. Ykkösviikkoja kertyi neljä.
Lahjakkaan Mark Fosterin johtaman Foster the Peoplen Pumped Up Kicks on saavuttanut hittistatuksen jo muun muassa USA:ssa ja Saksassa ja debytoi nyt brittilistan 27:ntena.
Tyttöbändi Parade yrittää, mutta ihan paraatimarssilta touhu ei vaikuta. Heidän toinen singlensä Perfume (38) jäi todella kauas Louderin keväällä saavuttamasta kymmenennestä tilasta.


Britannian albumit Top 10

1. (3.) Lady Gaga – Born This Way
2. (2.) Adele – 21
3. (1.) Take That – Progress
4. (-) Bon Iver – Bon Iver
5. (5.) Adele – 19
6. (4.) Arctic Monkeys – Suck It and See
7. (8.) Caro Emerald – Deleted Scenes from the Cutting Room Floor
8. (11.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
9. (15.) Rihanna – Loud
10. (7.) Bad Meets Evil – Hell: The Sequel

Paul O’Gradyn ohjelmassa sykähdyttänyt Lady Gaga palasi Born This Wayllä albumilistan ykköseksi. Ykkösviikko on sille kolmas. The Fame petrasi kyydissä seitsemän pykälää 13:nneksi. Kakkosena sinnittelevä 21 on ollut kärkikaksikossa nyt yhtäjaksoisesti 22 viikkoa ja siitä tuli historian ensimmäinen yhden kalenterivuoden aikana yli 2,5 miljoonaa kopiota myyty albumi. Ja vuosi on vasta puolessa.
Bon Iverin toinen albumi Bon Iver debytoi neljäntenä. Esikoinen For Emma Forever Ago (2008) ylsi 42:nneksi, mutta myi kultaa, ja Blood Bank -EP (2009) punnersi singlelistan 37:nneksi.
Singlelistoilla juhliva Pitbull sai ensimmäisen albumimerkintänsä Planet Pitin debytoitua 18:ntenä. Barry Manilow’lla sen sijaan on nyt kolmekymmentä lista-albumia, mutta top teniin on ollut 1990- ja 2000-luvuilla asiaa vain kerran (Ultimate Manilow, #8, 2004).
The Feelingistä kohuttiin viitisen vuotta sitten brittipopin uutena tähtiyhtyeenä, mutta pitkäikäiseksi suksee ei kehittynyt. Twelve Stops and Home (2006) ylsi kakkoseksi ja vietti listalla yli vuoden. Seuraaja Join with Us (2008) kampesi ykköseksi vain pudotakseen suoraan ulos kärkikympistä. Sittemmin menestysjuna on tainnut karata yhä kauemmas ja Together We Were Made (22) näyttää jäävän paitsi top ten -sijoitusta. Mainitaan vielä, että The Feelingin ansioluettelosta löytyy neljä singlelistan top ten -merkintää ja ne kaikki ovat sijoille 7-10.
Katy B:n kakkosena käynyt On a Mission palasi top 40:iin sijalle 21. Kolme sijaa kehnommin asemoitui saksalaisen tanssipopihme Cascadan neljäs brittialbumi Original Me. Se on ryhmän ensimmäinen top 10:n alapuolelle jäänyt lätty.
Muutama vuosi sitten näytti, että Patrick Wolf voisi tosissaan haastaa popmaailman konservatiivisemmat tähdet, mutta yritys on jäänyt suutariksi. Lupercaliasta (37) tuli kuitenkin hänen ensimmäinen top 40 -albuminsa kahden sijoille 46 ja 49 jääneen julkaisun jatkoksi. Def Leppardin Mirrorball-live sen sijaan floppasi kunnolla jääden sijalle 44.
Glastonburyn pippalot saattavat auttaa Beyoncén 4:n ensi viikon ykköseksi ja muitakin esiintyjien albumeita kärkikymppiin. Jo nyt esimerkiksi Two Door Cinema Clubin Tourist History hyppäsi 58-27. Sen paras sijoitus on 24:s.

Ei kommentteja: