sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Listakatsaus, vko 25

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Adele – Rolling in the Deep
2. (2.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
3. (6.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
4. (3.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T.
5. (4.) Bruno Mars – The Lazy Song
6. (7.) Lady Gaga – The Edge of Glory
7. (5.) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor
8. (8.) Black Eyed Peas – Just Can’t Get Enough
9. (23.) Jason Aldean – Dirt Road Anthem
10. (11.) Nicki Minaj – Super Bass

Adelen Rolling in the Deepin kuudes ykkösviikko on siinä mielessä merkittävä, että yksikään brittiläinen naisartisti ei ole viipynyt paalulla näin pitkään sitten Olivia Newton-Johnin, jonka Physical (1981) keräsi peräti kymmenen ykkösviikkoa. Newton-John syntyi Britanniassa, mutta varttui Australiassa. Kaikkien brittien enkka on Elton Johnilla: Diana-muistoveisu vietti kärjessä peräti 14 viikkoa. Rolling in the Deep on myös radiolistan ykkönen nyt kolmatta viikkoa.
Kantritähti Jason Aldean kävi hakemassa tukea yllättävältä taholta. Hän nimittäin esitti Dirt Road Anthemin CMT Awards -tilaisuudessa Ludacrisin kanssa. Esityksestä saatu vauhti siivitti biisin Aldeanin ensimmäiseksi top ten -hitiksi.
Nicki Minajin tähti on jo niin korkealla, että hän pääsi ensimmäistä kertaa urallaan kärkikymppiin ilman kavereita – kiitos huiman kasvun radiosoitossa.
Paramoren Monster debytoi 36:ntena. Hayley Williamsin bändi ei ole vielä yltänyt 24. sijaa ylemmäs, mutta Williamsilla itsellään on kakkonenkin, B.o.B:n viimevuotinen jättihitti Airplanes.
The Band Perryn puolen vuoden takainen kantrihitti If I Die Young palasi yllättäen 46:nneksi. Siitä on tullut kunnollinen popradiomenestys, ja kun pisteet riittivät top 50:iin, niin vanhakin hyväksyttiin mukaan. If I Die Youngin paras sijoitus on 19:s ja sitä on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta. Samaan aikaan bändin uudempi hitti You Lie ylitti ensimmäistä kertaa top 50 -kynnyksen ja nousi 42:nneksi.
Kenny Chesneyn edellinen single Live a Little kävi kantrilistan kärjessä, mutta jäi Hot 100 -laskennassa 61:nneksi. Nyt Grace Potterin avustama You and Tequila on myynnin avulla jo korkeammalla (57), vaikka ei ole vielä yltänyt kantrilistan top kymppiin. Tie on siis auki ihan top 40:iin asti.
Viikon toiseksi kiinnostavin uutuus on kenties Gavin DeGraw'n Not Over You (96). Kyllä, se kaunis mies, joka muistetaan Tunteet pelissä -sarjan tunnarista I Don't Want to Be (#10, 2005) sekä pienemmistä hiteistä Chariot (#30, 2005) ja In Love with a Girl (#24, 2008). Not Over Youlle ei kuitenkaan voi povata paikkaa kovin korkealta.


USA:n albumit Top 10

1. (2.) Adele – 21
2. (1.) Lady Gaga – Born This Way
3. (re) Original Broadway Cast – The Book of Mormon
4. (-) Tech N9ne – All 6′s and 7′s
5. (-) Ronnie Dunn – Ronnie Dunn
6. (-) All Time Low – Dirty Works
7. (8.) Jason Aldean – My Kinda Party
8. (6.) Brad Paisley – This Is Country Music
9. (7.) Various Artists – NOW 38
10. (3.) Death Cab for Cutie – Codes and Keys

Lady Gagan Born This Way joutui tyytymään kahteen ykkösviikkoon, sillä Adelen 21 kävi nappaamassa kymmenennen. Molemmat albumit myivät yli satatuhatta kappaletta.
Viikon yllättäjä löytyy pronssipallilta. Broadway-musikaalin The Book of Mormonin musiikki ehti debytoida digilatauksien voimin 31:ntena muutama viikko sitten, mutta nyt fyysinen albumi, yhdeksän Tony-pystiä ja Amazonin tarjous siivittivät sen kolmanneksi. Broadway-albumia ei ole nähty kärkikympissä sitten Hairin (1969) eli yli neljäänkymmeneen vuoteen. Dreamgirls (1982) kävi 11:ntenä.
Ihan jatkuvasti kärkipäässä ei ole viihtynyt myöskään räppäri Tech N9ne, joka sai ensimmäisen top 10 -albuminsa. Aiempi paras oli Killerin 13. tila vuonna 2008.
Brooks & Dunnin toinen osapuoli Ronnie Dunn vei sooloesikoisensa heti viidenneksi. Menestyksekkäällä duolla on yhdeksän top 10 -albumia, muttei ykkösiä. All Time Low puolestaan on top kympissä toista kertaa, parhaana noteerauksenaan Nothing Personalin (2009) nelossija.
Derek Trucksin ja Susan Tedeschin mukaan nimetty bluesrockryhmä Tedeschi Trucks Band debytoi 12:ntena. Arctic Monkeys jatkoi hyvää jenkkimenestystään, sillä Suck It and See debytoi 14:ntenä. Ainoana top ten -lättynä loistaa Favourite Worst Nightmare (#7, 2007).
Toinen brittibändi Def Leppard teki diilin Walmartin kanssa eikä DVD:llä ryyditettyä Mirrorballia (16) ole toistaiseksi saatavana muualla. Bändillä on tilillään kaksi ykköstä: Hysteria (1987) sekä Adrenalize (1992). Kolmen vuoden takainen Songs from the Sparkle Lounge ylsi sekin viidenneksi.
Top 20:ssä on niin paljon uutuuksia, että moni vanhempi albumi joutui pakittamaan vaikka kasvatti myyntiään. Britney Spearsin Femme Fatale paransi kuitenkin reippaasti myös sijoituksissa mitaten: 37-23.


Britannian singlet Top 10

1. (1.) Example – Changed the Way You Kiss Me
2. (-) Calvin Harris featuring Kelis – Bounce
3. (-) Ed Sheeran – The A Team
4. (2.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
5. (-) Tinchy Stryder & Dappy – Spaceship
6. (3.) Nicole Scherzinger featuring 50 Cent – Right There
7. (4.) Alexandra Stan – Mr. Saxobeat
8. (5.) Aloe Blacc – I Need a Dollar
9. (7.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
10. (9.) Jennifer Lopez featuring Lil Wayne – I’m Into You

Examplen Changed the Way You Kiss Me oli vielä alkuviikosta Calvin Harrisin Bouncen takana, mutta osoitti parempaa turnauskestävyyttä. Bouncesta ei siis vielä tullut Harrisin kolmatta ykköstä. Kelisille olisi suonut ensimmäisen, sillä hän on käynyt kakkosena nyt kolmesti, aiemmin hiteillään Milkshake (2003) ja Trick Me (2004). Kolmossijojakin löytyy jo kaksi ja top 10 -merkintöjä yhteensä kymmenen.
Muun muassa Devlinin, Wileyn ja Examplen kanssa veljeilevä parikymppinen Ed Sheeran tuli hieman puskista kärkikolmikkoon. The A Team on keskinkertaisuudestaan huolimatta virkistävä lisä kovin tanssivoittoiseen kärkipäähän. Sheeranin esikoisalbumi ilmestyy syyskuussa.
Tutumpaa hittisoundia kuullaan vitossijalla, jolta löytyy Tinchy Stryderin ja Dappyn Spaceship. Ilmoitin taannoin Stryderin uran olevan jo laskusuunnassa, mutta niin vain hän sai viidennen top 10 -singlensä. Dappylle listakäynti on ensimmäinen.
Kasari- ja ysärihenkisellä videolla siunattu Katy Perryn Last Friday Night (T.G.I.F.) debytoi 24:ntenä. Adelen Set Fire to the Rain ylitti viimein top 40 -kynnyksen (46-25).


Britannian albumit Top 10

1. (11.) Take That – Progress
2. (2.) Adele – 21
3. (3.) Lady Gaga – Born This Way
4. (1.) Arctic Monkeys – Suck It and See
5. (5.) Adele – 19
6. (-) Paul Simon – So Beautiful or So What
7. (-) Bad Meets Evil – Hell: The Sequel
8. (17.) Caro Emerald – Deleted Scences from the Cutting Room Floor
9. (7.) Seasick Steve – You Can’t Teach an Old Dog New Tricks
10. (23.) Electric Light Orchestra – All Over the World: Very Best of

Take Thatin kuudennen studioalbumin Progressin uusi versio nimeltään Progressed sisältää kahdeksan biisin ep:n, jonka voi toki hankkia erikseenkin. Brittilistalla eri painosten myynnit lasketaan yhteen ja täten tuloksena oli albumin seitsemäs ykkösviikko. Progressia on eri muodoissa myyty nyt jo 2,4 miljoonaa kappaletta pelkästään Britanniassa. Lisäksi se on myynyt tuplaplatinaa Tanskassa ja platinaa Saksassa. Progressedilta löytyvä Love Love soi X-Men -elokuvassa ja on ehtinyt käydä singlelistan 15:ntenä.
Paul Simonin So Beautiful or So What julkaistiin USA:ssa jo pari kuukautta sitten. Siitä tuli nyt miehen yhdeksäs top 10 -albumi soolona. Ykkösiä on kolme, joista Graceland (1986) piti kärkipaikkaa peräti kahdeksan viikon ajan.
Royce da 5’9”:n ja Eminemin Bad Meets Evil -projektin esikoislätty Hell: The Sequel sisältää erään loppukesän varmimmista kansainvälisistä hiteistä eli Bruno Marsin tähdittämän Lightersin, joka debytoi singlelistan 37:ntena.
Caro Emeraldin Deleted Scenes from the Cutting Room Floor noteerasi oman parhaansa. Electic Light Orchestran vanha All Over the World -kokoelma on majaillut top 20:n tuntumassa parin viikon ajan ja nousi nyt kymmenenneksi. Sen paras sijoitus on toisen listaviikon kuudes tila vuonna 2005.
Neljä vuotta sitten ajasta iäisyyteen siirtynyt Frankie Laine ei ollut käynyt albumilistalla 34 vuoteen ja Hits-kokoelmasta (16) tuli vasta hänen kolmas lista-albuminsa. Molemmat aiemmat ylsivät seitsemänneksi. Laine on erittäinkin merkittävä hahmo brittilistahistoriassa, sillä I Believe (1953) vietti singlelistan kärjessä ennätykselliset 18 viikkoa, mutta ei toki yhteen menoon vaan yhdeksän, kuuden ja kolmen viikon erissä. Robson Green ja Jerome Flynn lauloivat biisin uudestaan ykköseksi yli 42 vuotta myöhemmin. Laine oli mukana historian ensimmäisellä brittilistalla, minkä ansiosta hänellä on listamerkintöjä maksimaaliselta yli 58 vuoden ajalta. Lainen viimeisin singlelistanoteeraus tuli vuonna 1961.
Black Country Communionin kakkosalbumi 2 jäi kymmenen porrasta edeltäjänsä 13. sijasta. Aivan parhaimpaansa eivät yltäneet myöskään Nerina Pallot sekä Sophie Ellis-Bextor. Ellis-Bextorilla on kaksi top 10 -albumia, Pallotilla ei vielä yhtään. Year of the Wolf (31) paransi kuitenkin jonkin verran edeltäjänsä The Graduaten (2009) 46. sijaan verrattuna. Make a Scenen 33. tila puolestaan on Ellis-Bextorin soolouran heikoin.
A Treasure taitaa olla Neil Youngin 28. top 40 -albumi, mutta joutui tyytymään 38. tilaan. Miehen edellisestä top 10 -visiitistä on suurin piirtein 11 vuotta (Silver and Gold, #10, 2000).

1 kommentti:

Timo kirjoitti...

STT/Iltalehti-uutinen USA:n listasta oli taas tasokas. "Lady Gagan albumi teki tarkkaa työtä. Sitä myytiin tasan 100 000 kappaletta."