tiistai 3. toukokuuta 2011

Listanimi: Emmylou Harris

Listanimi-sarjaan valikoituu ymmärrettävästi vähän varttuneempia tekijöitä, sillä ei toista levyään julkaisevasta popparista oikein saa pidempää tarinaa aikaan. Veteraaneista riittää juttua vaikka kuinka.

Emmylou Harris on Paul Simonin tapaan todellinen legenda, tosin ei niinkään listasijoitusten vaan lähinnä musiikillisten saavutustensa ansiosta. Lisäksi hän on eräs suosikkiartisteistani. Neljä vuosikymmentä jumalaista ääntä, häkellyttävän kauniita melodioita ja elämänmakuisia sanoituksia.

Alabamassa vuonna 1947 syntynyt Harris julkaisi juuri uuden Hard Bargain -albumin, joka on hänen 24. studiolättynsä. Rouvan ura alkoi jo 60-luvun puolella, mutta ensimmäinen isolle levy-yhtiölle (Reprise) levytetty albumi Pieces in the Sky ilmestyi vasta vuonna 1975. Välissä hän kuuluisasti ystävystyi Gram Parsonsin (RIP) kanssa ja lauloi tämän kahdella albumilla.

Pieces in the Sky kohosi kohtuulliseksi menestykseksi ja myi kultaa Yhdysvalloissa. Jo saman vuoden joulukuussa ilmestyi Elite Hotel, joka oli myös brittilistamenestys yltäen 17:nneksi. Se on yhä hänen korkein soolosijoituksensa Britanniassa. Luxury Liner (1977) puolestaan pitää toistaiseksi hallussaan korkeimmalle yltäneen soolon (21) titteliä Yhdysvalloissa.

Vuosien varrella Harris on tullut tunnetuksi ennen kaikkea yhteistyöstään lukuisten folk- ja kantriartistien kanssa. Yhdysvalloissa Dolly Partonin ja Linda Ronstadtin kanssa levytetty Trio (#6, 1987) on hänen ainoa Top 10 -albuminsa ja Mark Knopfler -yhteistyö All the Roadrunning (2006) 17. sijallaan toiseksi korkeimmalle yltänyt. Soololevyt ovat kaikki siis jääneet Top 20:n alapuolelle, mutta ennakkotietojen mukaan Hard Bargain saattaa rikkoa sen kuparisen.

Poplistahittejä Harrisilla ei tietenkään ole montaa. Hot 100 -laskennassa hän on vieraillut neljästi, viimeisimpänä ja parhaana meriittinään Mr. Sandmanin (1981) 37. sija. Yksi neljästä Hot 100 -soolomerkinnästä Here, There and Everywhere oli myös brittihitti: #30, 1976.

Britannian Top 75 -albumilistalla koirien ystävä Harris on vieraillut 13 kertaa. Hard Bargainista tuli 30. tilallaan hänen seitsemäs Top 40 -albuminsa. Kimppalevyistä All the Roadrunning pinnisti jopa kahdeksanneksi.

Listojen ulkopuolelta on sitten lohjennut glooriaa vaikka muille jakaa: 12 Grammya, Golden Globe -palkinto Brokeback Mountain -elokuvassa kuullusta kappaleesta A Love That Will Never Grow Old sekä esimerkiksi Scandinavian Music Groupin kunnianosoitus Emmylou.

Ei kommentteja: