sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Listakatsaus, vko 21

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Adele – Rolling in the Deep
2. (2.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T.
3. (-) Lady Gaga – The Edge of Glory
4. (8.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
5. (4.) Black Eyed Peas – Just Can’t Get Enough
6. (3.) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor
7. (5.) Bruno Mars – The Lazy Song
8. (6.) Britney Spears – Till the World Ends
9. (10.) Chris Brown feat. Lil Wayne & Busta Rhymes – Look at Me Now
10. (12.) Jeremih featuring 50 Cent – Down on Me

Rolling in the Deep
in johto on varsin selvä ja toinen ykkösviikko ei varmasti jää viimeiseksi. Suurimmaksi uhaksi voisi tällä hetkellä nostaa Give Me Everythingin.
Lady Gaga on avannut uransa vauhdikkaasti: vuonna 2008 debytoinut neiti Germanotta on netonnut kymmenen top 10 -hittiä. The Edge of Glory oli viikon toiseksi myydyin kappale.
Lupe Fiascon The Show Goes on nousi 12:nneksi, biisin paras noteeraus. Superstar (2007) piipahti aikoinaan kymmenentenä. Party Rock Anthem (24-20) taas on LMFAO:n ja muiden asianosaisten ensimmäinen top 20 -hitti.
Enrique Iglesias on viime aikoina nauttinut kovasta myötätuulesta ja Dirty Dancer (18) on hänen kolmas top 20 -hittinsä viimeisen reilun vuoden aikana. Usher kävi viimeksi top 20:ssä, kun More ylsi 15:nneksi pari kuukautta sitten. Lil Wayne pyörii mukana jatkuvasti.
Aerosmithin laulaja ja tv-julkkis Steven Tyler avasi soolouransa vauhdikkaasti, kun (It) Feels So Good debytoi 35:ntenä. Aerosmithin viimeisin listamerkintä on top 10 -hitti Jaded (#7, 2001). Pitkään levytystaukoa viettäneiden rocksetien ainoa ykkönen on I Don’t Want to Miss a Thing (1998).
The Lonely Islandin ja Michael Boltonin Jack Sparrow debytoi 69:ntenä. Odottamaton yhteistyö on Boltonin ensimmäinen Hot 100 -merkintä sitten Go to Distancen (#24, 1997). Pehmoisen aikuispopin 90-luvun alun supertähti on saanut kaksi ykköstä: How Am I Supposed to Live Without You (1989) ja When a Man Loves a Woman (1991).
Glee Cast lauloi muun muassa Abban Dancing Queenin (74) ja sai taas kuusi uutta listamerkintää, korkeimpana tulokkaana Rolling in the Deep (29).


USA:n albumit Top 10

1. (1.) Adele – 21
2. (3.) Various Artists – NOW 38
3. (-) The Lonely Island – Turtleneck and Chain
4. (-) Christina Perri – Lovestrong
5. (-) Tyler the Creator – Goblin
6. (2.) Beastie Boys – Hot Sauce Committee Part 2
7. (-) The Cars – Move Like This
8. (4.) Fleet Foxes – Helplessness Blues
9. (5.) Jennifer Lopez – Love
10. (12.) Jason Aldean – My Kinda Party

21 aikoo selvästikin viettää kaksinumeroisen viikkomäärän myös USA:n albumilistan kärjessä. Tämä viikko on kahdeksas. Näin sitkeä oli viimeksi Taylor Swiftin Fearless (2008), 11 viikkoa.
NOW 38 petrasi pykälän, vaikka sen myynti laski 45 prosenttia. Huumorimielellä musisoiva raptrio The Lonely Island sai toisen top 20- ja ensimmäisen top 10 -albuminsa Turtleneck and Chainin debytoitua kolmantena.
Christina Perrin esikoinen Lovestrong aloitti nelospaikalta. Sitä on edeltänyt iso Hot 100  -hitti Jar of Hearts (#17, 2011).
Homovastaisilla teksteillään muun muassa Tegan and Saran suututtanut underground-räppäri Tyler the Creator debytoi Goblin-albumillaan viidentenä. XL-lafkalla on tällä viikolla siis kaksi top 5 -albumia.
Uudelleen bisneksestä innostunut The Cars julkaisi ensimmäisen studioalbuminsa sitten Door to Doorin (#27, 1987). Bändin paras sijoitus on kolmas. Ric Ocasek on tässä välillä sooloillut ja tuottanut muun muassa Weezeriä.
Justin Bieberin Never Say Never -leffa julkaistiin kotikäyttöön ja kärjessäkin käväissyt remix-lätty ponnahti 32-11. Adelen 19 puolestaan on korkeammalla (15) kuin kertaakaan sitten kevään 2009, jolloin se palkittiin Grammy-gaalassa ja piipahti kymmenentenä.
Aiemmin tällä viikolla esitelty Raphael Saadiq ei ole koskaan ollut varsinainen listahirmu ja Stone Rollin’ joutui tyytymään 14. sijaan, joka on kuitenkin hänen parhaansa missään yhteydessä.
Blueskitaristi ja Gov’t Mulen sekä Allman Brothers Bandin vaikuttaja Warren Haynes julkaisi ensimmäisen studiosoolonsa 18 vuoteen ja ponkaisi suoraan top 20:iin sijalle 19. Manchester Orchestra jäi pykälällä rajan alle, Glee-tähti Matthew Morrison ylsi 24:nneksi ja Okkervil River 32:nneksi.


Britannian singlet Top 10

1. (4.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
2. (1.) Bruno Mars – The Lazy Song
3. (2.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
4. (9.) Aloe Blacc – I Need a Dollar
5. (5.) Chris Brown featuring Benny Benassi – Beautiful People
6. (6.) Lady Gaga – The Edge of Glory
7. (3.) David Guetta feat. Flo Rida & Nicki Minaj – Where Them Girls at
8. (11.) Lady Gaga – Judas
9. (8.) Snoop Dogg & David Guetta – Sweat
10. (7.) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor

The Lazy Songille riitti viikko kärjessä ja tilalle tuli Pitbullin, Ne-Yon ja muiden Give Me Everything. Se on niiden muiden ensimmäinen ykkönen sekä Pitbullin ensimmäinen pääroolissa ja toinen kaikkiaan. Ne-Yo on ehtinyt saada jo neljä paalua.
Lady Gaga kahmaisi tällä viikolla neljä paikkaa top 20:stä. Kahdeksas tila on Judaksen paras ja Hair (13) on Gagan 12. top 20 -merkintä. Jälkimmäinen kuulostaa nimensä mukaisesti erittäin kasarilta.
Swedish House Mafia kerää hiljalleen kunnioitettavaa sinkkuhittikasaa: nelos- ja seiskasijan jatkeeksi Save the World debytoi 11:ntenä. Vielä merkittävämpi saavutus on, että Suomen singlelistalla keikkuva Finnish Hockey Mafia lienee soveltanut heidän nimeään.
Bass Down Low (22-18) on Devin ja The Cataracsin toinen tuntumanotto top 20:iin. Molemmat vierailivat Far East Movementin Like a G6 -hitillä, joka kävi viidentenä.
Nousukkaita: Nicole Scherzingerin ja 50 Centin Right There pyyhkäisi 58-27 ja Jermaine Stewartin vuonna 1986 kakkosena käynyt We Don’t Have to Take Our Clothes Off kipusi 45-29. Sitä käytetään tv-mainoksessa. California King Bed, tuorein lohkaisu Rihannan Loud-albumilta, nousi 54-36.
Irlannin viisuduo Jedwardin Lipstick nappasi viimeisen top 40 -paikan. Se on heidän toinen top 40 -noteerauksensa. Queenin ja Vanilla Icen naittanut Under Pressure (Ice Ice Baby) kävi peräti kakkosena viime vuonna. Voiton napannut Ell ja Nikki -duo pelästyi mahdollista suosiota ja juoksi aika kauas top 40 -paikasta (61).


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Adele – 21
2. (-) Kate Bush – Director’s Cut
3. (3.) Adele – 19
4. (2.) Hugh Laurie – Let Them Talk
5. (4.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
6. (-) Friendly Fires – Pala
7. (9.) Chase & Status – No More Idols
8. (6.) Jessie J – Who You Are
9. (12.) Foo Fighters – Wasting Light
10. (re) Caro Emerald – Deleted Scences from the Cutting Room Floor

Aika moni albumi on yrittänyt suistaa Adelen 21:n kärjestä, mutta tempussa on onnistunut ainoastaan Foo Fightersin Wasting Light. Kakkossijalle ovat jääneet muun muassa Jessie J, Elbow, Fleet Foxes, Hugh Laurie ja nyt Kate Bush.
Bush on megatähteydestään huolimatta joutunut tyytymään ykköstä kehnompiin sijoihin joka kerta The Whole Storyn (1986) jälkeen. Director’s Cutille ei paalua voinut luvata jo siksi, että se sisältää uudelleen levytettyjä versioita The Sensual World- ja The Red Shoes -albumeilta. Bushilla on kolme ykköstä ja huimat kymmenen perättäistä top 10 -albumia. Respect.
16. ykkösviikkonsa myötä 21 ohitti Spice Girlsin Spicen (1996) ja Phil Collinsin But Seriouslyn (1989). 16 viikossa ei ole muita, 17 keräsi muun muassa The Carpentersin The Singles 1969-1973 (1974).
Kuudentena debytoinut Pala on Friendly Firesin ensimmäinen top 10 -lätty. Nimetön esikoinen ylsi 21:nneksi syyskuussa 2009 noin vuosi ilmestymisensä jälkeen ja on myynyt kultaa.
Hollantilaisen Caro Emeraldin Deleted Scences from the Cutting Room Floor palasi yllättäen jopa kymmenenneksi. Se käväisi 74:ntenä viime syksynä. Melko osuvaa, kun kakkosena majailee levy nimeltä Director’s Cut. Hollantilaisilla on mennyt viime aikoina hyvin, sillä Andre Rieu kävi talvella parhaimmillaan neljäntenä.
Lady Gaga piipahti vetämässä hittinsä BBC:n bakkanaaleissa ja The Fame ponkaisi 33-11, levyn paras sijoitus sitten viime syyskuun. Kahdeksankertainen platinalevy sai aikoinaan neljä ykkösviikkoa. Rihannan Loud puolestaan putosi ensimmäistä kertaa ulos top tenistä, jossa se ehti viipyä tasan puoli vuotta.
Fleetwood Macia kunnioittanut Glee-jakso nosti Rumoursin top 20:iin (16) myös Britanniassa. Levy on reilusti yli kolmen miljoonan saldollaan maan kaikkien aikojen 15 myydyimmän joukossa.
Melkein kaikkien kanssa levyttävä Danger Mouse keksi aisaparikseen italialaisen säveltäjän Daniele Luppin. Italowesternejä kunniottava Rome debytoi 20:ntena. Omalla taitelijanimellään Brian Burton on nähty listoilla tätä ennen Mark Linkousin poismenon jälkeen julkaistun Sparklehorse-albumin Dark Night of the Soul ansiosta (32, 2010). Gnarls Barkleyn St. Elsewhere (2006) oli ykkönen. Seuraavaksi Deadmau5-kimppa – ihan vain nimien vuoksi?
Mobyn ura on liukunut tasaista alamäkeä sitten kärjessä käyneen 18:n (2002). Destroyed ylsi vain 35:nneksi, mutta on kuitenkin miehen kymmenes top 40 -albumi. Melko hyvin teknoartistina aloittaneelle.
Aloe Blaccin Good Things ylitti top 40 -rajan kolmannella listaviikollaan (50-26) ja Mona-nimisen indiebändin nimetön esikoinen debytoi 39:ntenä.

Ei kommentteja: