perjantai 20. toukokuuta 2011

Listanimi: Raphael Saadiq

Suomessa on tapana intoilla noin yhdestä soul-/r&b-tähdestä kerrallaan ja usein Pori Jazzien yhteydessä. Jalustalle on nostettu muun muassa Angie Stone, Erykah Badu ja myös juuri uuden Stone Rollin' -albumin julkaissut Raphael Saadiq, joka tosin ehti albumilistallemme jo ennen esiintymistään Pori Jazz -tapahtumassa vuonna 2009.

80-luvulla Saadiq lauloi taustoja Princen Parade-kiertueella ja perusti veljensä ja serkkunsa kanssa Tony! Toni! Toné!:n. Heidän ensimmäinen albuminsa Who julkaistiin vuonna 1988. Kakkosalbumi The Revival (1990) menestyi erinomaisesti ja myi miljoonia. Feels So Good ylsi Hot 100 -listan ysiksi. Bändin, ja Saadiqin uran, suurin hitti oli kuitenkin seitsemäntenä käynyt If I Had No Loot albumilta Sons of Soul (1993). Ilman Saadiqia bändi sai vielä top 10 -singlen vierailemalla Alicia Keysin Diary-singlellä (#8, 2004).

Saadiq lähti Tony! Toni! Tone!:sta 90-luvun puolessa välissä, muttei oikein omaksunut sooloartistin roolia, vaikka Ask of You -leffasinkusta (#19, 1995) tuli hänen soolouransa tähän mennessä suurin jenkkihitti. Niinpä hän kirjoitti biisejä muille ja muodosti En Voguen Dawn Robinsonin ja A Tribe Called Questin Ali Shaheed Muhammadin kanssa Lucy Pearlin. Supertrio julkaisi vain yhden albumin, mutta ehti netota top 40 -jenkkihitin Dance Tonight (#36, 2000). Brittilistalta irtosi sama sijoitus, mutta siellä Don't Mess with My Man ylsi jopa 20:nneksi. Tyttöduo Booty Luv versioi jälkimmäisen 11:nneksi syksyllä 2007.

Saadiqin laulunkirjoittajan lahjat tunnustettiin laajalti, kun hänen D'Angelolle kirjoittamansa Untitled (How Does It Feel) voitti Grammy-palkinnon. Kenties se antoi Saadiqille viimeisen sysäyksen julkaista oma sooloalbumi, ja vuonna 2002 ilmestyi Instant Vintage (US: #25).

2000-luvulla Saadiqin sielukkaasta soolotuotannosta ei ole napattu hittejä, minkä vuoksi hänen Hot 100 -listarekisterinsä ei ole juuri karttunut sitten Lucy Pearl -aikojen. Albumilistasijoituksetkaan eivät päätä huimaa: 14:ntenä debytoinut Stone Rollin' on vasta Saadiqin toinen top 20 -albumi Yhdysvalloissa. Sen edeltäjä The Way I See It (2008) ylsi 19:nneksi.

Brittilistat ovat Saadiqille melko vieraita. The Way I See It on hänen ainoa top 75 -soolonsa ja sekin kävi vain listan hännillä. Singlelistalle hän on yltänyt sooloartistina kerran Q-Tipin kanssa esitetyllä leffasinglellä Get Involved (#36, 1999). Lucy Pearl tulikin jo mainittua, ja Tony! Toni! Tone! sai yhden top 40 -singlen (Let's Get Down, #33, 1997).

Ei kommentteja: