sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Listakatsaus, vko 20

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Adele – Rolling in the Deep
2. (1.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T.
3. (7.) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor
4. (4.) Black Eyed Peas – Just Can’t Get Enough
5. (5.) Bruno Mars – The Lazy Song
6. (3.) Britney Spears – Till the World Ends
7. (-) Lady Antebellum – Just a Kiss
8. (13.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
9. (6.) Rihanna – S&M
10. (10.) Chris Brown feat. Lil Wayne & Busta Rhymes – Look at Me Now

Rolling in the Deep on Adelen ensimmäinen top 10 -hitti ja nyt myös eka ykkönen. Se on myös ensimmäinen brittiartistin esittämä ykköshitti sitten Taio Cruzin Break Your Heartin (2010).
Katy Perryllä on silti syytä juhlaan: hän on historian ensimmäinen artisti, joka on viettänyt Hot 100 -listan kärkikymmenikössä vuoden putkeen. Taival alkoi California Gurlsillä viime toukokuussa.
Lady Antebellum julkaisee kolmannen studioalbuminsa myöhemmin tänä vuonna. Maistiaisena tarjotaan Just a Kiss. Varsin needyounowmainen kantripopballadi oli viikon kolmanneksi myydyin single ja debytoi Hot 100 -listan seitsemäntenä. Need You Now ylsi kakkoseksi ja oli viime vuoden suurimpia hittejä.
Pitbull hakee yhä ensimmäistä ykköstään ja kompassi näyttää ainakin oikeaa suuntaan: On the Floor nousi nousi tähän asti parhaalle sijalleen kolmanneksi ja Give Me Everythingistä tuli hänen neljäs top ten -hittinsä pääroolissa. Korkeimmillaan miehen nimi on näkynyt kakkosena.
David Guetta sai Sexy Chickistä taannoin ensimmäisen ison jenkkihittinsä ja Where Them Girls at pyrkii varmasti lähiaikoina kärkikymmenikköön. Guettan toisen top 20 -singlen listataival alkoi 14. sijalta.
Eminemin ja Royce da 5’9”:n muodostama duo Bad Meets Evil debytoi 32:ntena Fast Lane -kappaleella.
Kelly Rowland sai pitkästä aikaa, eli ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen, top 40 -hitin, kun Lil Waynen värittämä Motivation nousi 43-31. Sen sijaan Beyoncén Run the World (Girls) -singlellä ei oikein kulje: se tipahti 48-65. Uudella albumilla on kuitenkin jo nimi: 4, ja se on, kas kas, rouvan neljäs soolo.


USA:n albumit Top 10

1. (1.) Adele – 21
2. (-) Beastie Boys – Hot Sauce Committee Part 2
3. (-) Various Artists – NOW 38
4. (-) Fleet Foxes – Helplessness Blues
5. (-) Jennifer Lopez – Love
6. (-) Stevie Nicks – In Your Dreams
7. (-) Sade – The Ultimate Collection
8. (-) Musiq Soulchild – Musicinthemagiq
9. (3.) Mumford & Sons – Sigh No More
10. (-) Sixx A.M. – This Is Gonna Hurt

Albumilistan kärkikymppiin tupsahti kahdeksan uutuutta, mutta mikään niistä ei estänyt 21:ia saamasta seitsemättä ykkösviikkoaan. 21 on 1,5 miljoonan saldollaan tietysti toistaiseksi vuoden myydyin albumi Yhdysvalloissa.
Lähimmäksi Adelea pääsi Beastie Boysin odotettu kahdeksas studioalbumi Hot Sauce Committee Part 2, joka sekin myi yli sata tuhatta kappaletta. Kakkossija on bändin ensimmäinen, mutta ykkösiäkin on kertynyt neljä.
NOW-sarjan edellinen osa meni kärkeen ja uusin debytoi kolmantena. Sen taakse jääneet Fleet Foxes ja Jennifer Lopez pärjäsivät myyntilukujen valossa myös ihan hyvin. Seattlelaisyhtyeen esikoinen päätyi aikoinaan 36:nneksi, Love palautti Lopezin yhden albumin tauolta kärkikymmenikköön. Brave (2007) jäi 12:nneksi.
Fleetwood Mac -laulaja Stevie Nicks levyttää Paul Simonin tapaan verkkaista tahtia. In Your Dreams, hänen ensimmäinen studioalbuminsa kymmeneen vuoteen, debytoi kuudentena eli seurasi hyvin Trouble in Shangri-Lan (2001) viidettä sijaa ja on rouvan viides top 10 -lätty. Bella Donna -sooloesikoinen ylsi kärkeen saakka ja myi nelinkertaista platinaa.
Itse Fleetwood Macin Rumours sai Glee-kohtelun ja legendaarinen albumi rynnisti 11:nneksi. Vuonna 1977 julkaistu Rumours on musiikkihistorian myydyimpiä julkaisuja ja johti Yhdysvaltojen albumilistaa aikoinaan peräti 31 viikon ajan.
Saden toinen kokoelma The Ultimate Collection piti bändin top ten -kannassa, mutta ei tietenkään lähentele viimevuotisen Soldier of Loven platinamyyntiä. Heidän kaikki yhdeksän albumiaan ovat joka tapauksessa siis upeasti yltäneet kärkikymmenikköön.
Kuusi top kympin kahdeksasta uutuuslevyn tekijästä on saanut nauttia ykkösen makeasta mausta, niin myös 2000-luvun alussa listoille ponnahtanut Musiq Soulchild, jonka perinteiseen tapaan nimeämä Musiqinthemagiq debytoi kahdeksantena. Soultähdellä on siis tapana kirjoittaa tuotostensa nimet yhteen. Musiqilla on kaksi ykköstä, mutta uusi albumi on miehen ensimmäinen sijojen 2-10 väliin päätynyt julkaisu.
Top tenin uutuusvyöryn täydensi Sixx A.M.:n This Is Gonna Hurt. Se on bändin ensimmäinen top 10 -albumi. Mötley Crüella niitä on tietenkin useampi ja yksi ykkönenkin: Dr. Feelgood (1989).
Veteraaneja: Donny ja Marie Osmond duetoivat 30 vuoden tauolta korkeammalle kuin koskaan, 30:nneksi. I’m Leaving It All Up to You (1974) ylsi viisi sijaa alemmaksi. Aretha (Franklin) ilmaantui 54:nneksi. Indiejulkaisu A Woman Falling Out of Love jäi kuitenkin odotettua alemmas ottaen huomioon, että se on hänen ensimmäinen kunnollinen studioalbuminsa sitten So Damn Happyn (#33, 2003).


Britannian singlet Top 10


1. (2.) Bruno Mars – The Lazy Song
2. (1.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
3. (3.) David Guetta feat. Flo Rida & Nicki Minaj – Where Them Girls at
4. (12.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
5. (4.) Chris Brown featuring Benny Benassi – Beautiful People
6. (-) Lady Gaga – The Edge of Glory
7. (5.) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor
8. (6.) Snoop Dogg & David Guetta – Sweat
9. (10.) Aloe Blacc – I Need a Dollar
10. (9.) Jessie J – Nobody’s Perfect

Laiskuus on hyve, todistaa Bruno Mars: The Lazy Song nousi neljännellä listaviikollaan Britannian singlelistan ykköseksi ja on Marsille jo neljäs laatuaan. Aiemmat tottelevat nimiä Nothin’ on You, Just the Way You Are ja Grenade. Marsin tähdittämistä korkean profiilin singleistä ainoastaan Billionaire on joutunut tyytymään alempaan sijoitukseen.
Pitbullin kurssi leijuu niin ikään korkealla: hänellä on tällä viikolla siis kaksi top 10 -sinkkua sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa. Give Me Everything on miamilaisräppärin seitsemäs top ten -merkintä.
Top viiden kappaleilla on yhteensä 13 eri esittäjää. En tiedä, onko ennätys, mutta todennäköisesti on, kun jätämme huomiotta Band Aid -tyyppiset julkaisut.
Lady Gagan levy-yhtiö hätääntyi Judasin (20-11) keskinkertaisesta vastaanotosta siinä määrin, että pukkasi ilmoille jo The Edge of Gloryn eli kolmannen lohkaisun viikon päästä julkaistavalta Born This Way -albumilta. Se debytoikin melko kivasti kuudentena. Gagalla on Marsin tapaan neljä ykköstä.
Skotlantilainen Yasmin on käväissyt top 40:ssä jo kahdesti ennen Finish Linea, jonka 13. tila on neidon paras sijoitus.
Take That sai uransa myydyimmän brittihitin nelisen vuotta sitten Rule the Worldillä (#2, 2007), joka soi Stardust-elokuvan lopputekstien aikana, vaikkei löydykään leffan soundtrackiltä. Nyt samoja jälkiä yritetään talloa Love Lovella (15), joka kuullaan X-Men: First Class -rainassa. Biisiä on siis turha etsiä Progress-albumilta, jota on myyty 2,3 miljoonaa kappaletta pelkästään Britanniassa. Take Thatin ykkössaldo näyttää 11:tä.
Romanialaisia on mukana kaksin kappalein ja molempien taustalla jyskyttää kesäinen tanssibiitti. Innalla (Sun Is Up, 17) on jo ennestään kaksi top 20 -sinkkua, joista Hot (2010) ylsi kuudenneksi, ja Alexandra Stanin Mr. Saxobeat paransi 31-18.
Thaimaalaistaustainen hyväntekeväisyysprojekti Good Child Foundation vei Depeche Moden Just Can’t Get Enoughin 30:nneksi. Alkuperäinen ylsi kahdeksanneksi vuonna 1981. Thaimaalaisia ei vieraile brittilistoilla kovinkaan usein.
Gleen I Feel Pretty/Unpretty debytoi 36:ntena ja Paul Hardcastlen 19, ykköshitti vuodelta 1985, palasi sijalle 40 Manchester Unitedin 19. liigamestaruuden ansiosta. Biisin alkuperäinen viesti tosin on hieman poliittisempi.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Adele – 21
2. (-) Hugh Laurie – Let Them Talk
3. (3.) Adele – 19
4. (5.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
5. (2.) Fleet Foxes – Helplessness Blues
6. (4.) Jessie J – Who You Are
7. (-) Glee Cast – Glee Presents The Warblers
8. (-) Sade – The Ultimate Collection
9. (12.) Chase & Status – No More Idols
10. (8.) Rihanna – Loud

Adelen 21 sivuaa Spice Girlsin Spicen (1996) ja Phil Collinsin But Seriouslyn (1989) 15 viikon rupeamaa kärjessä. Sillä on ollut putkessaan jälkimmäisen tavoin vain yhden viikon tauko, kun Foo Fightersin Wasting Light piipahti huipulla. But Seriously vietti ykkösenä ensin kahdeksan viikkoa ja viikon breikin jälkeen seitsemän lisää. Kiilan löi The Christiansin Colour tammikuussa 1990.
House-sarjasta tuttu Hugh Laurie päätti alkaa levyttäväksi artistiksi ja jo viime kuussa manner-Euroopassa ilmestynyt Let Them Talk pamahtikin suoraan kakkoseksi. Bluesklassikoista koostetulla albumilla vierailee muun muassa Tom Jones.
Tulokas on myös Miles Kane (11), mutta vain soolona: hänen ja Alex Turnerin The Last Shadow Puppets -projekti on julkaissut yhden ykkösalbuminkin.
Glee sen sijaan on jo tuttu näky: The Warblers on kahdeksas sarjasta tupsahtanut top 10 -lätty.
Sadella ei ole kotimaassaan aivan yhtä musertavan hienoa albumilistarekisteriä kuin USA:ssa, mutta The Ultimate Collectionista tuli silti jo heidän seitsemäs top 10 -albuminsa.
Wild Beasts (17) on ensimmäistä kertaa top 40:ssä. Two Dancers (2009) ylsi 68:nneksi. Tyler the Creatorin Goblin debytoi 21:ntenä ja The Lonely Islandin Turtleneck and Chain 26:ntenä. The Kinksin sinkkukokoelma hyppäsi 72-39.

2 kommenttia:

Niko Peltonen kirjoitti...

James Mastertonin mukaan tuo hyväntekeväisyys -Just Can't Enough nimenomaan ei versioi Black Eyed Peasia vaan Deppari-klassikkoa.

Markus kirjoitti...

Hyvä! Kiitos korjauksesta. Muokkaan sen tuohon tekstiinkin.