tiistai 20. huhtikuuta 2010

Viikon listanimi: Kelis

Rapiat kymmenen vuotta sitten Kelis Jones (tuolloin Rogers) esitteli itsensä maailmalle huutamalla miehille "I hate you so much right now!" Caught Out There sai muistaakseni esimerkiksi Rumbassa ristiriitaisen vastaanoton. Vuotta myöhemmin biisin tuottanutta The Neptunes -kaksikkoa ei saanutkaan enää missään nimessä kritisoida mistään. Niin se maailma muuttuu.

Kuten listakatsauksessa mainitsin, New Yorkin Harlemista maailmalle lähteneen Kelisin listamenestys oli lopahtaa alkuunsa. Hänen musiikkinsa on ollut koko ajan hyvää tai jopa loistavaa, mutta parin kehnommin menestyneen singlen, debyyttialbumi Kaleidoscopen keskinkertaisten myyntilukujen, ja kakkosalbumi Wanderlandin todellisen floppaamisen jälkeen tuskin kukaan kuvitteli Kelisin olevan relevantti nimi edes vuonna 2004, saati seuraavalla vuosikymmenellä.

Käänteentekevä kappale oli tietenkin nerokas Milkshake – ruorissa yhä The Neptunes – ja albumi Tasty, 2000-luvun parhaita poplevyjä. Milkshake (3) on yhä Kelisin ainoa Hot 100 -listan Top 10 -menestys Yhdysvalloissa. Britanniassa saatiin auki pidempikin putki: Milkshake (2), Trick Me (2), Millionaire (3). Kelis Was Here (2006) poiki sekä jenkki- että brittihitin, mutta eri biiseillä: Yhdysvalloissa Bossy (16), Britanniassa Lil’ Star (3), duetto Cee-Lon kanssa. Pari vuotta sitten julkaistu kokoelma, aikamme hienoimpia hittikavalkadeja, jäi käsittämättömäksi flopiksi yltäen ainoastaan Britannian albumilistan pohjasijoille. Suomessa Kelis ei ole päässyt albumilistalle vielä kertaakaan, mutta sinkkupuolelta on muutama merkintä.

Nyt on taas uuden sukseen vuoro. David Guettan tuottama Acapella (alla) on kesän varmimpia tanssittajia. Se nousi jo Britannian singlelistan viitoseksi ja on Yhdysvaltojen tanssilistan kärjessä. Flesh Tone -albumin menestyksestä ei kuitenkaan voi vielä sanoa mitään, sillä jäiväthän Kaleidoscope ja Kelis Was Here melko vaatimattomiin myyntilukuihin suhteessa sinkkujen menekkiin. Voidaan siis perustellusti sanoa, että Kelis on singleartisti. Sinänsä sääli, sillä myös albumit kestävät vertailun melkein kenen tahansa hittinimen tuotoksiin.

Kelisin uralle on mahtunut myös hienoja vierailuja muiden levyillä. Moni saattaa muistaa ainakin Ol’ Dirty Bastardin Got Your Moneyn, Mobyn Honeyn, Timo Maasin Help Men, Richard X:n Finest Dreamsin ja Enrique Iglesiasin Not in Loven. Melkoinen CV naiselle, jolla on vain yksi Top 10 -albumi Yhdysvalloissa tai Britanniassa (Kelis Was Here, US: 10).


Kelis — Acapella from Schmidtriy Zhopkinman on Vimeo.

Ei kommentteja: