tiistai 6. huhtikuuta 2010

Viikon listanimi: Justin Bieber

Usherin ja L.A. Reidin löytämä 16-vuotias Justin Bieber on ollut listanimi vasta vajaan vuoden, mutta saavuttanut jo enemmän kuin monet artistit koko uransa aikana. Pojan toinen albumi My World 2.0 komeilee tällä viikolla Yhdysvaltojen albumilistan kärjessä. Sen myötä hänen nimensä yhteyteen kirjattiin liuta kiinnostavia listatrivian palasia.

Kanadan Ontariosta kotoisin olevasta Bieberistä tuli nuorin Billboardin albumilistan paalupaikalle yltänyt miessolisti sitten Stevie Wonderin esikoisen Little Stevie Wonder/The 12 Year Old Genious (1963), joka tosin julkaistiin Wonderin täytettyä 13. Tämän lisäksi Bieberillä on nyt samanaikaisesti kaksi Top 5 –albumia, sillä esikoinen My World ylsi uuden levyn peesissä tähän asti parhaalle sijalleen viidenneksi. Edellisen kerran kaksi eri aikaan julkaistua Top 5 -albumia samalla viikolla sai 50 Cent vuonna 2003, kun cd/dvd-julkaisu The New Breed ja läpimurtolevy Get Rich or Die Tryin’ olivat sijoilla 2 ja 5. Samanaikaisesti julkaistuilla levyillä tuplan teki viimeksi Nelly (Sweat ja Suit, 2004). Tässäkin yhteydessä esiin pomppaa Michael Jackson, joka toki viime kesänä sai sittemmin lakkautetulla Comprehensive Albums -listalla jopa kolmoisjohdon.

Nykytrendin mukaisesti Bieberillä on myös huima määrä Hot 100 -käyntejä, kaikkiaan 12, mikäli olen pysynyt mukana laskuissa. Varsinaisia singlejä niistä on neljä. Sinkkubiisin määritelmä on nykyisin häilyväinen, mutta pitäydyn vanhassa hyväksi havaitussa kriteerissäni: kappaleesta pitää olla joko video tai sen pitää soida radioissa.

Bieberiä voidaan pitää lapsille ja nuorille markkinoituna tuotteena – ja sellainenhan hän onkin –, mutta täytyy muistaa, että Taylor Swiftin tapaan hän ei tule Disneyn tehtaalta. Jo pelkästään se antaa hänelle melko hyvät eväät pidemmänkin uran rakentamiseksi. Myös Bieberin esittämä musiikinlaji (soljuva pop/r&b) tukee tätä väitettä. Omaan korvaani hänen toistaiseksi suurin hittinsä Baby (alla) kuulostaa hivenen teennäiseltä, mutta siitä lienee syyttäminen pikemminkin Ludacrisia kuin Bieberiä.

Suomessa My World -levyt on julkaistu yhdessä paketissa nimellä My Worlds. Britanniassa lienee kaupan lähinnä yhdistetty versio eikä kakkosta saatavilla erikseen. Britannian albumilistalla My Worlds on tällä hetkellä kolmantena, Suomessa sijalla 20.

Ei kommentteja: