Olen aiemmin kirjoittanut viikonpäivistä ja vuosiluvuista brittilistoilla, joten mikäpä sen luontevampaa kuin jatkaa kuukausilla! Tässä brittilistahistorian merkittävimmät kuukausien mukaan nimetyt hitit ja vähän muutakin aiheeseen liittyvää.
Pilot – January (#1, 1975)
Bay City Rollersin jäsenten muodostaman skottibändin hitti nousi ykköseksi vasta helmikuussa ja jäi heidän ainoaksi top ten -sinkukseen. Biisin tuotti Alan Parsons.
Barbara Dickson – January February (#11, 1980)
Barbara Dickson on ainoa, joka nimesi singlensä helmikuuksi ja käytti vielä kylkeen tammikuutakin. Hassua kyllä, January February julkaistiin vasta maaliskuussa.
Maaliskuu (March) on hankala, sillä sanalla on kaksoismerkitys – sehän tarkoittaa myös marssia ja verbinä marssimista. Kalenterikuukaudesta ei liene laulanut kukaan, mutta esimerkiksi Nine Inch Nailsillä on March of the Pigs -niminen single (#45, 1994).
Pat Boone – April Love (#7, 1958)
April Love on samannimisen elokuvan tunnussävelmä ja ylsi USA:n Hot 100 -listan kärkeen. The Jesus and Mary Chainin korkein brittilistasijoitus tuli April Skiesilla (#8, 1987).
The Bee Gees – First of May (#6, 1969)
Gibbit tarjoavat haikeata vapputunnelmaa ja Joe T. Vannellin tanssihitin The Sweetest Day of May (#45, 1995) päivä saattaa olla mikä tahansa toukokuun päivä. ”I've never felt this way, oh my sweetest day of May”.
Jamiroquai – Seven Days in Sunny June (#14, 2005)
Viikko aurinkoista kesäkuuta ja Jamiroquai. Mikäs sen mukavampaa. BT:n klubihitti Flaming June (#19, 1997) julkaistiin kahdesti vajaan vuoden sisään, muttei kertaakaan kesällä. Roxette lauloi rennosta kesäkuisesta iltapäivästä: June Afternoon (#52, 1996).
Bomb the Bass – Winter in July (#7, 1991)
Upea Winter in July oli hittinikkari Guy Sigsworthin ensimmäisiä menestyksiä. Brittipopparit Ocean Colour Scene ylsi top 40:iin singlellä July/In the News (#31, 2000), samoin Kelis toissavuotisella tanssihitillään 4th of July (Fireworks), joka kertoo tietenkin USA:n itsenäisyyspäivästä. Indieyhtye Apartment yhdisti kesäkuukaudet kappaleessa June July, joka ilmestyi Everyone Says I'm Paranoid -singlen toisena a-puolena (#67, 2006).
Robin Gibb – August October (#47, 1970)
Kalenterista inspiroituneelle, nyt syövän kourissa riutuvalle Robin Gibbille ei riittänyt Bee Geesin toukokuu, vaan piti laulaa myös elo- ja lokakuusta. Kappaleessa mainitaan lisäksi huhti-, touko-, heinä-, syys- ja marraskuu. Counting Crowsin läpimurtoalbumi vuodelta 1993 on nimeltään August and Everything After.
Earth, Wind & Fire – September (#3, 1978)
Kolme syyskuusta kertovaa kappaletta on yltänyt brittilistan kolmanneksi, EW&F:n hitin lisäksi David Whitfieldin My September Love (1956) sekä Carole Kingin It Might As Well Rain Until September (1962). Green Dayn Wake Me Up When September Ends (2005) nousi kahdeksanneksi. Ja ei sovi unohtaa September -nimistä ruotsalaispopparia, jonka Cry for You oli top ten -single (#5, 2008).
JJ72 – October Swimmer (#29, 2000)
Kimeä-äänisen Mark Greaneyn johtama irlantilaisyhtye oli hetken Britannian kuumimpia bändejä. Kiinnostavasti he myös menestyivät siellä paremmin kuin kotimaassaan, vaikka eivät koskaan saaneet top 20 -sinkkua.
Wyclef Jean – Gone Till November (#3, 1998)
Clefin biisi on myydyin marraskuusingle, mutta toki Guns N' Rosesin November Rain (#4, 1992) muistetaan paremmin. Se olisi saattanut myydäkin enemmän, jos ei olisi ilmaantunut kauppoihin maaliskuussa. Morrisseyn marraskuu on tietenkin synkkä: November Spawned a Monster (#12, 1990), ja Carter the Unstoppable Sex Machine laulaa Kelisin tapaan tietystä päivästä kappaleella Born on the 5th of November (#35, 1995).
The Four Seasons – December '63 (Oh What a Night) [#1, 1976]
Joulukuun voisi olettaa olevan laulujen suosituin kuukausi, mitä se onkin, mutta arkistoista löytyi ainoastaan kahdeksan listasingleä, jonka nimessä se mainitaan. The Four Seasonsin ykköshitti ylsi listoille myös vuonna 1988. Se oli myös jenkkiykkönen. Flowers in December on Mazzy Starin ainoa top 40 -single (#40, 1996). Paria viikkoa myöhemmin elokuuta albumin nimessään korostanut Counting Crows siivitti listoille kappaleen A Long December (#62, 1996).
Hyvää uutta vuotta kaikille!
2 kommenttia:
Yli 70-tuntiset työviikot ovat saaneet aikaan sen, etten ole ehtinyt edes blogiasi joka viikko lukea.
Nyt on pakko kommentoida sen verran, että en sanoisi Pilotin kavereita Bay City Rollers jäseniksi. Toki bändissä olivat olleet mutta olivat myös eronneet paljon ennen hittiaikoja.
Kuukausilistaa saisi paljon laajemmaksi, jos ottaisi mukaan Papa Was a Rolling Stone tyylisiä biisejä; "It was a third of September..."
Hyvä korjaus, nopeasti vain huomasin tuon Bay City Rollers -yhteyden netin syövereistä, kun en Pilotia sinänsä tunne.
Kaikkia lyriikoita ei tietenkään voi lista-arkistoista selvittää. Esimerkiksi joku kesäkuukausi mainitaan varmastikin kymmenissä hiteissä.
Lähetä kommentti