sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Listakatsaus, vko 1/2012

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) LMFAO – Sexy and I Know It
2. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
3. (5.) Katy Perry – The One That Got Away
4. (3.) Bruno Mars – It Will Rain
5. (6.) Jay-Z & Kanye West – Ni**as in Paris
6. (4.) Flo Rida – Good Feeling
7. (13.) Adele – Set Fire to the Rain
8. (7.) Adele – Someone Like You
9. (15.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
10. (12.) Big Sean featuring Nicki Minaj – Dance (A$$)

LMFAO:n Sexy and I Know It keräsi lahjakortteja saaneen nuorison klikkauksia jo siinä määrin, että sitä ostettiin reilusti enemmän kuin Rihannan We Found Lovea ja Hot 100 -listan kolmanneksi noussutta Katy Perryn The One That Got Awaytä. Näin seitsemän viikon kärkkyminen vaihtui ykkössijaan, joka on kaksikon toinen. Party Rock Anthem johti listaa viiden viikon ajan. Se on myös historian kuudes biisi tai single, joka on viettänyt top tenissä puoli vuotta tai kauemmin, nyt 27 viikkoa.
Jay-Z:n ja Kanye Westin Ni**as in Paris petrasi pykälän viidenneksi ja Adelen Set Fire to the Rain nousi seitsemänneksi. Se on neidon kolmas top ten -hitti ja saattaa varsin hyvin edetä myös kolmanneksi ykköseksi.
Big Sean saavutti top tenin ensimmäistä kertaa urallaan. Dance (A$$) -hitin remiksaus on ollut jo viikkojen ajan biisin ostetuin versio ja täten myös Nicki Minaj lisäsi saavutustensa joukkoon jälleen yhden top ten -hitin, lajissaan viidennen.
Justin Bieberin jouluhitti Mistletoe palasi toiseksi viikoksi top 20:iin, sen korkein sijoitus on 11:s. Hot Chelle Rae sai uransa toisen top 40 -hitin I Like It Like Thatin kivuttua 44–29.
Taylor Swiftin Safe and Sound debytoi sijalla 30. Kappale on mukana tulevassa The Hunger Games -elokuvassa ja sillä vierailee The Civil Wars, joka täten sai uransa ensimmäisen Hot 100 -merkinnän.
Flo Ridan uusi single Wild Ones debytoi 57:ntenä. Sitä puolestaan tähdittää australialaislaulajatar Sia, joka on aiemmin käynyt listalla David Guettan vieraana (Titanium, #66, 2011).
Latausmyynnin vilkastuttua Skrillex sai kaksi biisiä mukaan. Grammy-ehdokas Scary Monsters and Nice Sprites debytoi 69:ntenä ja First of the Year (Equinox) saavutti korkeimman sijoituksensa (85:s).


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Michael Bublé – Christmas
2. (2.) Adele – 21
3. (-) Young Jeezy – TM 103: Hustlerz Ambition
4. (3.) Justin Bieber – Under the Mistletoe
5. (7.) Drake – Take Care
6. (5.) Lady Antebellum – Own the Night
7. (14.) Rihanna – Talk That Talk
8. (6.) Nickelback – Here and Now
9. (4.) The Black Keys – El Camino
10. (11.) Various Artists – NOW 40

Christmas oli yhä USA:n ostetuin albumi 467 000 kpl:een saldollaan. Adelen 21 noteerasi kannoilla tähän asti parhaan viikkomyyntinsä 399 000 kpl lähestyen vauhdilla kuuden miljoonaan nykyisin melko maagista rajaa. Se palannee ensi viikolla mitä todennäköisimmin listan kärkeen. USA on todellakin hurahtanut Adeleen, sillä myös 19 saavutti historiansa parhaan viikkomyynnin ja nousi 17:nneksi. Sen korkein sijoitus on kymmenes ja kokonaissaldo 1,7 miljoonaa.
Nuoren 34-vuotiaan Young Jeezyn TM 103: Hustlerz Ambition debytoi kolmantena ollen räppärin neljäs top 10 -albumi. Ne kaikki ovat yltäneet kolmen kärkeen ja kaksi ykköseksi asti: The Inspiration (2006) sekä The Recession (2008).
Kehnolta näyttäneen alun jälkeen Rihannan Talk That Talk nosti viikkomyyntinsä sadan tuhannen tuntumaan ja puolitti sijalukunsa seitsemänneksi, hiuksenhienosti Nickelbackin edelle.
Listanimi-sarjassa esitelty Common sai viidennen top 20 -albuminsa The Dreamer/The Believerin debytoitua 18:ntena. Hänellä on siis yksi ykkönen, Finding Forever (2007), jonka lisäksi Be (2005) ylsi kakkoseksi.


Britannian singlet, Top 10
1. (5.) Coldplay – Paradise
2. (6.) Olly Murs – Dance with Me Tonight
3. (7.) Flo Rida – Good Feeling
4. (1.) The Military Wives Choir with Malone & Mealor – Wherever You Are
5. (10.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
6. (2.) Little Mix – Cannonball
7. (14.) Ed Sheeran – Lego House
8. (16.) Labrinth featuring Tinie Tempah – Earthquake
9. (19.) LMFAO – Sexy and I Know It
10. (12.) Rizzle Kicks – Mama Do the Hump

Pari viikkoa sitten kakkosena käynyt Paradise on Coldplayn toinen ykkönen Viva la Vidan (2008) seuraksi. Se on myös bändin myydyin single ja siltä kesti kymmenen viikkoa nousta kärkeen. Muutenkin kärkipään kenttä kääntyi vanhempien hittien eduksi ja The Military Wives Choirin Wherever You Are menetti leijonanosan myynnistään edellisviikkoon verrattuna pudoten neljänneksi.
Useimmat top tenin nousijat eivät ole millään tavalla yllättäviä ja Paradisea lukuun ottamatta ne ovat käyneet korkeammallakin. Top teniin mahtuu kuitenkin yksi ensimmäistä kertaa sinne yltänyt: Rizzle Kicksin bilehitti Mama Do the Hump. Kaksikolla on täten neljä top ten -hittiä, joista suurin on tietenkin Olly Mursin kanssa esitetty taannoinen ykkönen Heart Skips a Beat, joka kipusi kymmenen sijaa 15:nneksi.
Maroon 5:n Moves Like Jagger (11) ylitti miljoonan kappaleen rajan juuri ennen vuodenvaihdetta ja siitä tuli vuoden toiseksi myydyin single Adelen Someone Like Youn jälkeen.
Rihannan You Da One nousi ensimmäistä kertaa top 20:iin 16:nneksi, The Wantedin Warzone ponkaisi 46–21, Jessie J:n Domino 54–34 ja saman neidon yhdessä James Morrisonin kanssa vetämä Up 53–35. Niiden ja lukuisten muiden vuoden 2011 hittien vastapainoksi kaikki joululaulut katosivat top 40:n alapuolelle, Lou Monten Dominick the Donkey suoraan kolmospaikalta. Alex Dayn Forever Yours teki jopa historiallisen sukelluksen: sijalta neljä ulos top 75:stä.


Britannian albumit Top 10

1. (9.) Ed Sheeran – +
2. (11.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
3. (4.) Coldplay – Mylo Xyloto
4. (3.) Olly Murs – In Case You Didn’t Know
5. (2.) Amy Winehouse – Lioness: Hidden Treasures
6. (6.) Adele – 21
7. (5.) Rihanna – Talk That Talk
8. (10.) One Direction – Up All Night
9. (8.) Rebecca Ferguson – Heaven
10. (14.) Jessie J – Who You Are

Albumilistalla nähdään odotetusti hyviä nousuja sekä melkoisia romahduksia. Alennusmyynnin kärkituotteet kipusivat jyrkimmin, muun muassa Bruno Marsin, Lady Gagan (11), Beyoncén (12) sekä varsin vaisusti tähän asti myyneen Kasabianin (14) albumin saa halvalla.
Ed Sheeranin + päätyi myös aleen ja sitä kautta huipulle. Syksyllä ilmestynyt lätty saavutti nyt toisen ykkösviikkonsa, on viettänyt koko listauransa top tenissä ja myynyt tuplaplatinaa.
Michael Bublén Christmas sukelsi kärjestä 15:nneksi, mikä ei ole suinkaan ennätys tai lainkaan odottamatonta tuon nimiseltä albumilta. Siitä ehti tulla koko vuoden toiseksi myydyin niin Britanniassa kuin USA:ssakin.
Cher Lloydin Sticks and Stones nousi 44–21 ja Examplen Playing in the Shadows 41–23. Uutuuksia ei top 40:iin mahdu, mutta muutama listapalaaja kylläkin: Nicki Minajin Pink Friday (28), The Vaccinesin esikoinen (33), Pinkin toissavuotinen kokoelma (34), Neron Welcome Reality (36) sekä Foo Fightersin Wasting Light (39).

Ei kommentteja: