sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Listakatsaus, vko 51

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (2.) LMFAO – Sexy and I Know It
3. (3.) Bruno Mars – It Will Rain
4. (9.) Katy Perry – The One That Got Away
5. (5.) Flo Rida – Good Feeling
6. (8.) Jay-Z & Kanye West – Ni**as in Paris
7. (6.) Adele – Someone Like You
8. (4.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
9. (7.) David Guetta featuring Usher – Without You
10. (11.) T-Pain featuring Wiz Khalifa & Lily Allen – 5 O’Clock

Rihanna saavutti kolmatta kertaa urallaan seitsemän ykkösviikon merkkipaalun. We Found Love sivusi siis Umbrellan (2007) ja Love the Way You Lien (2010) saavutusta. Mielenkiintoista, että neito on tarvinnut kaikille kolmelle jättihitilleen miesten apua. Myös Adelen Rolling in the Deep on tänä vuonna yltänyt seitsemään ykkösviikkoon.
Ykkössija näyttää yhä melko kaukaiselta Katy Perryn The One That Got Awaylle, mutta nousemalla neljänneksi se liitti Teenage Dream -emoalbuminsa aatelistoon, johon kuului ennestään vain Janet Jacksonin Rhythm Nation 1814 sekä George Michaelin Faith. Näiltä kolmelta on lohkaistu kuusi top viisi -hittiä.
5 O’Clock on T-Painin 15., Wiz Khalifan neljäs ja tuoreen äidin Lily Allenin ensimmäinen top ten -hitti. Näiden katsausten vakkarilukijat varmaan tietävät, mitä biisiä sillä käytetään.
Glee debytoi 12:ntena versiollaan Funin ja Janelle Monáen We Are Youngista ja alkuperäinenkin listautui 53:nneksi. Se on kummankin ensimmäinen Hot 100 -merkintä. Toby Keith puolestaan on pitkällä urallaan ensimmäistä kertaa top 20:ssa, sillä Glee tulkitsi myös Red Solo Cupin (17) vauhdittaen Keithin nousua.
Adelen Set Fire to the Rain on viimein kunnon vauhdissa myös USA:ssa ja nousi 37–21. Toinen brittilaulaja Jessie J sai yllättäen ainakin toisen top 40 -hitin Dominon noustua 48–38. Britanniassa Domino ei ole saanut vielä singlekohtelua.


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Michael Bublé – Christmas
2. (-) The Black Keys – El Camino
3. (2.) Adele – 21
4. (3.) Justin Bieber – Under the Mistletoe
5. (-) Amy Winehouse – Lioness: Hidden Treasures
6. (8.) Andrea Bocelli – Concerto: One Night in Central Park
7. (4.) Drake – Take Care
8. (5.) Nickelback – Here and Now
9. (-) Soundtrack – Glee: The Music, Vol. 7
10. (-) Korn – The Path of Totality

Michael Bublén Christmas on yhä ylivoimaisesti USA:n suosituin albumi. Sitä ostettiin 479 000 kpl eli yli kaksi kertaa The Black Keysin El Caminon saldo. The Black Keys saavutti toisen palkintopallipaikkansa. Brothers (#3, 2010) on myynyt kultaa.
Amy Winehousen Lioness: Hidden Treasures debytoi viidentenä, joka on kesällä menehtyneen laulajattaren toiseksi paras sijoitus. Back to Black (2006) ylsi parhaimmillaan kakkoseksi.
Gleen seitsemäs numeroitu soundtrack debytoi yhdeksäntenä ja on porukan 13. top ten -albumi. Kornilla on pidemmällä urallaan kaksi vähemmän ja lukema sisältää debyyttiä lukuun ottamatta kaikki studiolevyt. The Path of Totality debytoi kymmenentenä Skrillexin ja muiden yhteistyökumppaneiden vauhdittamana. Ykkösiä löytyy kaksi: Follow the Leader (1998) sekä Issues (1999).
Joulunalus ei ollut The Rootsille paras aika julkaista Undun, sillä se jäi 17:nneksi ja ensimmäisenä The Roots -albumina yhdeksään vuoteen ulos top tenistä. Sama ajoitusvirhe kävi kahdesti top tenissä piipahtaneelle Chevellelle (20) sekä Robin Thickelle ja T-Painille, joiden albumit debytoivat sijoilla 22 ja 28. T-Painin Revolverin sijoitus on jopa mystisen huono.
She & Himin menestyksekkääksi osoittautunut joulualbumi kasvatti myyntiään lähes 80 prosenttia nousten 26–18. Sen korkein sijoitus on 12:s.
Nightwishin Imaginaerum ilmestyi USA:ssakin toissa viikolla, mutta ei yltänyt top 200 -listalle, mikä tarkoitti melkoista pudotusta Dark Passion Playn (2007) 84. tilaan verrattuna.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) Little Mix – Cannonball
2. (7.) Coldplay – Paradise
3. (1.) Olly Murs – Dance with Me Tonight
4. (3.) Lloyd featuring André 3000 – Dedication to My Ex (Miss That)
5. (4.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
6. (5.) Flo Rida – Good Feeling
7. (8.) Avicii – Levels
8. (-) Leona Lewis – Hurt
9. (10.) Ed Sheeran – Lego House
10. (6.) T-Pain feat. Wiz Khalifa & Lily Allen – 5 O’Clock

Little Mixin Cannonball jatkaa X Factor -voittajien ykkösputkea, mutta joululistan ykköseksi sillä ei ole asiaa – siitä lisää ensi viikolla. Cannonballia ostettiin viikossa kuitenkin enemmän kuin mitään muuta singleä koko vuonna.
Damien Ricen alkuperäisesitys käväisi yhdeksäntenä aiemmin tänä vuonna ja palasi nyt 19:nneksi. Little Mix on luikauttanut myös En Voguen Don’t Let Go (Love) -hitin, joka hyppäsi taas mukaan 27:nneksi.
Coldplay käytti tarjottimelle asetellun X Factor -boostin hyväkseen ja nousi Paradisella kakkoseksi. Heillä on yhä vain yksi ykkössingle, Viva la Vida (2008), mutta nyt jo kolme kakkosta.
Flo Ridan Good Feeling on laskeutunut tasaisesti porras kerrallaan: 2-3-4-5-6. Viimeksi vastaavaa harkintaa osoitti Lady Gagan Poker Face (2008), joka hiipi 1-2-3-4-5. Brittilistahistoriassa kaikkiaan viisi sinkkua on ykkössijan jälkeen käyttäytynyt samoin.
Kolme ykköstä saavuttaneen Leona Lewisin taustavoimat tekevät kaikkensa, jotta neidon ura ei valuisi tiskiveden lailla viemäriin. Albumijulkaisu siirrettiin nelossijalta nopeasti romahtaneen Collide -singlen jälkeen hamaan tulevaisuuteen ja Lewis tuupattiin studioon levyttämään pari coveria. Nine Inch Nailsin ja Johnny Cashin tutuksi tekemä Hurt debytoi nyt kahdeksantena, mutta on sekin jo matkalla alaspäin. Nine Inch Nailsin Hurtia ei ole nähty brittilistoilla, mutta Cashin versio ylsi Personal Jesuksen toisena A-puolena 39:nneksi syksyllä 2003.
X Factor -finalistien yhteissingle romahti tutusti nopeasti pois kärkipaikoilta. Sen sijaan Rizzle Kicksin uusi hitti Mama Do the Hump petrasi 44–18 ja on heidän neljäs top 20 -singlensä. Katy Perryn The One That Got Away nousi toistaiseksi parhaalle sijalleen 20:nneksi.


Britannian albumit Top 10

1. (2.) Michael Bublé – Christmas
2. (1.) Amy Winehouse – Lioness: Hidden Treasures
3. (8.) Coldplay – Mylo Xyloto
4. (4.) Olly Murs – In Case You Didn’t Know
5. (5.) Rihanna – Talk That Talk
6. (6.) Adele – 21
7. (3.) Rebecca Ferguson – Heaven
8. (7.) Ed Sheeran – +
9. (11.) Westlife – Greatest Hits
10. (9.) One Direction – Up All Night

Christmas jatkoi varmaa kulkuaan. Ykkösviikko on albumille vasta toinen, mutta se on kasvattanut myyntiään tasaisesti viikko viikolta. Samalla Bublén edellinen levy Crazy Love (2008) löytää miljoonien ostokertojen jälkeenkin yhä uusia ystäviä ja kipusi 23:nneksi. Se lienee ollut myös hyvä ponnahduslauta suosioon Sharon Jones and The Dap-Kingsille, joka vierailee Baby (You’ve Got What It Takes) -kappaleella.
Coldplayn Mylo Xyloto on hieman keskinkertaisen alun jälkeen löytänyt hyvin yleisöä eikä X Factor tietenkään haitannut. Se on albumilistan harvoja merkittäviä nousijoita yhdessä Crazy Loven, Draken Take Caren (48–37) ja niin ikään tv-näkyvyyttä saaneen The Bee Geesin Number Ones -kokoelman kanssa (40–24). Tuo kooste debytoi seitsemäntenä vuonna 2004. Bee Geesiltä on senkin jälkeen julkaistu kolme listoille yltänyttä kokoelmaa, joista The Ultimate (2009) kävi 19:ntenä.

Ei kommentteja: