sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Listakatsaus, vko 52

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love
2. (2.) LMFAO – Sexy and I Know It
3. (3.) Bruno Mars – It Will Rain
4. (5.) Flo Rida – Good Feeling
5. (4.) Katy Perry – The One That Got Away
6. (6.) Jay-Z & Kanye West – Ni**as in Paris
7. (7.) Adele – Someone Like You
8. (9.) David Guetta featuring Usher – Without You
9. (8.) Maroon 5 featuring Christina Aguilera – Moves Like Jagger
10. (10.) T-Pain featuring Wiz Khalifa & Lily Allen – 5 O’Clock

We Found Love on ensimmäinen Rihanna-single, joka saavutti kahdeksan ykkösviikkoa, ja myös vuoden pisimpään ykkösenä keikkunut biisi.
We Found Loven viikkopisteet eivät ole olleet mitenkään murskaavia – se ei esimerkiksi mahdu vuoden 15 ostetuimman singlen joukkoon ja LMFAO:n Sexy and I Know It on käynyt viime viikotkin kaupaksi paremmin. We Found Loven kärkipaikan takeeksi onkin muodostunut ylivoimainen radiokannatus suhteessa pahimpiin kilpailijoihinsa.
Sexy and I Know It peesaa yhä kakkosena, nyt jo seitsemättä viikkoa. Ennätyksiin on vielä matkaa, mutta toisaalta edellinen näin pitkään hopeapalliin viehtynyt hitti oli Lady Gagan Bad Romance (2009), joka jäi ilman ykkössijaa. Melko hyvin unholaan jäänyt Mario Winansin, P. Diddyn ja Enyan I Don’t Wanna Know (2004) kokosi kahdeksan viikkoa, niin ikään käymättä kärjessä. Sexy and I Know Itillä on vielä saumansa.
Snoop Doggin ja Wiz Khalifan leffahitti Young, Wild and Free debytoi taannoin kymmenentenä ja palasi nyt top 20:iin sijalle 18. Selena Gomez & The Scenen Love You Like a Love Song debytoi jo puoli vuotta sitten, mutta nousi tällä viikolla ensimmäistä kertaa top 30:een 26:nneksi. Jessie J:n Domino (28) saavutti top 30:n kymmenessä viikossa. Price Tag ylsi 23:nneksi.
Keshan Sleazy -kappaleesta tehty remiksaus Sleazy 2.0: Get Sleazier debytoi 37:ntenä – tai se on jostain syystä merkitty palaajaksi. Biisille antavat oman panoksensa Lil Wayne, Wiz Khalifa, T.I. sekä yllättävän näkyväksi (tämä, Beyoncé, Lloyd) äitynyt André 3000.


USA:n albumit, Top 10

1. (1.) Michael Bublé – Christmas
2. (3.) Adele – 21
3. (4.) Justin Bieber – Under the Mistletoe
4. (2.) The Black Keys – El Camino
5. (15.) Lady Antebellum – Own the Night
6. (8.) Nickelback – Here and Now
7. (7.) Drake – Take Care
8. (6.) Andrea Bocelli – Concerto: One Night in Central Park
9. (13.) Scotty McCreery – Clear as Day
10. (5.) Amy Winehouse – Lioness: Hidden Treasures

Michael Bublén Christmas pysyy kärjessä neljättä viikkoa ja on matkalla vuoden toiseksi myydyimmäksi albumiksi. Se myydyin, Adelen 21, on nyt viettänyt 13 viikkoa sekä ykkösenä että kakkosena.
Lady Antebellumin Own the Night ponkaisi 14. listaviikollaan viikon tauon jälkeen takaisin top teniin viidenneksi. Kantritähdistä myös Scotty McCreery palasi top teniin, jossa hän piipahti viimeksi muutama viikko sitten, ja Jason Aldeanin kolmatta miljoonaa myynyt My Kinda Party hyppäsi 16:nneksi.
Viikon korkein uutuus on Anthony Hamiltonin kuudes studioalbumi Back to Love sijalla 12. Hamilton ei ole vielä kertaakaan käynyt top tenissä, mutta sijat 11, 12 ja 13 ovat tulleet tutuiksi. Tuon 11. tilan saavutti The Point of It All (2008).
Vince Guaraldi Trion vuonna 1965 ilmestynyt A Charlie Brown Christmas nousee joka vuosi listoille, mutta tällä kertaa se ylsi peräti 23:nneksi, korkeammalle kuin koskaan aiemmin cd-aikakaudella. Vaikea sanoa, paljonko sitä on ostettu aikojen saatossa, mutta Soundscan-ajan mittari käy neljättä miljoonaa. Pianisti Guaraldi menehtyi sydänkohtaukseen vain 47-vuotiaana vuonna 1976 .
Snoop Doggin ja Wiz Khalifan leffakytky Mac and Devin Go to High School debytoi 29:ntenä. Muutamaa sijaa alempana näyttäytyy Metallican Beyond Magnetic -digi-EP, jonka voisi tulkita jonkinlaiseksi yritykseksi korjata Lulun (#36, 2011) aiheuttamia imagovahinkoja. Metallicalla on peräti viisi ykköstä.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) The Military Wives Choir with Malone & Mealor – Wherever You Are
2. (1.) Little Mix – Cannonball
3. (-) Lou Monte – Dominick the Donkey
4. (-) Alex Day – Forever Yours
5. (2.) Coldplay – Paradise
6. (3.) Olly Murs – Dance with Me Tonight
7. (6.) Flo Rida – Good Feeling
8. (4.) Lloyd featuring André 3000 – Dedication to My Ex (Miss That)
9. (7.) Avicii – Levels
10. (5.) Rihanna featuring Calvin Harris – We Found Love

Walesiläissäveltäjä Paul Mealorin säveltämä ja Gareth Malonen johtaman Military Wives -kuoron esittämä Wherever You Are on brittilistan tämän vuoden ylivoimainen jouluykkönen. Sitä ostettiin ensi tietojen mukaan 556 000 kappaletta, reilusti yli kaksi kertaa niin paljon kuin Little Mixin Cannonballia viime viikolla.
Military Wives Choir on nimensä mukaisesti sotaväen vaimoista ja läheisistä koostettu kuoro, jonka vaiheita seurattiin BBC:n ohjelmassa. Singlen tuotot ohjataan asevoimien perheiden hyväksi.
Nyyhkykonseptin vastapainoksi jouluykkösen tittelistä kamppailivat viime viikolla kärkeen ponkaissut X Factor -voittaja Little Mix, aasista kertova joululaulu, Youtube-tähti Alex Dayn Forever Yours ja Nirvanan Smells Like Teen Spirit -klassikko.
Toinen on näistä ehdottomasti kiinnostavin: Lou Monten Dominick the Donkey, joka kertoo joulupukkia avustavasta italialaisesta aasista. Kappale julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1960, eikä se ole aiemmin noussut brittilistoille. Dominick ykköseksi -kampanjan pani alulle BBC Radio 1:n Chris Moyles, mutta sen suosio riitti lopulta kolmanteen tilaan.
Jo alkusyksystä tiedettiin Nirvanan Smells Like Teen Spiritin saavan oman kampanjansa tavoitteenaan suoriutua samoin kuin Rage Against the Machinen Killing in the Name pari vuotta sitten. Kampanja ei kuitenkaan nostanut singleä edes niin korkealle kuin se ylsi tuoreeltaan vuonna 1992, eli seitsemänneksi, vaan se jäi 11:nneksi.
Youtubessa suosioon noussut Alex Day joutui pärjäämään ilman erityistä kampanjointia, mutta Forever Yours debytoi silti neljäntenä. Dayn Youtube-kanavalla on yli 480 000 tilaajaa. Hän oli mukana Chartjackers-kokoonpanon I’ve Got Nothing -singlellä (#36, 2009).
Top 40:n muut tulokkaat ovat jouluaiheisia: X Factor -tyrkky Stacey Solomonin mainokseen laulama versio Chris Rean Driving Home for Christmas -hitistä (27) sekä The Only Way Is Essex -näyttelijöiden tulkinta Last Christmasista (33). Molemmat alkuperäisesityksetkin ovat top 40:ssä.
Kuten ennakoin, Leona Lewisin Hurt romahti kahdeksannelta sijalta suoraan ulos top 40:stä aina 68:nneksi. Flo Ridan Good Feeling on nyt laskeutunut 2-3-4-5-6-7, liekö vastaavaa riviä siunaantunut kenellekään aiemmin.


Britannian albumit Top 10


1. (1.) Michael Bublé – Christmas
2. (2.) Amy Winehouse – Lioness: Hidden Treasures
3. (4.) Olly Murs – In Case You Didn’t Know
4. (3.) Coldplay – Mylo Xyloto
5. (5.) Rihanna – Talk That Talk
6. (6.) Adele – 21
7. (7.) Rebecca Ferguson – Heaven
8. (9.) Westlife – Greatest Hits
9. (8.) Ed Sheeran – +
10. (10.) One Direction – Up All Night

Albumilistan tapahtumat jäivät luonnollisesti vähiin. Christmasia ostettiin 317 000 kpl, joten se ylitti miljoonan myydyn albumin rajan ja jatkoi ykkösenä kolmatta viikkoa. Jähmeän top tenin ainoat nousijat ovat Olly Mursin taannoinen ykkönen In Case You Didn’t Know sekä Westlifen kokoelma, jonka paras sijoitus on neljäs.
Take Thatin Progress-kiertueen livetaltiointi petrasi kuusi sijaa debyyttipaikalleen 12:nneksi. Jessie J:n esikoinen Who You Are ei ole ikinä käynyt kärjessä, mutta kipusi viisi pykälää 14:nneksi ja on myynyt lähes triplaplatinaan oikeuttavan määrän.
Rod Stewartin Storyteller hyppäsi tähän asti parhaalle sijoitukselleen 31:nneksi. Sealin Soul 2 piipahti taannoin 24:ntenä, mutta on sittemmin sinnitellyt top 40:ssä ja keikkuu tälläkin viikolla 38:ntenä. Rihannan Loud palasi taas top 40:iin 46–39.

Ei kommentteja: