lauantai 21. elokuuta 2010

Aavan meren tuolla puolen 12: Bee Gees

Kesäsarjassa esitellään brittiartisteja ja -yhtyeitä, jotka ovat pärjänneet Yhdysvalloissa paremmin kuin kotimaassaan.

Kesä alkaa olla ohi ja tusina täynnä, mikä tarkoittaa sarjan päätöstä. Lopetan sen isosti Gibbin veljeksiin.

Bee Geesin saavutukset ovat huikeita, mutta erityisen huikeata oli Saturday Night Feverin (1977) listamenestys Yhdysvalloissa. Se on historian myydyin soundtrack-albumi maailmanlaajuisesti. Joidenkin lähteiden mukaan sitä on myyty yli neljäkymmentä miljoonaa kopiota. Ihan kivasti joka tapauksessa.

Trion ura alkoi Australiasta jo 1960-luvun alkupuolella, mutta suurin menestys koitti vasta vuosikymmenen vaihtumisen myötä. Britanniassa ykköshittiputki aukesi tosin jo singlellä Massachusetts (1967), mutta se oli vasta alkusoittoa. Ensimmäinen jenkkiykkönen oli How Can You Mend a Broken Heart (1971).

Saturday Night Feveriin kulminoitunut singlesuksee oli liki lyömätöntä: How Deep Is Your Love, Stayin' Alive ja Night Fever (alla) menivät jenkkiykkösiksi, ja albumi sisälsi myös kaksi aiempaa Bee Gees -ykköstä You Should Be Dancing ja Jive Talkin' sekä Walter Murphyn ykkössinglen A Fifth of Beethoven. Lisäksi veljesten kirjoittama ja Samantha Sangin esittämä Emotion ylsi kolmanneksi, joten Saturday Night Fever on yksi hittipitoisimmista ei-kokoelmista kautta aikojen.

Ja kun putki aukesi, sitä oli helppo jatkaa: Too Much Heaven, Tragedy, Love You Inside Out – kaikki jenkkiykkösiä albumilta Spirits Having Flown (1979). Yhteensä Bee Gees sai yhdeksän Hot 100 -listan ykköstä, joista ykkösviikkorohmuksi äityi kahdeksalla viikollaan Night Fever. Brittiykkösiä kertyi viisi. Britannian ainoa albumiykkönen heidän omissa nimissään on Spirits Having Flown.

Bee Gees oli siis paljon isompi ilmiö Yhdysvalloissa kuin kotimaassaan Britanniassa, mutta isojahan veljekset olivat kaikkialla. Olisivat ehkä yhä, ellei Mauricen sydän olisi pettänyt vuonna 2003.

Isoin Hot 100 -hitti:
Night Fever (1978) #1, kahdeksan viikkoa

Isoin brittihitti:
Massachusetts (1967) #1, neljä viikkoa

Menestyneimmät albumit Yhdysvalloissa:
Spirits Having Flown (#1, 1979)
Children of the World (#1, 1976)

Menestyneimmät albumit Britanniassa:
Spirits Having Flown (#1, 1979)
Live One Night Only (#4, 1998)

Night Fever by Bee Gees from Skeftomai kai grafw on Vimeo.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Samantha Sang ei ollut mukana SaturdayNightFeverillä.
Yvonne Elliman oli 'If I Can't Have You'lla. #1 yhden viikon ajan toukokuussa -78.

Markus kirjoitti...

Eipä ollutkaan. Kiitos korjauksesta!

Eli SNF:n omia jenkkiykkösiä olivat How Deep Is Your Love, Stayin' Alive, Night Fever ja If I Can't Have You. Sitten lisäksi ne kolme vanhempaa biisiä. Yhteensä siis seitsemän.