tiistai 3. elokuuta 2010

Poplistojen yleisurheilujoukkue

Hittisinglet ja -albumit eivät ole suinkaan aina osuneet samojen artistien tai yhtyeiden kohdalle. Myös musiikkityylillä on väliä: rockjyrä AC/DC on saanut kaupaksi albumeita jumalattoman määrän, mutta heillä ei ole ainuttakaan Top 10 -hittiä Yhdysvalloissa eikä Britanniassa. Silti Back in Black on jopa maailmanhistorian ostetuimpia albumeita. Single- ja albumimenestys vaativat siis usein erilaisia ominaisuuksia.

Listat ovatkin musiikkimaailman urheilutuloksia. Sinkkumenestyjä voisi olla satasen pikajuoksija, pitkään kauppansa tekevä albumi tyyliin Metallican musta maratoonari parhaasta päästä.

Ajatusleikki onkin aika hauska. Rapartisti Flo Rida on listojen Usain Bolt: iso kasa hurjan menestyksekkäitä sinkkuja, mutta jo julkaistut kaksi albumia ovat jääneet lähtökuoppiinsa. Flo Ridan sinkkuja on ostettu varmasti yli kymmenen miljoonaa kappaletta Yhdysvalloissa, mutta albumeista toinen on päässyt hädin tuskin yli kultarajan (puoli miljoonaa) ja toinen ei edes sinne asti. Ja elkeetkin ovat kuin pikajuoksijalla!

Tämän sarjan hopeamitali voidaan myöntää ehkä Rihannalle, joka kaipaa aina huiman määrän isoja sinkkuhittejä, jotta albumimyynti hinautuisi edes siedettävälle tasolle. Tai kenties uudelle tulokkaalle Taio Cruzille, jonka Rokstarr-albumi tarvitsi Yhdysvalloissa kaksi Top 3 -hittiä, jotta sen myyntilukuja kehtaa edes seurata Top 10 -debyytin jälkeen. Britanniassa on hieman vastaava tilanne.

Pikaviestijoukkue: Flo Rida, Rihanna, Pitbull ja ankkurina Jason Derülo.

Yhden tai kahden hitin päiväperhojahan on aina. Olisivatko ne sitten 60 metrin hallijuoksijoita?

Beyoncé voisi olla maileri, joka yrittää pitkällä kirillään tukahduttaa muiden haaveet voitosta, mutta jää kuitenkin aina himmeämmille mitalisijoille. Viittaan tässä luonnollisesti hänen lukuisiin sinkkujulkaisuihinsa. Viimeisin on Why Don't You Love Me, ainakin kahdeksas single yhden albumin mittaiselta tuplalevyltä I Am...Sasha Fierce.

Pink on erittäin kestävä vitosen menijä, joka petraa albumi albumilta ja suorastaan kasvaa juoksijana vuosien myötä.

Kuka olisi sitten listojen Merlene Ottey – pikajuoksijatähti, joka vielä vanhoilla päivilläänkin onnistuu saamaan singlehittejä, mutta jonka albumimenestys on hiipunut? Brittilistoilla Cliff Richard? Seuraavaa joulusingleä odotellessa...

Ehkä Lady Gaga ja Black Eyed Peas ovat seitsen- ja kymmenottelijoita, joilla on kaikki ominaisuudet kohdallaan.

Mutta kuka kärähtää dopingista? Idän moukarinheittäjäihme Susan Boyle?

Ei kommentteja: