maanantai 30. elokuuta 2010

Viimeinkin

En koskaan olettanutkaan Etta Jamesin olleen listahirmu, mutta silti yllätyin huomatessani, että hänellä oli ainoastaan yksi Top 75 -single Britanniassa – ennen tätä viikkoa. At Last nimittäin merkittiin uutuudeksi sijalle 69, noin 49 vuotta ilmestymisensä jälkeen.

Tätä ennen Jamesin ainoa hitti oli viidenneksi vuonna 1996 yltänyt I Just Wanna Make Love to You, jonka innoitti listalle Coca-Colan mainos. At Lastin nosti mukaan tietenkin tosi-tv. Kiinnostavasti molemmat julkaistiin alun perin albumilla At Last! (1961), mutta listasijoitukset irtosivat vasta siis 35 ja 49 vuoden päästä.

James ei ole saanut ainuttakaan lista-albumia Britanniassa, joten olisi aika korjata sekin erhe. Saataisiinko At Last! ujutettua mukaan jotenkin?

Sen sijaan Yhdysvalloissa Jamesillä on yhdeksän Top 40 -hittiä, muttei ainuttakaan Top 20 -menestystä. Listasijoituksilla mitaten isoin hitti siellä on Tell Mama (#23, 1968). Albumilistalla paras sijoitus on 68 (At Last!).

Olisiko tässä meillä listamielessä aliarvostetuin artisti?

sunnuntai 29. elokuuta 2010

Listakatsaus, vko 35

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
2. (2.) Taio Cruz – Dynamite
3. (5.) Katy Perry – Teenage Dream
4. (4.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
5. (7.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
6. (-) Lil Wayne featuring Drake – Right Above It
7. (6.) Mike Posner – Cooler Than Me
8. (3.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
9. (16.) Bruno Mars – Just the Way You Are
10. (11.) B.o.B featuring Rivers Cuomo – Magic

Party like it’s 2002! Ei riitä, että Eminemin ja Rihannan Love the Way You Lie heiluttelee tahtipuikkoa kuudetta viikkoa, myös Nelly palasi Hot 100 -listan Top 20:iin uudella singlellään Just a Dream (12). Vuonna 2002 herrat viihtyivät listojen kärjessä nimikkeillä The Eminem Show sekä Nellyville ja toisaalta biiseillä Lose Yourself, Hot in Herre ja Dilemma.
Myös Lil Wayne yrittää uutta tulemista hieman pieleen menneen Rebirth-projektin jälkeen. Right Above It oli viikon myydyin single ja debytoi sijalla kuusi, korkeammalla kuin yksikään lohkaisu Rebirthiltä.
Lil Waynestä tuli myös kymmenes kuusikymmentä tai enemmän Hot 100 -listakäyntejä netonnut artisti. Lukuun lasketaan siis myös kaikki mahdolliset featuring-viritykset, joita herralla on enemmän kuin kenelläkään, kaikkiaan 35. Kärjessä on Elvis Presley 108 listakäynnillä. Puolitoista vuotta listoilla mellastanut Glee-porukka on ehtinyt jo 64:ään.
Hyvin ashantimaisesti uransa aloittanut Bruno Mars on jo Top 10:ssä hitillään Just the Way You Are. Toista kertaa siellä on Weezeristä tuttu Rivers Cuomo – ja toista kertaa nimenomaan kymmenentenä. Magic saattaa kuitenkin vielä kivuta. B.o.B:llä on nyt kolmen Top 10 -singlen suora.
Ja sitten listan kummallisuus: Uskokaa tai älkää, mutta Soundgarden teki listadebyyttinsä tällä viikolla uudella singlellään Black Rain (96). Lukuisista radiohiteistä huolimatta bändillä ei ollut tätä ennen ainuttakaan Hot 100 -listamerkintää, syynä luonnollisesti myyntisinkkujen puute 1990-luvulla.


USA:n albumit Top 10


1. (1.) Eminem – Recovery
2. (-) Kem – Intimacy: Album III
3. (-) Ray LaMontagne – God Willin’ & The-Creek-Don’t-Rise
4. (-) Iron Maiden – The Final Frontier
5. (-) Trace Adkins – Cowboy’s Back in Town
6. (12.) Lady Antebellum – Need You Now
7. (2.) Arcade Fire – The Suburbs
8. (5.) Justin Bieber – My World 2.0
9. (-) David Gray – Foundling
10. (-) John Mellencamp – No Better Than This

Seitsemäs viikko saattaa jäädä Recoveryn viimeiseksi, mutta koskaan ei tiedä. Ainakin ensi viikolla kilpailu albumilistallakin kovenee selvästi.
Soulartisti Kem noteerasi uransa parhaan sijan kolmannella albumillaan Intimacy: Album III. Top 5 tuli tutuksi edellisellä Album II -levyllä. Parhaan sijansa sai myös Ray LaMontagne, hänellekin Top 10 oli tuttu jo ennestään. LaMontagnen albumia vauhditti jo tutuksi tullut Amazonin tarjous.
The Final Frontier on Iron Maidenin toinen Top 10 -albumi ja nelossija pitkän uran paras. A Matter of Life and Death (2006) kävi yhdeksäntenä.
Ja vielä uutuuksia: kantrilaulaja Trace Adkins debytoi viidentenä levyllään Cowboy’s Back in Town, mutta herra on ollut korkeammallakin, kolmantena neljä vuotta sitten. David Grayn Foundling jäi kotimaassaan Britanniassa sijalle 18, mutta Top 10 -portti avautui yllättäen Yhdysvalloissa. Gray kiertää Yhdysvaltoja kolmanneksi nousseen LaMontagnen kanssa.
John Mellencamp sen sijaan on tottunut sijoituksiin kärkikympissä: T-Bone Burnettin tuottama No Better Than This on miehen kymmenes Top 10 -albumi. Mellencampin menestynein julkaisu on yhdeksän viikkoa kärjessä viettänyt American Fool (1982), jolta lohkaistiin Hot 100 -listan ykkönen Jack and Diane.
Lady Antebellumin iTunes-live debytoi sijalla 17. Samalla jättimenestys Need You Now kipusi takaisin Top 10:iin kuudenneksi.
Brian Wilsonin uusi albumi Brian Wilson Reimagines Gershwin ilmaantui sijalle 26 ja innoitti Paul Greinin kirjoittamaan alle nelikymppisinä kuolleista muusikoista.
Cat Stevensin uusi kokoelma Opus Collection: A Journey (38) on ostettavissa vain Starbuckseista, mutta siitä tuli silti miehen korkeimmalle noussut lista-albumi sitten Back to Earthin (#33, 1979).


Britannian singlet Top 10

1. (-) Taio Cruz – Dynamite
2. (2.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
3. (3.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
4. (1.) Roll Deep – Green Light
5. (-) Katy B – Katy on a Mission
6. (4.) Yolanda Be Cool & Dcup – We No Speak Americano
7. (6.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
8. (-) Brandon Flowers – Crossfire
9. (5.) Ne-Yo – Beautiful Monster
10. (8.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes

Dynamite debytoi odotetusti Britannian singlelistan ykkösenä. Se on toinen ykkönen aurinkolaseihin mieltyneelle esittäjälleen Taio Cruzille, jonka Break Your Heart kävi myös Hot 100 -listan paalupaikalla.
Vaikka Cruz menestyy singlelistoilla, hänen albuminsa Rokstarr ei ole käynyt kaupaksi odotetulla tavalla. Sen paras sijoitus USA:ssa on kahdeksas. Brittein saarilla levy julkaistiin alun perin jo viime syksynä, jolloin se ylsi sijalle 14. Dynamitella kuorrutettu versio ilmestyy Britanniassa parin viikon päästä.
Love the Way You Lie ei siis taida päästä koskaan ykköseksi, mutta jännitämme nyt tuleeko siitä vuosilistan ykkönen vai ehtiikö joku muu edelle.
Gabriella Cilmi käväisi keväällä Top 10:ssä singlellä On a Mission ja nyt dubstep-laulajatar Katy B pisti paremmaksi melkein samannimisellä kappaleella. Dubstephän on tyylinä hurjassa nousussa.
The Killers -laulaja Brandon Flowersin soolouran starttia eivät hidastaneet edes Crossfiren hienoiset kantrielementit. Biisi debytoi mainiosti kahdeksantena. The Killers on yltänyt parhaimmillaan kakkoseksi sinkulla When You Were Young (2006) ja kolmanneksi kahdesti.
Uutuuksia on runsaasti myös alempana. Pakistanissa syntynyt Rumer on saanut huomiota BBC:n kanavilla ja hänen esikoissinglensä Slow aloitti listauransa sijalta 16. Carole Kingiä kuunnelleen kolmikymppisen naislaulajan löysi kuulemma Burt Bacharach.
Brasilialaissyntyisen Aggro Santosin Saint or Sinner on seuraaja viidenneksi yltäneelle Candylle. Hurts-duo sai isoimman menestyksensä monissa maissa hitiksi kohonneesta Wonderful Lifesta (21). Heidän ensimmäinen singlensä Better Than Love käväisi kesäkuussa sijalla 50.
Biffy Clyron God & Satan debytoi sijalla 36 ja The Pretty Recklessin toinen Top 40 -sinkku Miss Nothing 39:ntenä.


Britannian albumit Top 10

1. (2.) Eminem – Recovery
2. (4.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
3. (1.) Iron Maiden – The Final Frontier
4. (5.) Arcade Fire – The Suburbs
5. (8.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
6. (9.) Lady Gaga – The Fame
7. (12.) Mumford & Sons – Sigh No More
8. (3.) The Saturdays – Headlines
9. (6.) Michael Bublé – Crazy Love
10. (-) Klaxons – Surfing the Void

Recoveryn listasijoitusrivi on varsin mahtava: 1-1-2-1-1-1-2-1-2-1. Se ei kuitenkaan ole läheskään vuoden ostetuin albumi. Sitä titteliä pitää hallussaan The Fame arviolta 840 000 kappaleella.
Ei ole moittimista Plan B:n toisen albumin touhuissakaan. The Defamation of Strickland Banks on viettänyt yhtä viikkoa lukuun ottamatta koko 20-viikkoisen listauransa Top 10:ssä ja peräti 15 viikkoa Top 5:ssä.
Klaxonsin kakkosalbumi Surfing the Voidin olisi olettanut yltävän kärkeen, mutta sen menekki oli mystisen huono. Toki Echoes-singlen viimeviikkoisesta limboamisesta (56) pystyi päättelemään jotain, mutta silti.
Bay City Rollers aiheutti hysteriaa 1970-luvulla, jolloin bändi sai kaksi ykkösalbumia. Edellinen kokoelma The Very Best of (2004) ylsi sijalle 11 ja nyt The Greatest Hits jäi siitä pykälän.
Kokeneisiin indienimiin luettava Eelskin on ollut korkeammalla kuin sijalla 18, jolla debytoi Tomorrow Morning. Beautiful Freak nousi jopa viidenneksi maaliskuussa 1997, kiitos Top 10 -hitin Novocaine for the Soul. Eelsin edellinen studiolevy End Times ylsi tammikuussa sijalle 21.
Tanssinimi Darren Styles debytoi sijalla 23 ja Top 10:ssäkin käynyt One Night Only 36:ntena. Madonnan Celebration palasi listan sijalle 38.

torstai 26. elokuuta 2010

Lukuja Out of Timesta Recoveryyn

Nielsen SoundScan on mitannut levymyyntiä Yhdysvalloissa vuodesta 1991 lähtien. Käytössämme on siis albumien myyntilukemat noin parinkymmenen vuoden ajalta, joten vertailtava aineisto on jo melko laaja.

On fakta, että Yhdysvalloissa albumimyynti on tällä hetkellä alimmillaan kuin kertaakaan vuodesta 1991, mikä ei toki tarkoita, että listan kärkilevyjä ostettaisiin joka viikko vähemmän. Itse asiassa Eminemin Recoveryn saldo tähän asti on erittäin hyvä: yli satatuhatta kappaletta viikossa jo yli kahden kuukauden ajan. Silti viime viikon kokonaismyynti (alle viisi miljoonaa) oli mittausajan heikoin lyöden 11 viikkoa vanhan edellisen ”ennätyksen”.

Kun SoundScan aloitti mittaamisen, ykkösenä oli R.E.M.:in menestysalbumi Out of Time vain 89 000 kappaleen viikkomyynnillä. Tuohon lukemaan päästään nykyisinkin harva se viikko. Ensimmäinen puoli miljoonaa ylittänyt oli Metallican Metallica (598 000 kpl). Miljoonan rajan rikkojaakaan ei tarvinnut odotella kuin puolitoista vuotta: The Bodyguardin soundtrack (1,061 miljoonaa kpl) jouluna 1992.

Huima kaksi miljoonaa on mennyt rikki kerran: *N Syncin No Strings Attached mittautti 2,416 miljoonaa kappaletta keväällä 2000. Lukema on aivan järjetön, mutta tuohon aikaan albumimyynti olikin korkeimmillaan. Jouluna 2000 saavutettiin kaikkien aikojen ennätys: 45,3 miljoonaa albumia viikossa.

Albumien elinkaaret ovat lyhentyneet huomattavasti. Esimerkiksi Garth Brooksin Ropin' the Wind (1991) mittautti seitsemän viikkoa putkeen ykkösenä ja kaikkien niiden myynti osui 175 000 ja 270 000 kappaleen väliin. Myöhemmin se vielä palasi kärkeen suurin piirtein samoin numeroin. Recoveryn kestävyys on nykyoloissa varsin poikkeuksellista – vastaavaa ei näe edes joka vuosi.

Listasin alle vuosittain ykkössijaan oikeuttaneet alimmat ja korkeimmat viikkomyynnit vuodesta 1991 tähän päivään. Usein alimmat luvut on mitattu alkuvuodesta ja korkeimmat loppuvuodesta tai erityisen isojen julkaisujen kohdalla.

The Bodyguardin listahistoria on vallan kiinnostava. Sille merkittiin sekä vuoden 1993 alin saldo että vuoden 1992 ja 1993 korkeimmat myyntilukemat. Nuo 91 000 kappaletta ostettiin albumin viimeisellä ykkösviikolla toukokuussa 1993. Kaikkiaan The Bodyguard vietti kärjessä 20 viikkoa, ei tosin yhtäjaksoisesti.

1991
Paula Abdul – Spellbound – 88 000
Guns N' Roses – Use Your Illusion II – 770 000

1992
Garth Brooks – Ropin' the Wind – 104 000
Soundtrack – The Bodyguard – 574 000

1993
Soundtrack – The Bodyguard – 91 000
Soundtrack – The Bodyguard – 1 061 000 (mittausviikko joulukuussa 1992, mutta listaviikko merkittiin vuodelle 1993)

1994
Mariah Carey – Music Box – 92 000
Pearl Jam – Vitalogy – 877 000

1995
Boyz II Men – II – 113 000
Garth Brooks – The Hits – 907 000 (mittausviikko joulukuussa 1994, mutta listaviikko merkittiin vuodelle 1995)

1996
Alanis Morissette – Jagged Little Pill – 115 000
Mariah Carey – Daydream – 760 000 (mittausviikko joulukuussa 1995, mutta listaviikko merkittiin vuodelle 1996)

1997
Spice Girls – Spice – 123 000
Garth Brooks – Sevens – 897 000

1998
Soundtrack – City of Angels – 145 000
Garth Brooks – Double Live – 1 085 000

1999
Britney Spears – ...Baby One More Time – 121 000
Backstreet Boys – Millennium – 1 133 000

2000
Santana – Supernatural – 174 000
*N Sync – No Strings Attached – 2 416 000

2001
Jay-Z – The Blueprint – 174 000
*N Sync – Celebrity – 1 880 000

2002
Jennifer Lopez – J to tha L-O: The Remixes – 102 000
Eminem – The Eminem Show – 1 322 000

2003
Dixie Chicks – Home – 104 000
50 Cent – Get Rich or Die Tryin' – 872 000

2004
OutKast – Speakerboxxx/The Love Below – 86 000
Norah Jones – Feels Like Home – 1 022 000

2005
Green Day – American Idiot – 100 000
50 Cent – The Massacre – 1 141 000

2006
Johnny Cash – American V: A Hundred Highways – 88 000
Mary J. Blige – The Breakthrough – 727 000 (mittausviikko joulukuussa 2005, mutta listaviikko merkittiin vuodelle 2006)

2007
Soundtrack – Dreamgirls – 60 000
Kanye West – Graduation – 957 000

2008
Alicia Keys – As I Am – 61 000
Lil Wayne – Tha Carter III – 1 006 000

2009
Taylor Swift – Fearless – 62 000
Susan Boyle - I Dreamed a Dream – 701 000

2010
Justin Bieber – My World 2.0 – 60 000
Eminem – Recovery – 741 000

maanantai 23. elokuuta 2010

Kaikuja menneisyydestä

Brittilistoilla tapahtui pinnan alla tällä viikolla paljon kiinnostavia asioita. Klaxonsin paluusingle Echoes jämähti katastrofaaliselle sijalle 56 eikä viime viikolla 41:ntenä debytoinut Stromaen eurohitti Alors on dansekaan kyennyt kipuamaan, vaan notkahti viisi sijaa alaspäin.

Monet uutuudet eivät siis käy kaupaksi, mutta jonkun on käytävä. Dinosaurusosastoa edustavat muun muassa Journeyn tasan vuoden Top 75:ssä viettänyt Don’t Stop Believin’ (paras sija viides) sekä Black Eyed Peasin I Gotta Feeling, joka ei ole vielä pudonnut kertaakaan Top 60:n alapuolelle. Listan kovin nousija on kymmenen pykälää petrannut Lady Gagan Bad Romance sijalla 59.

Mikään uusi julkaisu ei ole myöskään They Might Be Giantsin Birdhouse in Your Soul, joka ylsi listan kuudenneksi jo vuonna 1990. Se on bändin isoin hitti myös Yhdysvalloissa, missä irtosi Modern Rock -listan kolmas sija. Nyt Birdhouse in Your Soul soi kenkämainoksessa ja on viettänyt kolme lisäviikkoa brittilistan Top 75:ssä.

Albumipuolella voisi tarttua herraan nimeltä Elvis. Uskoin alkuvuodesta, että ikonin 75-vuotissyntymäpäivä olisi kaupallisesti merkittävä tapaus. Näin ei ole käymässä, sillä Elvis 75 -kokoelma kävi tammikuussa kahdeksantena ja nettosi nyt vasta kuudennen viikkonsa Top 75:ssä. Kings of Leonin Only by the Nightilla niitä on koossa tasan sata ja Abban Goldilla laskujeni mukaan 433.

sunnuntai 22. elokuuta 2010

Listakatsaus, vko 34

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
2. (2.) Taio Cruz – Dynamite
3. (4.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
4. (5.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
5. (9.) Katy Perry – Teenage Dream
6. (7.) Mike Posner – Cooler Than Me
7. (8.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
8. (3.) Taylor Swift – Mine
9. (6.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
10. (10.) Jason Derülo – Ridin’ Solo

Love the Way You Lie oli sekä viikon soitetuin että ostetuin eli ykkössija oli selvä. Toki ainakin Dynamite ja Teenage Dream ovat hyvässä vireessä, joten ykkösviikkoennätyksiä Love the Way You Lie tuskin rikkoo. Eminemin oma enkka, Lose Yourselfin 12 viikkoa, lienee siis tavoittamattomissa. Rihannan paras kertymä on Umbrellan seitsemän viikkoa.
Club Can’t Handle Men radiosoitto on jäänyt USA:ssa lähes telineisiin, mutta biisi keikkuu Hot 100 -listalla myynnin avulla hienosti sijalla 18, toisin kuin sieltä kokonaan pudonnut brittilistan edellinen ykkönen Ne-Yon Beautiful Monster, joka on ollut suorastaan karmea floppi. Ne-Yon onneksi hänen toinen yrityksensä Champagne Life (75) on herättänyt edes hieman kiinnostusta radioasemilla. Tosin jopa maineensa pilanneen Chris Brownin uusi biisi Deuces (39) pärjää (ansiosta) radiosoitossa paremmin kuin yksikään edellä mainituista.
The Foundation käy yhä kaupaksi, mutta Zac Brown Bandiltä on tulossa jo uutta: As She’s Walking Away, yhteistyö Alan Jacksonin kanssa, debytoi sijalla 77. Juuri albumilistan Top 20:iin noussut Mumford & Sons sai ensimmäisen Hot 100 -noteerauksensa (Little Lion Man, #98).


USA:n albumit Top 10


1. (2.) Eminem – Recovery
2. (1.) Arcade Fire – The Suburbs
3. (-) Soundtrack – Camp Rock 2: The Final Jam
4. (-) Black Label Society – Order of the Black
5. (7.) Justin Bieber – My World 2.0
6. (-) Blake Shelton – All about Tonight (EP)
7. (5.) Rick Ross – Teflon Don
8. (-) Mike Posner – 31 Minutes to Takeoff
9. (11.) Kidz Bop Kids – Kidz Bop 18
10. (3.) Avenged Sevenfold – Nightmare

Recovery ylsi ainoana yli sadan tuhannen kappaleen viikkomyynnin ja sitä ostettiin jälleen saman verran kuin kolmea seuraavaa albumia yhteensä.
Disney-leffa Camp Rock 2:n soundtrack saavutti kolmossijan epävirallisesti SoundScan-ajan heikoimmalla myynnillä (41 000 kpl). Ensimmäinenkin Camp Rock -soundtrack (2008) ylsi ensimmäisellä viikollaan kolmanneksi, mutta huomattavasti mairittelevammin myyntilukemin.
Black Label Society ei ole aiemmin päässyt Top 10:iin. Kantrimies Blake Sheltonin edellinen EP-mittainen albumilistakelpoinen julkaisu Hillbilly Bone sen sijaan debytoi maaliskuussa jopa kolmantena.
Gaitherin klaani on jälleen mukana Gaither Vocal Bandin ominaisuudessa. Greatly Blessed ylsi peräti 53:nneksi. Viime syksyyn mennessä Bill Gaither ja kumppanit olivat julkaisseet 2000-luvulla kahdeksankymmentä albumia.
VMA-gaalassa ehdolla oleva Florence & The Machine valloittaa Amerikkaa trailerihitillään Dog Days Are Over. Esikoisalbumi Lungs hyppäsi Top 100:n ulkopuolelta sijalle 61. Band of Horsesin loistava Infinite Arms loikkasi vallan 190-64. Sehän debytoi jo keväällä seitsemäntenä.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Roll Deep – Green Light
2. (2.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
3. (1.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
4. (4.) Yolanda Be Cool & Dcup – We No Speak Americano
5. (5.) Ne-Yo – Beautiful Monster
6. (6.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
7. (3.) The Saturdays – Missing You
8. (7.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
9. (9.) Eliza Doolittle – Pack Up
10. (8.) The Wanted – All Time Low

Uusi viikko, uusi ykkönen. Britannian singlelistalla on ollut joka viikko uusi ykkössingle heinäkuun alkupuolelta lähtien, jolloin Katy Perryn California Gurls sai toisen ykkösviikkonsa. Tänä vuonna kärjessä on nähty jo 23 eri biisiä.
Love the Way You Lie oli vielä keskiviikkona väliaikatietojen kärjessä, mutta joutui lopulta antautumaan Roll Deepin toiselle peräkkäiselle ykköselle Green Light. Täten Love the Way You Lie ei vieläkään saanut himoitsemaansa paalupaikkaa, vaikka on matkalla vuoden ostetuimpien biisien kärkipaikoille.
Sijalta 11 löytyy Chase & Statusin toinen peräkkäinen Top 20 -hitti Let You Go. Toisella Top 20 -hitillään on liikkeellä myös romanialainen Inna, jonka Hot ylsi keväällä jopa kuudenneksi. Amazing on tämän viikon 14:s.
Sijalla 23 debytoi popyhtye One Night Onlyn kolmas Top 40 -hitti Say You Don't Want It. Bändin paras noteeraus on Just for Tonightin (2008) yhdeksäs sija.
Top 40:n nousijoita ovat Edward Mayan Stereo Love (23-22), Trainin ikihitti Hey, Soul Sister (34-30) sekä Shakiran normaalia futishittiä suuremmaksi kasvanut Waka Waka (This Time for Africa), joka petraa pykälän sijalle 38.


Britannian albumit Top 10


1. (-) Iron Maiden – The Final Frontier
2. (1.) Eminem – Recovery
3. (-) The Saturdays – Headlines
4. (3.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
5. (2.) Arcade Fire – The Suburbs
6. (6.) Michael Bublé – Crazy Love
7. (8.) Paolo Nutini – Sunny Side Up
8. (4.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
9. (5.) Lady Gaga – The Fame
10. (-) The Hoosiers – The Illusion of Safety

Iron Maiden oli kotimaassaan suosionsa huipulla noin parikymmentä vuotta sitten, jolloin Bring Your Daughter...To the Slaughter (1990) kävi singlelistan ja Fear of the Dark (1992) albumilistan kärjessä. Nyt rockjyrä palasi albumilistan paalulle uuden The Final Frontier -albuminsa ansiosta. Edellinen studiolevy The Matter of Life and Death (2006) piipahti neljäntenä.
Tyttöbändi The Saturdays on korkeammalla kuin koskaan kolmannella Top 10 -levyllään Headlines. Kaksi aiempaa ylsivät molemmat sijalle yhdeksän.
The Hoosiersin kolmen vuoden takainen esikoinen käväisi jopa ykkösenä, mutta suhdanteet muuttuvat, ja kun bändi ei ole ollut koskaan mitenkään erityisen kiinnostava, heidän kakkosalbuminsa The Illusion of Safety joutui tyytymään Top 10:n peränpitäjän rooliin.
David Grayllä on katalogissaan historian listaviikoissa mitaten pisimmän matkan ykköseksi taivaltanut albumi White Ladder (1998). Se vietti Top 40:ssä 64 viikkoa ennen ensimmäistä ykkösviikkoaan vuonna 2001. Parin muunkin ykkösen ja yhden Top 10 -albumin jälkeen tuplalevy Foundling ylsi vain sijalle 18.
Isobel Campbellin ja Mark Laneganin yhteistyö on poikinut jo kolme levyä, joista tuorein Hawk debytoi sijalla 29 – kaksikon ennätys. I Am Arrowsin Sun Comes Up Again näyttäytyy 39:ntenä.

lauantai 21. elokuuta 2010

Aavan meren tuolla puolen 12: Bee Gees

Kesäsarjassa esitellään brittiartisteja ja -yhtyeitä, jotka ovat pärjänneet Yhdysvalloissa paremmin kuin kotimaassaan.

Kesä alkaa olla ohi ja tusina täynnä, mikä tarkoittaa sarjan päätöstä. Lopetan sen isosti Gibbin veljeksiin.

Bee Geesin saavutukset ovat huikeita, mutta erityisen huikeata oli Saturday Night Feverin (1977) listamenestys Yhdysvalloissa. Se on historian myydyin soundtrack-albumi maailmanlaajuisesti. Joidenkin lähteiden mukaan sitä on myyty yli neljäkymmentä miljoonaa kopiota. Ihan kivasti joka tapauksessa.

Trion ura alkoi Australiasta jo 1960-luvun alkupuolella, mutta suurin menestys koitti vasta vuosikymmenen vaihtumisen myötä. Britanniassa ykköshittiputki aukesi tosin jo singlellä Massachusetts (1967), mutta se oli vasta alkusoittoa. Ensimmäinen jenkkiykkönen oli How Can You Mend a Broken Heart (1971).

Saturday Night Feveriin kulminoitunut singlesuksee oli liki lyömätöntä: How Deep Is Your Love, Stayin' Alive ja Night Fever (alla) menivät jenkkiykkösiksi, ja albumi sisälsi myös kaksi aiempaa Bee Gees -ykköstä You Should Be Dancing ja Jive Talkin' sekä Walter Murphyn ykkössinglen A Fifth of Beethoven. Lisäksi veljesten kirjoittama ja Samantha Sangin esittämä Emotion ylsi kolmanneksi, joten Saturday Night Fever on yksi hittipitoisimmista ei-kokoelmista kautta aikojen.

Ja kun putki aukesi, sitä oli helppo jatkaa: Too Much Heaven, Tragedy, Love You Inside Out – kaikki jenkkiykkösiä albumilta Spirits Having Flown (1979). Yhteensä Bee Gees sai yhdeksän Hot 100 -listan ykköstä, joista ykkösviikkorohmuksi äityi kahdeksalla viikollaan Night Fever. Brittiykkösiä kertyi viisi. Britannian ainoa albumiykkönen heidän omissa nimissään on Spirits Having Flown.

Bee Gees oli siis paljon isompi ilmiö Yhdysvalloissa kuin kotimaassaan Britanniassa, mutta isojahan veljekset olivat kaikkialla. Olisivat ehkä yhä, ellei Mauricen sydän olisi pettänyt vuonna 2003.

Isoin Hot 100 -hitti:
Night Fever (1978) #1, kahdeksan viikkoa

Isoin brittihitti:
Massachusetts (1967) #1, neljä viikkoa

Menestyneimmät albumit Yhdysvalloissa:
Spirits Having Flown (#1, 1979)
Children of the World (#1, 1976)

Menestyneimmät albumit Britanniassa:
Spirits Having Flown (#1, 1979)
Live One Night Only (#4, 1998)

Night Fever by Bee Gees from Skeftomai kai grafw on Vimeo.

tiistai 17. elokuuta 2010

Vakava musiikki ei myy

MSN:n viihdeuutisten materiaalin käyttäminen blogiaiheena ei ole oikeastaan edes hauskaa. Mutta jostain syystä tartuin näppikseen.

Hiljan meitä on hemmoteltu muun muassa kertomalla, että pop myy edelleen parhaiten. Toiseksi myyvin musiikkityyli viime vuonna oli rock ja kolmanneksi eniten ostettiin r&b:tä. Sitten joku voisi kertoa minulle mihin noista sujahtaa esimerkiksi Jason Derülo. Tai The Killers.

Uutinenhan katoaa puurojen ja vellien puuhamaahan viimeistään kuudennessa virkkeessä, mutta antoi tosiaan ajattelemisen aihetta. Jos pystytään prosentin kymmenesosan tarkkuudella kertomaan mikä musiikkityyli on suosituinta, niin pystytäänkö esimerkiksi kertomaan mitä genreä edustaa tämän viikon brittiykkönen Club Can't Handle Me?

Yleensä ottaen genretilastoinnissa ei ole mitään järkeä. On eri asia asettaa yhtyeitä ja artisteja tiettyyn lokeroon oman musiikkimaun suhteen kuin alkaa tilastoida eri tyylien myynti- ja prosenttiosuuksia.

Kaikkein hupaisinta MSN:n uutisessa on kuitenkin se, miten alkuperäisestä, melko asiallisesta ja tavallaan ansiokkaasta materiaalista saatiin edes väännettyä moinen tekele.

maanantai 16. elokuuta 2010

Listakatsaus, vko 33

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
2. (3.) Taio Cruz – Dynamite
3. (-) Taylor Swift – Mine
4. (2.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
5. (5.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
6. (4.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
7. (6.) Mike Posner – Cooler Than Me
8. (9.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
9. (7.) Katy Perry – Teenage Dream
10. (11.) Jason Derülo – Ridin’ Solo

Viime vuosien ostetuimmasta albumista vastanneen Taylor Swiftin uusi single Mine tuli hieman puskista keskellä viikkoa, mutta ehti mittauttaa 297 000 ostotapahtumaa. Se riitti viikon ostetuimman singlen titteliin, muttei Hot 100 -listan kärkeen. Swiftillä on muutama Top 3 -hitti jo ennestään, muttei ainuttakaan ykköstä – vielä.
Kantrikuningas Kenny Chesneyn uusi biisi The Boys of Fall pomppasi listan pohjilta sijalle 18. Miehen meriittilistaan lukeutuvat muun muassa seitsemäntoista kantrilistan ykköstä, viisi USA:n albumiykköstä, lyhyt avioliitto Renee Zellwegerin kanssa sekä hitti nimeltä She Thinks My Tractor’s Sexy. The Boys of Fallin 18. tila on hänen toiseksi parhaansa Hot 100 -listalla. Listakäyntejä on soolona 33 ja erityisen monta hittiä on asettunut sijojen 20 ja 40 väliin.
Sir Elton Johnin ensimmäisestä Hot 100 -hitistä Border Song tuli kuluneeksi neljäkymmentä vuotta. Miehen legendaarisen uran suurin listameriitti lienee Top 40 -hitti joka vuosi vuodesta 1970 vuoteen 1999. Billboard valitsi hänet 1970-luvun menestyneimmäksi lista-artistiksi. Ensimmäinen Hot 100 -listan ykkönen oli Crocodile Rock helmikuussa 1973, viimeisin luonnollisesti Something about the Way You Look Tonight/Candle in the Wind '97.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Arcade Fire – The Suburbs
2. (2.) Eminem – Recovery
3. (1.) Avenged Sevenfold – Nightmare
4. (-) Bun-B – Trill O.G.
5. (3.) Rick Ross – Teflon Don
6. (-) Lady Gaga – The Remix
7. (4.) Justin Bieber – My World 2.0
8. (5.) Drake – Thank Me Later
9. (7.) Lady Antebellum – Need You Now
10. (-) Buckcherry – All Night Long

Recovery on edelleen erittäin vahvassa iskussa, sillä The Suburbs löi sen ainoastaan neljällä tuhannella kopiolla (156 000 ja 152 000 kpl). Recoveryn saldo ylitti täten kaksi miljoonaa eli se on vuoden toiseksi ostetuin albumi Lady Antebellumin Need You Now’n jälkeen.
Bun-B:n albumilista-cv on melko kadehdittava ottaen huomioon, ettei räppärillä ole ainuttakaan isoa singlehittiä. Ei niitä saanut myöskään Bun-B:n ja edesmenneen Pimp C:n duo nimeltä UGK. Bun-B:n kolme sooloa ovat saavuttaneet sijat 6, 2 ja nyt 4. UGK:n paluualbumi Underground Kingz ylsi albumilistan kärkeen kesällä 2007.
Trainin Save Me, San Francisco tarvitsi toisenkin hittisinglen ennen kuin alkoi käydä kunnolla kaupaksi. Nyt If It’s Love on nousussa listoilla ja albumi lähestyy viimesyksyistä debyyttisijaansa 17.
Alempana debytoivat muun muassa Secondhand Serenaden Hear Me Now (42), kasarimenestyjä Los Lobos (47) ja House of Heroesin albumi Suburba (48). Mahtoiko joku sekoittaa Arcade Firen levyyn? Tuskinpa, mutta hauska sattuma.


Britannian singlet Top 10

1. (2.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
2. (4.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
3. (-) The Saturdays – Missing You
4. (3.) Yolanda Be Cool & Dcup – We No Speak Americano
5. (1.) Ne-Yo – Beautiful Monster
6. (6.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
7. (7.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
8. (5.) The Wanted – All Time Low
9. (8.) Eliza Doolittle – Pack Up
10. (-) Tinchy Stryder – In My System

Step Up 3D -elokuvassakin kuultava Club Can’t Handle Me hivuttautui ykköseksi kolmessa viikossa. Se on Flo Ridan kolmas (toinen oma) ja David Guettan neljäs (ensimmäinen vierailu-) ykkönen. Noiden lukuisten featuring-hommien laskeminen käy aina vain työläämmäksi. Ja mitä järkeä yleensäkin on kreditoida biisin tuottaja?
Taannoin tuomitsin Love the Way You Lien parhaaksi sijaksi kakkostilan, mutta näyttää siltä, että se kamppailee vakavasti ykköspaikasta ainakin ensi viikolla. Saa nähdä.
The Saturdaysin ykkössijan metsästys näyttää jatkuvan hamaan tulevaisuuteen. Nyt koossa on seitsemän Top 10 -singleä. Kärkeen ei yltänyt edes Depeche Mode -hyväntekeväisyyscover Just Can’t Get Enough.
Tinchy Stryderin In My System debytoi yllättävänkin heikosti sijalla 10. Miehellä on taskussaan kaksi ykköstä viime vuodelta: Number 1 ja Never Leave You.
Usherin DJ Got Us Fallin’ in Love pitää yhä kiinni paikasta numero 20. Hip hop- ja grime-artisti Devlin aloitti listauransa sijalta 31 singlellä Brainwashed.


Britannian albumit Top 10

1. (2.) Eminem – Recovery
2. (1.) Arcade Fire – The Suburbs
3. (3.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
4. (4.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
5. (6.) Lady Gaga – The Fame
6. (7.) Michael Bublé – Crazy Love
7. (5.) Tom Jones – Praise & Blame
8. (8.) Paolo Nutini – Sunny Side Up
9. (10.) Jason Derülo – Jason Derülo
10. (13.) The xx – xx

Recovery pääsi jälleen tuikkaamaan paalupaikalle. Ykkösviikko on sille jo kuudes.
Kokonaisuudessaan Top 10 on kovin staattinen. Hetki sitten Flow’ssa esiintynyt The xx nettosi ensimmäisen viikkonsa kymppikärjessä.
30 Seconds to Marsin This Is War paransi taas enkkaansa ja Closer to the Edgestä on tullut vallan oikea hitti. Lady Antebellumin menestysalbumi Need You Now loikkaa peräti 74-22. Sen paras sijoitus on kahdeksas.
Uutuuksia Top 40:ssä ei ole ainuttakaan. Kaikkein iäkkäin Top 40 -albumi on tällä viikolla Guns N’ Rosesin Greatest Hits. Kenties jo klassikkokokoelmaksi luettava kooste nousi 47-32 ja on viettänyt Top 75:ssä laskujeni mukaan 72 viikkoa. Kings of Leonin Only by the Night (30) on viettänyt Top 40:ssä jo huimat 88 viikkoa.

lauantai 14. elokuuta 2010

Aavan meren tuolla puolen 11: Herman's Hermits

Kesäsarjassa esitellään brittiartisteja ja -yhtyeitä, jotka ovat pärjänneet Yhdysvalloissa paremmin kuin kotimaassaan.

Pysytään 1960-luvulla, joka ymmärrettävästi oli brittiläisen popmusiikin viennin kulta-aikaa. Herman's Hermits on saanut kotimaassaan vähemmän Top 75 -albumeita kuin supisuomalainen HIM. Yhdysvalloissa Top 20 -albumeitakin kertyi peräti viisi. Sinkkulistamenestys sen sijaan oli mainiota Atlantin molemmin puolin.

Herman's Hermits perustettiin Manchesterissa vuonna 1963 ja homma oli käytännössä ohi jo 1970-luvun alussa. Listamielessä kirkkaimpina timantteina loistavat Gerry Goffinin ja Carole Kingin kirjoittama debyyttisingle ja brittiykkönen I'm into Something Good (1964) ja jenkkiykköset Mrs. Brown You've Got a Lovely Daughter (1965) sekä I'm Henry VIII, I Am (1965, alla).

Herman's Hermitsin parempi albumimenestys Yhdysvalloissa selittyy monien aikalaistensa tavoin pitkälti televisio- ja elokuvakytkösten avulla. MGM-yhtiö saattoi suorastaan pakottaa yhtyeensä esiintymään myös elokuvissa. Lisäksi jotkut Herman's Hermitsin albumeista eivät edes ilmestyneet Britanniassa.

Bändin jäsenistä tunnetuin lienee itse Herman eli Peter Noone. Kitaristi Derek Leckenby menehtyi syöpään vuonna 1994. Viime vuosien kuulumisia ovat esimerkiksi brittilistan sijalle 24 yltänyt kokoelma vuodelta 2008 ja Royal Gigolosin hittiversio kappaleesta No Milk Today, jonka alkuperäinen versio julkaistiin Britanniassa omana singlenään, mutta Yhdysvalloissa There's a Kind of Rushin (#4, 1967) b-puolena.

Isoin Hot 100 -hitti:
Mrs. Brown You've Got a Lovely Daughter (1965) #1, kolme viikkoa

Isoin brittihitti:
I'm into Something Good (1964) #1, kaksi viikkoa

Menestyneimmät albumit Yhdysvalloissa:
Introducing Herman's Hermits (#2, 1965)
Herman's Hermits on Tour (#2, 1965)

Menestyneimmät albumit Britanniassa:
Herman's Hermits (#16, 1965)
The Most of Herman's Hermits (#14, 1971)

keskiviikko 11. elokuuta 2010

Ohjelmavirtaa

Ensi viikonlopun Flow-festareilla on varmasti hinta-laatusuhteeltaan paras mahdollinen kattaus ajankohtaista musiikkia sekä listojen että järjestäjien ja osin myös kävijöiden näkökulmasta.

Big Boin soolo nousi Yhdysvaltojen albumilistan kolmanneksi, ja Broken Bellsin esikoinen seitsemänneksi (ja on vuoden ostetuimpia indie-albumeita). M.I.A.:n uusin ylsi yhdeksänneksi ja Sleigh Bellsin Treats on myös Top 40 -albumi.

Britanniassa Marina & The Diamonds ja The xx ratsastavat huipulla tai sen tuntumassa. Sekä Robyn että Magnetic Man saivat juuri Top 10 -singlen.

Sitten on vielä hehkutettuja nimiä kuten Beach House, Caribou ja Girls, joiden suosio ei ole vielä suuremmin näkynyt myyntilistoilla, tai asemansa jo vakiinnuttaneita suosikkeja kuten Air, Four Tet ja Jónsi.

Ihan jees.

Sitten tulee se iso mutta.

Esiintyjiä buukataan aivan liikaa. Mitään urbaania Glastonburya on turha yrittää edes järjestää, kun yleisökapasiteetti on noin 15 000 kävijää per päivä. Ja bändiähky on kenties maailman ahdistavin fiilis, joka iskee heti kun useampi suosikkiesiintyjä osuu edes osin päällekkäin. Eikö moisesta kärsi jo viihtyvyyskin? Miksi Helsingissä järjestetään näinkin pienen kapasiteetin tapahtuma, jossa täytyy valita Beach Housen ja M.I.A.n, Marina & The Diamondsin ja Jónsin tai esimerkiksi Sleigh Bellsin ja Diplon välillä? Valtava sääli.

Ai niin, mutta eivät bändit olekaan Flow’n tärkein juttu, kun kävijät kilpailevat siitä, kenellä on eniten ystäviä ja viilein musiikkimaku. Pieleen ollaan menossa.

Tiësto olisi kiva.

sunnuntai 8. elokuuta 2010

Listakatsaus, vko 32

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
2. (2.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
3. (3.) Taio Cruz – Dynamite
4. (4.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
5. (6.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
6. (7.) Mike Posner – Cooler Than Me
7. (20.) Katy Perry – Teenage Dream
8. (5.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
9. (12.) Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ in Love
10. (8.) Usher featuring will.i.am – OMG

Hot 100 -listalla Love the Way You Lien voittokulku jatkuu kolmatta viikkoa. Tutut menestyjät Usher ja Katy Perry saivat kumpikin toisen kappaleen kymppikärkeen.
Max Martinin jo yli vuosikymmenen jauhaneesta popkoneistosta on lähtöisin neljä tämän viikon Top 10-hittiä: California Gurls, Dynamite, Teenage Dream ja DJ Got Us Fallin' in Love. Kolmea ensin mainittua on ollut sorvaamassa myös Lukasz "Dr. Luke" Gottwald.
Kantriduo Sugarland debytoi sijalla 20 uudella singlellään Stuck Like Glue. Neljättä studioalbumia The Incredible Machine pohjustava tarttuva biisi on kaksikon toiseksi korkeimmalle noussut hitti. Todellinen kone Sugarland onkin: kolme studioalbumia vuodesta 2004 lähtien ja kaikki ovat saaneet vähintään tuplaplatinamerkinnän.
Soulja Boy Tell'emin Pretty Boy Swag nousi neljä pykälää 35:nneksi. Aluksi ilmiselvältä yhden hitin ihmeeltä vaikuttanut räppäri on saanut jo kaksi Top 10- ja viisi Top 40 -hittiä. Debyyttisingle Crank That (Soulja Boy) kävi jopa ykkösenä kesällä 2007.
Tuskin kovin moni veikkasi riemukkaan I Love College -singlen ja hämmästyttävästi Top 5:een yltäneen esikoisalbumin julkaisseen Asher Rothinkaan nettoavan muitakin hittejä, mutta niin on käymässä: G.R.I.N.D. (Get Ready It's a New Day) i.l.m.a.a.n.t.u.i. sijalle 79.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Avenged Sevenfold – Nightmare
2. (1.) Eminem – Recovery
3. (2.) Rick Ross – Teflon Don
4. (6.) Justin Bieber – My World 2.0
5. (4.) Drake – Thank Me Later
6. (5.) Kidz Bop Kids – Kidz Bop 18
7. (9.) Lady Antebellum – Need You Now
8. (3.) Sheryl Crow – 100 Miles from Memphis
9. (10.) Lady Gaga – The Fame
10. (9.) Various Artists – NOW 34

Avenged Sevenfoldin viidettä albumia Nightmare ostettiin neljä tuhatta kappaletta enemmän kuin yhä tasaisen hyvin myyvää Recoveryä. Kaksikko ylsi 160 000 kopion molemmin puolin.
Avenged Sevenfoldin edellinen albumi debytoi aikoinaan neljäntenä ja läpimurtolevy City of Evil (2005) myi platinaa käymättä sijaa 30 korkeammalla.
Muita merkittäviä uutuuksia ei juuri olekaan, joten Top 10:n rima laski taas huolestuttavankin alas. NOW-sarjan 34. osa mittautti 22 000 kappaleen viikkomyynnin.
Mumford & Sonsin Sigh No More on saanut tuulta siipiensä alle myös Yhdysvalloissa. Tällä viikolla se ylsi ensimmäisen kerran Top 40:iin (58-35). Vielä mittavamman loikan suoritti Francesca Battistellin jo pari vuotta vanha My Paper Heart: 84-38. Battistelli on nuori kristillinen poptähti.
Lady Gagan The Famen deluxe-versio on kaikkiaan kuuden Top 5- ja seitsemän Top 10 -hitin koti. Vielä parempaan ylsi aikoinaan ilman uusintapainosta Janet Jacksonin Rhythm Nation 1814 (1989): seitsemän Top 5 -hittiä ja vielä yksi Top 5 -radiohitti (State of the World). Tuohon aikaan pelkillä radiosingleillä ei ollut asiaa Hot 100 -listalle.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Ne-Yo – Beautiful Monster
2. (5.) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
3. (2.) Yolanda Be Cool & Dcup – We No Speak Americano
4. (4.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
5. (1.) The Wanted – All Time Low
6. (3.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
7. (6.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
8. (8.) Eliza Doolittle – Pack Up
9. (7.) Swedish House Mafia featuring Pharrell – One (Your Name)
10. (9.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls

Flo Ridan Club Can’t Handle Me nousi odotetusti toisella listaviikollaan viitossijalta kohti kärkeä, mutta sekään ei kyennyt kampittamaan viikon kovinta uutuutta. Ne-Yon Beautiful Monster ei ole liikkunut USA:ssa vielä käytännössä mihinkään. Britanniassa herra sai singlestä kuitenkin kolmannen ykkösensä. Aiemmat ovat So Sick ja Closer.
Brittiläis-ruotsalainen The Hoosiers ylsi albumilistan kärkeen esikoisellaan The Trick to Life (2007). Paluusinglestä Choices ei kuitenkaan tullut heidän kolmatta Top 10 -singleään, vaan se jäi sijalle 11.
Usherin DJ Got Us Fallin’ in Love on ihastunut sijaan 20 niin paljon, että pitää sitä hallussaan jo kolmatta viikkoa.
DJ Fresh onnistui listautumaan eri nimillä ja eri yhteyksissä Top 75 -listalle kahdeksan kertaa yltämättä Top 40:iin ennen kuin Gold Dust (24) rikkoi kuparisen tällä viikolla.


Britannian albumit Top 10

1. (-) Arcade Fire – The Suburbs
2. (1.) Eminem – Recovery
3. (3.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
4. (4.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
5. (2.) Tom Jones – Praise & Blame
6. (6.) Lady Gaga – The Fame
7. (10.) Michael Bublé – Crazy Love
8. (11.) Paolo Nutini – Sunny Side Up
9. (9.) Mumford & Sons – Sigh No More
10. (15.) Jason Derülo – Jason Derülo

Arcade Firen edellinen albumi Neon Bible (2007) joutui tarkkailemaan Kaiser Chiefsin Yours Truly, Angry Mobin kantapäitä kakkossijalta. Vuonna 2010 kukaan ei taida muistaa suurin piirtein samoihin aikoihin breikannutta Kaiser Chiefsiä, mutta Arcade Fire on yhtä ylistetty kuin ennenkin. Kanadalaisbändin läpimurtoalbumi Funeral (2004) ylsi vain sijalle 33, mutta vietti Top 75:ssä melkein puoli vuotta.
Muita uutuuksia saakin hakea kauempaa, joten keskitytään nousijoihin. Michael Bublén supersuksé jatkuu yhä. Crazy Love on hankittu jo yli 1,5 miljoonaan talouteen pelkästään Britanniassa ja käytännössä yhden singlehitin (Haven’t Met You Yet) vauhdittamana. Muuta myynninedistämistä kanadalaishurmuri on harjoittanut sitäkin ahkerammin.
Paolo Nutini taas on julkaissut vinon pinon sinkkuja radiosoittoon, Candyn jopa kahdesti. Nutinin kakkosalbumi Sunny Side Up on onnistunut kohtalaisen harvinaisessa tempussa: jo esikoista ostettiin yli miljoona kappaletta, seuraaja on pistänyt vielä paremmaksi.
Jason Derülon esikoinen on toista viikkoa Top 10:ssä. Debyyttiviikko toi aikoinaan sijan kahdeksan. Kokonaan uuden parhaansa saavutti B.o.B:n The Adventures of Bobby Ray (18). Aiempi ennätys oli 22. tila.
Silloin tällöin tanssihittejä listoille puristava Chicane debytoi sijalla 35 albumillaan Giants.

lauantai 7. elokuuta 2010

Iso kakkonen

Hoksasin, että Alex da Kidin tuottamat hitit Airplanes ja Love the Way You Lie ovat käyttäytyneet mukavasti ristiin eri puolilla Atlanttia. Airplanes ylsi Britanniassa kärkeen ja Yhdysvalloissa kakkoseksi, Love the Way You Lielle kävi päinvastoin.

Tämän epämääräisen aasinsillan kautta aloin tutkia menestyneimpiä kakkossijalle jääneitä listahittejä. Menestyksen mittarina pidän sitkeyttä eli kakkossijalla vietettyjen viikkojen lukumäärää. Verbi ”jäädä” ei sinänsä tee oikeutta, kyllä kakkoseksikin yleensä ylletään.

Muistan toki postanneeni jokin aika sitten tämän, mutta nyt siis listataan kappaleita kakkossijalla vietettyjen viikkojen mukaan ja otetaan mukaan myös Yhdysvallat.

Yhdysvalloissa Hot 100 -listan kakkosten ykkösiä ovat Foreignerin Waiting for a Girl Like You (1981) sekä Missy Elliottin Work It (2002). Elliottilla ei ole ainuttakaan ykköstä ja Work It joutui tarkkailemaan maisemia pitkään Eminemin Lose Yourselfin takaa.

Tässä hieman listaa:

10 – Foreigner – Waiting for a Girl Like You (1981)
10 – Missy Elliott – Work It (2002)
9 – Donna Lewis – I Love You Always Forever (1996)
9 – Shania Twain – You're Still the One (1998)
8 – Shai – If I Ever Fall in Love (1992)
8 – Brian McKnight – Back at One (1999)
8 – Mario Winans, P. Diddy & Enya – I Don't Wanna Know (2004)
7 – Tag Team – Whoomp! There It Is (1993)
7 – Usher – You Make Me Wanna... (1997)
7 – Fat Joe feat. Ashanti – What's Luv (2002)
7 – Gnarls Barkley – Crazy (2006)

Hienoja biisejä. Muistan, kun kuuntelin Radiomafian US & UK Top 40 -lähetystä kesällä 1998 ja Shania Twainin mielestäni todella kaunis You're Still the One tuntui viihtyvän kakkosena ikuisuuksia, vaikka viikkoja kertyi ”vain” yhdeksän. No, biisihän oli aivan valtava hitti, mutta hieman sääli, ettei Twainille niitä ykkösiä ole siunaantunut sitä ennen eikä sen jälkeen.

Huomionarvoista on, että vuonna 2008 vain yksi kappale ylsi kakkoseksi, muttei enää kärkeen: Chris Brownin With You. Se vietti hopeapallilla viisi viikkoa.

Britanniassa singlehitit ovat liikkuneet keskimäärin nopeammin kautta historian, joten vastaaviin viikkomääriin ei ylletä. Esimerkiksi vuonna 2006 kaikki kakkostilan parhaakseen saavuttaneet singlet viettivät paikalla vain yhden viikon, paitsi Rihannan SOS, joka saavutti kaksi viikkoa. Vuonna 2003 kakkosena kävi huimat 35 singleä. Parhaat noteeraukset ovatkin peräisin kauempaa:

7 – All-4-One – I Swear (1994)
6 – Brighouse & Rastick Brass Band – The Floral Dance (1977)
6 – Father Abraham & Smurfs – The Smurf Song (1978)
6 – Right Said Fred – I'm Too Sexy (1991)
5 – Obernkerchen Children's Choir – The Happy Wanderer (1954)
5 – David Whitfield – Santo Natale (1954)
5 – Frank Sinatra – Learning the Blues (1955)
5 – Pat Boone – Don't Forbid Me (1957)
5 – Shirley Bassey – As Long As He Needs Me (1960)
5 – Kenny Rogers – Ruby Don't Take Your Love to Town (1969)
5 – Free – All Right Now (1970)
5 – New Seekers – Never Ending Song of Love (1971)
5 – Dr. Hook – A Little Bit More (1976)
5 – Wham! – Last Christmas/Everything She Wants (1984)
5 – Michael Jackson – Heal the World (1992)

I Swearin piti poissa kärjestä tietenkin Wet Wet Wetin ikuisuuksia ykkösenä kellunut leffahitti Love Is All Around. Myös sen peesissä oli kolmen viikon ajan elokuvamusiikkia: The B-52'sin (Meet) The Flintstones.

Taidanpa keskittyä myös pitkäikäisimpiin ykkösiin jossain vaiheessa.

torstai 5. elokuuta 2010

Aavan meren tuolla puolen 10: Chad & Jeremy

Kesäsarjassa esitellään brittiartisteja ja -yhtyeitä, jotka ovat pärjänneet Yhdysvalloissa paremmin kuin kotimaassaan.

Chad & Jeremy lienee tuttu kaksikko kaikille 60-luvun populaarimusiikkiin lähemmin tutustuneille. Itselleni erään liverpoolilaisyhtyeen jälkimainingeissa syntyneeseen brittiläisen popmusiikin invaasioon liitetty duo oli käytännössä uusi löytö.

Chad & Jeremy aloittivat uransa käyttämällä koko nimiään eli Chad Stuart ja Jeremy Clyde. He olivat Yhdysvalloissa hämmästyttävän suosittuja verrattuna kotimaahansa. Britanniassa ainoa Top 40 -single oli Yesterday's Gone (1963). Aavan meren tuolla puolen Top 40 -hittejä tuli peräti seitsemän, joista järisyttävän kaunis A Summer Song (1964) ylsi seitsemänneksi.

A Summer Songin sijalle 15 noussut seuraaja Willow Weep for Me oli alun perin Paul Whitemanin ja Billie Holidayn levyttämä kappale 1930-luvulta.

Albumimenestys jäi hieman kehnommaksi: Yesterday's Gone mittautti sijan 22 ja Before and After ylsi 37:nneksi. Britanniasta ei tarvitse kertoa kerrassaan mitään.

Kaksikon musiikkiura johti televisiouralle, ja heidät pestattiin muun muassa Dick van Dyke -show'hun sekä legendaariseen Batman-sarjaan.

Duo lopetti vuonna 1969 ja Clyde ryhtyi kokopäiväiseksi näyttelijäksi. Tällä vuosituhannella kaksikko on kuitenkin tehnyt pienimuotoisia kiertueita ja julkaissut kokoelman.


Isoin Hot 100 -hitti:
A Summer Song (#7, 1964)

Isoin brittihitti:
Yesterday's Gone (#37, 1963)

Menestyneimmät albumit Yhdysvalloissa:
Yesterday's Gone (#22, 1965)
Before and After (#37, 1965)

Menestyneimmät albumit Britanniassa:

-

tiistai 3. elokuuta 2010

Poplistojen yleisurheilujoukkue

Hittisinglet ja -albumit eivät ole suinkaan aina osuneet samojen artistien tai yhtyeiden kohdalle. Myös musiikkityylillä on väliä: rockjyrä AC/DC on saanut kaupaksi albumeita jumalattoman määrän, mutta heillä ei ole ainuttakaan Top 10 -hittiä Yhdysvalloissa eikä Britanniassa. Silti Back in Black on jopa maailmanhistorian ostetuimpia albumeita. Single- ja albumimenestys vaativat siis usein erilaisia ominaisuuksia.

Listat ovatkin musiikkimaailman urheilutuloksia. Sinkkumenestyjä voisi olla satasen pikajuoksija, pitkään kauppansa tekevä albumi tyyliin Metallican musta maratoonari parhaasta päästä.

Ajatusleikki onkin aika hauska. Rapartisti Flo Rida on listojen Usain Bolt: iso kasa hurjan menestyksekkäitä sinkkuja, mutta jo julkaistut kaksi albumia ovat jääneet lähtökuoppiinsa. Flo Ridan sinkkuja on ostettu varmasti yli kymmenen miljoonaa kappaletta Yhdysvalloissa, mutta albumeista toinen on päässyt hädin tuskin yli kultarajan (puoli miljoonaa) ja toinen ei edes sinne asti. Ja elkeetkin ovat kuin pikajuoksijalla!

Tämän sarjan hopeamitali voidaan myöntää ehkä Rihannalle, joka kaipaa aina huiman määrän isoja sinkkuhittejä, jotta albumimyynti hinautuisi edes siedettävälle tasolle. Tai kenties uudelle tulokkaalle Taio Cruzille, jonka Rokstarr-albumi tarvitsi Yhdysvalloissa kaksi Top 3 -hittiä, jotta sen myyntilukuja kehtaa edes seurata Top 10 -debyytin jälkeen. Britanniassa on hieman vastaava tilanne.

Pikaviestijoukkue: Flo Rida, Rihanna, Pitbull ja ankkurina Jason Derülo.

Yhden tai kahden hitin päiväperhojahan on aina. Olisivatko ne sitten 60 metrin hallijuoksijoita?

Beyoncé voisi olla maileri, joka yrittää pitkällä kirillään tukahduttaa muiden haaveet voitosta, mutta jää kuitenkin aina himmeämmille mitalisijoille. Viittaan tässä luonnollisesti hänen lukuisiin sinkkujulkaisuihinsa. Viimeisin on Why Don't You Love Me, ainakin kahdeksas single yhden albumin mittaiselta tuplalevyltä I Am...Sasha Fierce.

Pink on erittäin kestävä vitosen menijä, joka petraa albumi albumilta ja suorastaan kasvaa juoksijana vuosien myötä.

Kuka olisi sitten listojen Merlene Ottey – pikajuoksijatähti, joka vielä vanhoilla päivilläänkin onnistuu saamaan singlehittejä, mutta jonka albumimenestys on hiipunut? Brittilistoilla Cliff Richard? Seuraavaa joulusingleä odotellessa...

Ehkä Lady Gaga ja Black Eyed Peas ovat seitsen- ja kymmenottelijoita, joilla on kaikki ominaisuudet kohdallaan.

Mutta kuka kärähtää dopingista? Idän moukarinheittäjäihme Susan Boyle?

sunnuntai 1. elokuuta 2010

Listakatsaus, vko 31

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
2. (2.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
3. (4.) Taio Cruz – Dynamite
4. (3.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
5. (7.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
6. (8.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
7. (6.) Mike Posner – Cooler Than Me
8. (5.) Usher featuring will.i.am – OMG
9. (9.) Drake – Find Your Love
10. (10.) Jason Derülo – Ridin’ Solo

California Gurls
luopui kärkipaikastaan viime viikolla, mutta Katy Perryllä on jo uusi arpa vetämässä: Teenage Dream debytoi sijalla 20. Samaan aikaan California Gurls jatkaa radiolistan kärjessä.
B.o.B:n kolmannella hitillä Magic (27) kuullaan tunnetusti myös Weezerin Rivers Cuomoa. Weezerillä ei pitkästä urasta huolimatta ole kovin montaa Hot 100 -hittiä, kaikkiaan viisi. Ainoa Top 10 -single on Beverly Hills (#10, 2005).
Vierailuistaan tuttu Bruno Mars sai ensimmäisen oman hittinsä sijalla 43 näyttäytyvästä kappaleesta Just the Way You Are. Vierailuthan ovat tuoneet sijat yksi ja neljä.
Uncle Krackerin Smile on jälleen listakelpoinen, ja oli jo viime viikolla, mutta Billboard ei tajunnut ottaa sitä vielä silloin mukaan. Lehti ehti merkitä biisin vanhaksi, vain Recurrent-listoille kelpaavaksi hitiksi jo aikoja sitten, mutta siitä on tänä kesänä tullut yllättävä radiohitti. Smilen pisteet oikeuttivat alkuperäistä parasta (43) korkeammalle (33). Listaviikkosarake näyttää numeroa 25.
Uncle Krackerillä oli jo ennen Smilea kolme Top 40 -hittiä: Follow Me (#5, 2001), versio Dobie Grayn hitistä Drift Away (#9, 2003) ja Kenny Chesneyn kanssa duetoitu When the Sun Goes Down (#26, 2004). Follow Me oli myös brittilistan kolmonen vuonna 2001.
Black Eyed Peasin I Gotta Feelingistä tuli ensimmäinen USA:ssa laillisesti kuusi miljoonaa kertaa ladattu kappale. Biisi putosi ulos Hot 100 -listalta pari viikkoa sitten.


USA:n albumit Top 10

1. (1) Eminem – Recovery
2. (-) Rick Ross – Teflon Don
3. (-) Sheryl Crow – 100 Miles from Memphis
4. (3.) Drake – Thank Me Later
5. (-) Kidz Bop Kids – Kidz Bop 18
6. (5.) Justin Bieber – My World 2.0
7. (-) Jonas Brothers – Jonas L.A. (Soundtrack)
8. (12.) Various Artists – NOW 34
9. (11.) Lady Antebellum – Need You Now
10. (13.) Lady Gaga – The Fame

Kolme ensimmäistä albumiaan kärkeen saanut floridalainen Rick Ross kohtasi neljännellä kerralla niukasti parempansa: Teflon Don kelpasi 176 000 ostajalle, mutta Recovery löi pöytään noin kymmenen tuhatta paremman saldon. Ykkösviikko on Recoveryn viides.
Sheryl Crow’lla ei ole vielä ainuttakaan ykkösalbumia, mutta kakkossijoja on neljä ja Top 10 -sijoituksia kahdeksan eli kaikki studiolevyt sekä vuoden 2003 menestyksekäs hittikokoelma.
Memphisistä puheen ollen: sijalta 28 löytyy yhden hitin ihmeet -luetteloiden vakiovieras Marc Cohn. Hän ylsi korkeammalle kuin kukaan uskalsi odottaa uudella cover-albumillaan Listening Booth: 1970.
Cohn ei oikeastaan edes ole yhden hitin ihme, sillä hän on saanut kolme Hot 100 -listasijoitusta USA:ssa sekä kaksi Top 40 -singleä Britanniassa. Ja Grammy-palkinnon.
Viime viikolla sijoilla neljä ja kuusi debytoineet Newsboys ja Sting romahtivat sijoille 35 ja 23, mutta vielä jyrkempää mäkeä lasketteli Hellyeahin Stampede: 8-42. Toiseen suuntaan eteni Usherin Raymond V Raymond, joka kasvatti myyntiään 18 prosenttia.


Britannian singlet Top 10

1. (-) The Wanted – All Time Low
2. (1.) Yolanda Be Cool & Dcup – We No Speak Americano
3. (-) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
4. (2.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
5. (-) Flo Rida featuring David Guetta – Club Can’t Handle Me
6. (3.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
7. (-) Swedish House Mafia featuring Pharrell – One (Your Name)
8. (5.) Eliza Doolittle – Pack Up
9. (4.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
10. (-) Magnetic Man featuring Angela Hunte – I Need Air

The Wantedin uran lähtölaukausta ei ammuttu X-Factorissa, tai muussakaan kykykisassa, vaan perinteisesti koe-esiintymisten kautta. All Time Low on porukan ensimmäinen single.
USA:ssa hitaasti lämpenevä (tällä viikolla sijalla 52) Flo Ridan Club Can’t Handle Me ilmaantui David Guettaa jumaloivassa Britanniassa heti viidenneksi ja on tällä hetkellä iTunesin rankingin kärjessä. Vahva kandidaatti ensi viikon ykköseksi siis.
Flo Ridallahan on ollut omat jättihittinsä Low (#2, 2008) ja Right Round (#1, 2009) sekä vierailuslotti Alexandra Burken viimevuotisella ykkösellä Bad Boys.
Steve Angellon, Axwellin ja Sebastian Ingrosson muodostama superkokoonpano Swedish House Mafia remiksasi biisinsä One (Your Name) lisäten siihen Pharrellin vokaalit. Tuloksena sija seitsemän. Kolmikon kotimaassa Ruotsissa single on ollut vasta Top 30 -menestys.
Dubstep-kolmikko Magnetic Man debytoi hieman yllättäen peräti kymmenentenä ensimmäisellä listasinglellään I Need Air.
Uutuustulvan ansiosta listalla on tällä viikolla ainoastaan kaksi nousijaa ja kaksi asemansa säilyttänyttä singleä. Nousijoista Jason Derülon What If (19-15) on etenemässä esittäjänsä neljänneksi peräkkäiseksi Top 10 -menestykseksi.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Eminem – Recovery
2. (-) Tom Jones – Praise and Blame
3. (3.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
4. (5.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
5. (-) Avenged Sevenfold – Nightmare
6. (6.) Lady Gaga – The Fame
7. (2.) Professor Green – Alive Till I’m Dead
8. (4.) Kylie Minogue – Aphrodite
9. (7.) Mumford & Sons – Sigh No More
10. (21.) Michael Bublé – Crazy Love

Suomessakin jostain syystä noteerattu Tom Jonesin kamppailu Eminemiä vastaan toi seitsemänkymppiselle Walesin tiikerille kakkossijan. Saavutus on hyvä, sillä hänen kaksi edellistä studioalbumiaan ylsivät vain sijoille 36 ja 32. Mr. Jonesilla on kolme albumiykköstä, viimeisin on Reload vuosituhannen vaihteesta.
Jenkkibändi Avenged Sevenfold on nousussa kaikkialla ja debytoi viidentenä, mutta USA:sta kuuluu ensi viikolla vieläkin parempaa.
Jedward-duo julkaisi juuri sinkkulistalta kokonaan ulos jääneen floppisinglen All the Small Things (Blink-182 -cover), joten Planet Jedwardin 17. tila on yllättävänkin hyvä.
Ennen kaikkea esikoisellaan ihastuttaneen The Magic Numbersin menestykset ovat toistaiseksi historiaa. Kolmas albumi Runaway ylsi vain sijalle 46.