torstai 29. heinäkuuta 2010

Aavan meren tuolla puolen 9: Floetry

Kesäsarjassa esitellään brittiartisteja ja -yhtyeitä, jotka ovat pärjänneet Yhdysvalloissa paremmin kuin kotimaassaan.

Oli hienoa valikoida artisteja ja yhtyeitä puhtaan subjektiivisesti, sillä jos olisin jotenkin rankannut näitä menestyksen perusteella, Floetry ei olisi päässyt mukaan lainkaan. Onhan heillä ainoastaan yksi singlehitti ylipäätään: Hot 100 -listan sijalle 24 yltänyt Say Yes (2003).

Marsha Ambrosius ja Natalie Stewart levyttivät vuosituhannen alussa albumit Floetic ja Flo'Ology, joista etenkin ensin mainittu on 2000-luvun parhaita neo soul-/r&b-levyjä.

Ennen Floetryä Ambrosiuksen ura urkeni laulunkirjoittajana. Hänen tunnetuin tekeleensä on Michael Jacksonin toistaiseksi viimeinen Hot 100 -listan Top 20 -menestys Butterflies albumilta Invincible (2001). Pehmeästi keinuva biisi onkin epätasaisen albumin kohokohtia.

Duon ura alkoi Lontoosta, mutta tie vei menestyksen perässä aika pian Yhdysvaltoihin. Vuonna 2002 julkaistu Floetic debytoi Yhdysvaltojen albumilistan Top 20:ssä ja myi kultaa mainitun Say Yes -hitin avulla. Seuraaja Flo'Ology kävi jopa albumilistan seitsemäntenä, mutta siltä ei irronnut lopulta ainuttakaan isompaa hittiä.

Floetryn menestys lopahti siis melko lyhyeen ja Wikipedian mukaan Marsha Ambrosius on tätä nykyä Dr. Dren Aftermath-lafkan listoilla sooloartistina. Häntä voi kuulla esimerkiksi Jamie Foxxin, The Gamen ja Busta Rhymesin levyillä.

Britanniassa kovin moni ei taida edes tietää koko kaksikkoa. Floetic-biisi vietti tasan yhden viikon singlelistan sijalla 73 huhtikuussa 2003.


Isoin Hot 100 -hitti:
Say Yes (#24)

Isoin brittihitti:
Floetic (#73, 2003)

Menestyneimmät albumit Yhdysvalloissa:

Floetic (#19, 2002)
Flo'Ology (#7, 2005)

Menestyneimmät albumit Britanniassa:
-

Ei kommentteja: