perjantai 9. heinäkuuta 2010

Kesähittiä metsästän

Mittari näyttää hellettä rannikkoa myöten, mikä olisi ihan mukavaa, jos viitsisi nukkua yönsä ulkosalla.

Musiikki kuuluu kesään, toki muihinkin vuodenaikoihin, mutta mediassa ei tunneta käsitteitä kevät- tai syyshitti. Vain kesähiteillä on merkitystä, kunnes joulukuussa voidaan taas miettiä, että "onko se kaikkien aikojen joululaulu Sydämeeni joulun teen, Joulumaa vai White Christmas, mitä olette mieltä".

Siispä eri julkaisut ja kanavat äänestyttävät lukijoilla ja kuuntelijoilla parasta kesähittiä. Oli se Kesäkatu tai Rusketusraidat tai Coco Jamboo, sama se. The Voicen Kesähitti 2010 -äänestyksen voitti Kymppilinjan ja Mariskan Minä. Radio Helsingin vastaava on edennyt finaalivaiheeseen.

Billboard on rankannut Yhdysvaltojen kesähittejä vuodesta 1985 viime vuoteen käteviksi, mutta luonnollisesti suppeiksi Top 10 -listoiksi. Joukossa on sekä klassikoita että melkoisia katastrofeja. Viime vuosinakin on saatu kuunnella melko laadukkaita jenkkihittejä: I Kissed a Girl, Viva la Vida, Umbrella, Crazy ja You Belong with Me muiden muassa.

Helsingin Sanomien paperilehdessä oli juttua siitä, kuinka kesähitti on näinä pirstaloituneen musiikin kuluttamisen aikoina hyvin henkilökohtainen juttu, eikä koko kansan kesähittiä enää ole olemassa. Väitteessä on vinha perä. Toisaalta, Missä se Väinö on? soi aikanaan kaikkialla, mutta on vaikea sanoa tekivätkö siitä kesähitin tuhannet soittokerrat vai yksinkertaisesti biisin hyvyys? Tässä tarkoitan hyvyydellä koko kansaan purevaa katalaa tarttuvuutta.

Pirstaloituminen johtuu mielestäni myös noista lukuisista äänestyksistä. Jokaisella nettisivulla, radioasemalla ja lehdellä on oma äänestyksensä ja jokaisen äänestyksen voittajaksi halutaan eri biisi. Mielikuva pirstaloitumisesta syntyy, kun lukee äänestyksen x voittajan olevan biisi y, jota ei itse ole kuullut Spotify-maratoninsa lomassa.

Hyvän kesähitin ominaisuuksiinhan kuuluu kollektiivisuus; kaikilla on biisistä mielipide. Valvomon Mikä kesä? on kenties parhaita kesähittejä ihan vain sen vuoksi, että sitä rakastettiin ja vihattiin tunteella. Omat henkilökohtaiset kesähititkin ovat toki kivoja. Musiikki muuttuu elämykseksi kokemusten kautta.

Oma kesähittini on ilman nallekarkkilahjuksiakin Katy Perryn ja Snoop Doggin California Gurls. Tylsä valinta, mutta ei voi mitään. Hyvänä kakkosena tulee Pariisin Kevään Tämän kylän poikii. Jos helle ei ole vienyt kaikkia mehuja, niin kertokaapa omia suosikkejanne, jotta saadaan tälle kesälle kenties yksi puolivirallinen hitti lisää.

1 kommentti:

Antti Soukka kirjoitti...

Sanaa kesähitti käytetään kahdessa merkityksessä - toisaalta mikä tahansa kesällä listoilla oleva biisi on kesähitti, mutta usein sanaan sisältyy olettamus siitä, että biisi olisi tavalla tai toisella erityisen kesäinen. Omaan korvaani tämän kesän parhaalta hitiltä kuulostaa Scissor Sistersin Fire With Fire, vaikka se ei nyt olekaan kesän suurin eikä kesäisin hitti.