sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Listakatsaus, vko 30

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
2. (1.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
3. (3.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
4. (6.) Taio Cruz – Dynamite
5. (4.) Usher featuring will.i.am – OMG
6. (7.) Mike Posner – Cooler Than Me
7. (5.) Travie McCoy featuring Bruno Mars – Billionaire
8. (8.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
9. (9.) Drake – Find Your Love
10. (10.) Jason Derülo – Ridin’ Solo

Love the Way You Lie on ollut USA:n ostetuin single jo muutaman viikon, mutta nyt myös sen radiosoitto on Hot 100 -listan kärkeen riittävällä tasolla. Toki California Gurlskin jatkaa menestystään radiossa, mutta sen myynti on ollut lievässä laskussa jo hetken aikaa.
Love the Way You Lie on Eminemin neljäs ja Rihannan seitsemäs ykköshitti. Ihan omia ykkösiä Rihannalla on viisi, kaksi muuta ovat vierailuja: T.I.:n Live Your Life ja tämän viikon ykkönen.
Taio Cruzilla on USA:ssa ihmeen hyvä tahti verrattuna jopa kotimaahansa Britanniaan. Miehen ensimmäinen jenkkisingle Break Your Heart kävi kärjessä asti ja Dynamite on nyt jo neljäntenä. Kesäsarja-ainesta?
Hiljaisen Top 10:n alapuolellakaan ei tapahdu suuria. Sijalla 19 debytoi Usherin ja Pitbullin DJ Got Us Fallin’ in Love, joka ei ole mukana Raymond V Raymond -albumilla, vaan ennakoi pian julkaistavaa EP-mittaista jatko-osaa Versus. Raymond V Raymondilta irroitettu r&b-hitti There Goes My Baby nousi 30-26.


USA:n albumit Top 10


1. (1) Eminem – Recovery
2. (-) Korn – Korn III: Remember Who You Are
3. (2.) Drake – Thank Me Later
4. (-) Newsboys – Born Again
5. (5.) Justin Bieber – My World 2.0
6. (-) Sting – Symphonicities
7. (-) Jarrod Niemann – Judge Jerrod and The Hung Jury
8. (-) Hellyeah – Stampede
9. (-) M.I.A . – /\/\/\Y/\ (Maya)
10. (4.) Soundtrack – The Twilight Saga: Eclipse

Recoveryn neljäs ykkösviikko irtosi melkoisella marginaalilla: 195 000 vastaan Kornin 63 000 kpl. Ensi viikolla Rick Ross heittää aivan toisenlaisen haasteen.
Kristillisen poprockin maailmaa nähnyt Newsboys on korkeammalla kuin koskaan aiemmin. Edellinen ennätys oli In the Hands of Goodin (2009) sija 28.
Sting puolestaan on nähnyt listan kärkipaikankin, muttei soolona. Hänen toistaiseksi ainoa kosketuksensa USA:n albumilistan ykkössijaan on The Policen jättimenestys Synchronicity (1983).
Stingin Desert Rose albumilta Brand New Day (1999) on muuten mielestäni eräs tämän vuosituhannen yllättävimmistä Hot 100 -listan Top 20 -hiteistä. Se nousi parhaimmillaan sijalle 17 alkusyksystä 2000. Sen jälkeen mies on yltänyt Hot 100 -listalle ainoastaan Sheryl Crow'n duettoparina (Always on Your Side, #33 vuonna 2006).
Lady Antebellumin Need You Now ei saanut enää 25. viikkoa putkeen kantrilistan kärjessä, sillä Jerrod Niemannin ensimmäinen suurelle levy-yhtiölle levyttämä albumi Judge Jerrod and The Hung Jury debytoi sijalla seitsemän. Albumia on pohjustanut iso kantrihitti Lover, Lover.
M.I.A.:n /\/\/\Y/\ debytoi yhdeksäntenä eli samalla sijalla kuin Suomessa. Neidon aiemmat albumilistasijat USA:ssa ovat 190 (Arular) ja 18 (Kala). Paper Planes nousi aikanaan Hot 100 -listan neloseksi asti ja on myynyt reilusti yli kolme miljoonaa kappaletta USA:ssa.


Britannian singlet Top 10

1. (2.) Yolanda Be Cool vs Dcup – We No Speak Americano
2. (3.) Eminem featuring Rihanna – Love the Way You Lie
3. (1.) B.o.B featuring Hayley Williams – Airplanes
4. (4.) Katy Perry featuring Snoop Dogg – California Gurls
5. (8.) Eliza Doolittle – Pack Up
6. (6.) Mark Ronson & The Business Intl – Bang Bang Bang
7. (5.) Professor Green feat. Lily Allen – Just Be Good to Green
8. (9.) Enrique Iglesias featuring Pitbull – I Like It
9. (7.) JLS – The Club Is Alive
10. (10.) 3OH!3 featuring Ke$ha – My First Kiss

We No Speak Americano on noussut listojen kärkipaikoille suurin piirtein kaikkialla missä se on julkaistu. Tällä viikolla siitä tuli pitkästä aikaa ensimmäinen muulla kuin englannin kielellä esitetty brittiykkönen. Eikä niitä montaa ole ylipäätään: nähdäkseni Jane Birkinin ja Serge Gainsbourgin Je t’aime…moi non plus (1969) sekä Julio Iglesiasin Begin the Beguine (1981), jossa tosin on yksi englanninkielinen lause.
Ns. kielettömiä, mutta silti esittäjänsä ääntä sisältäviä ykkösiä ovat ainakin Crazy Frogin Axel F (2005), Doopin Doop (1994) sekä Mr. Oizon Flat Beat (1999). Olisiko tässä aihetta erilliseen kirjoitukseen?
DJ Got Us Fallin’ in Love debytoi täälläkin Top 20:ssä (20). Basshunterin Saturday ei aivan ponkaissut esittäjänsä viidenneksi Top 20 -singleksi, vaan joutui tyytymään sijaan 21.


Britannian albumit Top 10


1. (1.) Eminem – Recovery
2. (-) Professor Green – Alive Till I’m Dead
3. (4.) Plan B – The Defamation of Strickland Banks
4. (2.) Kylie Minogue – Aphrodite
5. (3.) Eliza Doolittle – Eliza Doolittle
6. (5.) Lady Gaga – The Fame
7. (6.) Mumford & Sons – Sigh No More
8. (7.) Alicia Keys – The Element of Freedom
9. (-) Earth, Wind & Fire – The Greatest Hits
10. (13.) Florence & The Machine – Lungs

Professor Greenin esikoinen debytoi kahden Top 5 -singlen pohjustamana hienosti kakkosena. Koko vaaleaihoiselta Top 3:lta onnistuu räppääminen, sillä The Defamation of Strickland Banks palasi kolmanneksi.
Earth, Wind & Fire julkaisi pitkästä aikaa kokoelman, joka ylsikin suoraan Top 10:iin. Edellisestä listalle päässeestä kokoelmasta oli yli kymmenen vuotta. Bändin paras albumilistasijoitus on viides.
Muita uutuuksia: Seth Lakemanin kolmas lista-albumi Hearts & Minds ei aivan yllä edeltäjänsä Poor Man’s Heavenin kahdeksanteen tilaan, mutta kuitenkin 17:nneksi. Richard Ashcroftin uusi bändi RPA & The United Nations of Sound debytoi sijalla 20. Sting jäi sijalle 30 ja Sheryl Crow’n 100 Miles from Memphis sijalle 34.
The xx on saanut Mercury Prize -huomiota sekä radiohitin kappaleesta Islands. Niinpä xx nousee tähän saakka parhaalle sijalleen 16:nneksi. Toinen melko myöhään Top 30 -kantaan noussut albumi on sijalle 27 piristynyt 30 Seconds to Marsin This Is War.
Viikon ostetuin albumi löytyy kuitenkin kokoelmalistalta: NOW-sarjan viimeisin osa, numero 76.

Ei kommentteja: