torstai 1. heinäkuuta 2010

Aavan meren tuolla puolen 5: Badfinger

Kesäsarjassa esitellään brittiartisteja ja -yhtyeitä, jotka ovat pärjänneet Yhdysvalloissa paremmin kuin kotimaassaan.

Otetaan putkeen toinenkin walesiläisyhtye. Badfinger on sarjan aidoin edustaja siinä mielessä, että bändillä ei ole ainuttakaan Britannian albumilistalle yltänyttä levyä. Top 10 -sinkkuhittejä yhtyeellä on kyllä kolme sekä Britanniassa että Yhdysvalloissa ja vieläpä samat kappaleet. Yhdysvalloissa he saivat vielä neljännenkin hitin kappaleesta Baby Blue (#14, 1972).

Nimellä The Iveys aloittanut Badfinger oli The Beatlesin suojatteja. Paul McCartney kirjoitti ja tuotti yhtyeen ensimmäisen Top 10 -hitin Come and Get It (alla), joka ylsi Britanniassa neljänneksi ja Yhdysvalloissa sijalle seitsemän. Kolmannen eli Day After Dayn tuotti George Harrison.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että Badfingerin kaikki kolme brittihittiä julkaistiin tammikuussa ja ne saavuttivat parhaan sijoituksensa helmikuussa peräkkäisinä vuosina 1970, 71 ja 72.

Yhtyeen kappaleista parhaiten ei ole kuitenkaan jäänyt elämään isoin listahitti, vaan viime vuoden kesäsarjassa esitelty Without You (1970), jonka ovat tulkinneet menestyksekkäästi muun muassa Harry Nilsson, Mariah Carey sekä Ressu Redford.

Badfingerin jäsenistä kaksi kuoli oman käden kautta: kitaristi Pete Ham vuonna 1975 sekä basisti Tom Evans vuonna 1983. Bändi jatkaa ilmeisesti yhä toimintaansa, mutta luonnollisesti hieman alkuperäisestä poikkeavalla kokoonpanolla. Alkuperäisjäseniä lienee silti enemmän kuin esimerkiksi Sugababesissä – eli ainakin yksi.

Isoin Hot 100 -hitti:
Day After Day (#4, 1972)

Isoin brittihitti:
Come and Get It (#4, 1970)

Menestyneimmät albumit Yhdysvalloissa:
No Dice (#28, 1970)
Straight Up (#31, 1971)

Menestyneimmät albumit Britanniassa:
-

Ei kommentteja: