tiistai 22. joulukuuta 2020

Listaklassikko: Poison – Every Rose Has Its Thorn (1988)

Yhdysvaltojen Hot 100 -listalla on harvoin jouluna uusia ykkösiä, joten sopivaa joulun aikaan kärkeen noussutta kappaletta sai hakea. Poisonin balladi Every Rose Has Its Thorn kuitenkin eteni listaykköseksi jouluaatolle päivätyllä listalla vuonna 1988 ja piti paikkansa kolme viikkoa.

Poison kuului 1980-luvun hard rock -ilmiön kaupallisesti parhaiten hyödyntäneisiin yhtyeisiin, vaikka ei noussutkaan koskaan maailmanlaajuiseen megatähteyteen kuten esimerkiksi Bon Jovi tai Guns N’ Roses. Suosiota vauhditti tietenkin MTV, kuinkas muuten. 

 

Every Rose Has Its Thorn oli kolmas sinkku Poisonin kakkosalbumilta Open Up and Say... Ahh, joka nousi listakakkoseksi ja on sertifioitu moninkertaiseksi platinalevyksi. Se oli heidän kolmas top ten -hittinsä ja ensimmäinen, ja viimeinen, ykkönen. Top ten -saldo karttui muutamassa vuodessa kuuteen, mutta romahti nopeasti grungen vallattua ilmatilaa tukkarockilta. 

Poison on silti yhä toiminnassa ja heidän Poison’d-albuminsa (2007) ylsi itse asiassa jopa Yhdysvaltojen albumilistalla sijalle 32. Sen jälkeen onkin ollut hiljaisempaa levytysrintamalla.

 

Brittilistalla sijalle 13 päässyttä Every Rose Has Its Thornia voidaan pitää Poisonin ns. signature songina. Sitä on kuunneltu Spotifyssa 157 miljoonaa kertaa. Youtubesta ei löydy virallista videota, mutta suosituimmalla epävirallisella on 34 miljoonaa katselua. 

Ei kommentteja: