tiistai 1. joulukuuta 2020

Kielimuuri pirstaleiksi

Muulla kuin englannin kielellä laulettu Yhdysvaltojen Hot 100 -listan ykkönen on aina tapaus, joskaan ei ehkä aivan edes niin harvinainen tapaus kuin vastaava Britannian sinkkulistan ykkönen. Korealaisryhmä BTS on pitkään päässyt listoille lähinnä koreankielisellä musiikilla, ja tällä viikolla Life Goes Onista tuli heidän kolmas Hot 100 -listan ykkösensä vahvan myynnin ansiosta. 

Life Goes Onia voidaan pitää ensimmäisenä ei-englanninkielisenä ykkösenä sitten Luis Fonsin, Daddy Yankeen ja Justin Bieberin Despaciton (2017). BTS aiempi ykköshitti, ja eräänlainen hittilistaläpimurto Dynamite oli suureksi osaksi englanninkielinen. Se on saanut myös huomattavan paljon radiosoittoa verrattuna kokoonpanon koreankielisiin biiseihin.

Life Goes Onista tuli ensimmäinen ykkösenä debytoinut ei-englanninkielinen hitti. Yleisesti ykkösdebyytti on niin yleinen saavutus, että niistä ei ole kukaan jaksanut pitää lukua pitkään aikaan. Life Goes Onin emoalbumi Be pääsi niin ikään tahollaan kärkeen, mutta albumipuolella BTS:llä onkin jo viisi ykköstä.

Ei kommentteja: