sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Listakatsaus, vko 31

Billboard Hot 100, Top 10

1. (1.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
2. (3.) Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
3. (2.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
4. (5.) Nicki Minaj – Super Bass
5. (4.) Adele – Rolling in the Deep
6. (6.) Lil Wayne – How to Love
7. (9.) Hot Chelle Rae – Tonight Tonight
8. (7.) Lady Gaga – The Edge of Glory
9. (8.) OneRepublic – Good Life
10. (17.) Bad Meets Evil featuring Bruno Mars – Lighters

Neljä viikkoa johtaneen Party Rock Anthemin kaula Last Friday Nightiin on yhä merkittävä, mutta Katy Perryn levy-yhtiö tehnee kaikkensa, jotta tähtönen saisi viidennen ykkösensä Teenage Dreamiltä (ja kuudennen kaikkiaan). Tulossa on ainakin Dr. Luken remiksaus.
Bad Meets Evilin (eli Eminemin ja Royce da 5’9”:n) sekä Bruno Marsin Lighters nousi kymmenenneksi. Se on duon ensimmäinen top 10 -sinkku ja Marsin kuudes. Kaikki viisi aiempaa ovat käyneet top viidessä ja sinne on matkalla myös Lighters.
The Band Perryn If I Die Young (15) saavutti uuden parhaansa (aiempi 19:s) yli vuosi julkaisunsa jälkeen ja Knee Deep (18) toi Zac Brown Bandille uran korkeimman sijoituksen ja toisen top 20 -merkinnän. Jimmy Buffett kävi vielä pykälää ylempänä Alan Jacksonin kanssa vuonna 2005. 64-vuotias Buffett on eräs viime vuosien vanhimpia top 20 -vieraita.
Red Hot Chili Peppersin The Adventures of Rain Dance Maggie on uutuus sijalla 38. Bändillä on taskussaan kolme top ten -noteerausta, joista Under the Bridge (1992) ylsi kakkoseksi asti. Edellisalbumin single Dani California (2006) oli niin ikään top ten -hitti.
Jo vuodesta 1967 manan majoilla viihtynyt Otis Redding teki jo aiemmin mainitsemani Hot 100 -comebackin yli 42 vuoden tauolta Kanye Westin ja Jay-Z:n avulla. Se ei aivan ole Hot 100 -listan ennätys, sillä The Chipmunks piti taukoa peräti 46 vuoden ajan 1962-2008. Oravien ääninä olivat toki eri ihmiset.


USA:n albumit, Top 10


1. (3.) Adele – 21
2. (-) Kidz Bop Kidz – Kidz Bop 20
3. (-) 3 Doors Down – Time of My Life
4. (5.) Beyoncé – 4
5. (-) DJ Khaled – We the Best Forever
6. (1.) Blake Shelton – Red River Blue
7. (-) 311 – Universal Pulse
8. (7.) Jason Aldean – My Kinda Party
9. (re) Amy Winehouse – Back to Black
10. (10.) Selena Gomez & the Scene – When the Sun Goes Down

Kovien kilpailijoiden puute toi Adelen 21:lle sen 11. ykkösviikon, vaikka levyn myynti kasvoi ainoastaan marginaalisesti edellisviikosta.
Musiikillisesti on tietenkin hyvä, että 21 peittosi Kidz Bop -sarjan 20. osan, mutta toisaalta noinkin pitkään (lähes kymmenen vuotta) kestänyt jatkumo ansaitsisi ehkä ykkössijankin. Kakkonen on sarjan kolmas, edellinenkin osa kävi hopeapallilla, ja top ten -merkintöjä löytyy jo 13. Konseptissa studioon kiikutetut lapset versioivat päivän hittejä – siivottuina versioina tietty.
Rockyhtye 3 Doors Down kelpaa meidän radiolistallemme ja yhä jenkkiyleisölle. Heidän viides studioalbuminsa Time of My Life jatkoi top 3 -perinnettä kahden edellisen debytoitua kärjessä.
Fat Joen Terror Squadissa läpi lyöneellä DJ Khaledilla on käsissään uransa suurin oma singlehitti I’m on One, minkä ansiosta We the Best Forever ylsi hänen henkilökohtaiseen parhaaseensa albumilistalla. We Global (2008) käväisi seitsemäntenä.
Aikoinaan Grammy-juhlien seurauksena kakkosena käynyt Amy Winehousen Back to Black (2006) palasi peräti yhdeksänneksi ja esikoisalbumi Frank (2003) saavutti tähän asti parhaan sijoituksensa (57). Back to Blackia on myyty 2,4 miljoonaa kappaletta Yhdysvalloissa.
Bon Iverin toinen varsinainen albumi debytoi taannoin kakkosena, mutta on osoittautumassa indie-mittakaavassa varsin kestäväksi. Se paransi sijoitustaan neljä pykälää 17:nneksi ja myyntiään peräti 24 prosenttia.
They Might Be Giants ei ehkä ole rockin jättiläisiä, mutta Join Us ylsi ylemmäksi (32) kuin yksikään bändin aiempi tuotos.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) JLS featuring Dev – She Makes Me Wanna
2. (1.) The Wanted – Glad You Came
3. (2.) DJ Fresh featuring Sian Evans – Louder
4. (3.) Ed Sheeran – The A Team
5. (4.) Beyoncé – Best Thing I Never Had
6. (5.) Loick Essien featuring Tanya Lacey – How We Roll
7. (6.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
8. (re) Amy Winehouse – Back to Black
9. (10.) Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
10. (12.) Nicki Minaj – Super Bass

Perinteisiä poikabändejä ei ole näkynyt Suomen listojen kärkipaikoilla hetkeen, mutta Britanniassa ainakin kahdella menee hyvin. The Wanted vietti juuri pari viikkoa ykkösenä ja nyt tilalle tuli JLS, joka ylsi kärkeen viidettä kertaa. She Makes Me Wannalla esiintyy myös Dev, joka sai kolmannen top ten -hittinsä ja ensimmäisen ykkösensä.
Winehousen Back to Black kävi väliaikatiedoissa neljäntenä, mutta joutui tyytymään lopulta kahdeksanteen tilaan. Se on silti rutkasti parempi kuin singlen vuonna 2007 saavuttama 25. sija. Muista Winehousen kappaleista top 40:iin punnersivat Tears Dry on Their Own (27), Rehab (29), Love Is a Losing Game (33, uusi paras) ja You Know I’m No Good (37) – kaikki kiinnostavasti siis Back to Black -albumilta. Valerie-megahitin pudotti pois se, että myynti jakautui Mark Ronsonin kanssa tehdyn version ja ainoastaan Winehouselle merkityn kesken. Valeriehan on alun perin The Zutonsin kappale ja toinen heidän kahdesta top ten -sinkustaan.
Katy Perryn Last Friday Night ei ole yltänyt aivan neidon aiempien sinkkujen top 3 -kyytiin, mutta viettänyt jo viisi viikkoa top tenissä joko sijalla 9 tai 10.
Musiikillisesti Cee Lo Greenin vesillä lipuva r&b-laulaja Maverick Sabre panttasi ensimmäistä omaa singleään yllättävänkin kauan, mutta tulos on rohkaiseva: Let Me Go aloitti 16. sijalta. Biisin kertosäettä on maustettu Portisheadin Glory Boxilla (#13, 1995).
Nuorisoryhmä Six D:n debyyttisingle Best Damn Night on uutuus sijalla 34.


Britannian albumit Top 10

1. (59.) Amy Winehouse – Back to Black
2. (1.) Adele – 21
3. (2.) Beyoncé – 4
4. (3.) Adele – 19
5. (re) Amy Winehouse – Frank
6. (4.) Caro Emerald – Deleted Scenes from the Cutting Room Floor
7. (5.) Lady Gaga – Born This Way
8. (6.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
9. (9.) Chase & Status – No More Idols
10. (-) Amy Winehouse – Frank/Back to Black

Back to Black kykeni kuin kykenikin syrjäyttämään Adelen 21:n albumilistan kärjestä, vaikka oli keskiviikon väliaikatiedoissa vielä kakkosena. Ykkösviikko on sen viides. Aiemmasta neljästä kolme merkittiin alkuperäiselle versiolle ja yksi deluxe-painokselle. Listalaatija erotteli painokset aikoinaan, mutta parin vuoden takaisen sääntömuutoksen ansiosta niiden myynti laskettiin nyt yhteen.
Back to Blackin hyppy sijalta 59 kärkeen on iso, muttei ennätyksellinen. Ensimmäinen Glee-kooste merkkautti 68-1 viime vuoden helmikuussa.
Winehousen esikoisalbumi Frank ylsi Back to Blackin peesissä aikoinaan 13:nneksi ja paransi nyt huippusijoitustaan viidenneksi. Sitä on myyty yli miljoona kappaletta. Albumit voi hankkia myös kimpassa – paketti on uutuus sijalla kymmenen.
Ruotsalaisen Little Dragonin kolmas albumi Ritual Union (22) on heidän ensimmäinen brittilistajulkaisunsa. Sopraano Laura Wright aloitti uransa All Angelsin jäsenenä ja yrittää nyt soolona. The Last Rose debytoi 24:ntenä.
Joss Stone on hyljätty kotimaassaan täysin, mutta USA:ssa LP1:n (36) tie vienee aina top teniin tai sen kynnykselle asti. Stonen sijoitusrivi on ennen tätä 4, 1, 12 ja Colour Me Freen (2009) musertava 75, mutta se julkaistiinkin joulumarkkinoiden pahimpaan ryysikseen.
Nicki Minaj sai Super Bassista uransa ensimmäisen ikioman top 10 -sinkkunsa ja Pink Friday paransi nyt listahuippuaan pykälän 31:nneksi. Melko korkeassa kurssissa liitelevän Examplen kakkosalbumi Won't Go Quietly palasi top 40:iin sijalle 37.

Ei kommentteja: