perjantai 8. heinäkuuta 2011

Kristallipallo: Björk – Crystalline

Björk on popmaailman kiinnostavimpia artisteja, sillä hän on outoudestaan huolimatta aito areenaluokan poptähti. Debut'n (1993) ja Postin (1995) menestys isoine hitteineen antaa hänelle vapaat kädet tehdä mitä huvittaa ja yleisöä kiinnostaa edes jonkin verran – varsinkin, kun mainittuja seuranneet Homogenic (1997) ja Vespertine (2001) saivat kriitikot polvilleen.

Debut'n kaltaiseen popmuottiin Björk tuskin enää asettuu, mutta syyskuista Biophilia-albumia ennakoiva Crystalline ei ole pudonnut kovin kauas Voltalla (2007) kuulluista r&b-rytmeistä.

Erinomainen kappale ei tietenkään kiinnosta hittiradioita ja nuorisoa vuonna 2011, mutta jatkaa hänen laadukkaiden ensisinkkujensa sarjaa. Kenellä toisella on esittää vastaava rimpsu: Human Behaviour, Army of Me, Bachelorette, Hidden Place, Oceania, Earth Intruders ja nyt Crystalline?

Eli siis singlelistahittiä tästä tuskin tulee, mutta albumi lienee takuuvarma top ten -menestys melkein kaikkialla – jälleen kerran. Björkillä on peräti 20 brittilistan top 40 -singleä, joista kärkikymppiin murtautui Postin kolmikko Army of Me, It's Oh So Quiet (hänen suurin hittinsä) sekä Hyperballad. Viimeisin top 40 -maininta on kuitenkin jo kuuden vuoden takaa. Hot 100 -merkintöjä löytyy vain kaksi: Big Time Sensuality ja Earth Intruders.

Ei kommentteja: