torstai 14. heinäkuuta 2011

Listanimi: Beyoncé

Beyoncé Knowles aloitti popuransa jo teini-ikäisenä Destiny's Childissa 1990-luvun loppupuolella ja oli alusta lähtien ensin kvartetin ja sittemmin trion näkyvin jäsen – tuskin vähiten siksi, että ryhmää manageroi hänen isänsä Mathew Knowles.

Knowles rykäisi soolouransa käyntiin Austin Powers -elokuvaan tehdyllä Neptunes-tuotoksella Work It Out (2002), joka jäi USA:ssa pieneksi flopiksi ja ylsi vain vaivoin brittilistan top teniin. Beyoncé ei tästä hätkähtänyt; seuraavana keväänä julkaistu Jay-Z-kollaboraatio Crazy in Love oli jättihitti jo syntyessään ja eräs 2000-luvun parhaita popsinkkuja. Sittemmin avioliiton satamaan purjehtinut pariskunta yritti toistaa temppua Deja Vulla (2006), joka oli déjà entendu. Siitäkin tuli kuitenkin brittiykkönen. Kaikkiaan Jay-Z:llä ja Beyoncélla on kolme kimppahittiä.

Crazy in Love hallitsi jenkkilistaa kahdeksan ja brittilistaa kolme viikkoa. Beyoncé oli samanaikaisesti kaikkien neljän ison listan ykkösenä, kun esikoisalbumi Dangerously in Love vyöryi kauppoihin. Sean Paul -duetto Baby Boy ylsi jopa yhdeksään ykkösviikkoon Hot 100 -listalla ja Dangerously in Lovelta lohkaistiin vielä kaksi muutakin top 5 -jenkkihittiä: Me, Myself and I sekä Naughty Girl. Ensin mainitun videon ohjasi Antti Jokinen.

Beyoncén listahistoriaan lukeutuu myös vahva ehdokas kaikkien aikojen unohdetuimmaksi jenkkiykköseksi. Pink Panther -rainassa kuultava Check on It nimittäin vietti paalupaikalla peräti viisi viikkoa alkuvuodesta 2006, mutta Beyoncésta puhuttaessa sitä ei mainita juuri koskaan.

Check on Itin viisi ykkösviikkoa on Beyoncé-asteikolla mitätön saldo – tässä hänen viiden sooloykkösensä viikkomäärät järjestyksessä: 8, 9, 5, 10 ja 4. Kaksi viimeisintä ovat radiosoittoennätyksiä rikkonut Irreplaceable (2006) sekä Single Ladies (2008).

Juuri ilmestynyt 4 on rouvan neljäs jenkkiykkösalbumi ja toinen brittiykkönen. Top 10 -singlejä hänellä on USA:ssa 13 ja Britanniassa 16, brittiykkösiä kaikkiaan viisi, joista peräti neljä kimppatuotosta: Crazy in Love, Deja Vu, Beautiful Liar (2008) Shakiran kanssa sekä Lady Gagan Telephone (2009). Se ainoa ikioma on If I Were a Boy (2008).

Loppukaneettina mainittakoon, että I Am...Sasha Fierce -albumilta (2008) lohkaistiin peräti yhdeksän top 75 -brittihittiä. Se sivuaa yksittäisten artistien ennätystä, joka on saavutettu kolmesti, Beyoncén lisäksi kahdesti Michael Jacksonin toimesta. Gleen Showstoppers-lätty saavutti 11 top 75 -merkintää.

Ei kommentteja: