perjantai 29. heinäkuuta 2011

Listanimi: 311

Monet jenkkirockyhtyeet on imetty Suomenkin listoille, mutta 311:iä ei milloinkaan. Nebraskalaisyhtyeen musiikki yhdistelee metallia, rappia ja reggeaeta tavalla, joka ei ole juuri kelvannut laajalti radioihin, mutta poikinut uskollisen fanikannan.

Yhtyeen 12 lista-albumista peräti kahdeksan on yltänyt USA:n albumilistan top kymppiin, paras sijoitus on Uplifterin (2009) kolmas sija. Tuore Universal Pulse debytoi tällä viikolla seitsemäntenä.

311 perustettiin vuonna 1990, mutta merkittävä kaupallinen menestys antoi odottaa itseään useamman vuoden. Toinen albumi Grassroots (1993) aiheutti jo pientä kuhinaa, mutta vasta kolmas, nimetön lätty (1995) aukaisi sulkuportin: se ylsi USA:n albumilistan 12:nneksi ja myi triplaplatinaa. All Mixed Up -biisi pääsi soittoon myös mainstream-asemilla, mutta myyntisinglen puuttuminen eväsi paikan Hot 100 -listalla.

Tähän mennessä bändille on siunaantunut vain yksi Hot 100 -merkintä, cover The Curen Love Songista (#59, 2004). Se irrotettiin 311:n ensimmäiseltä kokoelmalta Greatest Hits '93-'03, joka ylsi albumilistan seiskaksi ja myi kultaa.

Kaikkiaan 311:lle on myönnetty albumeistaan viisi kultalevyä, yksi platinalevy ja tuo mainittu triplaplatina. Brittilistalta ei löydy yhtään merkintää, kuten ei siis Suomenkaan listoilta. Tuore single Sunset in July sopisi kyllä ihan hyvin ainakin Radio Rockin voimasoittoon.

Ei kommentteja: