sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Listakatsaus, vko 28

Billboard Hot 100, Top 10

1. (3.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
2. (1.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
3. (2.) Adele – Rolling in the Deep
4. (4.) Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
5. (5.) Nicki Minaj – Super Bass
6. (6.) Lady Gaga – The Edge of Glory
7. (7.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T.
8. (10.) Lil Wayne – How to Love
9. (18.) OneRepublic – Good Life
10. (13.) Hot Chelle Rae – Tonight Tonight

Give Me Everything ehti maistella Hot 100 -listan kärkipaikan huumaa vain viikon vaikka kasvatti pisteitään, sillä tällä viikolla sinne rynnivät, niin ikään ensimmäistä kertaa, LMFAO ja kumppanit. Party Rock Anthem on kaikkien asianosaisten ensimmäinen top ten -hitti.
LMFAO:n jäsenet Stefan ja Skylar Gordy ovat Motownin perustajan Berry Gordyn lapsi ja lapsenlapsi. Stefan on nuorin isä-Gordyn kahdeksasta lapsesta eli Stefan on Skylarin eno.
LMFAO on myös ensimmäinen duokokoonpano Hot 100 -listan kärkipaikalla sitten Outkastin (2004). Se ei sinänsä yllätä, sillä pysyvä duo alkaa olla melko harvinainen yksikkö poplistoilla.
OneRepublicin Good Lifea voidaan tituleerata yllätyshitiksi, sillä se on jo neljäs single Ryan Tedderin johtaman ryhmän kakkosalbumilta Waking Up. Bändi on käynyt top tenissä aiemmin vain kerran, Timbalandin Apologize-hitin vierailijana (#2, 2007).
Hot Chelle Rae tuo kaivattua rockimpaa otetta kärkikymmenikköön. Vaikka bändin ensimmäinen hitti Tonight Tonight on melko puhdas popralli, on se sentään kitaravetoinen.
The Voicen finalistit ylsivät tällä kertaa jopa top 20:iin, Javier Colon 17:nneksi ja Dia Frampton 20:nneksi. Myös muita aiheeseen liittyviä kappaleita debytoi listalla, muun muassa versio Michael Jacksonin Man in the Mirrorista (45) ja Christina Aguileran erään kilpailijan kanssa esittämä oma takavuosien listakakkosensa Beautiful (74).
Coldplayn Every Teardrop Is a Waterfall -ep:n kaksi muuta raitaa Moving to Mars ja Major Minus debytoivat sijoilla 90 ja 92. Niitä tuskin näemme mukana enää ensi viikolla.


USA:n albumit, Top 10

1. (-) Beyoncé – 4
2. (3.) Adele – 21
3. (-) Big Sean – Finally Famous: The Album
4. (-) Selena Gomez & the Scene – When the Sun Goes Down
5. (1.) Jill Scott – The Light of the Sun
6. (10.) Jason Aldean – My Kinda Party
7. (-) David Cook – This Loud Morning
8. (4.) Jackie Evancho – Dream with Me
9. (6.) Bad Meets Evil – Hell: The Sequel (EP)
10. (-) Scotty McCreery – American Idol Season 10 Highlights (EP)

Beyoncé Knowlesin sooloalbumien sijoitusrivi koostuu yhä pelkästään ykkösistä eli 4 on rouvan neljäs ykkösalbumi. Sitä ostettiin viikon mittaan 310 000 kpl. Destiny’s Child nettosi kaksi ykköstä: Survivorin (2001) ja #1′s -kokoelman (2005).
Rapartisti Big Seanin Finally Famous -esikoinen debytoi hienosti kolmantena My Last -hitin siivittämänä. Hänen kaikki kolme mixtapeaan kantavat myös nimeä Finally Famous. Sen minkä luovuudessa häviää, voittaa itseluottamuksessa?
Selena Gomez tunnetaan meillä lähinnä Justin Bieberin tyttöystävänä, mutta USA:ssa hän sai hittejä jo ennen Bieberiä. Selena Gomez & the Scenen kolmas studioalbumi jatkoi tasaista sijoitussarjaa: 9, 4 ja 4. Molemmat aiemmat ovat myyneet kultaa.
Jason Aldeanin My Kinda Party kasvatti jälleen myyntiään ja nousi kuudenneksi. Sen takana debytoi vaisuhkosti David Cookin kakkosalbumi This Loud Morning. Suomessa melko suositun Idol-voittajan esikoinen kävi kolmantena ja myi platinaa. Tämänvuotinen idoli Scotty McCreery sekä muut finalistit yritetään lypsää tyhjiin heti alkumetreillä: kymmenentenä debytoiva Highlights on jo McCreeryn toinen albumimerkintä.
Artisteille omistetut tribuuttilevyt eivät ole aivan jokaviikkoinen näky top 20:ssa, mutta tällä viikolla Buddy Hollyn musiikkia versioitiin 15:nneksi. Holly ei itse yltänyt koskaan top kymppiin, paras albumilistasijoitus on The Buddy Holly Storyn (1959) 11. tila.
Miranda Lambert saattaa pitää kotona mykkäkoulua, sillä hänen miehellään Blake Sheltonilla on juuri nyt isompi singlehitti (Honey Bee) kuin mitä Lambert on koskaan saavuttanut. Sheltonin vahvasti ykkössijaa tavoitteleva uusi studioalbumi ilmestyy ensi viikolla ja Loaded-kokoelma pohjusti sitä nousemalla ensimmäistä kertaa top 20:iin sijalle 18. Lambertilla ei vielä ole platinalevyistään huolimatta ainuttakaan top 5 -albumia, Sheltonilla se on jo taskussa.
Limp Bizkitin Gold Cobra jatkoi ihan siedettävästi bändin studiotuotosten riviä: 22, 1, 1, 3, 24 ja nyt siis 16.
Uskokaa tai älkää, mutta Gillian Welch jysäytti itsensä soolona vasta ensimmäistä kertaa top sataan ja suoraan 20:nneksi. Sen sijaan Dolly Partonin Better Day joutui tyytymään melko keskinkertaiseen 51. tilaan.
Albumimyynti kasvoi peräti 14 prosenttia vuoden takaisesta ja puolimatkassa vuotta ollaan ensimmäistä kertaa plussalla sitten vuoden 2004.


Britannian singlet, Top 10

1. (-) DJ Fresh featuring Sian Evans – Louder
2. (-) Loick Essien featuring Tanya Lacey – How We Roll
3. (6.) Ed Sheeran – The A Team
4. (2.) Example – Changed the Way You Kiss Me
5. (1.) Jason Derülo – Don’t Wanna Go Home
6. (3.) Beyoncé – Best Thing I Never Had
7. (4.) Calvin Harris featuring Kelis – Bounce
8. (5.) Pitbull feat. Ne-Yo, Afrojack & Nayer – Give Me Everything
9. (9.) Katy Perry – Last Friday Night (T.G.I.F.)
10. (8.) Alexandra Stan – Mr. Saxobeat

Pari pikkuhittiä netonnut Daniel Stein alias DJ Fresh osui jättipottiin Kosheenin laulajan Sian Evansin avustuksella. Louder on viikon ylivoimainen ykkönen sekä Evansin ensimmäinen soolomerkintä. Kosheenin suurin menestys Hide U (2001) kävi kuudentena.
Sekä DJ Fresh että Example levyttävät Ministry of Soundille, joten perinteikkäällä tanssilafkalla on hallussaan sijat yksi ja neljä.
Räppäri Loick Essien sai helmikuussa top 40 -merkinnän kappaleella Stuttering (36), mutta tällä viikolla Tanya Laceyn kanssa levytetty How We Roll rynnisti suoraan kakkoseksi. Ed Sheeranin The A Team puolestaan palasi kolmanneksi eli sijalle, jolla se debytoi muutama viikko sitten.
Adelen Set Fire to the Rain spurttasi 12:nneksi. Sen edeltäjä Someone Like You ylitti siis juuri miljoonan myydyn singlen rajan (ks. edellinen teksti).
David Guettan ja ystävien taannoin kolmantena debytoinut Where Them Girls at sai viimein videon ja petrasi takaisin top 20:iin (26-17). Chris Brownin ja Justin Bieberin Next to You nousi 39-24.
Mann uhmasi todennäköisyyksiä ja hommasi ainakin yhden top 40 -hitin Buzzinin (#6, 2011) seuraksi. The Mackillä (42-28) vierailevat Snoop Dogg sekä Iyaz. Biisi mukailee melko suorasukaisesti Mark Morrisonin 15 vuoden takaista ykköshittiä Return of the Mack.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Beyoncé – 4
2. (2.) Adele – 21
3. (3.) Lady Gaga – Born This Way
4. (5.) Adele – 19
5. (4.) Take That – Progress
6. (8.) Bruno Mars – Doo-Wops & Hooligans
7. (7.) Caro Emerald – Deleted Scenes from the Cutting Room Floor
8. (11.) Rihanna – Loud
9. (13.) Cee Lo Green – The Lady Killer
10. (6.) Jessie J – Who You Are

Albumilistalla on melko hiljaista, joten 4 sai toisen ykkösviikon, vaikka ei myynyt mitenkään kummoisia määriä. Kärkiviisikon miehittivät samat albumit kuin viime viikolla.
21 on nyt viettänyt kärkikaksikossa 24 viikkoa. Sen mainitseminen alkaa jo tympiä, mutta parempi vain jatkaa, sillä se on listasijoituksissa mitaten menestynein albumi reilusti yli kolmeenkymmeneen vuoteen. 21 ja 19 ovat molemmat komeilleet top viidessä 21 viikkoa putkeen.
Soul-laulaja Beverley Knightin uralle mahtuu neljä top 10 -albumia, mutta yksikään niistä ei ole noussut seitsemättä sijaa korkeammalle. Singlelistalla meno on ollut samantyyppistä: kaksi top ten -singleä ja sijat 9 ja 10. Soul UK debytoi nyt 13:ntena, mikä on linjassa 100 %:n (2009) 17. tilan kanssa.
Selena Gomez and the Scene pääsi kahdella aiemmalla albumillaan sijoille 12 ja 14, joten When the Sun Goes Downin 15. tila jatkaa tasaista laskusuhdannetta. Kasvava mediahuomio ei siis aina välttämättä korreloi listamenestyksen kanssa.
Progesuuruus Yesin ensimmäinen studioalbumi kymmeneen vuoteen debytoi 30:ntena. Sen edeltäjä Magnification jäi listan hännille. Heillä on 11 top ten -albumia ja yksi ykkönen (Going for the One, 1977). Kaikkein kiinnostavinta Yesin kohdalla on kuitenkin se, että Owner of a Lonely Heart ylsi alkuperäisversiona singlelistalla vain 28:nneksi. Meckin tanssittavampi näkemys vei sen lopulta kymmenenneksi vuonna 2005.
22-vuotiaan Benjamin Francis Leftwichin esikoinen Last Smoke Before the Snowstorm näyttäytyy sijalla 35.
Euroopan-kiertueensa ja sen myötä Pori Jazzin keikkansa perunut Rumer palasi top 20:n tuntumaan albumilla Seasons of My Soul (40-21). Parhaimmillaan kolmantena käynyttä levyä on ostettu noin puoli miljoonaa kappaletta.
Mainen kunnia on katoavaista. Tämän ja muita lohduttavia latteuksia voi lausua Blondielle, jonka Panic of Girls limbosi sijalle 73. Edellinen comeback vuonna 1999 kulminoitui sentään ykkössingleen Maria.

Ei kommentteja: