perjantai 15. huhtikuuta 2011

Uusi vanha hitti

Rihannan S&M:stä julkaistiin juuri remix-versio, jolla esiintyy myös Britney Spears. Rihanna oli kysynyt faneiltaan Twitterissä, kenen kanssa hänen pitäisi tehdä yhteistyötä ja lupasi sen toteuttaa. Ja lupaus ihme kyllä myös piti, vaikka S&M:n remix on kaikella kunnioituksella aika kökkö.

Koko homman tarkoitus on tietenkin hankkia lisämyyntiä ja kenties listojen kärkipaikkoja. Hot 100 -listalla se voikin onnistua ensi viikolla, mutta esimerkiksi Britanniassa esteet ovat korkeampia.

Britney-faneja kiinnostaa tietenkin saako Spears uransa viidennen jenkkiykkösen. Periaatteessa hän sen ansaitsisi, sillä ilman uutta remiksausta S&M ei näillä näkymin voisi yltää kärkeen. Mutta krediittiin tarvittaisiin piste-enemmistö eli että remixin osuus S&M:n pisteistä ylittäisi alkuperäisen. Käytännössä kyse on ensi alkuun noin 275 000 digilatauksesta viikossa, sillä uuden version radiosoitto on vielä niukkaa.

Hot 100 -historia tuntee useita kappaleita, joiden uusi versio on suositumpi kuin alkuperäinen. Los del Rion Macarenasta soitettiin ja ostettiin Bayside Boys Mixiä 90-luvulla ja Jennifer Lopez nettosi 2000-luvun alkupuolella ykkösiä I'm Realin ja Ain't It Funnyn hip hop -sävytteisillä versioilla. Lisäksi moni biisi on listautunut kahdesti, sekä alkuperäisenä että uutena versiona, ja eroteltu vaikkapa lisänimillä Part 1 ja Part 2. Esimerkiksi Usherin Love in This Club (2008) oli ykkönen ja Beyoncén sekä Lil Waynen sävyttämä Part 2 ylsi Top 20:iin.

Justin Timberlake puolestaan levytti Until the End of Timen (2006) uudelleen Beyoncén kanssa ja Katy Perryn E.T.:lle kävi jutustelemassa Kanye West. Kid Rockin Picturesta (2002) julkaistiin radiosoittoon eri versio kuin myyntiin: radiossa lauleskeli Sheryl Crow, myyntisinglellä Allison Moorer. Samaa on harrastanut muun muassa Santana.

Eräs lähihistorian kiinnostavimmista tapauksista on Bow Wow'n ja R. Kellyn I'm a Flirt (2007). Sen piti alun perin olla Bow Wow'n The Price of Fame -albumin toinen single, mutta levy-yhtiö valitsi toisin. Sen sijaan I'm a Flirtin remix-versiosta tuli R. Kellyn Double Up -albumin sinkku. Alkuperäinen versio debytoi Hot 100 -listalla, mutta lopulta listan kärkikympin tuntumaan eteni I'm a Flirt, jonka esittäjäksi merkittiin R. Kelly or Bow Wow (featuring T.I. & T-Pain). Joel Whitburnin The Billboard Book of Top 40 Hits noteerasi sen myös alkuperäisellä krediitillä Bow Wow featuring R. Kelly.

Vanhan tavaran lämmittelyä uusin voimin on siis harrastettu iät ja ajat, mutta listamielessä se on aina yhtä kiinnostavaa. Joskus tuntuu, että vain taivas on rajana artistien ja markkinointiväen kekseliäisyydelle.

Ei kommentteja: