sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Listakatsaus, vko 14

Billboard Hot 100, Top 10

1. (2.) Katy Perry featuring Kanye West – E.T.
2. (3.) Rihanna – S&M
3. (4.) Cee Lo Green – F**k You (Forget You)
4. (1.) Lady Gaga – Born This Way
5. (5.) Black Eyed Peas – Just Can’t Get Enough
6. (-) Wiz Khalifa – No Sleep
7. (8.) Chris Brown feat. Lil Wayne & Busta Rhymes – Look at Me Now
8. (7.) Pink – F**kin’ Perfect
9. (10.) Jeremih featuring 50 Cent – Down on Me
10. (13.) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor

”It’s supernatural, extraterrestrial”. No ei aivan, mutta Katy Perryn Teenage Dream -albumilta on lohkaistu nyt neljä Hot 100 -listan ykköstä. E.T. seurasi California Gurlsin, Teenage Dreamin ja Fireworkin jälkiä paalulle. Aiemmilta vuosilta Perryllä on vielä yksi ykkönen eli I Kissed a Girl (2008).
E.T. nousi nopeahkosti kärkeen Kanye Westin tähdittämän uuden version ansiosta, joten teknisesti ottaen ykköseksi noussutta biisiä ei löydy edellä mainitulta albumilta. Se on kuitenkin hiusten halkomista – kunnia sille, kenelle se kuuluu. Osa myynnistä merkittiin joka tapauksessa alkuperäiselle albumiversiolle. Biisin video on kerännyt Youtubessa muutamassa päivässä jo kymmenen miljoonaa katselua, mikä päihittää esimerkiksi Lady Gagan Born This Wayn lukemat.
Viimeksi neljä ykköstä periaatteessa samalta albumilta saalisti Usher. Confessions (2004) tarvitsi kokonaan uuden painoksen, jolta irroitettu Alicia Keys -duetto My Boo nousi kärkeen.
Fergien The Dutchess (2006) sinkosi Hot 100 -listalle ilman lisäpainoksia kolme ykköstä ja yhden kakkosen. Vanhemmista Janet Jacksonin Rhythm Nation 1814 -albumilta (1989) voi bongata neljä ykköstä ja kaksi kakkosta eli kuusi Top 2 -sinkkua.
Michael Jacksonin Badilta (1987) irtosi aikoinaan viisi ykköstä ilman mitään kommervenkkejä, mikä on siis ennätys.
Kanye Westin edellisestä vierailusta kärkipaikalla ehti kulua kolme ja puoli vuotta (Stronger, 2007). Ykkönen on Westin neljäs.
Wiz Khalifan Roll Up jäi hieman Black and Yellow’n jalkoihin ja debytoi aika alhaalla – on nyt toki nousussa, mutta No Sleep pamahti suoraan kuudenneksi. Se on siis Khalifan toinen Top 10 -sinkku.
Chris Brownin ja Justin Bieberin Next to You debytoi sijalla 26, Tinie Tempahin hitti Written in the Stars nousi jo Top 30:een (27) ja yhä sietämättömältä kuulostavan T-Painin Best Love Song asteli suoraan 33:nneksi. Silläkin esiintyy Brown.


USA:n albumit Top 10

1. (-) Chris Brown – F.A.M.E.
2. (-) Jennifer Hudson – I Remember Me
3. (1.) Adele – 21
4. (-) The Strokes – Angles
5. (-) Kirk Franklin – Hello Fear
6. (-) Various Artists – Songs for Japan
7. (-) Panic at the Disco – Vices and Virtues
8. (5.) Mumford & Sons – Sigh No More
9. (-) Bobby V – Fly on the Wall
10. (3.) Lupe Fiasco – Lasers

Chris Brown on viihtynyt sensaatio-otsikoissa, mikä ei ole ainakaan haitannut hänen uraansa: F.A.M.E. debytoi albumilistan kärjessä vuoden toiseksi korkeimmalla viikkomyynnillä ja on miehen ensimmäinen ykkönen. Top ten -ketju on toistaiseksi rikkoutumaton, vaikka Graffiti (2009) jäikin kaikilla muilla tavoin mitaten suutariksi.
American Idolista todella pitkälle päässeen laulaja-näyttelijä Jennifer Hudsonin toinen albumi on myös hänen toinen kakkosensa. Nimetön esikoinen on myynyt lähes miljoona kappaletta.
The Strokesin paluu onnistui vallan mainiosti, ainakin ensimmäisen viikon perusteella, sillä Angles kävi kaupaksi suunnilleen yhtä hyvin kuin viiden vuoden takainen First Impressions on Earth. Neljäs sija on yhtyeelle kolmas perättäinen. Is This It (2001) ylsi aikoinaan 33:nneksi, mutta myi pitkään ja tasaisesti.
Gospel-laulaja Kirk Franklin aloitti The Familyn kanssa 1990-luvun alussa, mutta ei jaksanut roikottaa perhettä kyydissä kovinkaan pitkään. Miehen suurin menestys osui vuosituhannen vaihteeseen, jolloin hän saavutti  kolme perättäistä Top 10 -albumia. Hello Fear palautti hänet top kymppiin yhdeksän vuoden tauon jälkeen.
Japanin tsunami herätti artisteissa ja levy-yhtiöissä vilpittömän halun auttaa ja Songs for Japan -kooste myi kolmessa päivässä kuudenteen sijaan oikeuttavan määrän. Edellinen vastaava hittiprojekti oli Hope for Haiti Now, joka kävi kärjessäkin toissa talvena.
Välimerkkejä väärinkäyttävän Panic at the Discon kolmannelta albumilta Vices and Virtues on irronnut mystisesti radiohitti meillä, mutta USA:n popkanavat ovat unohtaneet koko bändin. Albumi debytoi silti ihan kivasti seitsemännellä sijalla. Esikoinen A Fever You Can’t Sweat Out (2005) myi tuplaplatinaa ja seuraaja Pretty Odd (2008) ylsi kakkossijalle.
Bobby Valentino lyhensi runollisen taiteilijanimensä Bobby V:ksi pari vuotta sitten. Hänellä ja Kirk Franklinilla on paljon yhteistä: molemmat ovat julkaiseet albumin nimeltä The Rebirth, molempien paras sijoitus on kolmas ja molemmilla on neljä Top 10 -albumia. Bobby V ei ole julkaissutkaan enempää studiolevyjä.
Sonyltä lähteneen Duran Duranin All You Need Is Now ehti jo taannoin Itunes-julkaisuna sijalle 119, nyt fyysinen versio nosti lätyn parhaaksi noteeraukseksi sijan 29. Bändillä on neljä Top 10 -albumia.


Britannian singlet Top 10

1. (-) Jennifer Lopez featuring Pitbull – On the Floor
2. (1.) Adele – Someone Like You
3. (22.) LMFAO feat. Lauren Bennett & GoonRock – Party Rock Anthem
4. (3.) Black Eyed Peas – Just Can’t Get Enough
5. (2.) Nicole Scherzinger – Don’t Hold Your Breath
6. (7.) Wiz Khalifa – Black and Yellow
7. (5.) Jessie J featuring B.o.B – Price Tag
8. (-) Katy B – Broken Record
9. (6.) Rihanna – S&M
10. (8.) Dr. Dre featuring Eminem & Skylar Grey – I Need a Doctor

Lambadan rytmein ryyditetty On the Floor palautti Jennifer Lopezin Britannian singlelistan ykköseksi kuuden vuoden tauon jälkeen. Se on hänen kolmas paalunsa, kaksi aiempaa ovat Love Don’t Cost a Thing (2001) ja Get Right (2005). Lopeziin liittyvistä knopeista kiinnostavin on ehkä se, että hänellä on neljä Hot 100- ja kolme brittilistan ykköstä, mutta täysin eri biisit rapakon eri puolilla.
Pitbullille paalupaikka on ensimmäinen. Kaoman Lambada meni brittilistan neloseksi lokakuussa 1989.
Losangelesilaisduo LMFAO on melko tuntematon pumppu ottaen huomioon, että heillä on jo kolme Top 10 -merkintää, joista yksi ykkönenkin, vierailu David Guettan Gettin’ over Youlla. Party Rock Anthemin vierailijat ovat minulle uppo-outoja.
Dubstepin hittinaisen Katy B:n putki pitenee salakavalasti: Broken Record on jo neidon kolmas Top 10 -single. Debyyttialbumi On a Mission ilmestyy maanantaina.
Cee Lo Greenin Bright Lights Bigger City pomppasi yllättävänkin rehvakkaasti miehen kolmanneksi Top 20 -hitiksi ja sijalle 19.
Alempana on melko hiljaista, mutta poimitaan sijalta 27 Birdy-niminen laulajatar, jonka muodollisesti pätevä versio Bon Iverin Skinny Lovesta on Top 30:ssa nyt neljättä viikkoa. Sen paras noteeraus on 25:s.


Britannian albumit Top 10

1. (1.) Adele – 21
2. (2.) Adele – 19
3. (5.) Ronan Keating & Burt Bacharach – When Ronan Met Burt
4. (6.) The Overtones – Good Ol’ Fashioned Love
5. (7.) Rihanna – Loud
6. (-) Mary Byrne – Mine and Yours
7. (-) Radiohead – The King of Limbs
8. (-) Britney Spears – Femme Fatale
9. (4.) Jessie J – Who You Are
10. (19.) Eva Cassidy – Simply Eva

Noin 25 vuotta ehti vierähtää, mutta nyt Adelen 21 sivuaa Dire Straitsin Brothers in Armsin (1986) kymmentä peräkkäistä ykkösviikkoa. Toki tässä välilläkin on netottu kaksinumeroisia ykkösviikkomääriä, mutta useammassa erässä. 21 myi huimat 250 000 kpl ja on historian ensimmäinen albumi, joka on myynyt sata tuhatta kappaletta viikossa kymmenen viikkoa putkeen. Historia tarkoittaa tässä tapauksessa 80-luvun alkupuolelta tähän päivään, mutta en ihmettelisi vaikka saavutus pätisi mukaan lukien koko brittilistahistoria.
Lisäksi Adelen kaksoisjohto ei lakkaa hämmästyttämästä – tälläkin viikolla kauas taakse jäi merkittäviä uutuuksia kuten Radioheadin julkaisupolitiikasta kärsinyt The Kings of Limbs sekä Britney Spearsin Femme Fatale. Äitienpäivä toki lienee ollut nimenomaan 19:n kakkossijan tae.
21:n ainoa haastaja lähiaikoina näyttäisi olevan viikon päästä ilmestyvä Foo Fightersin Wasting Light eli ainakin 11. ykkösviikko lienee tulossa.
Radioheadin kuudes ykkönen jäi siis vain kaukaiseksi haaveeksi. Spearsillä ykkösiä ei ole vielä lainkaan, Top 10 -saldo näyttää seitsemää, joista neljä on yltänyt kakkoseksi. Oops…I Did It Againin (2000) edellä debytoi aikoinaan Whitney Houstonin The Greatest Hits, joka peittosi seuraavalla viikolla vielä Eminemin The Marshall Mathers LP:n eli siis kaksi USA:ssa yli miljoona kappaletta viikossa myynyttä hittialbumia. The Marshall Mathers LP tosin sai paalunkin myöhemmin sinä kesänä, mistä alkoi kuuden sooloykkösen toistaiseksi katkeamaton putki.
Mary Byrne on X Factorin väistämätön vastaus Susan Boylelle, mutta esikoisalbumi Mine and Yours ei yltänyt (vielä) lähellekään Boylen saavutuksia.
Sekä Keating ja Bacharach -duo että The Overtones saavuttivat omat enkkansa. Bacharach on yltänyt kolmanneksi kerran aiemmin ensimmäisellä lista-albumillaan Hit Maker (1965).
Within Temptationin The Unforgiving debytoi kivasti sijalla 23 ja on bändin toinen Top 40 -albumi. Panic at the Discon Vices and Virtues sen sijaan romahti edeltäjänsä kakkossijasta aina portaalle numero 29. Parempi sekin kuin Wiz Khalifan Rolling Papersin 47. tila.

Ei kommentteja: